Szállás lemondása


drbjozsef # 2020.04.24. 10:40

wers,

Ha tudta a szállásadó, hogy mi lesz, akkor majdhogynem csalást követett el, mikor elfogadta a foglalást és az előleget. (erős túlzással)

Több mint túlzás. NEM tudta mi lesz. Adott volt egy helyzet, világszerte sok országban rohamosan terjedő vírussal, nálunk már 4 igazolt fertőzéssel. Ennek tudatában kötött szerződést. DE A MEGRENDELŐJE IS. Viseljék egyformán a kockázatot : nincs vis maior. Lemondta, bejött a kockázat, ez van.

Ha tavaly augusztusban foglalta volna le, akkor azt mondanám igen, ez pont egy vis maior. Világméretű ilyen járványra akkor még nem számított senki. Senki. Nem volt olyan körülmény ami erre utalt.

Márciusban volt.

wers # 2020.04.24. 11:13

Azért nem véletlen, hogy van dolguk a bíróságoknak :)

drbjozsef # 2020.04.24. 11:30

Lesz is még, igen.

Zsazsa62.19 # 2020.04.25. 06:01

wers

Hát persze, hogy márc. 4-én mi is tudtunk a vírusról, sőt már jóval korábban is. Lehet, hogy kimaradt a leírásból de magán szálláshelyként mi nem zártunk be. Különálló apartmanjainkban jelenleg is vannak vendégek és voltak is minden hétvégén. A vendég döntése volt, hogy nem foglalta el a szállást. Valamint a részünkről felajánlott későbbi időpontra áthelyezést sem fogadta el. Ehhez fontos tudni, hogy szálláshelyünk egy csendes hegyvidéki szállás 1000 fő lakosságú községben. Ettől biztonságosabb hely ritkán adódik Magyarországon.

tamas9999 (törölt felhasználó) # 2020.04.25. 06:50

Zsazsa

Ha végigolvasod a hozzászólásokat akkor sztem lejött, hogy senki nem azt a tényt vitatja hogy: "március 4-én már mindenki tudott a vírusról" A "vita" inkább arról szólt, hogy ebből kikövetkeztethető volt e a későbbi kijárási korlátozás elrendelése, aminek ideje: március 27.
Szerintem: Nem. - Drbjozsef szerint: Igen. - A döntés meg a: Tiedé.

(Múlt héten üzleti ügyben voltam Bodajkon. Ez szintén egy csendes hegyvidéki község amitől biztonságosabb hely ritkán adódik Magyarországon. Megállítottak és kérték a lakcímkártyát, majd mondták, hogy az ügyem intézése után húzzak a pics@ba. Persze nem szó szerint)

drbjozsef # 2020.04.25. 07:15

tamas9999,

Nem, nem, nem. Én egyáltalán nem ezt állítom.

Én azt állítom, hogy a vis maior kérdés szempontjából MAGA A KORLÁTOZÁS(ok) teljesen irreleváns. Nem kell következtetni előre, lesz-e, mindenkit bezárnak-e, vagy mi lesz.

Azt állítom, hogy a szerződés megkötésekor ismert körülményt figyelembe kell venni, befolyásolja az-e a szerződés későbbi teljesítését. Ekkor már világszerte vírushelyzet volt, úgyhogy lehetett rá számítani, hogy itt is az lesz, függetlenül hogy mikor és milyen szankciók lépnek majd életbe. (Bár aki okos, akár már azt is mérlegelhette volna, és eleve nem köt ilyen szerződést).

Pont ezért ez az eset, a március 7-ei foglalás már se nálunk, se a svédeknél, se amerikában nem lenne vis maior. Pedig a svédeknél nem lett általános korlátozás. Épp ezért ha lemondja az egyik fél, akkor nem hivatkozhat olyan szerződést befolyásoló körülményre, ami nem volt ismert a szerződés megkötésekor.

Legfeljebb azon van a vita közöttünk, hogy 100.000. fertőzött világszerte, és napról napra exponenciálisan terjedő vírus vajon befolyásolja-e egy még sokkal későbbi időpontban igénybeveendő szállásra megkötendő szerződést. Szerintem igen. Szerintetek ez még nem, mert korlátozás még nem volt.

