fiz.meghagyás el nem fogadása


ObudaFan # 2006.06.07. 18:47

A követelés összegének, vagy , ha az kisebb, a lefoglalt vagyontárgy értékének 6%-a az illeték igényperben.

medveberci (törölt felhasználó) # 2006.06.07. 05:09

Engem az érdekelne, hogymennyibe kerül az igényper? Kell érte fizetni?

ObudaFan # 2006.06.06. 21:35

Lefoglalni az adós birtokában, ôrizetében levô vagy más olyan ingóságot lehet, amelyrôl valószínûsíthetô, hogy az adós tulajdonában van. Nem lehet lefoglalni az adós birtokában, ôrizetében levô ingóságot, ha a rajta levô jelbôl vagy más körülménybôl minden bizonyítás nélkül kétségtelenül megállapítható, hogy az ingóság nincs az adós tulajdonában.
Az, aki a lefoglalt vagyontárgyra tulajdonjoga vagy más olyan joga alapján tart igényt, amely a végrehajtás során történô értékesítésnek akadálya, a vagyontárgynak a foglalás alóli feloldása iránt végrehajtási igénypert indíthat a végrehajtást kérô ellen.

Sasfioka # 2006.06.06. 20:09

Lefoglalhatja, DE azért azt el kell mondani, hogy a végrehajtó is ember, és vele is lehet beszélni. Ha van számítógép, hifi, és ráadásul még számlák is vannak, hogy kié, akkor ez nem ügy, ha esetleg foglalásra kerül sor, akkor ezt be kell mutatni, és nem viszi el. Ha olyat visz el, amely nem az adósé, akkor igényperrel lehet azt visszaszerezni.
De általában azt lehet mondani, hogy amennyiben az ingatlan nem az adós nevén van (márpedig ha ingófoglalásra kerül sor, akkor valószínűleg nem, hiszen talán az ingatlan végrehajtását előbb eszközölte volna a végrehajtó), és az adott címen nem csak ő lakik, akkor pl. a szülők tehetnek olyan nyilatkozatot, hogy ott neki nincs semmije, szívességből lakhat ott, ők etetik, ruházzák, stb...

SF

qwertzuiopőú # 2006.06.04. 13:39

van pl. szgép hifi tv amik számlákkal vannak bizonyitva, hogy nem az adósé. Ezt hol kell bizonyitani? Ennek van-e valamilyne költsége?

Vannak az ados szobájában ahol csak lakik, pl. butor, de régi és nincsennek meg a számlák róla. Ilyenkor lefoglalhatja a végrehajtó?

ObudaFan # 2006.06.04. 12:02

Ez így van.
Ha valószínû, hogy az adós tulajdonában levô ingóság a feleken kívül álló harmadik személynél van, a végrehajtó a harmadik személyt nyilatkozatra hívja fel.
A harmadik személy a felhívás kézbesítésétôl számított 8 napon belül nyilatkozatban köteles a végrehajtóval közölni, hogy

  • nála van-e a felhívásban megjelölt ingóság és milyen jogcímen,
  • elismeri-e az adósnak az ingóságra vonatkozó tulajdonjogát,
  • tart-e valaki igényt az ingóságra és milyen jogcímen.

    Ha a harmadik személy elismerte, hogy a nála levô ingóság az adós tulajdonában van, a végrehajtó az ingóságot a helyszínen lefoglalja.

Ha a harmadik személy a nyilatkozatot elmulasztotta, vagy az adós tulajdonjogát nem ismerte el, a végrehajtást kérô pert indíthat ellene a foglalás tûrése iránt.
A harmadik személy a végrehajtást kérônek a polgári jog szerint felel azért a költségért és kárért, amely abból ered, hogy

  • a nyilatkozat megtételét elmulasztotta, vagy az adós tulajdonjogát rosszhiszemûen nem ismerte el,
  • az ingóságot a felhívás kézbesítése után gondosan nem ôrizte meg,
  • a foglalást meghiúsította.
Sasfioka # 2006.06.04. 11:05

Akár végrehajtás tűrése iránti keresettel, ha a vagyontárgy máshol található, de nem akarják kiadni...

