email, elektronikus levél bizonyító ereje

tikitaki1 # 2015.03.10. 06:45

Ha valaki egy magán jellegű üzleti ügyben email váltások során nyilvánvaló hazugságokat ír le, (pl. nemlétező futárszolgálatra-, bank miatt meghiúsult átutalási hibára hivatkozik), az milyen mértékben lehet bizonyító erejű jogi értelemben később a rendőrségen, bíróságon?

Sherlock # 2015.03.10. 08:00

Lehet bizonyíték, de jobban járnál ha a konkrét problémát írnád le.

muvesz50 # 2015.03.10. 10:30

De hogyan lehet bizonyíték az e-mail egy bírósági vagy rendőrségi ügyben, amikor nem fogadják el hivatalos levélnek ? Még úgy sem, hogy aláírva visszaszkennelem és csatolom.Hiába szabálytalan és nem elfogadható, azért még bizonyíték lehet ? Nem szabályos, nem elfogadható, de azért bizonyító ereje van. Ez furcsa számomra.

Sherlock # 2015.03.10. 10:59

És?

gerbera317 # 2015.03.10. 11:16

amikor nem fogadják el hivatalos levélnek?

De miért is fogadnák el annak, ha nem az? Postai jogszabály mondja ki, mit kell hivatalos "levélnek" tekinteni, az e-mail nyilvánvalóan nem az.
Azonban az e-mail elektronikusan létező magánokirat, és más jogszabály szerint, ha az egyéb feltételek is fennállnak, bizonyító erővel bír.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.10. 12:43

Nem okirat - de ki mondta, hogy csak okirat lehet bizonyíték? Szabad bizonyítási rendszerben bármi lehet bizonyíték.

muvesz50 # 2015.03.11. 09:04

Köszönöm szépen a választ. Nem dob fel, de azért jó hogy tudom.

muvesz50 # 2015.03.12. 10:29

Elnézést, még szeretnék kérdezni valamit az e-mailezésről. Eddig mindenütt elfogadták az e-mailjeimet úgy, hogy megírtam, kinyomtattam, aláírtam, visszaszkenneltem és aláírva is csatoltam. Plusz hozzácsatoltam a személyi- és lakcímkártyámat.Fiam halála ügyében elfogadta annak idején az országos rendőrfőkapitány, a legfőbb ügyész, az ombudsman és más ügyben eddig a bíróság is. Most pedig azt közölték, hogy a későbbiekben nem fogadják el, papír alapon küldjek észrevételeket a jegyzőkönyvekhez. A posta messze van, 5 buszmegálló, még az ajánlott sem biztos hogy odaér, nem beszélve arról, hogy sokszor 390,- Ft ajánlott díj már lehet komolyabb összeg. Az e-mail pedig biztos hogy ott van, és azonnal rajta van a pontos idő még másodpercre is. És nem mindegy az sem, hogy ingyenes, valamint utánjárás nélküli.
Vajon most, egy év után miért nem akarják elfogadni az e-mailben küldött észrevételezésemet, ha egy évig elfogadták ? Az aláírt e-mai olyan mint a fax és azt mindenütt elfogadják. Akkor az aláírt e-maillel mi lehet a bajuk most hirtelen ? Voltaképp minek minősül az aláírt e-mail ? Főleg még ha csatolom hozzá a személyi- és lakcímkártyámat is ? Vagy lehet hogy az a bajuk, hogy ki kell nyomtatni és spórolnak a papírral ? Mert ugye a faxot nem kell hogy kinyomtassák. Gondoltam, hogy megkérem az országgyúlési képviselőmet, hogy terjessze fel , hogy az aláírt e-mail levélként legyen elfogadott. Hisz annyira egyszerű és kényelmes. És mégis csak a XXI. sz-ban élünk, lassan majd le kell járjon a levelezések ideje. Előre is köszönöm szépen a választ.

tikitaki1 # 2015.03.15. 08:26

Én is köszönöm a válaszokat.

gerbera317 # 2015.03.15. 12:18

@muvesz50

Ha a hatóság nem fogadja el a bejelentést e-mail útján, áthidaló megoldás lehet, hogy az iratot elküldöd e-mailben (hogy időben odaérjen), a végére pedig odaírod, hogy egyidejűleg postai úton is megküldöd, de kéred, hogy a határidő megtartását az e-mailhoz kötődjön.

A hatósággal egyébként azért nem célszerű e-mailezgetni, mert egy hatóságnak kismillió e-mail címe lehet, és ha te éppen a takarítószolgálatnak küldöd meg az iratot, mi alapján várod is el, hogy az még aznap, vagy akármikor is a megfelelő ügyintézőhöz kerüljön? Úgyhogy bírósággal, közigazgatási hatósággal, adóhivatallal, rendőrséggel végrehajtóval nem emilezgetünk, hacsak nem úgy, a konkrét ügyintézővel ez már le van zsírozva, de a befogadásról szóló - nem automata, hanem szöveges - visszaigazolás ekkor is elengedhetetlen.

