Hát, ebben ne legyél biztos.
Azonban azt nem vagy köteles észlelni, hogy az óra kevesebbet mér, mint amennyi áram fogy, így nincs mit számon kérniük Rajtad.
ELMÜ számla
Mire érted, hogy ne legyek benne biztos?
„A válaszadás elég jó nyom arra, hogy volt bejelentés!”
A válaszadás jó bizonyíték lenne, ha nem email-ben kaptad volna. Mert ilyen válasz-email-t bármikor gyártok Neked bárki nevében...
???
A gépben meg van az eredeti, ELMÜ-nek címzett levél.
A mail válasz, pedig külön dátummal( nem csak a mail kijelzés), névvel és iktatószámmal, vagy ügyszámmal jött!
Kedves Jogászok!
2005. novemberében eladtunk egy ingatlant, melyben fiam volt a tulajdonos, magam meg haszonélvező. Az Elmü számlák, 94-ben elhunyt édesapám nevére érkeztek egészen 2005 novemberéig. Általány díjat fizettem, az óra átadásakor történt leolvasás során derült ki, hogy közel százezer Forint túlfizetésem van. Írtam akkor levelet a szolgáltatónak, melyre azt válaszolták, hogy a túlfizetést csak édesapám igényelheti vissza. Mit kell tennem?
Az örököse szintén követelheti azt az összeget.
(Még ha valóban nagyfokú hanyagság is a fogyasztó változását nem bejelenteni.)
Köszönöm a választ. Valóban nagyfokú hanyagság volt részemről. Amiért nem irattam át meg is büntethetnek?
Most próbálkoznak vele. :)
Viccen kívül: nincs külön büntetése.
Kérdésem,hogy attól, akinek nincs semmije (nincs tulajdonában lakás, nincs autója, sőt egy ideje sajna munkája sincs), hogyan hajtanak be egy 200 ezer Ft-os közüzemi számlatartozást, ami az ő nevére szól, hiszen a bérleményben ahol lakik az ő nevére lett anno átírva a villanyóra?
szóval, hogy hajthatják be tőle??? van-e vmilyen segély esetleg, ami segítségével kifizetheti?
köszönöm előre is a válaszokat!
- előbb utóbb lesz munkád és akkor abból vonhatnak 33%-ot, több tartozás esetén 50%-ot.
- x idő után akár örökölhetsz is és azt is megterhelhetik majd...
nem érdemes kivárni, mert tetemes összeg rakódik rá az évek során (kamat, végrehajtási költségek stb.)...
segítség vonatkozásában javaslom a helyi Önkormányzat családsegítő szolgáltatását, vagy alapítványokat (pl. Hálózat Alapítvány)
Kedves Leiaa29 !
hát az ilyenek a nincstelenek, régen az ilyeneknek találták ki az adósók börtönét.
Egyébként annak a bérleménynek van igazi vagy nem igazi tulajdonosa. Ilyenkor általában a tulajt terhelik meg vele, a tulaj aztán úgy érvényesíti a követelését ahogy tudja !
Egyébként apám mesélte: a harmincasévekben egy kávéházban két ürge beszégetett, az egyik pizér, aki nagyon hitt a szocialaisztikus eszmékben. Kérdi a másik : hogy gondolod, ha megvalósul az álmod a szociálizmus ? hisz akkor nem lesz meg a mostani két sarokházad ? Elveszik. !!!
Mire a másik nagy sejtelmesen : igaz nem lesz két sarokházam, de harmincnak a jövedelmét fogom elkölteni !.
És ez egyeseknek, a 'kiválasztottaknak' be is jött.
Tehát nem az a lényeg mink van hanem mennyit költünk - lehetőleg a máséból. Ez a szemlélet természetesen csak a 'kiválasztottakra' érvényes !
„hogyan hajtanak be egy 200 ezer Ft-os közüzemi számlatartozást, ami az ő nevére szól, hiszen a bérleményben ahol lakik az ő nevére lett anno átírva a villanyóra? ”
Ennyi erővel nem 200 ezres számlát kelletr volna csinálni hanem 2 millióst - a máséból könnyű költeni !!
