tájékoztatási kötelezettség elmulasztása

ObudaFan # 2006.01.03. 18:04

Sok sikert hozzá.

kispali2 # 2006.01.03. 17:45

nagyon kösz.
Maholnap beadom.
Kösz.

ObudaFan # 2006.01.03. 17:18

"Kérem, hogy a Tisztelt Bíróság teljeskörűen tájékoztassa a feleket a bizonyítási teherről." - bőven elég.

kispali2 # 2006.01.03. 16:37

Ha így van, az nagyon jó lenne, ... mert akkor "be lehet látni a pályát", és ~fixált a feladat. (ha ez nincs, akkor ugye - pl. a magamfajat - elmehet rendesen az erdőbe, s lehet, hogy totál irreleváns dolgok bizonygatásán tüsténkedik)

Nade akkor egy ilyenfajta tájékoztatás iránti kérelmet hogyan, s mennyire részletesen kell megfogalmazni? Vagy a bíró - mint az általad írott pld-ből kiderül - ha akarja, tudja, hogy mennyire részletesen ossza kia bizonyítási feladatokat?
Elég csak annyit írni, hogy ... tájékoztatsson a bizonyítandó dolgokról ... ?

ObudaFan # 2006.01.03. 16:17

Mondok egy példát. "A bíróság tájékoztatja a feleket, hogy a felperesnek kell bizonyítania, hogy a perbeli szerződés létrejött. Az alperesnek kell bizonyítania, hogy a szerződés az általa állított módon lehetetlenült. Amennyiben ez sikeres, és felperes a teljesítés lehetetlenné válása esetén fenntartja másodlagos kereseti követelését kártérítés iránt, felperes köteles bizonyítani, hogy az alperes valamely magatartása és a lehetetlenülés között okozati összefüggés áll fenn, alperes köteles bizonyítani, hogy a lehetetlenülés elkerülése érdekében úgy járt el, ahogy az az adott helyzetben általában elvárható." Valami ilyesmit fogsz kapni, a saját esetedre igazítva.

kispali2 # 2006.01.03. 15:31

Türelmed kösz.

Azt, hogy ítélethozatal előtt nem nyilvánít véleményt ... ez OK, ez asszem világos elvben nekem is,
ugyanakkor - írásod szerint, ha jól értem - félreérthetetlenül kérdezni kell a bírót, hogy ~tételenként mit, s hova még mit kell/kéne bizonyítani?

Ezt azért kérdem, mert ez azért - gondolom - igen sokat lendíthat az egyik-másik fél pervitele sikerességén, hiszen egyfajta önkorrekciót (~ön-hiánypótlást) tesz lehetővé, vagy arra vezethet.

Viszont az reálisan elvárható, és elérhető, hoigy, ... akár tételenként (igényenként) végigmenve a kereseten, úm. darabonként "kijelezze" a bíró, hogy mit kinek kéne bezonyítani?

Türelmed köszönöm.

ObudaFan # 2006.01.03. 15:08

Igen, a bíró pontosan meghatározza kérésre, hogy melyik félnek mit kell bizonyítania. Hogy hogyan, mivel bizonyítja, az a fél dolga. És akkor még egyszer: ítélethozatal előtt a bíró nem nyilvánít véleményt arról, hogy jelenleg szerinte ki áll nyerésre. Ezt egyébként azért nagyjából lehet érezni.

kispali2 # 2006.01.03. 14:57

... (...) a feleket előzetesen tájékoztatja.
(lemaradt)

kispali2 # 2006.01.03. 14:52

OK, értem (asszem), ... csak arra gondoltam, hogy ha egy tényjellegű kérdést ha a két ellenérdekű fél ellenkezőnek próbál bizonyítani, s vannak pro-, és kontra is (legalább is vélt) bizonyítékok, úgy a félben reálisan felmerülő, és indokolt kérdés lehet, hogy vajon meddig, hány, meg hány, ... s esetleg még hány bizonyítékkal (biz. indítvánnyal) próbálja álláspontja elfogadását megtámogatni. Én arra gondoltam, hogy ez lehet reális kérdés, s hogy e tekintetben hogyan lehet infóhoz, vagy infó-adalékhoz jutni, ... esetleg (illetve ha csak lehet) direkten magától a bírótól.

Alább (12.55.08) írod, h. a bíró - egyebek mellett - „a bizonyításra szoruló tényekről

ObudaFan # 2006.01.03. 12:34

A bíró arról tájékoztatja a feleket, hogy milyen tényt melyik félnek kell bizonyítania, nem arról, hogy milyen ítéletet fog hozni.

kispali2 # 2006.01.03. 12:27

azért a választ kösz!

kispali2 # 2006.01.03. 12:27

slussz?

(tehát válaszának terjedelmét a bíró ... akár azt tetszőlegesen kurtítva ... maga szabja meg? erre, (min. terjedelem) nincs szabály?)

ObudaFan # 2006.01.03. 11:55

Azt, hogy melyik oldal felé hajlik, természetesen nem lehet megkérdezni a bizonyítás tekintetében sem. Ezt az ítélethirdetéskor fogod megtudni. A bíróság köteles a jogvita eldöntése érdekében a bizonyításra szoruló tényekrôl, a bizonyítási teherrôl, illetve a bizonyítás sikertelenségének következményeirôl a feleket elôzetesen tájékoztatni.

kispali2 # 2006.01.03. 10:21

Mit lehet akkor tenni, ha - folyó peres eljárásban - a bíró az írásban feltett eljárásjogi kérdésre nem válaszol a jogi képvioselő nélkül eljáró félnek, legalább fél éven át?

Eljárásjogi kérdéseken túl, nyerhető-e tájékoztatás a bírótól (ő jköteles-e arra) olyan kérdésben, hogy pl. egy adott részkérdésben a dolgokat már kellően bizonyítottnak látja-e? , ... és esetleg meléyik oldal felé hajlik a nézete? (azélrt, hogy lehessen tudni, hogy érdemes-e még bizonyítási indítványokkal előrukkolni)