Jogi tanácsot kérek magánút témában

sindelar # 2022.06.08. 14:11

Édesanyám örökléssel szerzett haszonélvezeti jogot, édesapám halála után, közös házukra. Ez akkor be lett jegyezve, a húgom és az én részünkre. A ház eladása, illetve az új ház vásárlásakor a szerződésből kimaradt a haszonélvezeti joga, de írásban nem történt lemondás. Visszaállítható a haszonélvezeti joga? Mi a teendőnk? Köszönöm: S: Rita

Janos777 # 2022.06.08. 14:55

Elváltam páromtól.Gyerekemmel együtt egy olyan albérletbe költözött, ami bár jó helyen van és szép a környezet, felújított a ház, de a lakás egy régi vice lakás volt. a baj, hogy az utca fronton van közvetlenül a ház mellett három folyton üzemelő áramelosztó szekrény.
A volt párom fél éve lakik ott, és míg egy éve teljesen egészséges volt, most nagy méretű rosszindulatú mellrákot diagnosztizáltak nála rosszindulatú nyirok áttéttel.
Tudom, hogy szereti a fiam, de attól tartok, a nagymértékű, állandó elektromágneses tér nagymértékben hozzájárult ehhez az állapotához. Nem szeretném a gyerekemet veszélyeztetni.
Mit tehetek? Lehet, hogy nincs is lakásra vonatkozó használatbavételi engedély? Ezt hogy tudhatom meg tudtán kívűl?
MSZ szabvány engedélyezi, hogy ilyen szekrény 1 méteres körzetén belül lakás legyen?
Előre köszönöm a választ: János

drbjozsef # 2022.06.08. 15:27

sindelar,

Úgy érted, nyilván úgy adtátok el a régi ingatlant, hogy a haszonélvezete megszűnt azon édesanyádnak, csak nem lett alapítva az új ingatlanra a részére haszonélvezet?

Nem gond, egyszerűen alapítani kell haszonélvezetet a részére. El kell menni egy ügyvédhez, közös egyetértéssel minden további nélkül megcsinálja az okiratot, és bejegyzik a haszonélvezetet a részére.

Feltehetőleg olcsóbb lett volna a vásárlással együtt, de nem gond most sem.
Hogy ingyenesen, vagy visszterhesen érdemes alapítani, az sok mindentől függ, majd az ügyvéd tudni fogja, mit kell kérdeznie ez ügyben.

drbjozsef # 2022.06.08. 15:29

Janos777,

Lehet, hogy nincs is lakásra vonatkozó használatbavételi engedély? Ezt hogy tudhatom meg tudtán kívűl? MSZ szabvány engedélyezi, hogy ilyen szekrény 1 méteres körzetén belül lakás legyen?

Ezek nem igazán jogi kérdések, mind inkább műszaki szakkérdések. Valamilyen elektromos szakembert, szakértőt kellene megkeresned, lehetőleg pl. egy erősáramú igazságügyi szakértőt.