Kedves Fórumozók!
Kérdésem lényege, hogy van-e joga az áramszolgáltatónak 5 évre visszamenőlegesen áramfogyasztás díját 'átlagfogyasztás alapján' követelni.
az eset:
2008. márciusában a fogyasztó telefonon önként és jóhiszeműen jelezte a szolgáltató felé, a fogyasztást mérő óra megállt, nem méri az elfogyasztott áramot.
A szolgáltató reagálásként öt évre visszamenőleg több mint fél millió forintot követel- a havi átlag fogyasztást alapul véve kalkulált-, igaz kamat mentes hitelként 11.ezer forintos részletfizetéssel 'megkönnyítve' a fogyasztó helyzetét.
Nem értjük az öt éves visszamenőleges hatályt, amikor éves villanyóra leolvasás és hitelesítés történt minden évben. 2007-es évet zárva 2008. év elején még túlfzetés is történt, amit a szolgáltató vissza is térített a fogyasztó részére. (a mérőóra meghibásodását 2008. márciusában észleltük, így talán lehetséges, hogy a túlfizetés összegét jogosnak vélnénk követelés szerint visszafizetni a szolgáltató részére, de az 5 évet elfogadhatalannak tartjuk.)
A szolgáltatót személyesen megkeresve azt a választ kaptuk, hogy a fogyasztás átlagaként számolt 8 kW helyett 4kW mennyiséget vennének számításba, mivel 5 éve -és ez idő alatt- a háztartásban változás volt háztartási gépek, háztartásban lakó személyek számában (ezt igazolni is tudjuk számlákkal, lakcím be- és kijelentkezéssel), de az 5 éves visszamenőleges intervallumtól nem állnak el. Így a követelés 380.ezer Forint, kamatmentes részletfizetés lehetőségével.
Miért 5 év? Ennyi erővel akárhány év lehetne.. több mint fél millió forintos fogyasztást pedig nem mostanában tudna produkálni a család ha az eddigi átlagfogyasztás 2007 évben 8000,-Ft 2004-ben 3000,-....
Kérem szíves visszajelzését!
Köszönöm figyelmét. Tisztelettel:
F.Lívia
Azért 5 év, mert 5 évnél további követelése nem lehet visszamenőlegesen, a követelés 5 év után elévül.
„éves villanyóra leolvasás és hitelesítés történt”
A leolvasás nem egyenlő a hitelesítéssel, a leolvasó nem szakember, feladata az óraállás leolvasása, viszont ha tényleg hitelesítés történt és megvannak a papírjaid róla, akkor csak a hitelesítésig kérhetik visszamenőlegesen az átalány megállapítását.
Kedves ever25 !!4
Itt valami nem stimmel :
„és hitelesítés történt minden évben.”
Az elektromos mérő órák hitelesítése nem évenként - hanem, kapaszkodj meg - : 15 évente esedékes.
A vízmérőé : 4 ill. 6 év, a gázóráé 10 év. stb.
Ettől függetlenül az áramszolgáltatók , hogy finoman mondjam : "disznók", közülük is az ELMŰjeleskedik. Dupla disznó , hazudozó senkiházik !
Ennyi !
Kérnék egy kis segítséget!
2007. év végén egyik hónapról a másikra az egyik villanyórámon a fogyasztás 3x annyi lett, mint az előző hónapokban (éjszakai mérő). Bejelentettem, kb. 2 hónap volt a procedúra mire kijöttek, leszerelték, elvitték bevizsgáltatni. (A helyére feltett új mérővel most kevesebb a havi fogyasztásom mint az elmúlt 5 évben.) Újabb két hónap eltelt azóta és most kaptam meg a bevizsgálás eredményét. Ez alapján elismeri az áramszolgáltató, hogy több mint 170%-kal mért többet az órám, de ez az eltérés szerintük a mérő külső szándékos befolyásolása miatt van, így az ügyet mint szerződésszegéses villamos energia vételezési ügyet kezelik.
