Ingatlan eladás és közmű szerződés felmondása

M. Gábor # 2015.05.22. 14:34

Tisztelt szakértők!
Egy ingatlan eladása után, a közműszolgáltatások felmondásához írásban elküldtem a szolgáltatóknak a szükséges adatlapokat, adásvételi szerződés másolatát, birtokba adáskor a mérőállásokat tartalmazó átadás-átvételi jegyzőkönyv másolatát, és a személyazonosítóm másolatát. Az áram és gázszolgáltatóval nem volt gond, a víz szolgáltatója viszont azóta is nekem küldözgeti az új lakó fogyasztásának csekkjeit. A vízmű telefonon azt a tájékoztatást adta, hogy az új tulajdonos nem köt velök szerződést, ezért küldik nekem. Létezik ilyen baromság, vagy csak én találom ezt furcsának? Mivel lehet jobb belátásra bírni őket? Vagy esetleg megfenyegetni őket?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.05.22. 15:53

Fenyegesd a vevődet, ne a vízszolgáltatót!

wers # 2015.05.22. 16:40

Ezt nem teljesen értem Béla. A vízmű szolgáltatási szerződést nem lehet felmondani anélkül, hogy valaki mással szerződjön a szolgáltató? Csak úgy, hogy nem kérem tovább, szüntesse meg a szolgáltatást? Aztán, ha valaki más igényli a szolgáltatást, kössön szerződést. (gyanítom nem ilyen egyszerű)

Szomorú örökös # 2015.05.23. 06:27

Nekem az udvarszomszédom nem fizet 2012. áprilisa óta vízdíjat. A kialakítás anno még az előző tulajnál úgy történt, hogy a főmérő után, ami anyukám halála óta az én nevemen van, egy mellékmérő lett felszerelve az ő lakásukban. Korrekten minden vízszámla előtt jött a vízmérő-szétosztás, ami alapján számláztak.

Aztán jött az új tulaj - naná, hogy kisebbségit ültettek a nyakamra - természetesen nem fizette rendszeresen a számlát, ezért felmondták a vízszolgáltatási szerződést vele. Azóta a főmérőre jön az összes számla, benne természetesen az ő fogyasztása is.

A vízmű jóformán röhög a markába, tojik az egészre, azt mondja, intézzük el mi egymás között. És ezt én meg is tettem, 2013. áprilisában egyszerűen kiástam és levágtam az ő vezetékét a rendszerről, mivel többszöri felszólításra sem volt hajlandó újraszerződni. Tudom, szabálytalan volt, mert ezt nem tehettem volna, de már elfogyott minden reményem, hogy együttműködőek lesznek. Hozzáteszem, sötét buták mindannyian a családban, mint a föld, de alapból nem értem, miből gondolják, hogy nekik ingyen jön a víz a csapból. Aztán 2013. júniusig tartott ez az állapot, mert akkor ők ásták ki és visszakötötték a rendszerre magukat. Azóta én csak tűrök-tűrök. Jogerős fizetési meghagyásom van ellenük a 2013. áprilisig elfogyasztott vízmennyiségre, mivel addig pontosan tudom a köbmétert - lehet hamarosan el is viszem végrehajtásra, mert már nagyon unom ezt - de inkább abban reménykedtem, hogy mivel mindketten áruljuk a házrészünket, így egyszer csak megszabadulok tőlük.

Aztán nemrég megtudtam, hogy az ő házrészük értékesítése le lett állítva. Most itt vagyok megfürödve megint, miattuk gyakorlatilag eladni sem tudom, mert senki se akar osztatlan közös udvarban együtt lakni bárkivel, főleg kisebbségivel.

Van esetleg bárkinek tanácsa, hogy jogilag még mit léphetnék ez ügyben?

Bori Bori # 2015.05.23. 10:42

M.Gábor
A telefonálás nem jó.
Olvasd el a szolgáltató honlapján a szerződési feltételeket, benne lesz a rád vonatkozó megoldás. Aztán keresd meg a szolgáltató honlapján a panaszkezelésre vonatkozó információkat, a megadott formában panaszkodj. A panaszkezelési szabályzatukban benne lesz a következő lépés is. Ügyes legyél.

MajorDomus # 2015.05.23. 11:40

Egyszerű.
Mondd fel a szerződést a Vízművel!

Néhány hetet kibirsz víz nélkül, pláne ha te tudsz róla a szomszéd meg nem.

Mivel ők lényegesen többen vannak - gondolom-
majd a nevükre veszik az órát ha vizet akarnak.

Utána te játszod el ugyanezt amíg a követelésed meg nem térül.

