Fórum büntetőjog régebbi elöl     új hozzászólás


Online jogi tanácsadás

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.03.30. 12:23

Van konkrét problémád is?

www.kbs-ugyved.hu

FluimucilÁbel # e-mail 2020.03.30. 12:19

Szia, köszi a választ.

A postás hord magánál egy listát, azon szerepel az összes nála lévő ajánlott levél, minden sorban fel van tüntetve az adott levél ragszáma, a címzett neve, az utca házszám, és két kitöltendő pontozott rész van szabadon hagyva: átvevő ember neve, és átvevő ember aláírása. Ezt a két rublikát tölti az átvevő, de lehet, hogy a nevet a postás tölti ki, és az átvevő személy csak aláír. Ha a postán veszi át a levelet az ember, tehát nem a postástól a lakóháznál, akkor mások a szabályok, és a postán nincs ilyen lista, hanem egy elektronikus tablet szerű valami van, és azon a tableten elektronikus tollal ír alá a címzett. De a mi esetünkben a címzett a háznál vette át, és ott egy listán írt alá, azon a listán, ami a postásnál van.

Ezen felül a címzett aláírta a visszafelé jövő tértivevény lapot is. Mindkét helyre az átvevő személy HAMIS NEVET ÍRT, de volt olyan balfasz, hogy viszont a saját aláírását írta oda. Úgy, ahogyan máskor is aláír. Tehát az aláírás stimmel, de a hülye a névhez nem a saját nevét írta, hanem egy kitalált, nem létező nevet.

Na, akkor ez közokirathamisítás, vagy magánokirat hamisítás?

És bármelyik is a kettőből, akkor az az okiratnak a hamisítása, tehát hamisítás, avagy csak hamis okirat felhasználása, de nem hamisítás?

gerbera317 # e-mail 2020.03.30. 09:43

A posai tértivevény szerintem magánokirat.
Tehát a postásnál lévő ajánlott levelek listájához, a ragszámhoz hamis név megadása az mi?
Kinek a neve van hamisan megadva? A postás nem is hord magánál ilyen listát. Most mivaaaan?
És ha tértivevényes levél tértivevény papírján hamis nevet ad meg valami, az mi?
Ki az a "valaki"? A feladó vagy az átvevő? A feladó miért adna meg hamis adatokat a tértivevényen? Az átvevő pedig... Nos, ezt inkább másként kellene kérdezni. A többihez térjünk vissza később.

FluimucilÁbel # e-mail 2020.03.30. 02:03

Tisztelt Fórumozók!

Azt szeretném kérdezni, hogy a postai papírok hamis aláírása az most közokirathamisítás, vagy magánokirat hamisítás? Tehát a postásnál lévő ajánlott levelek listájához, a ragszámhoz hamis név megadása az mi? És ha tértivevényes levél tértivevény papírján hamis nevet ad meg valami, az mi?

És hogy ez (akár közokirat akár magánokirat), az, hogy hamis nevet ad meg valaki, az most okirat hamisítás, avagy csak hamis okirat felhasználása? Tehát hogy egy hamis okiratot használ fel valaki, hogy átvegyen egy levelet, avagy hamisítja az okiratot? Vagyis hogy a Btk. hasonló tényállásai közül melyik?

Nagyon köszönöm előre is a segítő tanácsaitokat!

drbjozsef #   2020.03.18. 13:23

ne több helyen.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Dani1024 # e-mail 2020.03.18. 12:57

Tisztelt Fórumozók!

Egy nagyon fontos kérdéssel szeretnék hozzátok fordulni családi ügyben ami a következő.
Az édesanyámnak van egy 2,5 hektáros földje amit az apja halála után örökölt, azonban ezt a mai napig nem tudja művelni mivel az ő édesanyja az özvegyi jog révén haszonélvezi joggal terhelte meg. Ez még 2009-10 fordulóján történt tehát lassan 10 éves történet és azóta nem is nagyon foglalkoztunk ezzel. Azonban az elmúlt napokban újbol utána olvastam a történetnek és egy 2014 májusi rendeletbe azt találtam hogy a haszonélvezeti jogot eltörlik termőföldek esetében nem közeli hozzátartozóknál.

Az elképzelésem és kérdésem pedig a következő lenne hozzátok: Azt szeretném megtudni hogy jogilag kivitelezhető lenne e az hogy ezt a bizonyos földterületet egy nem közeli hozzátartozónak eladva amit a tulajdonos megtehet (jelképes összegért) majd azt szintúgy (jelképes összegért visszavásárolva) megtudom e szerezni ? Ezáltal pedig a haszonélvezeti jogot érvényteleníteni ? Ugyanis enélkül csak akkor tudnánk művelni ha a haszonélvezeti jogot birtokló személy elhalálozik amely azért mégis hosszú és nem is járható út.
Köszönöm előre is a segítő jellegű válaszokat.

