bolti lopás? mit tehetek?


ECHO40 # 2010.08.27. 13:23

Tisztelt Válaszoló!
Nagy szégyenemre a minap egy nagyobb üzlethálózat egyik boltjából valamilyen soha meg nem ismétlendő kósza ötlettől vezérelve megkíséreltem ellopni néhány apróbb dolgot. Amikor aztán vissza akartam tenni a polcra, még mielőtt a pénztárhoz értem volna,észrevették, és a biztonsági őr egy irodába vezetett, ahol jegyzőkönyvet vettek fel, 3500HUF az érték. Mivel semmilyen információt nem adtak, másolatot sem kaptam abból, amit aláírtam, kérdezném, mire számíthatok. Minthogy soha ilyen elő nem fordult velem, és soha semmilyen ügyem nem volt, fogalmam sincs mi fog történni ezután és eléggé meg is vagyok ijedve, hogy ilyen hülyeséget próbáltam csinálni. Nem tudom, van-e jelentősége annak, hogy nem hagytam el az üzletet, tehát, ténylegesen nem vittem ki semmmit sem a boltból - bár a jegyzőkönyvre akármit írhattak.... Köszönöm a választ előre is!

kovacsz # 2010.08.06. 06:12

Számít a lopási kár is. Megúszni nemigen lehet, tanulni kellene már az esetekből.

prilu79 # 2010.08.05. 20:58

üdvözletem! azt szertném kérdezni,hogy ittasan a kocsmában belenyultam egy kabátba és kivettem egy kocsi kulcsot és egy telefont ezt kivittem az udvara és eldobtam. haragosom volt azért tettem jöttek értem a zsaruk elvittek lopásért persze meglett minden a teló használhatatlan de kifizettem a kárt.próba idő alatt vagyok 5 hónapja szabadultam jövedéki orgazdaságért ültem.most ezért kaphatok ismét börit?őszinte beismerő va. tettem kártérítettem.megúszhatom ezt?várom a válaszát köszönöm.

LLL78 # 2010.07.26. 17:33

Köszi a tanácsokat.

Beszéltem a jegyzővel. Azt mondta, hogy megnézi a felvételt, és ha úgy látja, hogy nincs ellentmondásban a storymmal, és ő is látja a kocsi alján az elemet, akkor megszünteti ellenem az eljárást, mert nem bizonyítható a szándékosság.
Mellesleg nagyon korrekt és tárgyilagos volt, le a kalappal előtte; igazából sokkal rosszindulatúbb hozzáállásra számítottam.
A Tesco alkalmazottja szerint látszik a felvételen a kosár alján az elem (legalábbis nekem ezt mondta), igaz elég nehezen. Remélem a jegyző is úgy látja a felvételt, ahogy a Tescos, mert akkor végre tisztázhatom magamat.

Mégyegyszer köszi a hozzászólásokat.

Addig is marad az idegeskedés...

vacsi # 2010.07.26. 07:41

_limbo_!

Akármi is történt, lefényképezni biztosan nem volt joguk! Én feljelentést tennék a rendőrségen, már csak azért is, hogy kiderítsék, mi lett a felvett adatok és a fénykép sorsa! Én rosszat sejtek...

vacsi # 2010.07.26. 07:36

LLL78!

A "bolti lopás" szerencsére a TESCO-ban történt, így egyszerű az eseted: a TESCO egész területe be van kamerázva, egyszerűen kérned kell, hogy játsszák vissza a belépésedtől a kimeneteledig eltelt időt! Igy tudod bizonyítani, hogy nem Te loptál, hanem az elem már a kocsiban volt!

Sherlock # 2010.07.25. 20:33

Még ha nem is tudod bizonyítani, hogy nem szándékos volt, ez akkor is csak szabálysértés. Nem hinném, hogy brutális bírságot kapsz, a jegyző is ember, a fizud alapján pedig ő is el fogja hinni amit állítasz. Az erkölcsibe nem kerül bele, mivel szabálysértés. A munkáltatót sem értesítik. Ügyvédet sem érdemes fogadni szerintem.

kovacsz # 2010.07.25. 20:13

Lopás csak szándékosan követhető el, ez pedig nem áll meg ezen esetben.

LLL78 # 2010.07.25. 19:24

A Tescoban vásároltam, és nem vettem észre, hogy a kocsi alján maradt egy doboz ceruzaelem lopásgátló kazettában. A kijáratnál jelzett a riasztó, jegyzőkönyv, stb, az elem értéke kb. 800 HUF volt.
Kaptam egy levelet, hogy feljelentettek lopásért, hiába mondtam, hogy nem állt szándékomban ellopni semmit.
A kérdéseim: van esélyem arra, hogy az önkormányzati tanácsos elhiszi, hogy nem állt szándékomban lopni, hanem egyszerűen gondatlan voltam?
Mekkora bírságra számíthatok?
Rákérdeztek a fizumra, ami nem kicsi (700e HUF). Erről elhiszik, hogy nem szorultam annak az elemnek az ellopására, vagy inkább vérszemet kapnak, és vmi brutális bírságot kapok?
Az erkölcsibe belekerül az ügy?
Az első összeütközésem a törvénnyel (32 éves vagyok), még csak soha nem is blicceltem a villamoson... :o(
Értesíthetik a munkáltatót?

