Wifi lopás


drbjozsef # 2021.09.06. 05:03

deb,

Ha megnyitod egy asztali gépen/laptopon a routered admin felületét (ha nem változtattad meg, még mindig "admin" vagy "12345" a jelszava), akkor ott látod, hogy milyen eszközök vannak éppen felcsatlakozva a wifidre. Ha van közte olyan, amelyik nem családtagé, vagy több eszköz van pillanatnyilag, mint amennyi a családban megy, akkor igen, valaki éppen használtja a wifidet.

Keress rá a routered nevére és tipusára a jutyubon, ott komplett videok vannak, hogyan kell használni az admin felületét.

Szomorú örökös # 2021.09.06. 04:49

deb

Ha belépsz az eszköz admin felületére, akkor ott elvileg látni, amikor kapcsolódik bárki, akit te nem engedélyeztél - mi több, simán lehet is bontani a kapcsolatát. Jó esetben a csatlakoztatható eszközök számát is lehet korlátozni. De ez megint nem jogi, hanem inkább informatikai kérdés. Ne bombázzuk ilyenekkel a Jogi Fórumot.

deb # 2021.09.05. 20:32

Üdv mindenkinek.
Amatőrként olvasgatom a hozzászólásaitokat itt,és szeretném segítségeteket kérni. A következő a helyzet,páran barátok,rokon akik nálam voltak épp,saját telójukon csatlakoztak fel a családi netre miután megadtam nekik a wifi jelszónkat. Egyetlen személyre(nevezzük egy barátnak) közülük gyanakodni kezdtem,miután egy olyan eset történt,hogy elment a wifi jel mindenkinél a családba,a barátom akkor lett gyanús,mikor ajánlotta segítségét,hogy mit is kéne csinálni stb.hogy helyreálljon a wifink,neki a telóján viszont végig volt wifi jel meg net,szóval újra indítottuk vagy 2-szer a routert mire helyre állt minden. Azóta egy kétszer ablakból láttam a házunkhoz közel használta a netet,ő nem vett észre engem. A kérdésem az lenne mivel a jelszót is ismeri,hogy valahogyan esetleg el tudja lopni így wifivel a netet,vagyis otthon több utcányira az otthonában tudja használni a mi netünket? Nem értek annyira e dolgokhoz,persze annyit tudok lehet jelszót változtatni,amit nem tettem meg még,mivel kíváncsi lennék használja e valahogy,wi fi hot spottal vagy akármi mással a hálózatunkat. Lehet ezt valahogyan esetleg követni,meg nézni,hogy kik vannak még rajta,vagy használják,használták az utóbbi időben a wifi hálózatunkat? Gondolom értitek mire gondolok,valami egyszerű módszerre,ahogyan ezt ellenőrízni tudnám? Köszi előre is...

tudatlantudós # 2021.09.04. 05:07

Szomorú örökös: pedig szívesen belemennék technikai részletekbe, mert itt vannak olyan tévedések, amik eléggé félrevezetőek tudnak lenni.
(pl. amit írsz, hogy tűzfal: ha a wifit törik, az ellen tűzfal nem sűrűn véd, bár kialakítható bizonyos fokú védelem, de nem pont így)
De OK, akkor hagyjuk az IT oldalát...

Szomorú örökös # 2021.09.03. 13:26

tudatlantudós

Ne vigyük el szakmai irányba a témát, mert azt a többség úgysem érti (mint ahogy nagy valószínűséggel a kérdező sem). Maradjunk a jogi részénél, ami az eredeti kérdés volt:

Sajnos 3 szomszéd feltörte a wifimet.....Van-e lehetőség kártérítést kérni?

Erre a válasz nagy valószínűséggel nem, mivel a wifi kapcsolat védelme már nem a szolgáltató feladata.

Egyébként ha ritkán vagy keveset tartózkodik az illető a lakásban, akkor célszerű távollét alatt kikapcsolni a wifi-t, hiszen amíg nincs otthon, úgysincs rá szüksége. Ha pedig mindenáron az a cél, hogy bekapcsolva maradjon végig, akkor jóval erősebb tűzfalas védelmet kell ráállítani, ami viszont már szakembert igényel.

tudatlantudós # 2021.09.03. 07:08

Szomorú örökös: ez csak annyit jelent, hogy aki próbálkozott nálad, nagyon nem ért a dologhoz, csak kapott egy rakás scriptet amivel bejutott.

