Érdekes hagyatéki hitelező


_Lala_ # 2006.02.13. 09:24

Az 5 évvel ezelőtt elhunyt valakivel szembeni, korábbi tartozások elévültek, ha a hitelező nem tett semmit annak érdekében, hogy a tartozást beszedje. Ha bizonyítható, hogy tudott a halálról, akkor neki kellett volna kezdeményeznie a hagyatéki eljárás lefolytatását, hiszen a halottnak már hiába küld fizetési felszólítást, az örökösökről pedig nem tudhatja, hogy kik azok, amíg az nincs megállapítva hivatalosan.

A halál utáni kiadásai a hölgynek nem képezik a hagyaték terhét, hiszen akkor már az örökösök tulajdona volt az ingatlan! Tehát neki kell perelnie, és bizonyítania, hogy jogos az igénye, és ezt nem fogja tudni a hagyatéki eljárásban érvényesíteni (ez neki nem jó hír).
Nem lényegtelen, hogy jóhiszemű vagy rosszhiszemű volt az illető. Ha bizonyítható a rosszhiszeműség, akkor kártérítési kötelezettsége van (pl. bevételtől elesés), és csak a jogalap nélküli gazdagodást kérheti viszont (tehát azokat a kiadásokat, amelyek mindenképpen felmerültek volna). Mivel lakás bérbeadásakor a bérlő szokta fizetni a fenntartás költségeit (a bérleti díjon felül), így nagy eséllyel számára negatív lesz ez az elszámolás.

A hagyatéki eljárás lefolytatásakor valóban szokás, hogy azt veszik leltárba, amit az örökösök bemondanak, azonban jogilag lehetősége van a közjegyzőnek a földhivataloktól az adott személy összes tulajdonát lekérni. Arra is van lehetősége, hogy az asztalán levő számítógépen keresztül ezt pár perc alatt elvégezze (a személyi azonosító, leánykori nevén személyi szám alapján ez elég pontosan megy). A bankszámláknál nem tudom, mi a gyakorlat, de joga biztosan van hozzá, hogy ilyet kérdezzen egy adott banktól (ami kicsit macerás lehet, mivel sok bank van Magyarországon).

Initram5 # 2006.02.13. 08:17

Várom a többiek véleményét is, mit lehet tenni?

Initram5 # 2006.02.13. 00:53

Ezek szerint a legrosszabb esetben a hölgy hozza a közös költség számlákat és nekünk fizetni kell, mint a katonatiszt? Öt évig nem is évülnek el a polgári jogi igények, tehát ezeket ki kell fizetnünk? (Feltételezve, hogy mondjuk nulla gáz, villany, víz fogyasztás volt 5 év alatt, azaz lakatlan volt a lakás.)

Amennyiben ő a halálról való tudomásszerzéskor jelzi az ingatlan létezését, azon nyomban kifizettünk volna mindent, és persze vállaltuk volna a közös költséget és minden hasonló kiadást, ráadásul az ingatlant bérbe is tudtuk volna adni - ettől a bevételtől viszont elestünk a hölgy miatt.

A hagyatéki eljárás tényleg a hagyaték számbavételéről szólnak de tipikusan azt veszik a hagyatékba amit az örökösök megjelölnek! Itt éppen arról van szó, hogy fogalmunk sincs, hogy esetleg mi minden rész még a fenti ingatlanon kívül a hagyatéknak, mert aki esetleg tudhatná, ez eddig éppen hogy rosszhiszeműen maga birtokolta, használta azt.

Ki tudja, mit tett el, mit titkol el?
A közjegyző országosan meg tudja nézni, hogy kinek milyen ingatlan, bankszámla van a nevén akkor is, ha az elhunyt személyes adatain kívül nincs más támpont??