A mérő sértetlen volt (ez a vizsgálati jegyzőkönyvben is és a leszerelők által adott nyomtatványon is rögzítve van), a plombák sértetlenek voltak ami szintén rögzítésre került.
Lopom az áramot, de úgy, hogy havonta 10 - 15000 ft-tal többet fizetek, mint amennyit fogyasztottam!!! Szerintem ez nevetséges! De mégsem az!
Személyes egyeztetést kezdeményeztem, mivel ha nem reagálok 15 napon belül, akkor kiszámolják a követelésüket irányomba. Mit tegyek?
Kérnék egy kis segítséget!
2007. év végén egyik hónapról a másikra az egyik villanyórámon a fogyasztás 3x annyi lett, mint az előző hónapokban (éjszakai mérő). Bejelentettem, kb. 2 hónap volt a procedúra mire kijöttek, leszerelték, elvitték bevizsgáltatni. (A helyére feltett új mérővel most kevesebb a havi fogyasztásom mint az elmúlt 5 évben.) Újabb két hónap eltelt azóta és most kaptam meg a bevizsgálás eredményét. Ez alapján elismeri az áramszolgáltató, hogy több mint 170%-kal mért többet az órám, de ez az eltérés szerintük a mérő külső szándékos befolyásolása miatt van, így az ügyet mint szerződésszegéses villamos energia vételezési ügyet kezelik.
A mérő sértetlen volt (ez a vizsgálati jegyzőkönyvben is és a leszerelők által adott nyomtatványon is rögzítve van), a plombák sértetlenek voltak ami szintén rögzítésre került.
Lopom az áramot, de úgy, hogy havonta 10 - 15000 ft-tal többet fizetek, mint amennyit fogyasztottam!!! Szerintem ez nevetséges! De mégsem az!
Személyes egyeztetést kezdeményeztem, mivel ha nem reagálok 15 napon belül, akkor kiszámolják a követelésüket irányomba. Mit tegyek?
Kis segítségre lenne szükségem!
Tavaly év végi leolvasást követöen az elmü kiszámlázott 104 ezer forint villanyszámlát , elegem lett a hihetetlen összegekből és erre részletfizetést kértem védendő fogyasztóként és feltöltőkártyás órát.Ezt követően az órát felszerelték az utólsó leolvasás megtörtént, a részletfizetéshez szükséges csekkek is megérkeztek másnap mentünk feltölteni az órát mikor is azt tapasztaltuk hogy vonják belőle a tartozást. Ezen felháborodva nem fizettem a csekkeket hiszen még a befizetési határidő le sem telt a közelében sincs és már is vonnak , most akkor vonják is meg fizessem is ? Ezek utánn kaptuk a feltöltések utánni elszámolót és egy két levelet amiben követelték a tartozást én erre fel hivtam az ügyfélszolgálatot hogy neharagudjanak de még ki se vettem a levelet a ládából önök már vonták is az feltöltött összeg x százalékát , miért is fizetném kétszer ? A mai nap kaptam egy levelet ha nem fizetem be a megnevezett összeget 8 napon belül bírósághoz fordúlnak és feltöltő kódot sem kapunk?Kérdem én ha vonják akkor mi a probléma? Nem értem hogy mért gondolják hogy majd duplán fogom nekik kifizetni a tartozásom ami tulajdonképpen nem is tartozás mert még időben kértem a részletet rá.Szeretném kérdezni ezt így ebben a formában megtehetik e ?
Nem gondolkodunk önállóan és nem cselekszünk érzésből.
Lehetnek tévedések az ELMÜ-nél, elképzelhető, hogy káosz van náluk és 2-3x is intézkedést kell kérni, de még mindig kisebb bosszúság, mintha a bíróság előtt kell peres eljárási illetéket, meg perköltséget fizetni.
BabyLoo
Bíróság. Követelni 5 évre visszamenőleg a túlszámlázást az ELMÜ-től.
