Mikor lett jogerős ez az ítélet?
Letöltendő szabadságvesztés elévülése
Szép Napot!
2008-ban halálos közúti balest okozásáért elítéltek.' évet kaptam felfüggesztve. Kérdésem, hogy az erkölcsiben mint büntettet előéletű szerepelek. Szeretnék közalkalmazott lenni ez lehetséges. Mert a 1997.évi LXVIII. törvény mintha nem engedné?
Válaszukat köszönöm.
Szép Napot!
2008-ban halálos közúti balest okozásáért elítéltek.' évet kaptam felfüggesztve. Kérdésem, hogy az erkölcsiben mint büntettet előéletű szerepelek. Szeretnék közalkalmazott lenni ez lehetséges. Mert a 1997.évi LXVIII. törvény mintha nem engedné?
Válaszukat köszönöm.
Szép Napot!
Válaszukat köszönöm.
Gratulálok a magas szintű jogi összefoglaláshoz. Remélem, megvolt a mai sikerélményed.
Összefoglalva nekem az a véleményem erről az egészről. hogy, valamiféle törvényi korlátnak azért kellene lenni a szabadságvesztés végrrehajthatóságának. Mert ez a "minden cselekménnyel2 újra indul kitétel gyakorlatilag az elítélt élete végéig eljátszható. Szerintem itt is be kéne vezetni, mint ami a szabálysértéseknél van: letelik a két év, nem lehet végrerhajtani, bármit is csinált a hatóság. Persze nem két évvel, hanem pl.az 5, 10, 15 évek tényleg ennyik legyenek és ne szakítsa meg az elévülést vagy a végrehajthatóságot minden intézkedés. Persze itt enyhítés nem várható, sőt, ha a fideszen múlna és az eu meg a többi párt valamilyen szinten nem fogná vissza or bán-t, akkor a következő lenne a büntetőpolitika az országban:
Bíró, ügyész, ügyvéd nem lenne. A Btk. ban napra pontosan le lenne írva, miért mi jár. A képviselőkből összevállogatott X fős tanács eldöntené, hogy az előttük álló ember bűnös e vagy sem. amennyiben igen, akkor a büntetés azonnal végrehajtható és fellebezésnek nincs helye. A bűncselekmény soha nm évül el, viszont Pintér sándor és Orbán viktor ha ellenjegyzi bárkinek adhat kegyelmet! (Ezt persze beletennék, mert ha valami csókos követne el valamit, akkor azt mégsem lehet lecsukni...) egyénisétés? körülmények vizsgálata? személiy körülmények vizsgálata? SEMMI! Fix büntetés! (bizonyos szabálysértéseknél már megcsinálták ezt!!) ja és pluszban mindenki aki betöltötte a 18. életévéet húzzon már le vagy két évet egy bv intézetben, mondván, hogy az ember bűnös lélek és úgyis elkövet valamit, amibe majd eszt beszámítják! Ezt a it leírtam még maga Orwell sem írná bele egy művébe se! De ha ezen a kormányon múlna, akkor ez bekövetkezne!
"Azt is olvastam valahol, hogy, az elfogatóparancsot a terhelt/elítélt részére hírdetmény útján kell kézbesíteni".
Ilyen nincs és mégis van.
Ezért van: http://www.bata.hu/…oparancs.pdf
Ugyanakkor nincs, mert
- maga is csak azt mondja, hogy "az elfogatóparancs elrendeléséről és a nyomozás felfüggesztéséről szóló határozatokat a büntetőeljárásról szóló törvény szerint a gyanúsítottnak is kézbesíteni kell", tehát konkrét törvényhelyet nem jelölt meg, az pedig biztos, hogy az egész büntetőeljárási törvény nem erről szól,
- a Be. 188. § (5) bekezdése kifejezetten rögzíti, hogy a nyomozás felfüggesztéséről szóló határozatot is csak az ISMERT tartózkodási helyű terheltnek kell kézbesíteni, az elfogatóparancs kibocsátásáról szóló határozatot, ami ellen jogorvoslatnak sincs helye, biztos, hogy nem kell kézbesíteni senki érintettnek.