Szomorú örökös # 2020.04.25. 08:05

Zsazsa62.19

Tök mindegy, hogy te nyitva tartasz most vagy nem - mellesleg a meghozott rendelet alapján elviekben nem is lehetnél szerintem nyitva, de elfogadom, ha ebben most tévedek.

Egyébként itt egy jó cikk erről, ebben pont arról van szó, hogy szállodákban szabadidős céllal nem is igazán tartózkodhat most vendég, én erre gondoltam. Ha jól sejtem, ez magánszálláshelyre is vonatkozhat.

Zsazsa62.19 # 2020.04.25. 09:03

Szomorú örökös

Semmilyen rendelet nem tiltja a nyitva tartást a magán szálláshelyeknek - sem önkormányzati, sem kormányzati és továbbra is folyamatosan be kell fizetnünk a szobák utáni adókat negyedévenként.
Annyi a változás, hogy az IFA-t nem kell beszednünk az év végéig, amit ugye eddig is társadalmi munkában végeztünk az önkormányzatnak...

Szomorú örökös # 2020.04.25. 09:47

Zsazsa62.19

Ha esetleg elolvastad volna a megfelelő kormányrendeletet, akkor tudhatnád, hogy rátok is komoly adókedvezményt biztosított.

A Magyar közlöny 51. számában kihirdetett 61/2020. (III. 23.) Korm. rendelet tovább bővítette a kedvezményre jogosultak körét. A kormányrendelet 1. § (7) bekezdése alapján – 2020. március, április, május és június hónapra – a kisvállalati adóalap (adóelőleg alap) megállapításánál nem kell adóalapként figyelembe venni a személyi jellegű kifizetések összegét. A tevékenységek esetében a tényleges főtevékenységet kell figyelembe venni. Tényleges főtevékenységnek e rendelet alkalmazásában azt a tevékenységet kell érteni, amelyből az adózónak a kormányrendelet hatálybalépését megelőző hat hónapban a legtöbb bevétele, de legalább bevételének 30%-a származott. A kedvezményezettek pedig az alábbi TEÁOR és TESZOR-számmal azonosított tevékenységek:
...

  1. szálláshely-szolgáltatás (TEÁOR és TESZOR 55),

...

Mint ahogy én is a főtevékenységem alapján automatikusan már meg is kaptam ebben a hónapban a kedvezményt, igaz én KATA hatálya alá tartozom. KATA vállalkozók számára itt van a rendelet szövege:

https://daskonyveles.hu/…sok-koreben/

Zsazsa62.19 # 2020.04.25. 10:03

Szomorú örökös

Megnéztem többször is a közlönyt de konkrétan ránk vonatkozó szabályt nem találtam. Adószámmal rendelkező magánszemélyekre vonatkozólag nem találtam semmit, csak kisvállalkozókra. Az első negyedévi adót már be is fizettem ápr. elején. Ez van, ennyit a tájékoztatásról...mindenki csak a markát tartja, ha pedig segíteni kellene akkor szívesen elzárkóznak! :(

Szomorú örökös # 2020.04.25. 10:55

Zsazsa62.19

Adószámmal rendelkező magánszemélyekre vonatkozólag nem találtam semmit

Hát ezt eddig nem írtad, bocsi!
Egyébként jogos is, hogy csakis a vállalkozókat támogatják, többnyire mi vagyunk azok, akik gyakorlatilag ebből élünk. Aki csak úgy "mellékes kereset gyanánt adja ki a szobákat úgy, hogy mellette dolgozik - bocsi, de nem tudni, hogy te ebbe tartozol-e bele - azzal nyilván nem foglalkoznak. Mint ahogy azokkal a vállalkozókkal sem, akiket a jelen helyzet nem vág paffra, mivel folytathatják tovább a tevékenységüket zavartalanul, betartva a szabályokat. Az én főtevékenységem nem az.

