Tisztelt Fórum!
2021. Februárjában elitèltek egy 6 éve üzletszerűen elkövetett csalás vétsége miatt(2016-ban követtem el,tavaly született ítélet) 312 óra közérdekű munkabüntetést (a felén túl vagyok)kaptam és 540.000 ft pènzbírsàgot,amit ermészetesen fizetek havi rendszerességgel.
Ma kaptam azonban a NAV-tól 9 db csekket bírósági eljárási illeték néven: 3db 4500 ft, egy 13500,egy 72500,egy 7500 stb stb. Szeretném megkérdezni,hogy ez lehetséges volna,hogy a károsultak polgári peres eljárásban adták be követeléseiket?(bar 72500 ft-ot nem csaltam ki)? A bírósági probaltam hivni,de vagy foglalt vagy nem vettek fel. Nem tudom,hogy ez mi lehet(a jogosságát nem vitatom)
Köszönöm ha valaki tud esetleg segiteni!
Bírósági eljárási illeték megfizetése
Illetve szeretném megkérdezni,ha nem fizetem be időben,ezt átváltjàk szabadsàgvesztèsre?
Nahajm
„Ma kaptam azonban a NAV-tól 9 db csekket bírósági eljárási illeték néven: 3db 4500 ft, egy 13500,egy 72500,egy 7500 stb stb. Szeretném megkérdezni,hogy ez lehetséges volna,hogy a károsultak polgári peres eljárásban adták be követeléseiket?”
Nem volt semmilyen határozat a csekkek mellett? Abban azért csak le van írva, hogy miért pont ennyiről szólnak azok a csekkek.
Nem. Csupàn annyi,hogy a NAV nem vitatja a jogosságát,nàluk fellebbezni nem lehet. Ami benne van,hogy ennyi és ennyi a bírósági illeték megfizetése. Ha ezeket nem tudom időben rendezni,átválthatják letöltendőre?
Van abban egy határozatszám is.
Elfelejtkeztél valami korábbi, elvesztett perekről. Vagy arról, hogy a büntetőeljárásban köteleztek a kár megtérítésére.
Igen,erre gondoltam én is,hogy a károsultak tereltèk polgàri peres útra. A bíróságot tegnap nem tudtam elèrni. A kérdésem az lenne,hogy a birósagi eljarasi illetèket átvàltjàk-e letöltendőre,ha kések a befizetèssel. A NAV által küldött papirba annyi van ,hogy ha kések azonnal meginditja a vègrehajtàst.
És nem tudod? Csak gondolod? Az ember észre szokta venni, ha perben alperes.
Nem váltják át.
Mivel nem kaptam semmilyen levelet a birosagtol,nem vettem észre. A targyalason tavaly még annyit mondtak,hogy egyéb polgári peres útra terelik a követeléseket(de ilyen 72500ft-os tételt nem csaltam ki)
Irok a bíróságnak egy tèrtivevényes levelet,ès természetesen rendezem.
Köszönöm szépen a válaszokat. Attól fèltem,hogy átváltják(mint a pénzbüntetés ha nem fizetik)
Ezt a navval kell rendezned. A bíróságtól inkább azt kellene megtudnod, mi ez. Senkivel szemben nem folytatnak le úgy egy pert, hogy nem küldik meg neki a keresetlevelet. (Visszament "nem kereste" jelzéssel vagy "elköltözöttel". A bejelentett címeden laksz?)
Nem,de minden levelemet az ideiglenesre küldenek. Nagyon szépen köszönöm a segitsèget. Írok nekik egy tèrtivevènyes levelet.
„ A bejelentett címeden laksz?”
Nem,de minden levelemet az ideiglenesre küldenek
Ha nem bejelentett, akkor honnan tudják a címedet? (a tartózkodási hely is bejelentett cím, nem csal a lakóhely)
Elnézést az állandó lakcínre gondoltam,ami a lakcím kártyàn szerepel.
A bíróság tudja a címem,minden levelet àtvettem eddig is .
„A bíróság tudja a címem,minden levelet àtvettem eddig is .”
Vélhetően nem (mindig) tudta a nem bejelentett címedet.
Feltehetően arról van szó, hogy a kérdezőt büntetőügyben ítélték el, és a sértettek polgári jogi igényét érdemben elbírálták, valamint kötelezték a le nem rótt illeték megfizetésére. Erre utal a több, különböző összegű csekk, ami az egyes igényekhez igazodik. A bírósági ítéletben szerepelnie kell az illetékre vonatkozó rendelkezésnek is. Egyébként a bíróságtól már hiába kérdezni bármit, jogerő után átadták a NAV-nak, ők majd adók módjára behajtják.
Köszönöm szépen a válaszát! Tegnap is hivtam őket ,nem vették fel. Cèlszerű a NAV-nak is írnom? A 3db 4500 ft-os csekket hétfőn befizetem. Biztos,hogy nem váltják át ezeket letöltendőre?
A pènzbüntetést rendesen fizetem,köznunkára is rendszeresen járok. A bírósàgtól ezen fizetési kötelezettség ügyében biztos nem kaptam semmit.Átvettem volna természetesen, ahogy eddig mindig mindent.
Nem tudom, mit szeretne megkérdezni a NAV-tól. Az ítélet rendelkező részében benne kell lenni annak a le nem rótt illetéknek az összegének, aminek a meggizetésére kötelezték. Ha az egyezik, akkor minden egyértelmű. Az illetéket biztosan nem változtatják át szabadságvesztésre, adók módjára behajtják.
Kedves Fórumozók!
Azt, hogy a bírósági eljárásban (így különösen a végrehajtási eljárásban) az illetéket elektronikus kapcsolattartással érintett ügyben nemcsak az EFER-en lehet megfizetni, hanem akár - mint arról a birosag.hu is tájékoztat - az illetékes bíróság (vagy az ahhoz kapcsolódó felettes bíróság) illeték-bevételi számlájára történő átutalással is, melyik jogszabályhely teszi lehetővé?
Köszönöm előre is!
Vagy az Itv. De miért lényeges ez? Azzal a kifogással akarják visszautasítani a keresetlevelet, hogy nem EFER-en fizetted meg az illetéket?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02