Üdv: Dani

Anett8103 # e-mail 2020.03.18. 12:14

A fiam 2004.05.04.én született és 2021 februárban albérletbe akar költözni,Ausztriában élünk.Szeptemberben kezd el egy 3 éves szakmai iskolát,mert kapott egy tanulói állást és ahhoz tartozik az iskola.A kérdésem a következő lenne,jogilag elköltözhet itthonról?
Illetve hány éves kora után költözhet el jogilag itthonról?
Várom a válaszukat tisztelettel Szabó Péterné.

laraleó # e-mail 2020.03.14. 10:34

Köszönöm a válaszát. De mint leírtam nem tudunk senkihez fordulni, hogy kisegítsen minket pènzügyileg. A családtól nem tudom elvenni, amit el kezdtünk összegyűjteni az is mind elment a kisfiam kezelèsère.

Traffic #   2020.03.13. 15:34

T. laraleó!

mellèrendeltek 120 ezer ft pènzbüntetèst is

???

Szerintem indulhatott egy külön eljárás (szabálysértési?), aminek a végén kiszabták ezt a büntetést.
Ha tud, kérjen kölcsön és a bírságösszeggel a zsebében jelenjen meg a rendőrségen. Kérjen csekket és fizesse be, így nem kerül BV intézetbe.

A későbbi problémák elkerülése céljából az okmányirodában kérjen ügyfélkapus azonosítót, majd a Rendelkezési Nyilvántartásban tiltsa le a postai kapcsolattartást. Ez esetben elektronikusan kapja meg a hatóságoktól az iratokat és nem olyan lakcímre megy a küldemény, ahol nem is tartózkodik (és nem kapja meg és lemarad mindenről).

Üdv,
Traffic

laraleó # e-mail 2020.03.13. 13:58

Szèp napot mindenkinek! 2018-ban volt egy ittas vezetèsem amièrt 2018 Szeptemberèben kaptam 80 nap elzárást. 2019 Február 05-èn kelett bevonulni majd 2019.Április 25-èn szabadultam. Jött levèl èdesanyám lakására 2019 Októberèben, hogy mellèrendeltek 120 ezer ft pènzbüntetèst is, mivel nem lakom ott ès nem járok oda, nem közöltèk velem időben ès már kèsőn adtam be a rèszletfizetèsre a kèrelmet. Majd 2020 Január 06-ra küldtek levelet bevonulásra, amit szintèn nem időben tudtam meg, hogy átváltották a 120 ezer ft pénzbüntetést 24 nap elzárásra.Időközben Január 25-èn megszületett kisfiam aki többszörös rendellenességgel jött világra. 2 naposan 3 èletmentő műtétet végeztek rajta. Sokáig kórházban volt, ahova mindennap utaznunk kelett. Azóta többször is volt kórházban és még mindig vár rá 3 műtét. Illetve sztómája van neki aminek a költségei illetve a gyogyszerei, az utazás a kórházba stb rengeteg pènzbe kerül. E mellett albèrletet fizetek, eltartom a 4 ès fèl èves kislányomat ès páromat. Egyedüli család fenntartó vagyok. Nem azt akarom hogy ne kelljen fizetnem hiszen valahogyan a szabály sèrtèsèrt felelnem kell, csak rèszletfizetèst vagy egy megoldást szeretnèk arra, hogy ne kelljen bennt lennem a BV-ben. Hiszen a családom egy beteg gyermekkel akár az utcára is kerülhet. Azóta gondolom elfogatóparancsot is kiadtak hiszen Január 6-a már nem most volt. Telefonáltam az ügyben azt mondták már nem lehet semmilyen kèrelmet intèzni, egybsn pedig nem tudom befizetni, azt sem mondták meg hogy van e ellenem elfogatóparancs, azt mondták menjek be a redőrsègre ès ott megmondják., de fèlek, hogy onnan már ki sem engednek, a családomnak pedig nagyon nagy szüksègevan rám. Kèrem aki bármilyen megoldást tud arra hogyan lehet megoldani kèrem jelezze.

wers #   2020.03.13. 07:05

de a nyugalom kedvéért csak 18 óra után vegye le a pólóját

:)) az jó, mert így az érdeklődők tudják, mikor kezdődik a műsor :D Nem kell egész nap kukkolni.