De ettől függetlenül úgy gondolom, hogy itt most nagyon sok élet megy tönkre a szigorú szabályozás miatt. :-(

Zsazsa62.19 # 2020.04.25. 11:10

Szomorú örökös

Sajnos, azt kell mondjam, hogy mi is kizárólag ebből élünk csak mi tételes átalányadót választottunk, amit negyed évente kell megfizetni a szobák után. Szerintem nagyon sokan így csinálják Magyarországon a kisebb vendégházak, apartmanok mivel ez a legkézenfekvőbb megoldás. Ugyanúgy csinálunk mindent, de ha meghaladnánk a 12 millió éves bevételt akkor be kellene lépni az ÁFA körbe. Nem mellesleg nekünk is betartanak a havi NAV bevallással és "Az én vendégszobám" töltögetésével stb...:(

Szomorú örökös # 2020.04.25. 11:29

Zsazsa62.19

Az én főfoglalkozásom is úgy kezdtem, hogy adószámos magánszemélyként, de mivel nagyon sok kifizető utálja az ilyen számlákat elfogadni, mert jóval több adminisztráció van vele, mint a vállalkozói számlával, ezért inkább vállalkozásra váltottam. Lehet érdemesebb lenne átváltani nektek is és helyből KATA-t választani. Igaz, itt nem lehet elszámolni számlákat, csakis az árbevétel számít, de itt is 12 milla az ÁFA kör határa.

Valrin # 2020.04.30. 10:52

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni egy fontos kérdésben. Januárban lefoglaltam nyaralás céljából egy szállást, aminek az érvényesítéséhez be kellett fizetnem egy bizonyos összegű foglalót, ezt meg is tettem. Április elején a kialakult helyzetre való tekintettel kénytelen voltam ezt lemondani még a kötbérmentes lemondási határidőn belül. A kérdésem a következő, hogy ebben az esetben nekem visszajárna a foglaló összege?

drbjozsef # 2020.04.30. 12:00

Valrin,

Ehhez a szerződéseteket kellene pontosabban ismerni, mert a leírásod nem egyértelmű.

A foglaló, alapesetben, főszabály szerint, nem jár vissza, ha Te mondod le a szállást. Hogy a vírushelyzet vis maior-e azon egy másik (keresd meg) topikban itt sokat vitatkoztunk, van aki szerint igen, van aki szerint nem, szerintem a foglalástól függ, a te januári foglalásod határeset, inkább vis maior mint nem talán, de nem biztos. Erre nincs konkrétum, majd a bírói gyakorlat tölti meg tartalommal talán.
De biztosan "foglaló" volt amit fizettél?

Ha a "kötbér mentes lemondás" azt jelenti, hogy az általad "foglalónak" nevezett összeg is visszajár, akkor visszajár mindenképpen, ha határidőben van.

Olvasd el alaposan a szerződést (vagy az ÁSZF-et, ha interneten foglaltál, etc.)

Valrin # 2020.04.30. 13:48

Drbjozsef,

Köszönöm a választ. Pontosítok, Február 23.-án foglaltam le egy szállást július 19.ére, aminek az érvényesítésére foglalás teljes összegének 30%-át(76.800Ft) foglaló címen három napon belül el kellett utalnom, ezt megtettem. Április 7.-én ezt lemondtam a vírus helyzetre hivatkozva. A foglaláskor kapott emailban az állt, hogy kötbérmentesen lemondható április 19.-ig utána 76.800Ft a kötbér. Most, akkor ebben az esetben a kötbérmentes lemondás nem azt jelenti, hogy a foglalót a határidőn belüli lemondás idején belül visszaszolgáltatják? Most, ha határidőn túl mondtam volna le, akkor bukom a foglalót és ugyanannyi kötbért és be kellett volna fizetnem?

drbjozsef # 2020.04.30. 15:32

Valrin,

Az a baj, hogy a foglaló és a kötbér egészen más jellegű fogalmak. Igen, tartok tőle, hogy még fizetni kellett volna, de még ez sem derül ki számomra biztosra.

De ez könnyen kideríthető.
Ha még nem kaptad vissza a foglalódat, akkor hívd fel őket (rögzítsd), vagy írj nekik tértis levelet, és hivatkozz arra, hogy időben mondtad le a szállást, és hogy kérnéd a foglalód visszautalását 8 napon belül XY számlaszámra.