SF

ObudaFan # 2006.06.04. 07:25

Meg az adós bármely vagyontárgyát is, ha valahogy hozzájut.

qwertzuiopőú # 2006.06.03. 08:17

de csak az adós lakását ha az Ö nevén van a kéró. Ha nem akkor ugy gondolom, hogy nem végezhet házkutatást.

ObudaFan # 2006.06.02. 20:11

A végrehajtás során a végrehajtó megtekintheti és átvizsgálhatja az adós

  • lakását és egyéb helyiségét,
  • bármely vagyontárgyát,
  • gazdasági tevékenységével kapcsolatos iratait.

A végrehajtó szükség esetén az adós lezárt lakását, a tartózkodási helyéül szolgáló vagy egyéb helyiségét, a hozzájuk vezetô bejáratot, továbbá az adós bútorát vagy más ingóságát felnyithatja. Ha ilyenkor az adós vagy nagykorú családtagja nincs jelen, tanút kell alkalmazni. A végrehajtó bármely más eljárási cselekmény lefolytatásánál is alkalmazhat tanút.

Készpénz lefoglalásakor a végrehajtó a lefoglalt készpénzt magához veszi, és a foglalást követô munkanapon befizeti a végrehajtói letéti számlára.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.06.02. 05:42

ezt viszont nem értem, hogy foglalás során hogyan találhatná meg, mivel a szekrényekben tudomádom szerint nem turkálhat.

Téves tudomás.

qwertzuiopőú # 2006.06.02. 05:09

ilyen szempontbol szerintem dulifulinak nem kell attol tartania, hogy azt a pénzt elviszik.
Egy végrehajtónak nincsen joga sem kutatni, sem pedig nyomozni, hogy hol van a pénz a lakásban.
Dulifuli! Nyugi!

qwertzuiopőú # 2006.06.02. 05:08

ezt viszont nem értem, hogy foglalás során hogyan találhatná meg, mivel a szekrényekben tudomádom szerint nem turkálhat.

ObudaFan # 2006.06.01. 21:21

Ezt már egyszer megbeszéltük. :) A postán nem fogják keresni, de ha a végrehajtó megtalálja egy foglalás során, akkor annak annyi.

dulifuli # 2006.05.31. 20:26

köszönöm, lenne még egy kérdésem.:
adómbol kapok vissza amit a posta felé továbbitott az apeh. A biróságon van egy fizetési meghagyásom, olyan modon hoyg haladékot halasztást kértem.
Ilyenkor ha az apeh elküldte a postának akkor azt meg kell akpnom már ugye?
Biróság nem vonhatja le ilyen esetben már ugye?

ObudaFan # 2006.05.31. 19:30

Az ellentmondáshoz csatolni kell a rendelkezésre álló bizonyítékokat, de ennek elmaradása esetén is per lesz belőle. A jogi képviselet nem kötelező, de lehetséges. Költségmentességet kérhetsz a bíróságtól és pártfogó ügzvéd kirendelését arra hivatkozva, hogy nem tudod megfizetni.

dulifuli # 2006.05.31. 19:27

ha az a személy akinek éppen nincsen munkahelye és nem tud ügyvédet fizetni akkor történik?

És bizonyitani is kellene hoyg miért lett ellentmondva?

dulifuli # 2006.05.31. 19:26

és ilyenkor ügyvédet is kell fogadni?

ObudaFan # 2006.05.31. 19:23

Perré alakul, de 15 napon belül kell ellentmondani. Önmagából ebből büntetőügy nem lesz. HA bűncselekmény történt, akkor indulhat az is, annak viszont ahhoz nincs semmi köze, hogy ellentmondtok-e a fiz. meghagyásnak.

dulifuli # 2006.05.31. 19:17

Ha érkezett egy fizetési meghagyás, és nem értünk vele egyet. Ezt jelezzük a biroságnak is, ebben az esetben rendes perré alakil át?

ha igen és 2. millios tartozásrol van szó, akkor börtön büntetés is elképzelehtő?Matáv felé van ez.