Jó ha tudod, a közműves vízellátásról szóló törvény szerint, egy helyrajzi számon csak egy főmérő lehet, ha az almérő tulaja hem fizeti a vizdíjat, akkor a szolgáltató felmondja a mellekvizóra szerződést s a főmérőre terheli ki a fogyasztását. Minden 10 emeletes társasházban úgy működik. Ez történt veled is.

Egy megoldâs van, szabadulni a főmérőtől!
Menj el 3 hétre nyaralni, július 20-tòl.
Előtte felmondod a szerződést a Vízművek - kel július 15-re.kéred a viz szolgáltatás megszüntetését.
Mire hazajôssz, megoldódik a probléma.

Csak úgy lesz vizűk, ha a saját nevükre veszik a főmérőt.
A különbözetet meg kifizeted nekik.

M. Gábor # 2015.05.23. 13:26

Olvasgattam a viziközmű-szolgáltatásról szóló törvényt, ami azt mondja, hogy

51. §
(3) A víziközmű-szolgáltató a jogszabályban meghatározott feltételek fennállása esetében a felhasználóval - felhasználási helyenként - közszolgáltatási szerződést köt. A víziközmű-szolgáltatásba bekapcsolt ingatlan tekintetében, a víziközmű-szolgáltató és a lakossági felhasználó között a közszolgáltatási szerződés a víziközmű-szolgáltatás igénybevételével is létrejön.

Aztán olyan is van, hogy

53. § (1) Adott felhasználási hely tekintetében a közszolgáltatási szerződés megszűnik, ha

1. a felhasználó személyének megváltozása miatt a felhasználási helyre nézve a víziközmű-szolgáltató új közszolgáltatási szerződést kötött

No tehát ha a jogszabály azt mondja, hogy a szolgáltatás igénybevételével a szerződés létrejön, akkor a szolgáltató nem jogszerűen jár el, ha erről nem vesz tudomást csak mert neki egyszerűbb valaki mást cseszegetni. Ha pedig az új szerződés létrejön, akkor az 53. § szerint az enyém megszűnik. Van hiba a logikámban?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.05.23. 14:24

A nyelvi értelmezésedben van hiba. Összekevertél egy halmazt a saját részhalmazával.

M. Gábor # 2015.05.23. 14:31

Mi a halmaz és mi a részhalmaz?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.05.23. 15:15

A szerződés létrejötte illetve a megkötése.

M. Gábor # 2015.05.23. 15:49

Jah. Lehet. De ez mennyiben releváns az ügy egészére nézve? Az új tulajdonos használja a szolgáltatást, tehát az 51. § (3) bekezdése szerint a szerződés ezzel létrejött. Én a birtokba adás után a szükséges dokumentumokat beküldtem nekik. A magam részéről minden kötelezettségemnek eleget tettem. Mire hivatkozva akarhat még engem szerződésben tartani???

Szomorú örökös # 2015.05.23. 17:32

MajorDomus

Én még azért futok egy kört ismét.
Jogerős fizetési meghagyás van a kezemben. Felszólítom a tulajt - aki nem a kisebbségi házaspár maga, hanem a lányuk, aki nem itt lakik - hogy amennyiben sürgősen nem állítja a szerződést helyre vízszolgáltatás tekintetében, úgy végrehajtást indítok ellene.

Egyébként tipikusan azt csinálják, hogy nem veszik át a hivatalos leveleket, amiket alá kell írni és azt hiszik, hogy így mindent megúszhatnak. Ehhez képest egy másik lakásuk felét már pont ezért árverezték el nekik, mert nem bizony nem ússzák meg. Abban se vagyok biztos, hogy az általam kiküldött levelet egyáltalán át fogja venni, hiszen a fizetési meghagyás is úgy emelkedett jogerőre, hogy kétszer is kiértesítették és nem kereste a közjegyző levelét.

De hogy tiszta legyen a kép, a lány megvette ezt a házrészt a szüleinek, hogy ne az ő és testvére nyakán élősködjenek (szerintem már ismeri őket jócskán). Ő pedig abban a lakásban lakik a testvérével, amelyik a szülők nevén van és annak a felét, ami a férfi nevén volt, árverezték el.

Szomorú örökös # 2015.05.23. 17:48

MajorDomus azért engem egy kicsit érdekelne, hogy ha a jogerős fizetési meghagyást végrehajtásra küldöm, akkor annak mennyi plusz költsége várható? 2013. áprilisáig az eddigi közjegyzői költséggel 32 000 Ft körül van. Nyilván nem nagy összeg, ezt nem is szeretném tudatni vele, amíg nem kezd el balhézni, ha mégis valahogy átveszi a levelem, de azóta azért éppen már két év eltelt, simán lehet már több mint kétszerese is ez az egész, bár tudom, hogy a fizetési meghagyás csak arra az összegre szól, amit 2013. áprilisig tudtam regisztrálni. Komolyan ideje lenne jogilag fellépni már ellenük, mert ezek mindenre tojnak. Hátha ha a végrehajtó kopogtat, akkor majd elgondolkodnak, hogy érdemes volt-e szemétkedni...

