Idegen vagyontárgy biztosítása


csellos # 2005.10.18. 13:13

chaotix!
Amit ObudaFan ír, az teljesen igaz.

Az azonban kissé furcsa nekem, hogy a munkaadó nem biztosítja a laptopokat. Nemcsak azért, mert nyilván ezt a nekik végzett munkád elvégzéséhez kaptad, így nekik "illik" biztosítani, hanem mert a munkahely a biztosítást költségként leírhatja, így ez gazdaságilag ésszerűbb, sőt vélhetően ők jobb kondíciókkal tudják biztosítani, mint Te magánemberként. (Pl.: többfél káreseményre/veszélynemre, relatíve kedvezőbb áron). A teljes anyagi felelősség kikötése még önmagában nem jelenti a biztosítás nem meglétét. Ez a munkaadó és a munkavállaló kapcsolatában lehet így logikus, sőt pl. az önrészt is csak így érvényesíthetik.

Ha viszont már biztosítva lenne, úgy felesleges még egy biztosítást kötni rá, egyazon vagyontárgyra pedig mindenkor az időben előbb kötött biztosítás az érvényes. Sőt, ha egy esetleges kár esetén két különböző szerződés alapján történik kárbejelentés, úgy az biztosítási csalásnak (ill. arra való kísérletnek) minősül, és így még büntetőjogi következményei is lehetnek.

Érdeklődj utána, és mindenképp javasold a munkaadónak, hogy ő biztosítsa, ha ezt nem tette volna meg.

Egyébként több biztosítónak van kifejezetten informatikai eszközökre szóló biztosítási terméke (lényegesen többféle káreseményre, mint ahogy az egy lakásbiztosításban lehet.), bár ezt többen kiegészítő jelleggel kötik. Sőt, ha pl. lakásodat feltörik és a laptopot ellopják, lehet, hogy éppen a nem megfelelő védelem miatt nem fizet a lakásbiztosítás. Az esetleges kiegészítő jelleg még egy érv amellett, hogy a munkaadó biztosítsa.

ObudaFan # 2005.10.17. 10:28

Lakásbiztosítástól függ, nézd meg a biztosítási kötvényt is. Idegen vagyontárgyra vagyonbiztosítást akkor lehet kötni, ha a szerződést kötő fél érdekeltségét tudja bizonyítani. Ebben az esetben a teljes anyagi felelősség nyilván megfelel ennek.

chaotix # 2005.10.16. 14:18

Szeretném biztosítani a munkahelyi laptopomat (amivel kapcsolatban teljes anyagi felelősséget vállaltam) lopás ellen.
A lakásbiztosítások nyújtanak-e kártérítést ebben az esetben? Ha nem, milyen jellegű biztosítást kell kötnöm?