Segitsegkeres- Föld- eletjaradek ügyben


ObudaFan # 2005.11.04. 16:10

Véleményem szerint ilyen feltétel mellett az állam (ill. a Nemzeti Földalap) nem biztos, hogy megkötötte volna a szerződést. A210/2004. (VII. 9.) Korm. rendelet a
termôföld állam által életjáradék fizetése ellenében történô megszerzésérôl az életkor és a termőföld értéke alapján kógens módonmeghatározta az életjáradék összegét, így ilyen körülmény figyelembe vételére szerintem nem is volt lehetőség.
Szerintem egyszerűen nem kellett volna megkötni ezt a szerződést.
Előfordult már, hogy eredményesen - jó erkölcsbe ütközés címén - támadtak meg ilyen szerződést, de az állam, mint eltartó esetében ez igen valószínűtlen sztem. (Ld. még a témával kapcsolatban a jogifórum polgári jogi publikációi közül a szerencseszerződések és a feltűnő értékaránytalanság kapcsolatáról szólót.)

Fontos még tudni, hogy a Korm. r. alapján a jogosult halála esetén az életjáradék nem örökölhetô. A fel nem vett életjáradék a hagyaték tárgyát képezi. Amennyiben a jogosult az életjáradéki szerzôdés megkötését követô 1 éven belül meghal, az 1 évbôl még fennmaradó idôtartamra számított életjáradék összege, de legfeljebb a termôföld ellenértékének megfelelô összeg a hagyaték szempontjából fel nem vett életjáradéknak minôsül, és egy összegben esedékes.

matisse # 2005.11.04. 08:07

Edesapamnak volt osztatlan tulajdonban földje (szanto). Kb. 1-2 eve volt egy olyan lehetöseg, hogy a magyar allam reszere felajanlhatta megvetelre. Az allam nem fizette ki a földert jaro penzt elöre, hanem a havi nyugdijahoz hozzafizetett egy bizonyos összeget havonta mint eletjaradekot. Sajnos az ügyved, akivel edesapam ezt a szerzödest alirta nem tajekoztatta öt arrol, mivel mar akkor is rosszindulatu rakos beteg volt, hogy irjon egy olyan rendeletet, amennyiben rosszabbodik az allapota, ezt a szerzödest az allammal felbonthassa. Edesapam alig par honapig kapta az eletjaradekot, amikor hirtelen meghalt. A honap elsö napjan halt meg. Miert nem kapta meg az eletjaradekot arra a honapra vonatkozoan??? Ilyen esetben ugymondvan az összes penz kb. 1 millio Ft eluszott???
Nagyon felhaborit, hogy az ügyved öt semmiröl sem tajekoztatta elöre. Remelem tud valaki segiteni nekem ebben a kerdesben, mert nagyon elszomorit hogy egyszerüen csak elveszett a penzünk amit örökölhettünk volna.