fogyvéd. az építőiparban


kispali2 # 2005.10.21. 17:18

Tehát a jogászi véleményből látszik hogíy az ácsokra akkor - egyebek mellett - a tanúzás okán is szüks. van/lehet, tehát érdemes velük csínján bánni.

Szerintem szabványok - ha vannak, ami egyébként valószínű, sőt - szerintem csak akkor kötelezőek, ha úm. ~kötelező szabvány, vagy azok betartását vállalta, vagy lenyiletkozta a cserép gyártója. (Szerintem, vagy - tudomásom szerint - több szabványt hatályon kívül helyeztek kb. 10 éve, és lassan-lassan van (egyre több) ismét ~kötelezően betertandónak nyilvánítva.

Megfontolnám, vagy jelezném az illetékesek felé, hogy ... kényszerből teszik ezt fel, és az újrarakás költségei is rendezendők, vagy kompenzálandók részéről.
Hqa az ácsok nem helybnéliek, és nem ezer éves ~cimborák, szerintem érdemes lehet a bizonyítékgyártást megkezdeni, és velük is akár leíratni, meg ha minden rendben van amúgy, akár éprend. ellenőrzért kérni! Hiszen nekik feladatuk a megfelelő (a terv, és a vonatkozó szabványok szerinti) anyagbeépítések kontrollja. Szterintem, mint hatóság kötelesek minimum egy szemlével szemrevételezni a dologot, és ha triviális, azt rögzíteni. (Valahol tán közérdek is, hogy sokezer pocsék (ha az) cserép ne legyen beépítve...)
Szerintem arra érdemes figyelmi, hogy az elvárható kármentés/gondosságon ne essen csorba, abba ne tudjanak utóbb belekötni.
Amennyire tudom, éprend a megyei közig.hiv-eken van, de lehet tévedek, Bp-n valszeg több is.
Felelős műszaki vezető, vagy tervező is - szerintem - köteles ezt rögzíteni (ami ugyebár már nem szubjektív, hanem szakavatott vélemény).

ObudaFan # 2005.10.21. 14:17

Amennyiben a cserepekre vonatkozó szállítási, vagy adásvételi szerződés mást nem ír, a forgalomban szokásos, jó minőségű termékkel kell teljesíteni, amennyiben szabvány van az adott termékre, azt is be kell tartani. Amennyiben ez nem valósult meg, a szállító hibásan teljesített, ennek alapján kicserélést lehet követelni, vagy - ha ezt nem vállalja - el lehet állni 6 hónapon belül. Ha a vállalkozó nem akarja a jegyzőkönyvet aláírni, tanúnak ott vannak az ácsok, de esetleg nem árt néhény érdektelen tanú után is nézni.

Pelikán # 2005.10.21. 13:44
  • az ács eddig kb. 100 féle cseréppel dolgozott a saját módszerével (évtizedek alatt), tehát van tapasztalata az anyagminőséggel
  • egyértelműen le van írva a vonatkozó magyar szabványban, hogy mekkora terhelést kell elbírnia a cserépnek, és ez bizony profilvastagságtól függően legalább 1400 N
  • a cserepet el lehet törni két kézzel megfogva is, ami egy átlagembernél ugye meg sem közelíti a fenti értéket + a felelős ipari minőségellenőrző embere szerint is felháborító
  • vannak látható repedést tartalmazó cserepek is, ahol is átfolyik a víz
  • a gyártó hajlandó kicserélni a repedt cserepeket, sajna kézzel repedés nélkül is törik
  • jön a tél, be kéne fedni a tetőt, amihez a töréseket pótlandó szükséges még cserép, lehetőleg a gyártótól, tehát most még nem perelem be őket/nem írok a GVH-nak.

azé kösz

kispali2 # 2005.10.21. 12:45

Hát ...
A cserépgyártó bizton nem az ács urak súlyára tervezte a cserepet. (azzal felérő eső, szél, hó, jég (pláne pontszerűen) azért igencsak ritka.
Első körben én csak az ács úraknak jelezném, hogy ... talán ha nem törnék a cserepet, és főképp ne járkáljanak rajta! Ez eléggé ... sajátos. (Ez alapján "kinézem" belőlük, hogy pl. vágják (flexelik) is a cserepet a tetőn, ami szintén nem biztos, hogy túlzotan kívánatos.)
Szerintem érdemes lehet az ács urak körmére nézni, és az általánosan jellemző, pici néha túlzott öntudatukat a saját maguk, vagy munkájuk igényesség felé irányítani.

Miért kéne elbírnia a súlyukat? És hol? (A tetőn, vagy egy raklap tettején, élére állítrott cserepeken?)

(((Bádogozás nincs eltaposgatva? Cserép alatti (ha van) fólia tiszta, nem 'felex/cserép-poros? Cseréplécek le vannak kezelve? Két vízszintes cserépsor között pont a kívánatos a záródása a cserepeknek?(cserépléc távolság pontos?) cserépléc átér min. 3, de inkább 4, 5 szarufát? Toldások el vannak tolva egymástól?)))

cserépfedésekre is szerintem van szabvány.
A cserép gyártója tud adni szerintem részletes tervezési, beépítési útmutatót, részletrajzokkal! Azt kéne beszerezni, és azzal kontrolláltatni. Vagy a műszaki ellenőr, vagy ha nincs a felelős műszuaki vezető, vagy a tervezőtől művezetési kontroll körében OK-ztatni a dologokat, legyen aki elviszi a 'balhét', ha van a mi 'zűrös', vagy aggályos.

Ha a cserépgyártóval szemben fontolod a vele szemben való fellépést, gondold át, hoigy - leszámítva a nyilvánvaló gyártási hibákat - ő a kivitelezés módjában, és a kivitelezett állapotban fog hibucikat keresgélni. (lécezés, él/vápa mentén a nem egész cserepek megf. rögzítése, stb. Nem haszontalan a beép. útmutató felhajtása - bmit is mondanak az ács urak.)

Van egyéb cserépügyi probléma is? (pl. ha totál új (friss) a cserép, ki~salétromosodik, kifehéredik kissé, pontatlanság, ...)

Pelikán # 2005.10.21. 12:13

Az ácsok szerint túl könnyen törik, az eddigi munkamódszereik nem alkalmasak, mert nem bírja el a súlyukat.

kispali2 # 2005.10.21. 11:10

Nem vagyok jogász, de pár érdeklődő kérdés:

  • mi a baki? (pl. színhiba?, ven záródik? pontatlan, törik, átereszti a vizet, hajlott, ... konkrétan mi?)
  • van vmiféle tanusítvány, hogy mi, s mit tud a cserép, ami a kritika tárgya? (gyártói leírás, etc.?)

Egyébként szerintem a termékfelelősségi tv. (?) is hasznos lehet szerintem, csak hát kéredés mi a gond.

Ha kifejtenéd bővebben, érdekelne...
Üdv!

Pelikán # 2005.10.20. 14:49

Kedves fórum,

A (tetőfedő )cserép az tartós fogyasztási cikk? Melyik jogszabály vonatkozik erre a területre?

Lehetséges az, hogy ha szállítástól 6 hónapon belül bebizonyítom, hogy a cserép nem felel meg a szabványnak, akkor visszakövetelhetem az árát?
Mi van akkor, ha a gyártó cég nem akar másolatot adni a panaszról készült jegyzőkönyvről?

Ezek alapján érdemes-e jogi képviselőt fogadnom? :)

köszönöm