Néhány évvel ezelőtt testvérem segítséget kért: pénzt, hogy lakást vehessen.
200 E forintot adtam, ill. nevemre hitelt vettem fel. Az ingatlan megvételekor 1/2 tulajdonjogot szereztem, megállapodást kötöttünk, hogy a tulajdonjogot átadom, amennyiben 5 éven belül a 200 E forintot megadja, ill. a nevemre felvett hitelt a bank felé kiegyenlíti.
A határidő lejárt, pénzt nem láttam. Hál'Istennek a banki kölcsönt legalább visszafizette.
Mennyit követelhetek? Csak a 200 E forintot és az megállapodás határideje óta eltelt kamatait? Vagy kérhetem a közös tulajdon megszüntetését: tehát az ingatlan felét? Az eltelt 3 év alatt én szintén lakásgondokkal küszködtem: albérletről albérletre jártam, ami kb. 500 E. forintot nyelt el. A nevemen lévő ingatlan miatt szoc.polt sem vehettem fel, ill. kölcsönért sem folyamodhattam. Ilyen irányú károm megtérítését követelhetem-e?
ingatlanvita
Zsuzs!
Feltételezem, hogy a megállapodást testvéreddel szabad akaratodból kötötted. Ha emiatt Te (szocpol., kölcsönök) hátrányba kerültél, akkor ez azt (is) jelenti, hogy nem voltál elég körültekintő. Vagy a megállapodásotok része volt, akkor pedig aszerint ildomos eljárni.
Miután fél tulajdonjogot szereztél, úgy tűnik előnyben vagy testvéreddel szemben. Õ nem tartotta be a megállapodás egy részét, tehát neked nem kell átadnod a tulajdonjogot. (Vigyázz! Ha papíron eladod a tulajdonodat, Szja terheid lesznek! Ha elajándékozod, a testvéred magasabb illetéket fizet.)
A 200 e ft-ra vonatkozóan nyilván annyit kérhetsz, amiben megállapodtatok. Van egy sejtésem, hogy ezt olyan papírokkal adtad át, amelyek bíróság előtt nem biztos, hogy megállják a helyüket.
Érzésem szerint ezt a dolgot - és különösen következményeit - eredeileg egyikőtök sem gondolta át kellőképpen. Ha a lakás fele a neveden van, semmi okod az aggódásra. Innentől kezdve pedig inkább erkölcsi, mint jogi kérdésről van szó.
A kölcsönről, ill. a visszafizetés feltételeiről ügyvéd előtt aláírt megállapodás született, tehát szerintem megállja a helyét a bíróság előtt is..ha erre gondoltál...
Ez önmagában jó, ebben a vonatkozásban mindenképp körültekintő voltál. Mi szerepel ebben a kamatokról? (Kölcsönszerződésnek ez fontos része szokott lenni.) Pontosan annyit kérhetsz tőle, amennyiben ott megállapodtatok. Ha semmi nincs a kamatokról, nincs jó esélyed arra, hogy kamat jogcímen (jogilag) bármit is követelj.
Az általad írt "visszafizetés feltételei" miért nem lehetnek irányadóak? Mik azok? Ez a leglényegesebb kérdés, különben minden fórumozó sötétben tapogatódzik.
A kölcsön megállapodás szerint kamatmentesen lett adva, 5 éven belül kellett volna kifizetniük. Amennyiben ez teljesült volna, megállapodás szerint semmiféle igényt nem tarthatnék a 1/2 tulajdonrészemre.
2002-ben letelt az 5 év. Többszöri szóbani felszólításra sem fizetett, ezért szeretném most jogi útra terelni a dolgot...na de mit kérhetek?
Késedelmi kamat az esedékességet követően akkor is jár, amennyiben eredetileg kamat nem volt kikötve. Az általad leírt hátrányos következményeket nem kérheted rajta számon, hiszen azokat nem az ő magatartása okozta. Gondolom a 200 E részleteiből sem futotta volna többre, mint albérletre.
