Írtam egy hosszabbat, de elszállt.
Nekem esettt le későn, hogy ... ha már felmerül a cselekvőképesség meg-nem-léte, akkor nem pártfogó, ... hanem ügygondnok, vagy gyám. Ezért Bocs.
Amit kérdeznék:
Leletm egy hivatkozást (Mental Disability Rights Int. jelentése Mo-ról) egy ENSZ Határozatra (A/46/721 szám; 1991. dec. 17.; 75. ülés), mely szerint az elfogadásra került. Mo-ra nézve kötelező (tudom, ebben a KüM az illetékes, de ezt félretéve), és melynek Függelék B részében (Alapelvek a pszichiátriai betzegek védelméről és a pszichiátriai gyógykezelés fejlesztéréről) az 'Alapelvek1' részben, az 'Alapvető szabadságjogok' címszó alatt a '6.' pontban szerepel (második, harmadik mondat), hogy:
„"Azon személy, akinek a cselekvőképessége kérdéses, ügyvéddel képviseltetheti magát. Amennyiben az előbbi személy nem gondoskodik megfelelő képviseletről, ingyenes képviseletet kell számára biztosítani, ... feltéve, hogy anyagi helyzete ezt szükségessé teszi.”" (((anyagi rászoirultságot a bíróság nem vizsgált, de a munkaügyi perek költségmentességét leírta, ezért ez a vetület gondolom itt nem fontos)))
E szerint, - ha jól értem, - ha már egyáltalán felmerül a cselekvőképesség hiánya, már járna a ... írásod szerint nem pártfogó, hanem a ... 'z ügygondnok. Ehhez képest (dacára annak, hogy itt már az ideg/elme szkv készítése is elrendelésre került, és határozottan kértem a jogsegélyt) semmi... Ez nem 'difi'?
- Ha járna a jogi segítség, de nem kapom, az ellen (illetve azért) hol, s hogyan lehet érdemben replikázni, és elérni a hivatalos jogi segítségnyújtásban részesülést?
- Esetleg, hogy ENSZ Határozatok Mo-ra nézve mennyire kötelezőek, esetleg kihirdettettettek-e, azt (KüM-ön kívül) praktikusan honnan tudható meg?
- Perben ha ilyesmire próbáloik hivatkozni, hogy ... jobb híján egy ENSZ Határozat ... azt figyelembe vehetik, vagy veszik?
- Végülis honnan tudható meg, hogy a hatályos magyar jog szertint jár-e vagy sem ügygondnok, vagy jogi segítő-féle?
Kérlek, ha tudsz válaszolj, vagy úm. orientálj tovább.
Köszönöm.