bolti lopás? mit tehetek?


Traffic # 2019.12.21. 13:27

Szabálysértés esetén a bíróság dönt az eljárás felfüggesztéséről és az ügy közvetítői eljárásra utalásáról, de azt nem tudom, hogy ez esetben a bíróság előtt kell a vallomását megtennie vagy elég csak a rendőrségen, az előkészítő eljárásban.

Bűncselekmény esetén nem kerül kapcsolatba a bírósággal. Vallomást tesz a rendőrségen a nyomozás során, az ügyész dönt az eljárás felfüggesztéséről és az ügy közvetítői eljárásra utalásról.

Szívesen!

drbjozsef # 2019.12.22. 19:45

Ata777,

Ez most valódi kérdés?
Persze. Ez lopás. Elvittél valamit a boltból, amiért nem fizettél. Az, hogy otthagytál valamit, ami a tied, az nem számít. Nyilván.

drbjozsef # 2019.12.22. 20:45

Ata777,

Mit tudom én. De hogy jön ez ide?
Csak nem kevered a büntetőjogi estedet egy polgári károkozássl?

drbjozsef # 2019.12.23. 10:42

Ata777,

Van a boltban egy termék, ami amíg nem fizeted ki a bolt tulajdona. Elvitted a boltból azt a terméket, ami nem a tulajdonod és nem fizettél érte. Ez lopás. Pont.

Az hogy mást, ami a te tulajdonod volt otthagytad, az nem számít.

Csűrheted csavarhatod, hogy kit ért kár, meg kit nem, de ez sem számít.

gerbera317 # 2019.12.23. 11:50

Elkövettem ezzel valamit? Köszönöm a gyors válaszokat!
Igen.
Azzal, hogy nem buktál le, szerencséd volt. De ennek inkább csendben örülni kéne, nem pedig hangosan anyázva dicsekedni vele.
Szívesen.

Szomorú örökös # 2019.12.23. 12:43

Ata777

Volt már pár bírósági ügyem

És szerintem még lesz is jó néhány, ha így folytatod.
Az viszont tuti, hogy nem fogod mindig megúszni.

carl # 2021.02.11. 13:18

Tisztelt Jogifórum.hu!

Egy 298 ft-os zöldség, gyümölcs bevásárló zsákról vettem le a papír csomagolását és a bevásárláshoz magammal vitt szatyorba dobtam. Mivel az autóm a bejáratnál állt, így a kamerafelvételek alapján (a rendszám látható volt) feljelentettek a rendőrségen. Szabálysértési eljárás zajlott. A rendőrségen elismertem és kérésüknek megfelelően visszamentem, kifizettem az áru ellenértékét, ezt követően zárult az ügy figyelmeztetéssel.
Szeretném megtudni, hogy ebben az eljárásban a rendszám alapján beazonosítani valakit, mennyire elfogadható eljárás? Maszkban voltam, a rendőrségen, majd az üzletbe visszatérve a biztonsági őr is azt erősítette meg, hogy az autóm alapján azonosítottak be.
További kérdésem, hogy bankkártya alapján be tudják-e azonosítani a vásárlót akár ilyen, akár bármely más esetben? Köszönöm szíves válaszukat! Carl

drbjozsef # 2021.02.11. 14:33

carl,

mennyire elfogadható eljárás?

Teljesen elfogadható. Mi lenne a baj vele?

bankkártya alapján be tudják-e azonosítani a vásárlót

Persze, a rendőrség minden további nélkül.

éhező # 2021.02.25. 09:56

Tisztelt Jogi fórum.

Az alábbi kérdésem lenne. Jelentös értékü lopásnál kb. 3m ft, ami bankkártya adat lopása utján lett, van esély rá, hogy az illetö ne kapjon börtönbüntetést?
Az eltulajdonított összeget nem tudja megtéríteni.
eddig büntetlen elöéletü.

A választ elöre is köszönöm

Mr. X.

Rexor # 2021.02.25. 11:56

Esély van rá, arra viszont nincs hogy ne kelljen megtérítenie az okozott kárt.