Ami nem teljesen világos az az, hogy milyen jogcímen mondanál le a tulajdonjogodról. Ingatlannyilvántartás szerinti tulajdonos vagy?
Márpedig az ő "magatartása" bizony számomra nézvést az elmúlt három évben bizony hátrányos volt: valóban nem az a 200 E forint hiányzott a lakásomhoz...viszont a nevemen lévő tulajdonrész miatt nem vagyok jogosult pl. a szocpolra sem, ami azért nekem már valami...Illetve szintén a nevemen futó banki kölcsön is csak idén lett (hál'Istennek!) kiegyenlítve, úgyhogy ezidáig hiába kopogtattam kölcsönért akármelyik hitelintézmény ajtaján....Bizony, az eltelt három év alatt én már lakáshoz jutok, ha minden úgy alakult volna, ahogyan az a megállapodásban szerepel! Mi ez, ha nem hátrány???
Nem az ő magatartása volt hátrányos. Nem az ő magatartása az, hogy van egy ingatlantulajdonod. Az sem az ő magatartása, hogy hitelt vettél fel. Ez a Te magatartásod következménye. A célja mellékes, hiszen Te vállaltad.
zuzs!
Pullmannak igaza van, szerintem be kell látnod, hogy (téged is beleértve) egyszerűen nem gondoltatok bizonyos dolgokra. Biztos, hogy annak idején nagyon segítőkész voltál, és ennek olyan hátrányai is érintettek, sőt érintenek, amikkel egyikőtök sem számolt. (Itt a szocpolra, kölcsönfelvételtől való elesésre gondolok) Miért akarod ezt a testvéredre hárítani? Arról meg különösen nem tehet, hogy közben még a törvények is változtak. Nyilván Te is tudtad annak idején, hogy nincs lakásod, és hogy akarsz a közeljövőben, miért nem tájékozodtál?
A késedelmes fizetést illetően valóban csakis arra az időre kérhetsz kamatot, ami a lejáratot követő időre szól. Még pontosabban: minden egyes késedelmesen megfizetett részlet után jár az esedékességtől a kamat. Erre legyen irányadó a banki alapkamat, amelyet az MNB rendszeresen közzétesz. (visszamenőleg is megtalálható többek közt a honlapjukon.)
Ha pedig úgy érzed, hogy akármennyi kártérítés is jár neked a testvéredtől, adjátok el közösen a lakást, utána elszámolhattok, és végre mindkettőtök a saját pénzénél van. Ha nem megy bele, vesd be azt, hogy a közös tulajdon megszüntetése végett keresetet nyújtasz be.
Õ tartozik nekem, nem akar fizetni már három éve. "Csupáncsak" ez a három év nem volt betervezve az én lakásvásárlási terveimbe...és akkor még én húzzam meg magam...szuper.
Szóval inkább hagyjam a jogi utat, mert az az adósnak kedvez...
Még 2 év, és talán el is évül az adóssága és fizetnie sem kell.
Mindenesetre köszi a véleményeket és hozzászólásokat. Majd valahogy megoldom.... :-)
Elvileg a neveden van még a fél tulajdonrész?
Ez esetben terheld meg bátran...
Kérj használati díjat a tulajdonod után...
Figyeld meg milyen gyorsan észbe kap!!!
"és akkor még én húzzam meg magam...szuper."
Nem tudom, miért látod ilyen tragikusan a helyzetet. A közöttetek létrejött (ügyvéd előtt aláírt) megállapodás általa történt megszegésére hivatkozva, kezdeményezd a közös tulajdon megszüntetését. Ez lehet természetben való felosztás, a másik tulajdonrészének megvásárlása, közös értékesítés. Válaszd ki mi a megfelelő számodra, annak alapján szólítsd fel a testvéredet, ha nem fogadja el (vagy nem válaszol) fordulj bírósághoz. Jó, ha tudod, hogy a bíróság nem dönthet olyan megszüntetési változat mellett, amely ellen mindketten tiltakoztok.