Tud vki segíeni?

Érdemes ügyvédet fogadnom?

Atezz # 2010.07.06. 22:53

Én fél éve követtem el bolti lopást. Kérdésem az, hogy mikor jön a levél a büntetésről?! :D Mert igen csak fellebezhetek már. Jegyzőkönyv készült, azóta sincs semmi és boldogan élek. Nem hinném, hogy fél éve kell az ügyintézéshez.

nixxike89 # 2010.05.19. 20:07

sziasztok!

egyetlen kérdésem lenne. kérem aki tud választ, írjon mielőbb
szóval: ha valaki Tesco-s lopást követ el, jegyzőkönyvbe veszik stb…rendőrt nem hívnak, akkor a feljelentést kinek teszik meg?
az elkövetés helyén illetékes önkormányzatnál vagy a lakóhely szerint illetékes önkormányzatnál???
fontos lenne
köszönöm a segítséget

_limbo_ # 2010.05.15. 12:50

Segítségre, tanácsra, véleményre lenne szükségem.

A minap várásroltam egy ruha üzletben, egy ismert áruházban Budapesten. Először bevittem, majd felpróbáltam 3 ruhát, amit ki is hoztam, majd még egyszer 3 ruhát, majd miután kijöttem és visszaraktam az említett 3 ruhadarabot, hozzámlépett a biztonsági őr, majd azzal vádolt, hogy 2 ruhával mentem be, de 3mal jöttem ki.

Nem értettem a helyzetet. Kinyitatta velem a táskámat, nem volt benne semmi, majd egyfolytában azt magyarázta, hogy valljam be, hogy lopni akartam,majd meggondoltam magamat, ezért mentem be 2 ruhával és jöttem ki 3mal...
Abszurd volt a helyzet.

2 biztonsági őr hátravitt a biztonsági szobába, azzal, hogy majd megnézzük mi is történt. Majd lefényképzeztek, felvették az adataimat (lakcím és személyi igazolványról) egy írólap méretet sem megközelítő lapra. Nem érettem mit akarnak, miért írják fel, vagy fényképeznek le.

Természetesen nem írtam alá semmit, nem ismertem el semmit, mivel nem is tettem semmit.

Majd azzal engedtek el, hogy ne legyek úgy vérig sértve.

Az lenne a kérdésem, hogy mire írták fel ezeket az adatokat? Most fel fognak jelenteni? Mégis mit tehetnék?

Kérem segítsenek!

monalisa1 # 2010.05.12. 13:52

Azt nem tudom hogy tekintettel az elkövetők máshol lakására az esetet összevonják-e és ha igen akkor melyikőjük lakhelye lesz illetékes az ügyben eljárni. Szerintem külön-külön lesz a vizsgálat.

Az önkormányzat szabálysértési előadója fog küldeni "behívó" levelet meghallgatásra, az hogy közben eljár-e a szája - elvileg hivatali titokként kellene kezelni a dolgot.

Ha hallgat mint a csuka (...) akkor "csak" egy levél az önkormányzattól, azt csakis a címzett bonthatja fel - a tartalmára vonatkozóan azt talál ki ami "elmegy" otthon...

Jobb lenne a szülők elé állni és őszintén elmondani a dolgokat, ezzel elejét venni a családi viharnak - valamint kellemetlen helyzetbe hozni őket az egész falu előtt.

"Botlás" volt, remélve az egy életre való tanulság bevésődik a fejekbe.

"Lisa"
laikus hozzászóló

MolnárPeti # 2010.05.12. 13:05

Helló!

Segítségre lenne szükségem.Egy barátom és én loptunk a tescoból.Első eset.Elkaptak,kb 10 ezer értékben fejenként(egyikünk felette,másikunk alatta)Nagyon normálisak voltak velünk,együttműködtünk,azt mondták majd küldenek egy levelet,max pénzbírság,esetleg egy kis ejnye bejnye,mivel első eset.Megnyugodtunk.(mindketten nagykorúak vagyunk)Most elkezdtünk olvasgatni neten,és olyasmiket találtunk,h az önkormányzattól jön a levél,meg behívhatnak valami elbeszélgetésre :S na itt kicsit beszartunk mindketten.Külön helyen lakunk,egyikünk egy kisebb faluban.Na most ha ott megtudják az önkormányzaton,h mit csináltunk,akkor mindenki meg fogja tudni,és biztos h szülők is...Vagy csak én értelmezem félre a dolgokat?Vagy sajnos jól látom...? :S
Más megyébe történt a lopás ,mint ahol lakunk...Nem tudom ez mennyit számít.Help plíz!

knockout # 2010.04.06. 17:16

Kedves Szikkó!