Fogsz linuxos, wifi képes laptopot, ráteszel egy horst nevű programot és simán meg tudod szerezni az engedélyezett MAC address-ek listáját.
Parancssorból meg a legtöbb wifi chip esetén át lehet írni a saját MAC címet.
(6-8 éve próbáltam utoljára (a saját eszközeimen!), de nem hinném, hogy ez a része sokat változott)

Szomorú örökös # 2021.09.02. 06:21

Atavus

OFF
Bár ez nem egy wifi szakmai, hanem jogi fórum, mégis elvittük abba az irányba, ahová nem kéne. De egy a lényeg, nekem a MAC Address szűrés megoldotta a problémámat, azóta nincs senki idegen felhasználó rajtam. Eleve fel se tud kapcsolódni rá, ha nincs rögzítve a MAC Address a routeren, így nagyon beleírni se tudna. Igaz nem is olyan területen lakom, ahol túl sokan rá tudnának a wifi kapcsolatomra lépni.
ON

De a lényeg, hogy oda kell figyelni ezekre, ha kell, akkor külső szakember igénybevételével, mert amennyiben az embert megvádolják, akkor igen nehéz lesz védekezni.

Atavus # 2021.09.01. 21:27

Üdvözlök mindekit, bár egy más témamiatt kellett ide újra regisztrálnom, megtorpant a szemem ezen a témán.

Ha feltörték csak fizikailag lehetett. Vagy a router admin jelszavát nemváltoztattad meg pl áltadmin/admin vagy root/root vagy admin/12345 ésa szomszédba beléptél és a böngésző automatikusan mentette.....

MAC cím feltöréshez és WPA2/ több kódólás nem írom ide, de a sima WPA az törhető, WPA2 -nél saját hash-t-is (beírssz valamit ami jó hosszú és televan krixkraxsz karakterekkel is lehetőség szerint) és azt tényleg csakha te beengeded a routerba akkor.... Általában Linuxos gépeket használnak de az is idő és komolyabb gép kell mint egy laptop (közepes se elég, több nap mire elkapja kulcsokat). Én Jel-erősítő antennával fértem hozzá a két szomszédom internetéhez, meg ismondtam nekik előre, cserébe folyton karban kellett tartani a laptopjaikat. Mikor baj volt a net sebességeikkel tudtam, hogy nem én vagyok. Bementem routerbe (ADMIN),megnéztem a dhcp listát (voltak + ip-k és mac ímek [MAC cím=Hálózati Adapter fizikai címe - sajnos átírható]) és aztán új kódolás, új jelszó, biztos ami biztos 1perc áramszünet routernek. 1hónapig megint jó volt.
Nem árt néha trójai / kémprogramokat is ellenőrizni, hogy nincs-e a gépen, az adblock csak reklámok ellen SE véd.

Csak ennyit szerttem volna ehhez a témához,most keresem amit eredetileg akartam. Hátha valakinek hasznára válik. Ha valahol összeérnek a szavk bocsánat, akadozik a billenyűzet (ráömlött a vacsora).

tudatlantudós # 2021.08.23. 07:21

Kívülálló vagyok, a jogi részéhez nem tudok hozzászólni, de pár gondolat a témához:

  1. Informatikai rendszer illetéktelen használata (szóljatok, ha nem!) Btk tétel
  2. A MAC szűrés placebonak jó, másra nem, azt még én is ki tudom játszani egy notebookkal
  3. Szóba került a "kapcsolja ki!". Ezzel két gond van: az egyik, hogy adott esetben pár másodperc is elég lehet a behatoláshoz (azt hiszem a WPS használatakor is ilyen gyorsan be lehet jutni). A másik, hogy sokan használják távolról az otthoni hálózatot, a wifit nem minden routeren lehet olyan könnyen ki-/bekapcsolni.
  4. Sajnos a WPA2 sem nyújt nagy biztonságot, az is törhető. Hogy milyen könnyen, azt nem tudom, de azt igen, hogy egy ideje már az sem megbízható eléggé, wpa3 meg nagyon nem terjedt el.
  5. Úgy tíz éve nekem volt dolgom ilyen témában a rendőrséggel, mert úgy látszott, feltörték az egyébként rendszeresen karbantartott, a paranoia szintjén védett routeremet. Ha ma is az akkori szinten megy a "felderítés", akkor csak azért kell gyanú esetén feljelentést tenni, hogy ha valóban feltörték és illegális tevékenységre használták, akkor legalább legyen nyoma, hogy illetéktelen járhatott a hálózaton. Mert nekem kihozták, hogy a router által használt szolgáltatás előfizetője használta a routert. (Nem, akkoriban ő aktívan kerülte a netet. :) )

Ui: bocs a sok technikai blabla miatt ;)

Csuklósbusz # 2021.08.03. 14:57

Nyilvánvalóan a polc alá dugnák, de ha meg is kapná valaki az nem kibervédelem lenne, hanem olyan aki azt se tudja eszik-e vagy isszák.