Mellesleg nem értem! A korábbi hozzászólásokban szó volt arról, hogy ha ő igénybe vette a vízszolgáltatást, akkor azzal automatikusan szerződő fél is lett a vízműnél. Most akkor hogy is van ez? Miért nem terhelgetik kéthavonta szépen rá? Miért egyszerűbb ez, hogy ráterhelik a főmérőre és én szívjak? :-(

gerbera317 # 2015.05.23. 17:52

@M.Gábor

A magam részéről minden kötelezettségemnek eleget tettem.

Én ezt vitatnám.
53. § (1) Adott felhasználási hely tekintetében a közszolgáltatási szerződés megszűnik, ha a) a felhasználó személyének megváltozása miatt a felhasználási helyre nézve a víziközmű-szolgáltató új közszolgáltatási szerződést kötött, [vagy] b) a felhasználási hely megszűnt.
Nos, az új tulajdonos nem kötött szerződést, tehát az a) pont szerint nem szűnt meg a szerződésed a vízművel. Látszólag hiányzik egy pont: x) ha a felhasználó a szerződést felmondja, de ezt szerintem magába foglalja a b) pont, ezért ezt a lehetőséget külön nem nevesítették. Szerintem te még mindig szerződésben állsz a vízművel.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.05.23. 17:57

Szerintem az a szabály, hogy a szerződés ráutaló magatartással is létrejön, itt szubszidiárius. Csak akkor alkalmazható, ha nincs szerződött fogyasztó az adott fogyasztási helyen.

M. Gábor # 2015.05.23. 18:17

gerbera317

„A magam részéről minden kötelezettségemnek eleget tettem.”
Én ezt vitatnám.

Miért vitatod? Milyen kötelezettségem lett volna még? Minden közmű szolgáltatónál felmondtam a szerződést, ugyanazokat a dokumentumokat küldtem be nekik, mind lezárta a szolgáltatási szerződéseket, csak a vízmű nem. Véleményed szerint hol a hiba?

Nos, az új tulajdonos nem kötött szerződést, tehát az a) pont szerint nem szűnt meg a szerződésed a vízművel.

Nem számítottam arra, hogy az 53. § (1) a) pontja alapján megszűnik a szerződés. De arra számítottam, hogy az írásban felmondott szerződést megszűntetik, ahogy a többi szolgáltató meg is tette.

Immaculata # 2015.05.23. 19:04

Az uj vizhasznalo csak letrehozott a viz hasznalattal egy szerzodest, szolgaltatast igenybe vesz. Ha jol ertelek, nem fizet, es nem szerzodik, mert neked kudlik a szamlakat?
Ez nem a Vizmuvek dolga, neked polgari perben lehet ezt rendezni / vagy szep szoval az uj tulajdonossal.

Ez mind rossz.

A szerződésnek a megszüntetésre vonatkozó pontja semmis.

Szomorú örökös # 2015.05.23. 19:11

A vízmű egy külön "állatfajta".
Anyukám halálakor mindenkinek elég volt még a hagyatéki végzés előtt az öröklési szerződés és a halotti bizonyítvány, hogy egyértelmű legyen, én leszek helyette a továbbiakban a szerződő fél. Egyedül a vízműnél kellett megvárni, hogy jogerős hagyatéki végzés megszülessen, csakis úgy írták át a nevemre a vízmérőt.

Bár lehet nem is kellett volna még akkor sem átíratni, hagyni kellett volna, hogy lekössék vagy lekorlátozzák. Ha tudtam volna, hogy ez lesz belőle, akkor egészen biztosan inkább bevállaltam volna, hogy a sarki kútra járok kannával, a szomszéd meg csináljon, amit akar. :-(

Mellesleg ha engem vágott volna le ő, mint szerződő fél, akkor hogy meglepődött volna, mikor birtokvédelmi eljárást indítok ellene az önkormányzatnál...merthogy ilyen esetben neki is ehhez lett volna joga, nem pedig visszakötni. Csak hát egy buta kisebbségitől, aki soha nem ismerte a törvényt, de mégis magasról tojt rá, bizony mit várjon az ember? :-)

ius latratus # 2015.05.23. 19:46

Nem azt írta, hanem azt, hogy eleve semmis.
Neked annyit írt, hogy mindaz amit tanácsoltál, rossz.
Jelzem: így már a kiindulópont is hibás.

Immaculata # 2015.05.24. 04:28

Ezzel az uj tulajdonos es a Vizmuvek kozott letrejott egy szerzodes, a hasznalat altal.

Ahogy KBS írta, csak akkor, ha nincs betöltve a használó. Itt pedig van egy szerződött fél.