Aztán meg látod mit mondanak. Ha szerintük nem jár vissza a foglaló, csak erősködj, hogy de a szerződés szerint kötbér mentes meg minden, hátha.

Megmondom őszintén, nem tudom mi ilyenkor a szokásos, nem mondtam vissza szállást mostanában. Amennyire utánaolvastam, egyébként se nagyon szeretnek/tudnak visszafizetni most a szállásadók akkor se, ha visszajárna.

Egyébként, ha tényleg foglaló a foglalód, akkor a február közepi foglalás is határeset a vis maiorra. Legfeljebb pereskedhetsz, ha szerinted az és nem adják vissza, mert visszajárna a járványhelyzet miatt.

abel_m # 2020.05.08. 12:14

#olaszorszag #olaszország #booking #lemondás #visszatérítés

Sziasztok! Előre is elnézést kérek, ha volt már bejegyzés ezzel a kérdéssel kapcsolatban. A keresőben igyekeztem tájékozódni, de konkrétan ilyen problémával nem találkoztam, így röviden összefoglalnám a helyzetet: Június közepén mentünk volna Olaszországba, az északi régiókba, Firenzébe, Milánóba, Velencébe. A booking-on keresztül foglaltuk a szállásokat. Volt, amelyeket le tudtunk mondani (ezzel természetesen semmi probléma), azonban sajnos van olyan szállás, aminél lemondási díjat kérne a szállásadó, illetve van olyan hotel is, amelynél nem visszatérítendő a foglalás díja. (Decemberben álmunkban sem gondoltuk, hogy nem fogunk tudni menni, ezért mertünk ilyen kondíciókkal foglalni...) Telefonon, illetve emailben is felvettük a kapcsolatot a hotelekkel, természetesen nem sok hajlandóságot mutatnak a helyzet rendezésére...A booking egy ideig semmilyen lehetőséget nem kínált fel, azonban most megjelent egy fül, amely lehetőséget adna a lemondásra...Azonnal próbálkoztunk ezen a fronton is, az egyik hotel (amelyik a nem visszatérítendő foglalásos) már válaszolt is. Semmilyen körülmények között nem kívánják visszaadni a pénzt. Egy utalványról ír, amely talán egy évig felhasználható, illetve két olasz jogszabályra (9/2020., 18/2020. rendelet) hivatkozik...Ezeknek is próbáltam utána nézni, lefordítani őket...És én úgy látom, hogy az utalvány mellett ott van lehetőségként az, hogy visszaadják a befizetett összegeket...Van, aki esetleg ugyanilyen helyzetben van? Mit lehetne még tenni? Köszönöm, ha bárki tud tanácsot vagy információt adni!

abel_m # 2020.05.08. 12:19

Annyit még hozzátennék, hogy szerintem nem kötelezhetnek arra hogy mindenképpen elutazzunk oda hozzájuk az elkövetkezendő egy évben. Nekünk ebben az évben júniusban lett volna alkalmas az utazás, máskor pedig nem.

Nem a mi hibánkból hiúsult meg a szállás elfoglalása, ergo nem értem hogy miért hivatkozik arra hogy a foglalás nem visszatérítendő.

Ha én miattam nem tudunk elutazni, mert eltört a lábam például vagy akármi más, akkor jogos hogy nem adják vissza pénzt. De ez így nem állja meg a helyét szerintem. Nyilván sok pénzt buktak el ők is az utóbbi időben, meg még fognak is, de sajnos ehhez én nem tudok hozzájárulni, nekünk is sok időbe telt összespórolni ezt a pénzt erre az utazásra. Én úgy gondolnám, hogy erre lenne jó a fasza kis olasz kormány, hogy kisegítse az ottani szállásokat.

Köszönöm még egyszer előre is a válaszokat, tanácsokat.

drbjozsef # 2020.05.08. 12:39

Annyit még hozzátennék, hogy szerintem nem kötelezhetnek arra hogy mindenképpen elutazzunk oda hozzájuk az elkövetkezendő egy évben.

Így van. Semmiképpen.
Ha veszel egy biciklit, akkor sem kötelez senki arra, hogy használd is.

