Online jogi tanácsadás

szornyike # 2019.08.19. 18:45

Kedves drbjozsef!

Megkérdeztem a Kerit, állítólag volt valami elhalálozási záradék arra az esetre, ha valamelyikük elhalálozik, tudjon kivenni pénzt, a számlát nem zárolták, de maga a "közös" számla az elhunyt nevén futott. Ezt követően vezették át a közös számla összegét a Keri saját számlájára. Ebben az esetben ki kell fizetnie az elhunyt gyerekének a halál napján még közös számla egyenlegének a felét?

szornyike # 2019.08.19. 17:35

Kedves drbjozsef!

"Be lett jelentve a banknak a haláleset?"
Fogalmam nincs.... , magam sem tudom, hogy kell ilyen esetben eljárni, de furcsa volt, hogy más is mondta, hogy zárolhatják a számlát és mégsem tették.
Simán tudott kivenni a temetésre, s utána pedig ezt mondta, hogy összevezették.

Baj lehet belőle?

drbjozsef # 2019.08.17. 12:02

szornyike

Nem kerül a számlán lévő pénz is hagyatéki leltárba?
Nem. A hagyatékba az elhunyt halálának napjának számlaegyenlege kerül bele, azé a számláé, ami az övé volt, teljes összegben, ami közös volt annak a fele. Elvileg mindkettőn zárolják ilyenkor ezt az összeget, nem vehető fel, nem "vezethető" össze. Be lett jelentve a banknak a haláleset?

Van még egy föld és egy telek is emeletes présházzal egy hegyi szőlős. Az 50-50 százalékban oszlik meg?

Ha mindkettő teljesen az elhunyt nevén volt, és nem közös vagyon volt, akkor igen.

szornyike # 2019.08.16. 21:29

Kedves drbjozsef!

Szeretnék kérdezni megint valamit.
Kerinek volt egy saját, teljesen különálló bankszámlája, ill. volt Kettejüknek egy közös is. A különállóról a férje nem tudott, ugyanakkor, most, hogy elhunyt, a Keriével összevezették a közös számlát. Nem kerül a számlán lévő pénz is hagyatéki leltárba? A Keri azt éveken keresztül magának gyűjtötte a biztonsága érdekében....
Van még egy föld és egy telek is emeletes présházzal egy hegyi szőlős. Az 50-50 százalékban oszlik meg?
Nagyon köszönöm, ha válaszol!

szörnyike

Kovács_Béla_Sándor # 2019.08.11. 09:21

Csak ha aláírta a szabadságos tömböt, akkor nem fog tudni bizonyítani. Sőt, már az is megingatja az állítása hitelét, ha a bérpapírjain rajta volt a szabadság, és nem lépett fel ezzel szemben.

rigoz # 2019.08.11. 05:21

Tisztelt MrGuba!

Ha konkrét esetben szeretne valamit, akkor csak perre tud menni.

Illetve a munkáltató kötelezését a jogkövető magatartásra és bírásgolását elérheti akként is, ha a munkáltató székhelye vagy érintett telephelye szerint illetékes megyeszékhely szerint illetékes járási hivatal (Budapesten a III. kerületi Hivatal) Foglalkoztatási Főosztályához közérdekű bejelentést, amit lehet névetlenül is, mely alapján hatósági ellenőrzést indíthat, mely eredménye hivatalbóli eljárásban lehet a kötelezés és a bírság.

Ha névvel teszi a bejelentést, akkor is kérheti adatai zárt kezelését, ez esetben az intézkedés eredményéről tájékoztatják, de a hatóság döntése ellen jogorvoslattal nem élhet és az ügybe is csak akkor vonják bele, ha tanúkénti kihallgatása feltétlen indokolt.

Természetesen ekkor a munkáltató képviselőjének kizárásával - a meghallgatásáról - hallgatják meg és alapvetően csak a vallomás kivonatát, kivételesen pedig azt sem tekintheti meg a munkáltatói képviselő.

MrGuba # 2019.08.11. 01:37

Milyen lehetőségem van a munkáltatóval szemben ha a törvényileg előírt fizetett szabadságot csak papíron adják meg? A valóságban ha szabadságon vagyok semennyi fizetést sem kapok. A vendéglátásban dolgozom a jelenlegi cégnél majdnem öt éve, de ez idő alatt sem pénzt sem fizetett szabadnapot nem kaptam. Elég volt.

szornyike # 2019.08.10. 20:28

Köszönöm szépen a sok segítséget!
szornyike

szornyike # 2019.08.10. 19:07

Értem. Van szőlő, föld és a lakás....

drbjozsef # 2019.08.10. 18:29

Minden a gyereké lesz?

