- a mai napon elmentem egy nagyobb InterSparba, mert a szokásos kisebb Spar üzletben már napok óta nem kaptam meg azokat a termékeket, amiket szerettem volna megvenni. (S-Budget hálós narancs, csirke szív, és itt most nem poénkodnék a zászló zászló csirkeszív olcsó poénnal.)
- a blokkot elraktam, megtartottam
- ezután hazafelé menet még bementem a szokásos kisebb Spar áruházba, mert elfelejtettem visszaváltani az üvegeket, meg elfelejtettem sört venni.
- az áruházba belépve már a forgókorláttól integettem a tőlem 4 méterre lévő fiatal férfi eladónak, amikor odajött, közöltem vele, hogy van egy csomó Spar-os áru a szatyromban.
- Aszonta jól van, menjek nyugodtan vásárolni
- visszaváltottam az üvegeket, és a kosárba tettem 3 doboz sört (nem a szatyromba)
- a pénztárban kifizettem a 3 sört, majd a pénztáros vergődni kezdett, hogy bele akar nézni a szatyromba
- áthajolt a pulton, és engedélyem nélkül turkálni, kotorászni kezdett a szatyromban.
- majd, mintha bizonyítékot talált volna a lopásomra, ordítani kezdett, hogy mik ezek a Spar-os áruk a szatyromban
- lassan találtam meg a másik bolt, tehát az InterSpar blokkját, mert a termékek alatt, legalul volt a szatyorban, de végül meglett a blokk
- először nem vette észre a blokkon a csirke szívet, ezért ismét ordítani kezdett velem, hogy a csirke szív nincs rajta a blokkon, majd megtalálta a blokkon, és elhallgatott
- addigra előkerült az ügyeletes boltvezető, aki valójában a boltvezető helyettes
- ez a főnök szintén engedélyem nélkül végigturkálta a szatyromat, és minden tételt leellenőrzött a blokkon, és megtalált mindent a blokkon. Ekkor az újonnan vásárolt 3 sör még nem volt a szatyorban, hanem a kosárban volt, a hozzátartozó új blokkal, a szatyorban csak a régi áruk voltak a régi blokkal
- a pénztáros távolról ordított velem még mindig, hogy "mindig ezt csinálja, hogy máshonnan behoz árut a szatyrában". Először is ez volt az első alkalom, másodszor szóltam belépéskor a fiatal férfi munkatársuknak, de még ha igaz is lenne, hogy mindig beviszem és tényleg soha nem szólnék róla, akkor sem követnék el törvénytelenséget, bűncselekményt meg de pláne nem
- a vezető az ellenőrzés végén szó nélkül sunyiban elviharzott, semmi bocsánatkérés
- mondtam a pénztárosoknak, hogy ez volt az utolsó alkalom, hogy engedtem, hogy belenézzenek a szatyromba, nem hatósági személyek, nincs ruházatátvizsgálási joguk, legközelebb csak rendőrnek mutatom meg, feltéve, ha kihívnak rám rendőrt
- továbbra is kiabáltak velem, addigra már 2 pénztáros, hogy csak munkájukat végzik, és joguk van ellenőrizni a szatyromat.
- a vevők a sorban is ordítani kezdtek velem, hogy én mit képzelek, hogy feltartom a sort, és nekik is dolguk van, sietnének, de én veszekszem a pénztárosokkal
megjegyzésem:
1. soha nem loptam sem ebben a boltban, sem másik Spar boltban, sem semmilyen más boltban, sem semmilyen személytől semmilyen cégtől nem loptam. Sem szabálysértési értékhatáron belül, sem afölött. Tehát ez a balhé nem azért volt, mert már rossz lett volna a hírem, mert hogy már valaha is kaptak volna el.
Kérdéseim.
- mi lesz, ha legközelebb szorosan fogom a szatyrom száját, nem adom át, nem nyitom ki, hogy ne tudjanak belenézni?
- mi lesz, ha erre hivatkozva fizikailag lefognak, hogy visszatartsanak a rendőr megérkezéséig?
- mi lesz, ha erre, mint jogtalan fogva tartásból, személyi szabadság megsértése bűncselekményből jogos önhatalommal kitörök, ha fizikailag ruhámat fogva tartókkal szemben jogos önhatalommal fizikai erőszakot alkalmazva kiszabadulok?
- mi lesz, ha erre bezárják a bolt automata fotocellás üvegajtajait?
- mi lesz, ha erre, mint jogtalan fogva tartásból, személyi szabadság megsértése bűncselekményből jogos önhatalommal kitörök, ha az üvegajtókat valamilyen tárggyal összetöröm, hogy menekülni tudjak?
- mi lesz, ha erre valamilyen fegyver vagy fegyverként használható eszköz is előkerül a bolt dolgozói részéről, tehát emelik a tétet, és a támadásuk folytatódik, a személyi szabadság megsértése immár fegyverrel történik?
- mi lesz, ha erre én is fegyvert rántok, teszem azt kést, rugós kést, vagy ami van, és jogos önhatalommal kitörök a jogtalan fogva tartásból, a személyi szabadság megsértéséből?
- mi lesz, ha ennek során valaki megsérül, esetleg meghal?
- bárkit megillet a jog, hogy a rajtakapott bűnelkövetőt visszatartsák a rendőrség megérkezéséig, de ez a jog nem illeti meg, nem illeti meg a jog a rajta nem kapott, lopást el nem követő, ártatlan vásárló visszatartására, tehát, jogtalan a fogva tartás, tehát jogos önhatalommal ellenállhatok, kitörhetek?