Mondjuk az is igaz, hogy akit "miután meghalt" egy hónappal elfognak, az meg is érdemli, hogy leülje a büntetését. Ha lapult volna, nem csinálta volna a műsort tovább, most is szabadon lenne, 5 év után megb beleröhöghetet volna a bv bíró képébe... Azt is olvastam valahol, hogy, az elfogatóparancsot a terhelt/elítélt részére hírdetmény útján kell kézbesíteni. Ilyenkor ha jól logikázok, a bújkálónak kéne találni valami rokont aki kéthetente besétál a polgármesteri hivatalba és megnézi a hirdetményeket, így már pontosan lehet tudni hogy mikor adták ki. De olyat is olvastam, hogy volt aki a célkörözés 19 perccel az elévülés előtt fogott el... bulit szervezett a szabadulása alkalmából de éjfél előtt 19 perccel érkezett meg a szórakozóhelyre és ott várták... nos, ez is bizonyítja hogy nagyon nem éri meg bújkálni ilyen 1-2 éves letöltendők esetén, mert úgys emgfogják előbb utóbb... De az, hogy valaki 5 évig bújkál, ráadásul olyan profin, hogy nem tudják megfoni és az utolsó 19 percben szúrja el... azért ez nem semmi...
Rém egyszerű:
- július 25-én elkészült a halotti anyakönyvi kivonat,
- november 7-én a bíróság (nyilvánvalóan annak alapján) megállapította a végrehajthatóság megszűnését, és nyilvánvalóan visszavonta a körözést,
- december 10-én más ügyben elfogták a korábban keresett személyt,
- kiderült, hogy egy "halott", akinek van egy végre nem hajtott büntetése (azt ugyanis nem törlik azonnal), értesítették a bíróságot,
- aki erre újra kiadta az elfogatót, és
- ez alapján tudták ebben az ügyben is "elfogni", majd miután ez alapján őrizetbe vették, rögtön vissza is vonták az elfogatóparancsot.
Ez is azt bizonyítja, hogy halál esetén a körözésből ki kell venni az illetőt.
Öreg tölgy:
Ez akkor hogy lehetett?
http://www.lb.hu/…vi-hatarozat
"
A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Hazai Anyakönyvi Osztályának 2007. szeptember hó 21. napján kiállított halotti anyakönyvi kivonata szerint V. L. terhelt 2007. július hó 25. napján elhalálozott.
A kerületi bíróság a 2007. november hó 7. napján meghozott és 2007. november 23-án első fokon jogerőre emelkedett 118-as sorszámú végzésével megállapította, hogy a V. L. terhelttel szemben a helyi bíróság ítéletével kiszabott 5 év börtönbüntetés, és az ezzel az ítélettel végrehajtani rendelt, a helyi bíróság ítéletével kiszabott 1 év 4 hónap börtönbüntetés végrehajtása kizárt.
2007. december 10-én a B. Rendőr-főkapitányságának járőrei elfogták V. L.-t, aki magát V. Gy. nevére kiállított okmányokkal igazolta. A rendőrség a BSZKI véleménye alapján V. L. személyazonosságát kétséget kizáróan megállapította.
Másnap, 2007. december 11-én a rendőrség tájékoztatta a bíróság büntetés-végrehajtási csoportját arról, hogy elfogták, és kétséget kizáróan azonosították V. L.-t, aki ellen a bíróság korábban elfogatóparancsot bocsátott ki, és amelyet 2007. október 31. napján a bíróság azzal az indokolással vont vissza, hogy nevezett személy elhalálozott.
A bíróság büntetés-végrehajtási csoportja ugyanezen a napon, 2007. december hó 11. napján elfogatóparancsot bocsátott ki V. L. elítélt ellen a vele szemben jogerősen kiszabott 5 év, illetve 1 év és 4 hónap börtönbüntetés végrehajtása érdekében azzal, hogy elfogása esetén őrizetbe kell venni és hetvenkét órán belül a legközelebbi büntetés-végrehajtási intézetbe elő kell őt állítani.
A büntetés-végrehajtási csoport ugyanezen a napon, 2007. december hó 11. napján kelt végzésével a megelőzőleg kibocsátott elfogatóparancsot visszavonta.
