Parkoló autóm egyik ajtaját a mellettem parkoló autó ajtajának nyitásával behorpasztották. A másik autó tulajdonosa a kárt elismerte, a baleseti bejelentőt kitöltöttük, de a biztosító nem fizet a következő indokkal: "A gépjármű parkoló helyzetével a jármű veszélyes üzem jellege megszűnik, a gépjármű ilyen esetben veszélyes üzemnek nem tekinthető. Ebből következően a parkoló helyzet nem minősül a jármű üzemeltetésének."
Írtam a biztosítónak, hogy a 190/2004. (VI. 8.) Korm.rendelet nem határozza meg az üzemeltetés fogalmát, de véleményem szerint ameddig az üzembentartó a gépjárművet üzembentartja, addig a gépjármű üzemeltetve van, ezért kérem a kár megtérítését, de válasz nem érkezett.
Mit tegyek?
kötelező fbiztosítás-üzemeltetés
Írj a PSZÁFnak. Honlapjukon van egy panaszbejelentő nyomtatvány, töltsd ki és mellékeld az előzményeket másolatban.
Más kérdés, hogy nem vagyok biztos abban, hogy a biztosítónak nincs igaza...
Bár, ha például nem húzom be a kéziféket, az autót ott hagyom, és az a hegyoldalon elindulva több autónak nekigurul, az a nem megfelelő üzembentartás miatt történik, pedig nemcsak a motor nem járt, de ott sem voltam...
Ha kiderülne, hogy nem kell fizetnie a biztosítónak a KGFB alapján, akkor szólítsd fel az autóst (pontosabban inkább az ajtónyitót) a kár kifizetésére. Ennek alapján a privát felelősségbiztosítása alapján (ami a lakásbiztosítás része szokott lenni) jár a kártérítés. Lényeg: itt a károkozónak kell küldened a levelet, amit ő továbbít a biztosító felé, nem úgy mint a KGFB-nél, ahol Te magad fordulsz (kitöltött kárbejelentővel) a biztosítóhoz.
Ez persze csak akkor működik, ha van neki ilyen, merthogy ez nem kötelező... De akkor maradjon az, hogy saját zsebből fizet. Követeld ezt a nálad lévő kitöltött kárbejelentő alapján, amelyen nyilván rögzítettétek a történteket.
Köszönöm.
Azt nem írtam meg, hogy tulajdonképpen hálás lehetek a károkozónak, hogy hagyott egy üzenetet a szélvédőmön, enélkül nem nagyon jöttem volna rá ki volt. Szóval kiszúrni nem akarok vele.
Persze ha a biztosítóval nem megyek semmire, kénytelen leszek tőle követelni a kár megtérítését.
Itt nagyon fontos, hogy mikor történt a kár! Akkor amikor beparkolt, vagy akkor amikor ( hosszas állás után ) elindult. Az első esetben a kgfb alapján kell téríteni a biztosítónak a második esetben a károkozó esetleges magán emberi fel. bizt. alapján téríthető. Ha nincs magánemberi fel. bizt. akkor ( mivel el is ismerte felelősségét) követelhető személyesen tőle.
Hát ez nem hangzik túl biztatóan.
Már csak azt nem értem, hogy a kötelező felelősségbiztosításról szóló kormányrendeletnek a biztosítás általános feltételeiről szóló melléklete mennyiben köti a biztosítót, ugyanis ott nem írják kártérítést kizáró okként azt az esetet, ha parkoló autó parkoló autóban kárt okoz, csak akkor, ha azt munkagépként használják vagy arra fel-, illetve arról lerakodnak. Nálunk meg nem erről van szó.
Mindnesetre köszönöm b.sz.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02