Asdfeed # 2021.04.21. 17:57

Kedves Jogi szakértők!
Bolti lopás miatt,16000 FT értékben tehetnek e utólag feljelentést,illetve szoktak e,ha elismertem es kifizettem a helyszinen a dolgot.jegyzokonyvet sajnos vettek fel az adataimmal. Azt mondtak ez igy itt ennyi,szabálysértésnek veszik,de aztan elokerult h el lett tavolitva a biztonsagi eszkoz,igy egyszer azt mondtak hogy nem tesznek feljelentest,azutan hogy még meggobdoljak. Mire szamíthatok es milyen időn belul ertesulok ha bármi történik?koszonom

DCBA # 2022.03.25. 16:42

T.Hozzászólók!Volt ,van vkinek ebben az évben /2022/bolti lopásos ügye, 50.000 ft alatti értékben?

DCBA # 2022.03.26. 14:17

T. jogi szakértők! Ebben az évben /2022/bolti lopáson értek. Eltettem egy parfümöt a zsebembe,a drogériában. Rá egy hónapra kb mentem vásárolni,és a boltosnő miután fizettem megkért menjek vele az irodába.Kérte vegyem ki a zsebemből amit elraktam.Természetesen kiraktama személyes dolgaimon kivül nem volt nálam semmi. Utána mutatott egy kamera felvételt /az 1 hónappal korábbit/, hogy én vagyok e rajta és hogy igazolom e magam, vagy hivjon rendőrt
természetesen odaadtam az igazolványomat és felirta az adataimat. ezután kérdeztem a továbbiakban mi a teendőm..... azt mondta a bolt feljelent majd a rendőrség keresni fog. Jegyzőkönyvet sem irratták velem alá. kérdésem a következő.. még nem volt ilyen ügyem soha, /nem is lesz/nem voltam büntetve.Ja,és aboltos megkért kerüljem az üzlet látogatását. Nyilván nem megyek oda ezek után, a képemről lesül a bőr. Mire számithatok ilyen esetben? a parfüm értéke kb
15 ezer ft, de lehet kevesebb. köszönöm a választ

Szomorú örökös # 2022.03.26. 14:50

DCBA

A másik topikban ez már ki lett tárgyalva! Muszáj újból ugyanazt máshol megkérdezni? :-O

DCBA # 2022.03.26. 14:53

igen, miért baj, ha újból leirtam. elnézést

Szomorú örökös # 2022.03.26. 15:04

DCBA

miért baj, ha újból leirtam

Ugyanazon fórumozók, jogászok ugyanazt a választ adnák itt is.
De előre szólok, hogy nem fognak reagálni rá, ne is fáraszd magad tovább.
Ők se szeretik, ha valaki így túráztatja őket.

DCBA # 2022.03.26. 15:13

Szomorú örökös! Ezer bocsánat, életembe elöször keveredtem ilyen fórumra, nem igazán tudtam, h. működik. további szép napot

Szomorú örökös # 2022.03.26. 15:34

DCBA

Pedig ez még nagyon szépen a fórum szabályzatában is le van írva:

Egyes kérdések Fórumunkon való gyakori ismétlődése, a többszöri kérdésfeltevések zavarják a Fórum működését, megnehezítik a segítőkész Fórumozók számára a válaszadást. Kérjük, hogy kérdését - a tartalmának megfelelő téma kiválasztását követően - csak egyszer, egy topicban tegye fel. Amennyiben az nem tartozik szervesen a Fórumunkon már szereplő egyik témához sem, nyisson új témát.

Te még új témát is nyitottál tök feleslegesen.

Lopas # 2023.01.02. 20:29

Tisztelt Fórum!

201000ft-os bolti lopás következményeire lennék kíváncsi. Lidlben jött ez az eszement gondolat, kasszától biztonsági bekisert és a megvásárolt bőröndből előkerült több minden. Jött rendőrség, bevittek, vallomás stb. Együttműködő voltam, minden beismertem és kértem a közvetítői eljárást. Most nem tudom hogyan tovább, mire számíthatok. 2 év szabadságvesztést olvastam neten, ami nagyon megrémitett. Soha életemben nem volt még egy vezetői büntetésem sem. Ez volt az első és utolsó, hogy ilyen meggondolatlan voltam. Hogyan tudom elkerülni az elzárást? Kell már most ügyvédet keresnem?
Válaszát előre is köszönöm!