A rendőr-főkapitányság az elítéltet 2007. december 12. napján kísérte át a rendőrségi fogdából a büntetés-végrehajtási intézet objektumába, ahol 2007. december 13. napjával foganatba vették rajta a helyi bíróság által kiszabott 5 év börtönbüntetés végrehajtását."
A bevéndolrlási és álampolgársági hivatal mióta foglalkozik halotti anyakönyvi kivonatokkal?
Kedves vadsuhanc,
igazából ez mér nem büntetőjogi kérdés, ezért én is kiírhatnám ilyenkor, hogy "jogilag ez irányban majdnem képzetlen hozzászóló", azonban a jogszabályokból a következőket látom:
Ami biztos - a körözési nyilvántartási rendszerről és a személyek, dolgok felkutatásáról és azonosításáról szóló 2013. évi LXXXVIII. törvény 3. § (9) bekezdés d) pontja szerint a körözött személyek nyilvántartásában szereplő adatokat a nyilvántartó a körözött személy haláláig kezeli.
A Ptk. 2:5. § (2) bekezdése szerint a holtnak nyilvánított személyt az ellenkező bizonyításáig halottnak kell tekinteni. Ez alól nem látok kivételt, pl. olyat, hogy holtnak kell tekinteni, kivéve a körözés (vagy más) szempontjából. Ilyen nincs, akkor magában a Ptk. rendelkezésben is úgy kellene szerepelni, hogy a holtnak nyilvánított személyt - ha a törvény eltérően nem rendelkezik - halottnak kell tekintetni.
Viszont, ha jól emlékszem, Pappcs azt írta, hogy a konkrét esetben halotti anyakönyvi kivonat van, nem bírósági holtnak nyilvánítás.
Tisztelt Öreg Tölgy!
Véleményem szerint, ha a holtá nyilvánítás csak vélelmezett tényekre alapul ( eltűnés bejelentése után eltelt öt év ) nincs helye a körözés visszavonásának. Ilyenkor csak jogilag nyilvánítanak valakit halottá. jogképességét a holtá nyilvánított személy vissza tudja " szerezni ".
Tisztelettel veszem a válaszod és indokolásod miért nincs igazam.
Szeritnem azonnal bejegyzik a személiy adat nyilvántartásba. Annyira el vannak szemtelenedve a bankok, behajtócégek és távközlési szolgáltatók, hogy immáron a személyes ügyfélszolgálatokon is lekérdezik a személyi okmányok érvényességét. aztán, hogy ehhez van e joguk vagy nincs az más kérdés, de ha valamit a bankok nagyon akarnak azt a kormány megcsinálja. Fontos, hogy a halottnak azonnal érvénytelenítve legyen az okmánya, mert még a végén valaki más fizeti helyette a telefonszámlát....
Igazából nem a halotti anyakönyvi kivonat a kérdéses, hanem az, hogy az illető a polgárok személyi adatinak nyilvántartásában élőként vagy halottként szerepel-e. A kettő elvileg nem térhetne el egymástól. Ha halottként szerepel, a körözést vissza kell vonni. Ebben a körben bárhol lehet a hiba, az azonban biztos, hogy ez ebben az esetben is csak egy egyéni hiba, amit ki kell javítani, nem pedig rendszerszintű rossz szabályozás, ami törvényváltozást igényel. És főképp semmi köze ahhoz, hogy milyen intézkedés szakítja meg az élő személy büntetésének elévülését.
Ennek a halott körözésnek azért másik oldala is van: te mit szólnál hozzá, ha nálad keresnék rendszeresen a rendőrök a halott rokonod? Most emberként ne jogászként gondolkozz! Az emberek 90 %-a fel lenne háborodva (megjegyzem jogosan) hogy micsoda kegyeletsértés, halott gyalázás, stb... Különben meg ma már a központi nyilvántartások korában hamis iratokat használni szinte lehetetlenség, mindenhol a besúgók, a kamerák, az emberek nyomonkövetése van, lehetetlen huzamosabb ideig bujkálni. Ami pedig a hamis iratot illeti, olvastam mr olyat hogy bemondásra állították ki a személyit az okmányirodában. Amit persze használt is a "gazdája": eladta az azon szereplő személy telkét, a pénzt meg felvette. aztán amikor emg az igazi ment volna okmányt csináltatni kiderült a turpiság... Azért az is durva, hogy egy ügyintéző 1: nem nézi meg a fényképet ami a gépében van 2: nem tűnik fel neki hogy más ül előtte mint aki a képen van ha meg is nézi azt.
