A számlázással kapcsolatosan:
Tekintve azt a tényt, hogy a cégnek nem bevétele az ÁFA, ugyanis azzal kapcsolatosan neki fizetési kötelezettsége is keletkezik, így a gyakorlat azt mondja, hogy a szerződött összeg az bizony a nettó összeg. Ha én kötök szerződést 80,- Ft + ÁFA értékben, akkor a 100,- Ft-os "realizált" bevételemnek az 50%-át kifizetve nekem marad 30,- Ft-om... Ugyanis ha a 100 Ft-nak fizetem az ötven százalékát, akkor az 50,- Ft. Plusz nekem van 20,- Ft ÁFA fizetési kötelezettségem, így én kifizettem a 100 Ft-ból 70,- Ft-ot. Vagyis ötven százalékos jutalékra 30%-om maradt...
Vagy te fizeted az áfa felét állam bácsinak? :)
Amúgy mindenesetre sorsdöntő lehet a szerződés szövegezése. De kisebb az esély, hogy helyt adnak egy ilyen perben a követelésednek, mint az ellenérdekelt félnek. Azt tudni kell, hogy a cégnél bevételi oldalon csak a nettó összeg jelenik meg...
Weblapokat készítettél és tartottál karban:
Itt erős kérdés, hogy milyen szövegű szerződés alapján. A design-t te készítetted, vagy megbíztak, hogy ezt így kell elkészíteni, a szerződés kitér-e a jogokkal kapcsolatos részletekre, stb. Ha téged csak az elkészítéssel bíztak meg, adott "terv" alapján kellett a weboldalt elkészíteni, akkor téged ki kell, hogy elégítsen az ezért a munkáért kapott pénz. Ha a designt is te csináltad, akkor a szerződés szövege a mérvadó.
A befogadott és lekönyvelt számlákkal kapcsolatosan pedig: legrosszabb esetben öt évre visszamenőleg a cég önrevízióval végigstornózhatja ezeket a számlákat. Nem kellemes mutatvány, de meg lehet valósítani. Persze itt tényleg kérdés, hogy hogy volt a szerződésetek szövegezve.
A kiadott számlával kapcsolatosan pedig, ha a cég a számla összegével nem ért egyet, az ellent nem mondott részre (azaz a cég szerint a nettó szerződési összeg felére) kötelezhető a cég. A maradék a vitatott, nem pedig a teljes tartozás, így a nem vitatott rész végrehajtható.
Mindenesetre még az is kérdés, hogy a másik fél mit szeretne. Leültetek beszélni, hogy ő mit akar lépni, te mit akarsz lépni, miért gondolja ő azt, hogy add át a honlapokat, stb?
SF