kölcsönadási szerződés

macs # 2006.01.02. 03:47

Szeretném megkérdezni hogy milyen lehetőségeim vannak az alabbi esetben:

Voltam olyan "marharépaszelet", hogy több mint 10 év ismeretség után kölcsönadtam a barátnőmnek vállalkozás alapításához 400000 FT-ot átutalással, mivel én már másik városban élek. A barátnőm megígérte hogy írunk róla szerződést is, amit meg is írtam, és elpostáztam, de természetesen a pénz átutalása után már csak másfél hónappal és többszöri éleshangú felszólítás után küldte vissza az aláírt szerződést. Ráadásul az én részemről tanuval aláírattam, de ő nem ezt sem tette meg.
A megegyezés úgy szólt, anno domini ehhez ő ragaszkodott, hogy a pénz kölcsönnek indul, de ha úgy sikerül együttműködni, akkor a pénz visszaadása helyett automatikusan társtulajdonossá válnék. Ezen kívül, ha úgy alakul a haszon /márpedig tapasztalata szerint úgy van haszon, mivel már volt egy hasonló vállakozása/ hogy kapok havonta 50000 Ft osztalékot a kölcsönadás végéig. Ebben sem vagyok 100% biztos, hogy így törvényes, de ő állította, hogy osztalékként nincs vele probléma.
Azóta, hogy a pénzt megkapta, állandóan eltűnik, nem tudom telefonon elérni, csak sms-eket küld, azt is csak amikor már a hatóságokkal fenyegetőzök, megváltozott a címe /bár hivatalosan még mindig ugyanott lakik,/ anyukája szerint ellopták a telefonját, ő azt mondta tönkrement, stb.. Rövidre fogva azt hiszem teljesen hülyére vesz. Természetesen osztalékot egyszer sem kaptam tőle. A pénz visszafizetése ma vált esedékessé, de nem jelentkezett.
Nem tudom kihez tudok, vagy tudok-e fordulni, rendőrségre menjek feljelentést tenni,vagy tehetek-e, VAGY ?? Szóval teljesen tanácsatalan vagyok, mit kéne tennem. :(

Tudom hogy a mai világban ahol milliárdokat lopnak ez egy csekély összeg, de nekem ez a pénz rettentő nagy összeg, GYED-en vagyok, albérletben élünk, stb.. :(

Légyszives adjatok tanácsot, mit tehetnék!
Macs

ObudaFan # 2006.01.02. 11:02

Ez kölcsönszerződés is maradt, a "társtulajdonossá válásról" kötött megállapodás csak érvényes társasági szerződés alapján lehetséges, csendestársi jogviszonyt a magyar jog nem ismer. Így Neked a kölcsönösszeg jár vissza. Nem biztos, hogy bűncselekmént megvalósult, bár meg lehet próbálni a feljelentést. Ha már a kölcsönvétel idején tudta, hogy nem fogja visszafizetni, és erre az objektív körülményekből következtetni lehet, akkor csalás valósulhatott meg. Az az előnye ennek, hogy a bizonyítás egy részét a nyomozó hatóság elvégzi, kevesebb gondod lesz vele, és illetékfeljegyzési jogod is van.
Ha megszünteti a nyomozást a nyomozó hatóság, mert nem valósult meg bűncselekmény, akkor fizetési meghagyásos eljárás útján érvényesíthető a követelés.

macs # 2006.01.02. 12:50

Obudafan, nagyon köszönöm a válaszod! Az a baj, hogy túl jószívű vagyok én ehhez a világhoz és plusszban még nagyon hülye a jogi dolgokhoz is :( Szerinted nilyen sokáig húzodhat ez az egész? Köszi még egyszer!
Macs

ObudaFan # 2006.01.02. 14:25

Nagyon sokáig fog húzódni, mert a rendőrség is lassú, ha azt választod, a fiz. meghagyás meg perré alakul, ha ellentmond a kötelezett. Viszont erre az időre kérhetsz késedelmi kamatot, ami kompenzálja az eltelt időt.