Akár figyelmeztetés akár pénzbírság mindenképpen levélben fogsz kapni a jegyzőtől egy határozatot.Ha az elkövetéskor felvett lopási jegyzőkönyvben mindent elismertél és a jegyző számára nincs vitatható dolog akkor lehet hogy meg sem fog hallgatni.Természetesen a szabálysértési hatóság határozatával szemben lehet kifogással élni.

airis # 2010.04.06. 12:54

Tiszteletem minden kedves fórumozónak!

Az lenne a kérdésem a bírósági tárgyalás után mennyi időn belül küldik meg a csekket a bírósági költségekről? Vagy esetlegesen hol tudok érdeklődni hogy kiküldték e már vagy hol tudom befizetni?

Segítségüket előre is köszönöm.

szikkó # 2010.04.06. 10:26

Kedves knockout!
Köszönöm a válaszod, még egy kérdésem lenne ami az, hogy ez a figyelmeztetésről milyen formában kapok tájékoztatást? Mivel még nemvolt ilyen ügyem és nem ismerem az eljárást.

knockout # 2010.04.05. 14:37

Kedves Szikkó és Smaller!

Mindketten szabálysértési értékre követtek el lopást.Ha nem volt eddig ilyen ügyük akkor jobb esetben megússzák egy figyelmeztetéssel.

Smaller! megtagadhatja a személyigazolvány és lakcímkártya átadását de abban az esetben az áruház rendőrséget fog hívni.Az aláírást is megtagadhatja, de abban a helyzetben amikor az embert rajtakapják egy bolti lopáson nem érdemes súlyosbítani a helyzetet.Az eljárást így is úgy is le fogják folytatni.

knockout # 2010.04.05. 14:27

Kedves Airis!

Ahhoz, hogy segíteni tudjak, több információra lenne szükségem. Mennyi idős a fiú? Az elkövetéskor érték tetten, vagy másnap derült ki amikor visszament a boltba kifizetni? Mert ezt nem egészen értem.

knockout # 2010.04.05. 14:22

Kedves Atezz!

Valószínű,hogy több időbe telik míg a jegyzőtől megkapja a határozatot.Amennyiben az áruház vett fel jegyzőkönyvet, azt köteles továbbítani az illetékes hatóságnak.Olyan nem lehet, hogy elfelejtik.

szikkó # 2010.03.31. 18:16

Sziasztok az a kérdésem lenne, hogy 18éves vagyok és rajtakaptak egy kb 500Ft értékű lopáson, ahol jegyzőkönyv készült, és továbbítják a jegyzőnek. Kérdés a következő:Milyen mértékű büntetésre számíthatok,vagy egyáltalán lesz-e ebből valamilyen ügy?

Smaller # 2010.03.24. 15:20

Lécci segítsetek!!!
Jegyzőkönyvet vettek fel az üzletben elkérték a személyimet és alakcím kártyámat is , semmilyen tájékoztatást nem adtak ,h ezt a papirt köteles vagyok aláírni vagy sem.Tényleg köteles voltam vagy sem? azt mondták ,h küldeni fognak idézést és be kell mennem, ott mit fognak kérdezni mit kell tennem??? 1790ft értékben loptam nem is tudom miért, volt nálam pénz kitudtam volna fizetni de mégsem tettem. Milyen büntetésre számíthatók??? és mennyi idő alatt küldik ki az idézést ??? Kérlek segítsetek!!!

airis # 2010.03.14. 18:53

Tisztelt olvasók azzal a kérdéssel fordulok önökhöz hogy bolti lopáson kapták a fiamat sajnos nagy értékű 32000 forint volt de ott a helyszinen ki is fizette miután másnap megjelent a boltban és a biztonsági őrök elkapták. Az a kérdésem milyen büntetésre számíthat ezek után? Kérem mihamarabbi válaszuk.

Köszönöm

Atezz # 2010.03.02. 20:01

Egy olyan kérdésem van, hogy másfél hónapja történt, hogy bolti lopáson kaptak,3080Ft értékben de a mai napig nem jött semmi papír az üggyel kapcsolatba. Jegyzőkönyv készült. Most ilyenkor mi van? Esetleg elfelejtették a jegyzőnek adni a papírt és csak szívattak, vagy a jegyzőnek több időbe telik ennek elbírálása?

végrehajtó1 # 2010.02.24. 09:40

Máskor több odafigyelést kérek:)

az őr annyit szólt utánam, hogy úgyis ott van a felvétel

Ja ,ahelyett hogy megállított volna...

Én nem izgulnék a helyedben.