albérlő értékesítette a lakásom


ObudaFan # 2006.03.18. 23:50
  1. A földhivatal küldi ki, ajánlott levélben.
  2. Amennyiben a vevőtől nem vette meg újabb személy, akkor ezek a határidők nem kötik a csalás áldozatául esett volt tulajt a pereskedésben, csak ha újabb eladás volt.
  3. A vevő bukja a pénzét, a csalót perelheti.
  4. A terhelt halála esetén a büntetőeljárást nem lehet megindítani, illetve meg kell szüntetni.
lazurdeak # 2006.03.17. 10:55

Csak érdeklődésből néhány kérdés:

  1. Ki a felelős a határozat kiküldéséért (Földhivatal)? Formája ajánlott levél?
  2. Ha a tulajdonos akadályoztatása miatt nem tudja átvenni a határozatot (pl. külföldön van), vagy a posta "elfelejti" szabályosan kézbesíteni (gyakori eset), akkor is él a 3 év?
  3. Ilyenkor a böcsületes vevő szerintetek bukja a pénzét? (Mintha azt olvastam volna 1-2 éve egy újságcikkben, hogy ez már nem így van, a jóhiszemű vevő nem szenved kárt valamilyen új törvény alapján, de a részletekre nem emlékszem.)
  4. Hogyan fogják elítélni az albérlőt, aki közben meghalt? Kiadatási kérelem működik abba az irányba is? : )
ObudaFan # 2006.03.16. 18:42

Mivel nem kaptál határozatot a bejegyzésről (ha nem kaptál), a 60 napos határidőről sem csúszhattál le, tehát 3 éven belül megindíthattad sikerrel ezt a pert a bejegyzés törlése iránt. Az albérlőt pedig csalásért és okirathamisításért elítélik.

Nikic # 2006.03.16. 10:32

Amíg külföldön voltam, lakásom kiadtam albérletbe, az albérlő az egész éves bérleti díjat előre, egy összegben kifizette. Amikor hazaérkeztem, döbbenten észleltem, hogy nem tudok bejutni a lakásba, idegenek laknak bennne, akik tulajdonosnak vallják magukat. A lakásban lakó család megmutatta az adásvételi szerződést, mely szerint ők megvették a lakást, tulajdonjogukat az ingatlan-nyilvántartásba bejegyezték, ők pedig beköltöztek.
A rendőrség által kirendelt szakértő megállapította, hogy szerződésben szereplő aláírás hamis, majd eljárást indítottak az albérlő ellen csalás bűntette miatt, aki időközben elhalálozott.
Polgári pert indítottam a „lakók” ellen, melyben kértem, hogy a lakást adják vissza.
Hogyan fog dönteni a bíróság?