lovasi # 2006.01.08. 15:55

Tiszteletem! Nem igazán szeretnék új topicot nyitni, így itt teszem fel a kérdésemet.
Mit kell tartalmaznia egy autó kölcsönadásáról szóló szerződésnek? A helyzet a következő: mivel a kocsi a családban marad, de a forgalmiba bejegyzett tulajdonostól eltérő személy fogja használni, így szeretnénk az átírási költséget megpsórolni (mivel nem annyira csekély, és a kocsi kb. annyit ér...). Mit kell beleírni a szerződésbe, hogy esetleges igazoltatáskor minden megfelelő legyen?
Előre is köszönöm a segítséget!

lovasi # 2006.01.09. 08:23

Senki nem tud nekem segíteni?

kiscsibe # 2006.01.10. 18:30

Sziasztok!

Segítségetek szeretném kérni, vajon tehetek-e valamit.
Kölcsön adtam egy ismerősömnek néhány százezer forintot. Akkor még jó ismerős és köztem idővel nagyon megromlott a kapcsolat.
Megbeszélésünk szerint 2005 december közepén kellett volna visszakapnom a kölcsönadott összeget.
Sajnos ez nem így történt.
Annak idején, még a nyáron, írtunk róla egy papírt, saját szavainkal megfogalmazva a kölcsönadás körülményeit. Egy tanú is volt.
Most ott tartunk, hogy nem tudom visszakapom -e valaha a pénzem.
Azt szeretném megtudni, szerintetek tehetek valamit? Elegendő -e ez a papír valamire?
Bírósághoz kell-e , illetve érdemes-e fordulni?
Aki tud, kérem segítsen.
Köszönöm

autojogasz (törölt felhasználó) # 2006.01.11. 08:52

Ha az adós önként nem fizet, bíróság előtt kell fizetési meghagyás kibocsájtását kérni, vagy ha a kölcsön összege a 200.000 Ft-ot meghaladja, választásod - szerint - pert indíthatsz. E tekintetben az adós lakhelye szerint illetékes bíróság panasznapján (általában szerda) jegyzőkönyvbe is mondhatod az eljárás megindításához szükséges körülményeket, és az iratot - amelyet elötte másolj le - is itt csatolhatod.

A bizonyítási teher a tiéd. A bizonyítási eljárásban felhasználhatod az említett papírt, illetve az azon szereplő tanú meghallgatását is kérheted. Ha van egyéb tanú - aki pl. akár közvetve, akár közvetlenül (hallomásból) tud a kölcsönügyletről - szintén jól jöhet.

Természetesen az adóst is meghallgatja a bíróság, az ő nyilatkozata függvényében kerülhet sor további bizonyítás felvételére, vagy szükségtelenné válására (pl. elismeri a követelést).

Mielőtt a bíróságra mész, jó ha számba veszed az adós végrehajtás alá vonható vagyonát, illetve jövedelmét. Ha semmi sincs (a nevén), és nem is dolgozik sehol, jövedelme pedig nincs, akkor a végrehajtás kilátástalannak tűnik.

A követelésed a kölcsön lejártától számított 5 év után évül el. Az elévülést megszakítja az adóshoz intézett, fizetésre felszólító levél (ezt egyébként mindenképpen javasolom), illetve a bírósági eljárás kezdeményezése. A bírósági eljárásban a vagyoni és jövedelmi viszonyaid függvényében lehetőséged van - többek között - személyes költségmentesség kérésére, így az eljárás megindításához szükséges illetéket kifizetned nem kell, viszont pervesztés esetén az ellenfél esetleges ügyvédi munkadíja akkor is terhel.

macs # 2006.02.08. 01:59

Bocsánat, még egy kérdésem lenne a január elején feltett kérdésemhez.
Ha feljelentettem a rendőrségen csalás miatt a kölcsönvevőt, attól még elindíthatom "párhuzamosan" a fizetési meghagyást? Vagy azt csak a nyomozás lezárta után lehet?
Köszi:
Macs