(gondolom nem az idős úr áll az első sorban. Bár ki tudja. Tán csak irigykedik)

Igazságkereső:!!! #   2020.03.13. 06:46

Jó reggelt mindenkinek! Sikeresen, bár szerintem furcsán zárult a félmeztelen felsőtest kérdése. Az említett fiatalembert napok óta várták a nyomozók, mert egy idősebb úr azt a bejelentést tette, hogy egy félig meztelen ember guggol a parkban. Mikor végre tetten érték, látva hogy mi a valóság, még igazoltatásra sem került sor. A kapitányságon azt mondták, hogy semmilyen törvénybe, vagy helyi rendeletbe nem ütközött a viselkedése, de a nyugalom kedvéért csak 18 óra után vegye le a pólóját. Köszönöm a hozzászólásokat.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.03.02. 07:21

Földhivatallal, cégbírósággal nem vitatkozunk. :D

www.kbs-ugyved.hu

tlevi94 # e-mail 2020.03.01. 23:15

Jó napot mindenkinek!

Adásvételi szerződésről lenne egy kérdésem. Írják is, meg látom is a gyakorlatban, hogy feltüntetik benne a természetes személy fél adóazonosító jelét. De ezt az Inytv. nem írja elő, az adóazonosító jel nem természetes személyazonosító adat. Ha bele kell írni a szerződésbe, akkor mi alapján?

Valamint az Inytv-t olvasgatva, szerintem adásvételinél nem kell az ellenjegyző ügyvéd KASZ-száma, 32. § ezt nem írja elő, az Üttv. pedig, amelyik előírja, csak jogszabály eltérő rendelkezése esetén alkalmazható. De inkább biztosra mentek, és feltüntetitek, nehogy egy ügyintéző emiatt visszautasítsa a kérelmet, és menjen az idő?

Köszi a válaszokat!

Traffic #   2020.02.26. 19:05

T. Cranberry01!

Véleményem szerint a szonda hitelesítésének lejárati dátuma szerepel a papíron. Ön érvényességi időn belül fújta meg a szondát, azaz a mért érték hiteles. Ebből következik, hogy érvényes az eredmény az idők végezetéig.

Azt nem tudhatom, miért csak 6 hónap után szerette volna kihallgatni a nyomozó hatóság.

A büntetés sok dologtól függ. Ha a bírája lennék, akkor sem tudnám most megmondani.

Üdv,
Traffic

Cranberry01 # e-mail 2020.02.26. 14:19

Sziasztok!
A következő kérdéssel fordulok hozzátok, nem tudom, hogy más járt-e már így:
Elvették a jogsimat ittas vezetésért (érték:0,48) tavaly augusztusban. A rendőrök által készített papíron, amin a szonda eredménye van, az áll: "érvényes 2020.02.06-ig". Az idézést február 25-re szólt, de nem történt semmi, mert a kirendelt védő nem jelent meg.
A szondázás eredménye ezek szerint nem lesz érvényes a meghallgatáson?
Járt valaki így, hogy 6 hónap eltelte után hívtak csak be meghallgatásra?
Milyen büntetésre számíthatok, ha az első (és utolsó) alkalom, hogy ittasan vezettem?
Előre is köszi. Szép napot mindenkinek

Jakab19 #   2020.02.25. 18:17

Szép napot!

Olyan kérdéssel fordulnék hozzátok:
1 magánvádas könnyű testi sértési feljelentésnél a szokásos illetéken(10000) felül milyen nagyságú perköltség merülhet fel. Abban az esetben ha a magánvádló (sértett) elveszti a pert.
Nyilván minden eset más és más, de alapesetben, nagyságrendileg érdekelne.

Köszönöm a választ!

Jakab19

Szomorú örökös #   2020.02.23. 21:10

Raymond66

Elkövettél valamit, amiért büntetést szabtak ki rád, de még te akarod megszabni, hogy hol és mikor szeretnéd azt letölteni? Komolyan gondolod te ezt? :-O És még ezek után a bíróságot hibáztatod? Rosszul teszed! Aki ebben a történetben egyedül hibázott, az te voltál.

Raymond66 # e-mail 2020.02.23. 13:54

Köszönöm a választ.Az 'önhibámon kívűl' arra értettem, 5 hónapig semmi nem történt,a bíróságot hibáztatom érte.Ez idő alatt letudtam volna a helyi önkormányzatnál a 160 órát.5 hónap hosszú idő.Nem lehet kifogás az ő részükről sem,hogy sok más ügy,szabadság,üdülés,bla,bla.Vegyék úgy,letudtam.Nekem így jött ki a lépés,eljöttem.

Szomorú örökös #   2020.02.22. 20:00

Raymond66

Hozzáteszem,mindez/ek/ önhibámon kívűl történt/ek/.

Kétlem, hiszen egy jogerős közmunka-ítélettel a hátad mögött elhúztál az országból. Pedig azt is tudnod kellett, hogy ha nem töltöd le a büntetésedet közmunkásként, akkor annak következményei lesznek.

Raymond66 # e-mail 2020.02.22. 19:21

Szép napot mindenkinek!