_Lala_ # 2006.02.12. 23:27

-Lehet -e tőle utólag használati díjat kérni?
Amennyiben a nagybácsi halála után használta a lakást, akkor természetesen lehet. Az örökösök az ingatlan tulajdonjogát a halál pillanatában szerzik meg, függetlenül az ingatlan-nyilvántartástól. Nyilván a hagyatéki eljárás lezárultáig nem lehet tudni hivatalosan, hogy ki az örökös, tehát ez szükséges előfeltétel az igény érvényesítéséhez.

-Ha már így alakult, akkor később érdemes -e ellene mondjuk sikkasztás miatt feljelentést tenni? A "sajátjanként rendelkezés" szerintem megtörtént.
Ingatlan esetében a sikkasztás nem értelmezhető - a bíróság értelmezése szerint.

-Mit lehet tenni, ha a lakásban esetleg valóban nem volt villany, gáz, víz, stb. fogyasztás 5 éven át (azaz nem használta illetve nem is adta bérbe) viszont továbbra is vannak anyagi követelései? Hogy lehetne a követelését kinullázni?
A követeléseinek jogalapját neki kell bizonyítania. De szerintem nemcsak a bizonyítással, hanem az elévüléssel is lesznek gondjai, ha valóban 5 éve meghalt az "adósa", és nem szólt eddig az örökösöknek...

-Hogyan, kitől, milyen eljárás keretében lehetne felderíteni, hogy az elhunytnak milyen egyéb ingatlan vagyona van Magyarországon, esetleg van -e valamelyik banknál számlája? Létezik -e valamilyen gyors eljárás erre vonatkozóan, lehet -e ilyesmit pl. a közjegyzőtől kérni?
Igen, hagyatéki eljárásnak hívják. :)

Initram5 # 2006.02.12. 22:22

Szeretném megismerni a jogi álláspontotokat.

Édesanyámnak és testvérének 5 évvel ezelőtt külföldön elhunyt a brit állampolgárságú nagybátyja. Õk ketten lettek az örökösök is. Ma.o-on nem indítottak hagyatéki eljárást mert az örökhagyó nem volt magyar állampolgár és úgy tudták, nem is volt itthon sem ingó sem ingatlan vagyona. Volt viszont egy barátnője akivel beszéltek több alkalommal is, de ő sem mondott semmit.

Eltelt majdnem 5 év és most kiderült, hogy az elhunytnak volt BP-en egy kis lakása. Amiről a barátnője természetesen tudott, ám nem szólt róla soha semmit nekünk, "lapított". Most jelezte, hogy ez az ingatlan létezik és ő, mint hagyatéki hitelező lép fel és kéri, hogy a hagyatéki eljárást indítsuk el. Az igényét nem részletezte, csak annyit mondott hogy 5 éven át ő fizette a lakbért, és egyéb költségeket, illetve vásárláskor ő adott pénzt a vagyonszerzési illeték megfizetésére az elhunyt részére.

Ez utóbbit nehéz lesz bizonyítani de cáfolni is. A kérdésem inkább arra irányul, hogy egy ilyen helyzetben, amikor az illető jóhiszeműsége igencsak megkérdőjelezhető, mit lehet tenni?

  • Lehet -e tőle utólag használati díjat kérni?
  • Mit lehet tenni, ha a lakásban esetleg valóban nem volt villany, gáz, víz, stb. fogyasztás 5 éven át (azaz nem használta illetve nem is adta bérbe) viszont továbbra is vannak anyagi követelései? Hogy lehetne a követelését kinullázni?
  • Ha már így alakult, akkor később érdemes -e ellene mondjuk sikkasztás miatt feljelentést tenni? A "sajátjanként rendelkezés" szerintem megtörtént.
  • Hogyan, kitől, milyen eljárás keretében lehetne felderíteni, hogy az elhunytnak milyen egyéb ingatlan vagyona van Magyarországon, esetleg van -e valamelyik banknál számlája? Létezik -e valamilyen gyors eljárás erre vonatkozóan, lehet -e ilyesmit pl. a közjegyzőtől kérni?

Minden egyéb ötletet szívesen várok!