Használt autó vétel


ObudaFan # 2005.11.02. 18:28

Ez elsősorban nem jogi, hanem szakértői kérdés. Neked kell bizonyítanod azt, hogy a teljesítéskor már hibás volt a gépkocsi. Így elsősorban éppen a karosszéria-lakatos ismerősődet kérdezd, hogy ilyen jellegű hiba esetén van-e valamilyen módja azt bizonyítani, hogy így történt (pl. hogy a legautóbbi festéskor már így volt, és hogy mikor volt festve a kocsi, stb.)

diggw # 2005.11.01. 19:42

Kedves Fórumozok!
A következőben ügyben szeretném segítségeteket kérni.
1.5 hónappal ezelőtt vásároltam egy használt autót, a vételár 2.5 millió forint volt. A tulajdonos a kocsit sérülésmentesnek hírdette, az adásvételi szerződés végén szerepel a kikötés, hogy az eladó tájékoztatja a vevőt az esetleges rejtett hibákról.
1.5 hónap használat után most benzinkútnál bemérettem a hűtővizet, hogy fagyálló-e.
A hűfőfolyadék -5 fokig jó. Pedig a gyári kocsiba -30 fokig tűrőt tesznek. Tehát cserélve, vagy higítva volt. Az előző tulajdonost felhívtam, hogy ez hogy lehet, a válasza az volt: "nem érdekel ez engem, cserélje le és hagyjon békén".
Ezért elvittem az autót egy karosszéria lakatos ismerősömhöz, hogy mondja meg, törve volt -e esetleg a kocsi. És meglepetésemre igen. Természetesen a vásárláskor az eredetiségvizsgálat során megmérték az autót festékvastagság-mérő műszerrel, és az gyári festékvastagságot jelzett mindenhol. Az autó elejének a közepe volt törve, ahol csupán egy műanyag konzol található, ami cserélhető. Ott festégvastagságot se mérnek, hiszen ez egy cserélhető műanyag konzol. Az aútószerelő szerint a törést nagyon csúnyán hozták rendbe, rozsdásodni fog, valamint a klímacső is rosszul lett elvezetve.
Természetesen ez csökkenti a kocsi értékét, valamint az összecsapott javítás rendbehozatala is az én feladatom.
Az eladó erről a sérülésről nem tájékoztatott engem, sőt külön kérdésre, hogy volt-e törve az autó, nemleges választ adott.
Felhívtam telefonon, hogy ez kiderült, adjon vissza a vételárból 100.000 ft-ot, írunk róla egy papírt, hogy nem lehet ezen a jogalapon más követelésem és "felejstük el egymást".
Természetesen ebbe nem ment bele. Azon gondolkozom beperelem.
Viszont úgy gondolom, ő esetleg sikerrel védekezhet azzal, hogy:
a kocsi 1.5 hónapja nálam van, én használom. A sérülés és az összecsapott javítás elvileg e 1.5 hónapban is keletkezhetett.
Tudna nekem valaki okosat mondani erre a helyzetre? Válaszotokat nagyon várom és köszönöm!