tamás1234:
Nem mondtam ellent magamnak, hanem leírtam a gyakorlati részét. A bíróságnak viszont a jogot kell követnie, az pedig azt mondja ki, hogy a közokirat az ellenkező bizonyításáig valósnak tekintendő. Ha ténylegesen anyakönyvezve van egy haláleset, házasság, akkor annak nem csak "a pappír" az eredménye, hanem több nyilvántartásba is bekerül. Ezt már azért nem tudja megoldani egy festő azzal, hogy kilopja a biankó anyakönyvi kivonatot.
A beszélgetés onnan indult, hogy "jaj Istenem, mennyi ideig kell bujkálnia egy szegény körözött személynek", mert orbán-pintér ilyen rendőrállamot teremtett (1978-ban, előtte még hosszabbak voltak az elévülési idők), meg a szemét bírók még direkt húzzák is elévülést, és még a halottat is körözik.
Az elsőről kiderült, hogy szimplán nem igaz, a második meg nem probléma, mert - ahogy írtam - vagy nincs tévedés, vagy ha van, akkor abból senkinek nem lesz hátránya.
Az a baj, hogy ami hamisítható azt hamisítják. Ha valaki produkál egy orvosi igazolást arral hogy halott, simán bejegyzik a nyilvántartásba. Micike nem fogja vizsgálgatni hogy hamis e vagy sem az orvosi igazolás. Főleg nem nagyvárosban, ahol nagyon sok az ügy.
Most is az a véleményem, hogy a körözött személy holttá nyilvánítása esetén nincs helye a körözés visszavonásának.
A körözést akkor lehet visszavonni csak - emlékezetem szerint - ha a körözött személy tartózkodási helye megállapítást nyert. Holttá nyilván esetén nem lehet azt mondani, hogy ebben és ebben a temetőben nyugszik a holttest. A halál csak vélelmezett, így az is, hogy teste örök nyugalomban az anyaföldben pihen.
1/1960. (IV. 13.) IM rendelet
a holtnak nyilvánítási, valamint a halál tényének megállapításával kapcsolatos eljárásról
tamás1234
Én úgy emlékszem a holttá nyilvánításkor lehet tényekre alapozni ( orvos megállapítja stb ) és lehet csak vélelmezni, hogy valaki meghalt. ( általában eltűnt személyeknél )
A topic címére visszautalva a szabadságvesztés nem évül el egyik esetben sem csak azt nem lehet végrehajtani.
Nem tudom helytálló-e még, de az sem mindegy valakit a büntetőeljárás során köröznek vagy annak lezárása után a szabadságvesztés letöltése miatt.
Visszautalnék Öreg Tölgy bejegyzésére, ha valaki tényleg halott azt már nem érheti jogsérelem azért, hogy a körözése még fennáll az ügy elévüléséig.
Akit meg holttá nyilvánítanak és egyszer csak megjelenik számoljon azzal, hogy bizony bizony ezt a büntetést még le kell ülnöm mert nem évült el.
tamás1234
:)) Igen. Egy orvos sem kell hozzá, nem hogy kettő.
A helyszínelők meg végképp nem.
„rá kiszabott büntetés nem évül el”
büntethetőséget megszüntető ok.
Én csak a topic címére utaltam. Azzal, hogy valaki meghal a rá kiszabott büntetés nem évül el ( sem a bűncselekmény ) csak nem lehet végrehajtani.
Bár én már őslény vagyok a dologban évek óta és fogalmam nincs miről beszélek.
:) Ha lenne halott, nem kellene kérni a holttá nyilvánítást.
(jó egy kicsit kikapcsolódni, csak így tovább)
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02