Nem a mi hibánkból hiúsult meg a szállás elfoglalása, ergo nem értem hogy miért hivatkozik arra hogy a foglalás nem visszatérítendő.

Nem a szállás hibájából hiúsult meg a szállás elfoglalása, ergo nem értem, miért hivatkozol arra, hogy a foglalást vissza kellene téríteniük.

A szállás foglalásával kötöttél egy szerződést. Annak feltételeit mi nem ismerjük. Ha lemondás estén nem jár vissza aszerint, akkor nem jár vissza.

Decemberi foglalással még talán (!) elfogadható lenne a vis maior-ra hivatkozás. De ezt magától a szállás nyilván nem fogja megtenni. Perelhetsz, a szerződésed szerint. Mondjuk Olaszországban.

abel_m # 2020.05.08. 12:48

Köszönöm a választ. Nyilván igazad van abban amit írsz, hiszen gondolom képben vagy a jogi dolgokkal.

De akkor azt mondd meg nekem, hogyha a szállás nem felelős hogy nem tudunk ott megszállni, én nem vagyok felelős mert mennék.
De ha az országba nem tudok bejutni mint turista, mert az tiltva van, akkor mit tehet a hülye paraszt?

Szomorú örökös # 2020.05.08. 13:32

abel_m

hogyha a szállás nem felelős hogy nem tudunk ott megszállni, én nem vagyok felelős mert mennék. De ha az országba nem tudok bejutni mint turista, mert az tiltva van, akkor mit tehet a hülye paraszt?

Hát pl. elfogadja az utalványt, amit felajánlott a szállás. Még mindig jobb, mint a teljes szállásdíjat perre költeni Olaszországban. Mert gondolom az nem titok, hogy az pénzbe fog kerülni...ráadásul Olaszországban, olasz törvények alapján olasz emberek fognak dönteni egy olasz szállásadó és egy magyar turista ügyében. Sejted az eredményét, ugye?

drbjozsef # 2020.05.08. 13:33

Nézd, ha a foglaláskor nem volt olyan körülmény, ami a szerződés ellehetetlenülésének akár csak a halvány esélyét is felvetheti, akkor lehet hivatkozni a vis maiorra.

Esetedben a december határeset. Szerintem. De nem nagyon van még erre konkrét joggyakorlat, amennyire tudom.

Ha tavaly augusztusban foglalod, akkor biztosan vis maior. Ha idén februárban, akkor már biztosan nem. A kettő között valahol jár, körülményektől függően.

Egyébként nem ismerem a booking gyakorlatát. De ha nem segít, a szállás pedig nem fizet, nem tehetsz mást, mint pereskedsz. Esetleg első körben egy európai fizetési meghagyás, de ha annak ellentmondanak, akkor megint per lesz.

Ez egy elég új dolog mindenkinek, vendégnek is, szállásadónak is. Nincsenek még kialakult precedensek ilyen esetre. Amennyire tudom.

Szomorú örökös # 2020.05.08. 16:26

Egyébként nem ismerem a booking gyakorlatát. De ha nem segít, a szállás pedig nem fizet, nem tehetsz mást, mint pereskedsz.

Miért is segítene a booking? Bevállalt a kérdező egy nagyon kedvezményes árat - ami általában töredéke a valós, lemondható szállásdíjnak - amelyre a szállás foglalását és kifizetését követően egyértelmű szerződés köttetett, amelyben mindkét fél elfogadta, hogy nincs visszatérítés, lemondási lehetőség (én is így foglaltam egyszer Montenegróba). A booking nem fog kivételt tenni semmilyen esetben sem szerintem. Ha létezik a foglalásnál ingyenes lemondás, akkor visszaadják a pénzt, minden más esetben meg kizárólag a szerződés feltételei alapján.

tamas9999 (törölt felhasználó) # 2020.05.08. 17:09

Tök mind1 hogy abel_m nek igaza van, vagy abel_m nek nincs igaza, ugyanis Olaszországban, az olasz törvények szerint és valami olasz ügyvéddel kéne az igazát kihajtania és ez tipikusan a leves és hús kategória...

Én elfogadnám a kompenzációt és legfeljebb továbbadnám valakinek a családban így valami visszajönne..