Itt már arról diskurálnék hogyha nem csak cicás videókat nézegetne a netemen előfizetés nélkül a szomszéd hanem bűncselekményt követne el akkor én mivel tudnám bizonyítani, kimosni magam hogy nem én voltam?
Igen router mutatja hogy éppen aktuálisan milyen mac cím lóg a netemen. De csak akkor mutatja ha online. Ha naplózza is, a napló általában áramtalanítás meg x idő után elveszik. Tehát a legtöbb bűncselekménynél amit a netemről tudnak elkövetni mire kiér a rendőrség addigra szomszéd Pistikére kis eséllyel lehet ráverni.. mert tényleg semmi nyoma nem lesz.
Ha nem volt kódolva akkor azért marasztalnak el mint itt i a fórumon is.
Ha kódolva volt akkor meg wtf?

Szolgáltató csak a routerem látja, hogy a router után a szomszédba vagy az én gépemre megy-e az adat azt nem.

Hiába kódolom le, feltörhető, de ha kód van rajta akkor még felém hajtja a teket.
MAC cím is klónozható, hamisítható. Szomorú örökösnél is lehet még mindig lopják a netét, de csak akkor mikor Ő nincs fent, az Ő MAC címével...

Sőt aki hozzáfér, belehallgathat az adatfolyamba, amíg kevés volt a https oldal addig pl a citromail passot meg leveledet, egy felkészültebb szomszéd pistike is kiolvashatta csupán a wifi adatfolyam hallgatózásával. Gépre nem kellett betörnie, csak térerőn belül lennie.
Tehát ha megvolt a wifi kód akkor már (pláne régebben) megvolt sokminden más is, de pl látja milyen eszközeid, nyomtatók vannak fent, hozzáférhet a fájlokhoz is, Ip kamerához stb.

Ha feltörték a wifidet miből gondoljátok hogy csak ingyen akartak netezni és nem mást is akartak?
Adatot lopni, jófogásos csalni... merényletet szervezni?
A nyílvános wifik már jobban naplóznak ,regisztrációt követelnek stb, de egy átlagos otthoni routerből nem veszik ki az NSA sem fél évre visszamenőleg hogy ki lépett be rá...

Ui: ha én direkt nyitvahagyom a wifit hogy netezhessenek pl a szemben lévő buszravárakozók akkor mindig engem visz el a tek vagy foglalják a gépeim ha valaki rosszat csinált?

Van erre már precedens?

alsovonal # 2021.08.02. 20:26

*duja
+dugja

alsovonal # 2021.08.02. 20:26

Szomorú, Csuklós:

szerintem lapozzatok, kb. a semmiről diskuráltok… Szerintetek van olyan rendőrkapitányság, ahol befogadnak egy olyan feljelentést, amiben sértett előadja, hogy lopták a wifi-jét, ráadásul azzal kára is keletkezett? Na de mondjuk oké és kiosztják a kiberbiztinsági osztályon dolgozó fatörzszászlósnak. Szerintetek mennyire duja be a polc aljára?

Neeee, ezt engedjétek el.

Szomorú örökös # 2021.08.02. 17:35

Csuklósbusz

De fordítsunk a kérdésen mert engem is érdekel. Le van kódolva a wifim, ami nyilván törhető hozzáértő által. Ha kijön a tek hogy csatlakoztak az iszlám államhoz, jófogásos csalás a netemről stb hogyan bizonyítom hogy nem én voltam?

Te komolyan ilyen amatőrnek gondolod őket? Épp most írtad:

Az eszköz szokta mutatni kik csatlakoztak rá, MAC cím pl pont elég hogy a szomszéd Pistike lebukjon

Szomorú örökös # 2021.08.02. 17:32

Csuklósbusz

Mac szűrés sem gond egy profinak

Hajrá! Eddig nekem ez az egy működik. :-)

Szomorú örökös # 2021.08.02. 17:31

KBS

Én kérek elnézést! Mivel én nem érzem ezt a problémát joginak (ahogy te sem), ezért igyekeztem hasznos gyakorlati tanácsot adni. De úgy látom, hogy ez itt tilos. :-)

Csuklósbusz # 2021.08.02. 09:53

Ha annyira profi akkor ha lekódolja is feltörik neki a titkosítást.
Mac szűrés sem gond egy profinak.
De ha annyira profi lenne nem szorulna a szomszéd netére. :-)
De ha ilyen profi szomszédokkal vagyunk körülvéve akkor inkább kódolatlanul kell hagyni, legalább lesz kire mutogatni ha keresi a tek hogy ki lépett be a netemről az iszlám államhoz. xd

Az eszköz szokta mutatni kik csatlakoztak rá, MAC cím pl pont elég hogy a szomszéd Pistike lebukjon, meg pl az ilyen amatőr jófogásos csalók meg netes trollok.