Majordomus # 2023.01.02. 21:30

A kár megtérült. Nem kerülsz börtönbe.

Pénzbirság mivel első büntényes vagy.

Lukacs Evelin # 2023.01.07. 13:10

Sziasztok! Korábban már irtam ide.....és tettem fel kérdést....csak azért irok, v irom le hogy mások tanuljanak okuljanak esetleg belőle.....Szóval tegnap felhivott egy rendőr hogy menjek be kihallgatásra de semmit témát nem említett akkor már nagyon ideges voltam hisz előzőleg irtam h a biztonsági őr említette h több alkalommal látták h a gyorskasszánál nem húzok le termékeket....sajnos beigazolódott....több felvételt mutatott rólam....szóval a kamera mindent lát és ráadásul oktüber havi felvétel is volt...azt nem tudom h tárolták passz.....ritkán járok arra ez viszont tény...a nyomozó nagyon normális és segítőkész volt a jegyzőkönyvben leírt mindent ami enyhítő tényező lehet mellettem.....sok van persze ez nem ment fel......120.000 értékben találtak bűnösnek (ez nem tudom h jött ki...volt amikor nem is voltam itthon olyan dátum van a részletes bolt által megküldött papíron (ezt igazolni is tudom) szóval 1 rendbeli kis összegre történő lopással vádolnak.a remdőr szerint egy figyelmeztetés v max pénzbüntetés várható.(büntetve soha nem voltam) . Megkérdeztem egy ügyész ismerősőmet ő is max pénzbüntit v megrovást mondott...jajj remélem h hihetek nekik és nem kerülök börtönbe.....az ügyész szerint a munkahelyemet nem értesítik!!!! szerintetek???

Vadsuhanc # 2023.01.07. 13:53

És még jó fej is a nyomozó.....

Azért mert a kiskorú gyermeked veled volt a lopásnál még egy kiskorú veszélyeztetés bűntettet is a nyakadba varrhattak volna.

A lopásért nem fogsz börtönbe kerülni, de a tűzzel játszol......Amennyiben pedig mentő körülmények is vannak azt célszerű most elmondani a nyomozati szakban.

Szomorú örökös # 2023.01.07. 15:21

Lukacs Evelin

szóval a kamera mindent lát és ráadásul oktüber havi felvétel is volt...azt nem tudom h tárolták passz.....

A jogszabályban meghatározott ideig - amely akár 60 nap is lehet - meg kell őrizniük minden felvételt.

volt amikor nem is voltam itthon olyan dátum van a részletes bolt által megküldött papíron (ezt igazolni is tudom)

Ha jót akarsz magadnak, akkor inkább ne kekeckedj ilyen infók bedobásával, mert csak rontasz a helyzeteden.
Loptál - ráadásul többször is - megfogtak, most viseld méltósággal, amit kapsz érte és legközelebb óvakodj az ilyenektől.

Majordomus # 2023.01.07. 22:12

Börtön nem lesz. Pénzbírság.

Lukacs Evelin # 2023.01.08. 06:47

Köszönöm a hozzászólásokat! Megérdemlem......Az a baj az elsőnél tök véletlenül nem szkennelödött be valami aztán ˇugymond vérszemet kaptam. Fel sem mértem a lebukás veszélyét.....nagy hülyeséget csináltam.!! de már nem tudok mit tenni, csak tanulni ebből. Még azt szeretném megkérdezni hogy amit kaptam a rendőrtől jegyzőkönyvet amit több helyen is aláírtam az fog menni az ügyészségre?? illetve ő azt mondta nem mondjak fel mert nem lesz értesítve a munkahelyem erről....Na erről nem tudok semmit....de nagy érvágás lenne hisz jelen állapotban ez az egyedüli bevételünk......