"Szóval inkább hagyjam a jogi utat, mert az az adósnak kedvez..."
Nem hiszem, hogy bárki ezt javasolta volna. A közös tulajdon megszüntetése iránt indított kereset mi, ha nem jogi út? Miért kedvezne az adósnak? Én csak mertem javasolni, hogy állapodjatok meg....
Ha már pénzednél vagy, Te úgyis annyit adsz át neki, amennyit akarsz. (Feltételezem, hogy fél lakás árából van mit magadnál tartanod.) Erre figyelmeztesd a testvéredet, és ajánld fel neki, hogy az ő érdekében eltekintesz a pertől, ha megállapodik veled, és be is tartja azt. Ennek persze elengedhetetlen előfeltétele az, hogy Te is hajlandó légy a megállapodásra.
Mellesleg nekem van egy olyan érzésem, hogy nem írtál le a helyzettel kapcsolatos lényeges dolgokat. Ez persze abszolút nem baj, hiszen ez a magánügyed. De akkor miért vársz segítséget másoktól?
Azért sok szerencsét, és kívánom, hogy juss mielőbb a pénzedhez!
Persze hogy el vagyok kettyenve. Gondoljatok bele. Jótestvérként segítettem egy szívemhez közel állóhoz. Hogy talán nem gondoltam aprólékosan minden részletre és buktatóra?! Én 100%-ig megbíztam a véremben, soha nem gondoltam volna róla, hogy így átvág....Tegye a szívére a kezét az (a nem ügyvéd), aki nem segítene a nővérén, és nem bízna meg abban, hogy nem fázik rá! Na de mindegy, ez a lelki fonákja az ügynek....
Pullman hozzászólása szerint csak a pénzem és a 3 évi kamatot kérhetem...ez pedig nem a közös tulajdon megszüntetése, hiszen akkor így vagy úgy, de a lakás fele járna...Jól gondolom? Na most akkor a lakás felét követelhetem, vagy a már említett 200 E+kamatokat? Nyilván mindkettőnk érdeke, hogy a tulajdonviszonyok rendezve legyenek. Neki a lakás kell, én pedig szabadulnék a részemtől...Na de most már nem mint naíva, próbálom orvosolni a hibámat....Csak annyit szeretnék, amennyi jár....! A szóban forgó ingatlant egyébként anno 1M 200E-ért vette. Most kb. 6M-t ér
zuzs!
Õszintén szólva nem értelek, sőt egyre kevésbé értelek.
Kérlek, olvasd végig azokat, amiket pullman, Zoltán György és én írtunk (tehát mindent). Ha megtetted, ismételd meg tízszer, százszor.
Ha még mindíg "el vagy kettyenve", nyomtasd ki, és mutasd meg tíz barátnődnek/barátodnak, hogy hideg fejjel értelmezzék!
Még egyszer sok szerencsét, de különösen önbizalmat, és erőt, hogy elindulj azon az úton, amit Te magad választottál a lehetséges megoldások közül... (Persze, ne azt az egyet válaszd, amire többen írtuk, hogy az nem járható.)
Utána pedig (lelkileg) pihend ki magad!
zuzs!
Megsajnáltalak.
- Godold ki, hogy szerinted mekkora lenne az az összeg, amely most méltányosan járna neked. 200e + az általad gondolt kamat + a "nem vagyoni kártérítés" (nevezzük mondjuk így) azért, hogy eddig nem vehettél fel kamatot.
- Szólítsd fel a testvéredet, hogy ezt x méltányos időn belül adja meg neked, figyelmeztetve, ha nem teszi meg, további lépéseket teszel (vagyis mondd el a következő pontokat)
- Ha nem adta át, kérd a közös tulajdon megszüntetését.