De fordítsunk a kérdésen mert engem is érdekel. Le van kódolva a wifim, ami nyilván törhető hozzáértő által.

Ha kijön a tek hogy csatlakoztak az iszlám államhoz, jófogásos csalás a netemről stb hogyan bizonyítom hogy nem én voltam? :-)

Pláne ha nem is szomszéd volt, hanem a két utcával arrébb netvadász készlettel, vagy egy járókelő telefonnal a házam előtt küldött egy bombariadós mailt...

Ilyen esetekben melyik a jobb, ha kódolt vagy kódolatlan a wifim?
Mert ha nyitott a wifi azért is engem hibáztatnak, ha meg kódolt akkor meg le nem mosom magamról mert a szuperprofi szomszédok minden nyomot eltüntettek.

Az eredeti kérdezőhöz is kimegy mondjuk félév múlva a rendőrség. Hogyan bizonyítja hogy nem Ő volt ha most nem tesz feljelentést?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.08.02. 07:30

(Szomorú, szerintem fogd vissza magad.)

Szomorú örökös # 2021.08.02. 04:24

Csuklósbusz

Ha tényleges feltörés történt az már önmagában bűncselekmény nem?

Na és hogyan bizonyítod, hogy ki is követte el? Ha kellően profi az illető, akkor az ő gépén ennek nyomát se találod. De még ha amatőr is, eléggé kicsi az esély, hogy megfogják.

Szomorú örökös # 2021.08.02. 04:22

Csuklósbusz

Az a bizonyos WiFi egy elektromos eszköz. Ha csak alig tölt időt ott a tulajdonos, akkor ki kell húzni a konnektorból és esélye nincs senki illetéktelennek rálépni annak feltörésével. Ha viszont nem akarja kihúzogatni, akkor erősebb védelmet kell beállítani. Ennyi!

De hogy még a szolgáltatótól akar ezért kártérítést kérni, az meg különösen érdekes. A szolgáltató az eszközt biztosítja, annak védelmét már a tulajdonos állítja be. Anno egy rövid ideig nekem egy mobil szolgáltató által biztosított korlátlan netezést jelentő mobilcsomag biztosította új lakhelyemen a netet, amíg eldöntöttem, hogy melyik vezetékes csomagot választom. Egy használaton kívüli mobilt használtam erre a célra. Egyszer csak arra lettem figyelmes, hogy egy másik személy is rajta lóg. Azonnal lekapcsoltam, majd beállítottam, hogy max. 1 eszköz csatlakozhat hozzá, ami az én WiFi routerem volt. Azon a korábban általam említett védelmet beállítottam és máris béke volt. Nekem eszembe se jutott bárkit hibáztatni érte.

Csuklósbusz # 2021.08.01. 20:11

Miért nem jogi is?

Ha tényleges feltörés történt az már önmagában bűncselekmény nem?

Nemcsak netezni hanem a belső hálózaton az adataihoz is hozzáférhettek, IP kamerarendszerét nézhették stb.

Feltéve ha volt rajta védelem? Ugye rajtavolt a WPA2? Mert hogy 3 szomszéd is feltörje ott gondolom nem volt vagy gyenge védelem volt.

Van amelyik routeren lehet korlátozni a teljesítményt, vagy rakd olyan helyre hogy ne legyen térerő a szomszédba. Aztán törje fel.. xd

Aztán meg majd megy a TEK a kérdezőhöz ha a szomszédja az Ő hálózatára betörve követett el valami bűncselekményt.

Szomorú örökös # 2021.08.01. 19:49

andalgo

Sajnos 3 szomszéd feltörte a wifimet

Én ún. MAC Address szűrést alkalmazok. Csak azok tudnak rákapcsolódni a WiFi-re, amelyek az enyémek és rögzítve vannak a rendszerben, minden más eszköznek nem lehetséges az elérés. Szóval ez nem jogi kérdés, egy jó informatikus ezt megcsinálja neked.

oligaliga # 2021.08.01. 19:23

andalgo

Felesleges ezzel a szolgáltatót zaklatni. Változtasd meg a jelszót és ennyi.

alsovonal # 2021.08.01. 17:48

Van-e lehetőség kártérítést kérni?

Milyen kár ért?

OFF Tessék erősebb jelszót beállítani.

andalgo # 2021.08.01. 16:19

A lakóhelyén nem tartózkodom állandóan. Csak fél napokat töltök itt, de ez állandó lakhelyem. Sajnos 3 szomszéd feltörte a wifimet. Holnap megyek a szolgáltató ügyfélszolgálatahoz. Van-e lehetőség kártérítést kérni? Köszönöm szépen előre is a válaszokat.