M. Gábor # 2015.05.24. 07:43

Ahogy KBS írta, csak akkor, ha nincs betöltve a használó. Itt pedig van egy szerződött fél.

Az ingatlan eladása után a szerződést felmondtam. Azt azért már ne mondja nekem senki, hogy ehhez nincs jogom. A vízmű üzletszabályzatában is benne van a felmondás lehetősége, és nem kötik más szerződő meglétéhez.
Egyébként igen ritka lehet az az élethelyzet, ha egyáltalán előfordulhat, hogy egy már kiépített bekötéshez ne tartozzon szerződő fél.

Immaculata # 2015.05.24. 08:41

A vízmű üzletszabályzatában is benne van a felmondás lehetősége, és nem kötik más szerződő meglétéhez.

Csak az háborogjon a jogai csorbítása miatt, aki maga is
jóhiszeműen jár el.

Szó sem volt arról, hogy fel tudtad mondani a szerződést! Egészen idáig azt magyaráztad, hogy a felmondást olyan lehetetlen feltételhez kötik, amely Tőled független. Ezért írtam, hogy az ilyen korlátozás semmis.

Szerintem mindent félreértesz, elképzelhető, hogy csak kézbesítésre kért fel a Vízmű, de Neked kell visszakérdezned, ha nem érted elsőre.

Ha az átruházó szerződést beküldted a felmondással, akkor abban szerepelnie kell az új tulajdonosnak. Ha nem, akkor megint csak az igazol, hogy nem tudták kinek kézbesíteni a számlát.

M. Gábor # 2015.05.24. 08:53

Business Law által leírtak kb fedik azt ahogy én is gondoltam a történetet, csak nem tudtam jogászul megfogalmazni. :) A személyes ügyintézést nehezíti hogy kb 300 km-re lakom már, ami persze mondhatni részletkérdés. Minden esetre próbálkozom még a vízműnél egy újabb levéllel, és írni szándékozok a fogyasztóvédelemnek mert inkorrektnek érzem a szolgáltatót. Meglátjuk...

M. Gábor # 2015.05.24. 09:12

Immaculata

Szó sem volt arról, hogy fel tudtad mondani a szerződést! Egészen idáig azt magyaráztad, hogy a felmondást olyan lehetetlen feltételhez kötik, amely Tőled független. Ezért írtam, hogy az ilyen korlátozás semmis.

Én is úgy gondolom, hogy a vízmű nem tekinti úgy hogy felmondtam a szerződést. Az eladás után a vízmű saját adatlapját küldtem be amelyet ilyen esetre rendszeresített, plusz szerződés másolat, plusz birtokbaadás jgyzk mérőállással. Hiánypótlásra nem szólítottak fel. A telefonos tájékoztatásukból tudom, hogy mindent megkaptak, csak az új tulajjal nem tudnak szerződni. Az égvilágon semmit nem írtak, csak küldik a számlákat!

Szerintem mindent félreértesz, elképzelhető, hogy csak kézbesítésre kért fel a Vízmű, de Neked kell visszakérdezned, ha nem érted elsőre.

Semmire nem kértek fel, semmi reakciójuk nem volt eddig.

Ha az átruházó szerződést beküldted a felmondással, akkor abban szerepelnie kell az új tulajdonosnak. Ha nem, akkor megint csak az igazol, hogy nem tudták kinek kézbesíteni a számlát.

Be lett küldve a szerződés másolata, az új tulaj adatait ismerik.
Ezért is nem értem az egészet. Minden szükséges adat rendelkezésükre áll, lehetőségük lenne lezárni ezt az egészet. Ennek ellenére tudomást sem vesznek a tulajdonosváltásról.

Immaculata # 2015.05.24. 09:43

A Vízmű jogállása eltér a többi szolgáltatóétól, mert elektromos szolgáltató és gáz szolgáltató több is van az országban, az ügyfél pedig maga dönti el, hogy kivel szerződik.
A Vízmű azon az adott helyen kizárólagos szolgáltató, nem lehet nem szerződni vele és nem lehet mással szerződni.
Egyelőre benne vagy a rendszerükben, és nekik így a legkényelmesebb.

Én, amit tennék. Visszaküldeném a számlákat a levélben megjelölve és megírnám, hogy ekkor és ekkor felmondtad a szerződést velük, a birtokba adás napját tekinted az elszámolás idejének.

Kéred, hogy egy elszámoló számlát küldjenek, a felmondást követő időtől már nem állsz velük jogviszonyban. Kéred ennek tudomásul vételét.
Azt is kéred, hogy a jövőben az új vevő fogyasztási számláját ne küldjék hozzád, mert nem kívánsz a kettejük ügyébe a továbbiakban belebonyolódni.