- Ameddig a közös tulajdon megszűntetéséből Te pénzt nem látsz, követeld a használati díjat.
Mindehhez - és az önbizalomhoz - kereshetsz ügyvédet, mondjuk pl. azt, aki előtt aláírtátok a megállapodást.
Bocs, helyesen:
Nem vehettél fel kölcsönt (és szocpolt).
Mivel a pénztartozás 2004. május 1-jét megelőzően vált esedékessé, így ha jól tudom, nem a jegybanki alapkamat a mérvadó, hanem az évi költségvetésről szóló törvényben meghatározott kamatmérték (mennyi az? 11%? 20%).
Na most az nem egészen tiszta: hogyan is számolják azt? Kamatos kamat? Merthogy 3 évről van szó....
Na és mennyi kb. a reális nem vagyoni kárigényem?
A késedelemre vonatkozóan ebben az esetben én úgy tudom, hogy nem alkalmazható a kamattartozásra vonatkozóan újabb kamatterhelés, azaz a kamatos kamat.
A másik dolog:
Ugye itt beszélünk arról, hogy mekkora hátrányok értek, de pl. nem került említésre, hogy bizony előnyöd is származott...
Méghozzá, ha volt egy felvett kölcsönöd, amit napra pontosan fizettetek, akkor annál a banknál te sokkal jobb sansszal indulsz kölcsönért, mintha nem lett volna a neveden semmi...
Sőt továbbmegyek, bár nem hiszem, hogy ezzel a népszerűségi indexem nőni fog, de most őszintén, érdemes 200e Ft-ért egy testvérrel perbemenni?
További kérdésem: A testvéred nem TUD vagy nem AKAR fizetni? Mert nem mindegy a képlet...
Mert ha nem akar, akkor kényszerítsd ki, és menjen a jogi út, de ha nem tud, akkor nem biztos, hogy jó módszer a közös tulajdon megszüntetése, vagy a perbevitele, vagy akármi más. Keress olyan megoldást, ami mindkettőtök számára előnyös és jó. 200e Ft nem nagy pénz, biztos van a jogi úton kívül is megoldás.
SF
Nem AKAR fizetni! Még a megállapodás határidejének letelte előtt felhívtam a figyelmét arra, hogy igényt tartok majd a pénzre. Tény, hogy manapság nem sok az a 200E forint. Anno viszont mifelénk egy bérházi lakás árának a negyedét jelentette! Napjainkban pedig a fizetésem négyszerese!
Még a fizetési határidő letelte előtt felajánlottam a részletfizetés lehetőségét, akár 10-20 E forintjával is, de ő nem élt vele. Most, mikor már három éve tartozik, azzal ált elő, hogy egyezzem bele a lakás eladásába, mert ő nagyobbra cserélné, vagy a megállapodás szerint írassam rá a tulajdonrészemet, hogy lépni tudjon.
Na ekkor gurultam én be.
Zuzs!
Mégegyszer, lehetőleg utóljára!
Bíróságon kéred az osztatlan közös tulajdon megszüntetését.
Erre testvéred "lázad", hogy csak 200.000.-Ft-ot adtál.
Ekkor a Bíróságon és csak is ott, elismered, hogy csak a lakás 1/6-oda a tied, azaz nem a fele.
Ezt vagy megváltja tőled, vagy eladjátok, elárverezik és elosztjátok ilyen arányban a pénzt.
Addig is kérj használati díjat!
Részemről az ügy lezárva.
Sok sikert!
Bocs, hogy ilyen sokára szólok hozzá, de én nem tudom megállni, hogy eltérő véleményemet ne mondjam el.
A megállapodás úgy szólt, ha 5 éven belül visszafizeti a 200000 Ft-ot, vissza kell adnod a 1/2 lakástulajdont.
Avval, hogy a megbeszélt határidőig nem fizette vissza a pénzt, most már nem is kell: tiéd a lakás fele.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02