A következőkben kérném a segítséget:

2015.szeptemberében garázdaság vétsége miatt 160 óra 'közérdekű munka'ítéletet kaptam.2016 február 06-ig semmilyen értesítést nem kaptam,kivel,hol kell felvennem a kapcsolatot!Ezen a napon elhagytam Magyarországot,Kanadába jöttem a már kint élő családomhoz.Státuszom:PR
2016 tavaszán,márc-ápr érkezett levél,x városban lévő pártfogót keressem fel,a megbeszélés céljából.Nos,ez nem történt meg.Időközben,megtörtént a következő tárgyalás,melyen átváltoztatták elzárásra,tétel/160:6/,és a bevonulási időpont.Mivel már Kanadában éltem,ennek sem tettem,tehettem eleget.Elfogatóparancs,körözés kiadva,stb.
Ez ügyben kérnék tanácsot,elévül valamikor?olvastam 5 év az utolsó intézkedéstől?Melyik az utolsó?Mert tételezem fel,évente 2-szer kiadják az elfogatásit,akkor sosem évül el.Szeretném ha meg lehetne változtatni,inkább a pénzbüntetés.Hozzáteszem,mindez/ek/ önhibámon kívűl történt/ek/.
Köszönöm a figyelmet,és várom a válaszokat.

Raymond

BVSM # e-mail 2020.02.19. 21:51

Tisztelt Fórumozók!
Az alábbi esetben szeretnék jogi iránymutatást kérni:
Édesanyám és apám élettársként éltek együtt az elmúlt 30 évben. Az ingatlanok és az ingóságok is mindig anyám tulajdonában voltak, a ház amiben éltek anyám 1/1-es tulajdona.
Apám alkoholista, az utóbbi években egyre agresszívebben fordult anyám ellen ittas állapotban, ilyenkor üvöltözött vele, szidalmazta, az ajtókat rugdosta és csapkodta, megfélemlítette. Anyám próbált békésen különválni tőle, de ő nem volt hajlandó.
Nemrég családi összejövetel volt anyáméknál, estére apán erősen ittas lett, veszekedni kezdett és anyámmal ismét üvöltözni kezdett. Az én családom is ott tartózkodott, én megpróbáltam apámat leállítani, amire velem szemben is támadólag lépett fel, a férjem állította le. Mi anyámmal aznap este együtt eljöttünk hozzánk a konfliktus miatt, apám egyedül maradt a házban.
Másnap reggelre a ház leégett, az előzetes vizsgálat alapján szándékos gyújtogatás történt, apám a gyanúsított. Bűnügyi eljárás indult, több, mint valószínű, hogy ő a tettes.
Mivel a ház lakhatatlan állapotban van, a hatóságok felszólítására nagy nehezen apám elment máshová aludni, tehát életvitel szerűen nem tartózkodik a házban (nem is lehet, mivel az kiégett teljesen) de minden nap vissza jár, nem hajlandó véglegesen elhagyni a telket. Anyám rokonoknál van és intézi a tűzeset ügyeit, de közben nem merünk a házba vissza menni a szükséges munkákat elkezdeni/elvégezni amikor apám a telken belül van.

A kérdéseim az üggyel kapcsolatban az alábbiak:

  • a fenti eset (lelki, érzelmi és verbális erőszak, szándékos gyújtogatás) kimeríti-e a családon belüli erőszak esetét, ha igen, milyen lépéseket tehetünk, hogy ez a gyújtogatás miatti bűnügyi eljárásban is hangsúlyt kapjon, vagy önálló eljárást indíthatunk-e?
  • milyen lehetőségei vannak anyámnak, hogy saját magától és az anyám tulajdonát képező ingatlantól (amit a gyanú szerint felgyújtott) eltiltsa, távoltartást kérjen? A távoltartás elrendelését hogyan lehet kezdeményezni?
  • eddig apám szóbeli szívességi lakáshasználó volt (sem tulajdoni hányada sem haszonélvezeti joga nincs), állandó lakcíme az ingatlanban van bejelentve. Milyen jogi út, lehetőség van a szívességi lakáshasználat felmondására, és a kijelentésére, kilakoltatására?
  • A lakcíme fiktiválását megtámadhatja-e eredményesen?

Nagyon köszönöm előre is segítségüket!

drbjozsef #   2020.02.14. 19:16

Traffic,

Az izmos férfifelsőtest a pocakkal szemben sokkal jelentősebb ingereket válthat ki, ezért én nem tartom indokoltnak a büntethetőség kizárását.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Sos!!! #   2020.02.14. 16:58

Jo Napot Mindenkinek!!!

Nagyon Surgos lenne egy normalis buntetojogi ugyved aki teszi a dolgat tud vki esetleg??? Bonyolult ugy....

Koszonom.

Traffic #   2020.02.14. 15:24

Esetleg enyhítő körülménynek tekinthető, ha az illetőnek izmos kigyúrt felsőteste van, és nem aputeste.

Az én értelmezésemben ez büntethetőséget kizáró ok.

Üdv,
Traffic