Kelvin (törölt felhasználó) # 2015.03.15. 12:31

annyira egyszerű és kényelmes” - Nekem személy szerint pont ez a bajom az ügyfelek e-mailjeivel. Sok ügyfél így visszaélésszerűen is küldözgeti, tele kismillió kérdéssel. Vagy ha már csak egy kis kérdés van benne, akkor arra is illik rendes választ visszaírni, mert nem baráti/ismerősi levelezgetésről van szó, pedig telefonon 1-2 perc alatt elintézhető lett volna a kérdés-válasz. Továbbá vannak olyan ügyfelek, akik versenyeztetik a választ, több azonos feladatkörű szervnek is elküldik a kérdést, aztán várják a válaszokat...

Ez csak a magánvéleményem volt, nem szerettem volna belekontárkodni :)

gerbera317 # 2015.03.15. 13:30

+ 1

Azokat, akik vérszemet kapnak, és nyakló nélkül emilezgetnek, el kell hárítani azzal, hogy üzenete nem alkalmas ügyintézésre, továbbá a feltett kérdésre a hatóság nem köteles válaszolni, csak akkor, ha az jogorvoslati kérelem, azt viszont nem így kell előterjeszteni, egyébként pedig konzultáljon a jogászával, könyvelőjével.

kovacsg44 # 2015.03.24. 14:21

Sziasztok!

Azt szeretném megkérdezni, hogy rendőrségi nyomozás során a kinyomtatott e-maileket mennyire veszi, veheti figyelembe a nyomozó? Mennyire alapozhatja meg a nyomozást néhány e-mail? Nincsenek okiratba foglalva, csupán nyomtatva (állítólag úgy, hogy a postafiókjában ténylegesen már nem fellelhetők ezek az e-mailek).

Hogyan tudom megtámadni a kinyomtatott és a feljelentő által becsatolt e-mailek hitelességét? Arra gondolok pl. hogy azt manipulálhatta (hozzáírhatott, törölhetett stb.) a feljelentő. Erre lehet hivatkozni?

Esetleg azt mondhatom, hogy nem az én e-mail címem és postafiókom az amiről szó van?

Köszönöm a válaszokat!

Gábor

Arykadar # 2016.10.31. 15:40

Üdvözlet! Szeretném megkérdezni, hogy jól gondolom-e, hogy hatóságnak írt e-mail, amelyet ügyintéző visszaigazolt, bizonyíték lehet arra vonatkozóan, hogy az e-mail-ben írtakat a tudomásukra hoztam?

Arykadar

"Nem vagyok elég fiatal ahhoz, hogy mindent tudjak." (Oscar Wilde)

Burn Out # 2016.10.31. 15:59

Az attól függ, meg a visszaigazolás is kérdéses, hogy milyen. Én mondjuk még mindig jobban szeretem, hogy ha már e-mailben, akkor legalább pdf-ben aláírva küldik be az ügyfelek az ügyeikben az iratokat. Nem igazán egyszerű egy katicabogar56kukacilyen-olyanmail.com-ot beazonosítani, főleg nem ügyszám és konkrét ügyfélnév nélkül....

Az is kérdéses, hogy az ügyedben van-e elektronikus kapcsolattartás. Szóval inkább kérdezd meg az ügyintéződet.

Arykadar # 2016.11.01. 14:45

Köszönöm a tanácsot. Az e-mail mellékleteként küldtem pdf iratot is. Az e-mail címem alapján abszolút beazonosítható vagyok, több honlapon szerepel a cím és a nevem. A válasz azért érdekelt, mert mostanában többször előfordult, hogy hivatalos szerveknek e-mailt, vagy levelet írtam, választ viszont csak telefonon adtak, ezért érdekelt, hogy szükség esetén bizonyíték lehet-e, hogy én érdeklődtem/tájékoztattam. Jelen esetben kaptam egy visszaigazoló e-mailt, amiben arra kértek, hogy telefonon vagy személyesen egyeztessünk még pár adatot. Végül telefonon egyeztettünk.

Arykadar

"Nem vagyok elég fiatal ahhoz, hogy mindent tudjak." (Oscar Wilde)

gerbera317 # 2016.11.01. 16:28

Egy beadvány nem utasítható vissza csak azért, mert elektronikusan létezik. Ebben azonban benne van az is, hogy egyébként visszautasítható. Például, ha ügyintézésre alkalmatlan.
A te e-mailjeid alkalmasak ügyintézésre?