Szevasztok
Segítséget szeretnék kérni, a napokban kaptnk egy éves elszámolót az ELMŰ-ÉMÁSZ-tól az ingatlanukra amiben nem lakunk több mint 800ezer FT-ról. Gyakorlatilag egy elektromos bojleren és egy gázkazánon kívül csa a ledes világítást használtuk ha néha elmentünk szétnézni. Májusban óracsere volt és azóta valami oknál fogva 25 ezer KW fogyaztást mért az új óra. A telefonos őgyfélszolgálaton mondták is hogy látják a májusi óracsere előtt gyakorlatilag 0 volt a fogyasztásunk és csak utánna ugrott meg. Sosem néztük az óraállást csak mikor kikaptuk a számlát. Felhívtuk az ügyfélszolgálatot, ott ők is mondták hogy irrelális a fogyasztás és hogy jelentsük be. Ez megtörtént online, de feleségem személyesen is bement az illetékes ügyfélszolgálathoz bejelenteni.
Ott nem hogy nem voltak segítőkésze a pultban lévő hölgyek de egyenesen lekezelőek voltak párommal szemben. Kijelentették hogy a mostani új dgitális órák nem tévednek és nem hibásdnak meg, amit mutat azt ki kell fizetni. Mellesleg mikor kérte az óra felülvizsgálatát azt mondták neki hogy mit képzel az sokba kerül... a panaszát nem rögzítették jegyzőkönyvet nem vettek fel.
Holnap visszamegy és újra próbálkozik, illetve online hibabejelentést tett.
Sajnos én külföldön vagyok és nem tudok lépni az ügyben.
Egyszerűbb ha leírja a panaszát és átveteti írásban.
Talán még ide fordulhatnátok, ha nem halad az ügy: http://www.mekh.hu/kapcsolat
Egy halott nevében eljárni... nem jó ötlet!
Felvet néhány jogi gondot.
Írasd át.
2016 ev vegen az ev vegi zarasnal 12000 ft ot kaptunk vissza a villanyszamlabol, mivel altalanyt fizettunk.2017 februarban uj digitalis villanyorat szereltek fel. Majd 5 honap mulva kaptunk ket villanyszamlat osszesen 158 000 ft befizetesere. Ez a szamla a szamlan 2016 ev bol tartozas es az uj 2017 februarban felszerelt mero eltelt 5 honapjara vonatkozott. Ezert kertuk a februarban felszerelt mero leszereleset es vizsgalatat. Mivel ezen az ingatlanon egy idos szemely lakik es soha ilyen merteku fogyasztas nem volt. Az elmu az orat szakertovel megvizsgaltattA szakertoi velemeny a kovetkezo. A mero bizonyos terheleseknel mert adatai elfogadhato hatarokban vannak, 5. pontban irva van hogy ellemben nem zarhato ki hogy a mero tobblet inpulzusokat kaphatott ami tobbletmerest okozhatott.. Tovabba a mero tovabbi szerkezeti egysegenek vizsgalata csak olyan modon lenne vizsgalhato ami a mero roncsolasat eredmenyezne ami a mero hasznalhatatlansagahoz vezetne. Tovabba figyelembe kell venni , hogy ez a tobblet fogyasztas illik e a fogyasztasi kepbe. Hosszas levelezesekbe telefonalasokba sok esetben szemelyes ugyintezesre kerult sor. Fenyegeto email ek sms ek es egy par sima postai level uta, multheten
sima levelben kozoltek hogy a tobblet fogyasztas
jelenleg is fenn al. Erre mi ajalott levelben valaszoltunk hogy a szakertoi vizsgalat eredmenye keppen
a tulszamlazast mi nemfoadjuk el. Ma napon telefonon kozoltek velunk hogy ha jovohetig ha nem rendezzuk a tartozast kikapcsoljak az aramot. Most kihez fordulhatnank ilyen esetben es az elmu jogosan jar e el jelen esetben ?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02