Mi minden? A keresztanyád után nem fog örökölni.
Nem számít, hogy ha meghalna közben, amit örökölne (ha örökölne valamit a férje után), azt megörökli "posztumusz", azt pedig az ő örököse, vagyis Te.
Vagyis az ingatlan fele keresztanyádtól a Tied lesz, az biztos, a másik fele az esetleges per kimenetelétől függően. Ha az nem zajlik le időben, és az egész ingatlan a Te nevedre kerül, nem számít, ha a bíróság jogosnak ítélné a gyerek igényét, majd kötelez rá, hogy átadd a felét (vagy kifizesd), akár évek múlva is.

szornyike # 2019.08.10. 18:05

Köszönöm szépen az ügyfélkapus infót!!!!!

szornyike # 2019.08.10. 18:05

Köszönöm szépen az ügyfélkapus infót!!!!!

szornyike # 2019.08.10. 18:03

És mi történik abban az esetben, ha a Keresztanyám meghal, mielőtt lezajlik a hagyatéki eljárás? Állítólag fél év is eltelhet, s Ő is idős és beteges.. sajnos.
Vér szerinti egyeneságú Keresztapám részéről a gyerek, Keresztanyám részéről én az unokahúg vagyok (nővére lánya). Minden a gyereké lesz?

drbjozsef # 2019.08.10. 17:15

A földhivatalban csak ügyvédi ellenjegyzett okirattal lehet más nevére "átírni" ingatlant. Úgyhogy szerintem igen, minden valószínűség szerint ajándékozási okiratot szerkesztett.

Ha van ügyfélkapud, vagy ismerősnek, évente 2 teljes tulajdoni lap ingyen lekérhető neten. Ha tudod a pontos címet, rá lehet keresni, és meg tudjátok nézni. Ott a jogcím is be van jegyezve a tulajdonos neve mellett.

szornyike # 2019.08.10. 16:24

Kedves drbjozsef!

Köszönöm szépen a választ!

Sajnos nem tudom, hogy kinek a nevén van az az ingatlan, de úgy gondolom, hogy a gyerek nevére kerülhetett, s lehet azért kellett valami nyilatkozat. De úgy tudom, hogy ügyvéd előtt kellett nyilatkozni, ezek szerint ez egy ajándékozás lehetett akkor....?

Mindenesetre köszönöm az új infókat is, további szép estét kívánok!

drbjozsef # 2019.08.10. 08:43

szornyike,

1. Ingatlanról nem lehet lemondani. Nincs ilyen jogcím. Ezért nem tudom értelmezni a "lemondói nyilatkozatot" - pont ugyanúgy, ahogy keresztapád esetén sem igen értelmezhető, legfeljebb ajándékként.
Kinek a nevén van most ez a bizonyos ingatlan a tulajdoni lapja szerint?
Szerintem a hagyatéki/köteles rész perben ez nem hozható elő, nem kapcsolódik hozzá.
Ugyanakkor, ha ez is ajándékozás, akkor az ajándék, bizonyos feltételek között, visszakövetelhető (ha a gyerek nevén lenne). Pereskedéssel, persze...

2. Ha ott lemond mindenki a fellebbezés jogáról, akkor azonnal jogerőssé válik. Ezt megtámadni érvényesen 1 éven belül bíróságon még lehetséges, de csak akkor, ha olyan új tény merül fel, ami érdemben befolyásolja a végzést.

szornyike # 2019.08.10. 08:26

Kedves drbjozsef!

A "keresztülői hagyatékos" vagyok megint. Sajnos beindult a bekeményítés - így két héttel a temetés után....
Két kérdésem lenne ismét, nem szeretnék pofátlan lenni, de nagyon fontos:

1. A Keresztanyám kb. 5 évvel ezelőtt lemondott "lelki terror hatására", amit nyilván nem lehet bizonyítani az elhunyt férje házasságon kívüli gyereke javára egy ingatlanról, (minimum 10 millió Ft értékben) melyről van lemondó nyilatkozat is. 10 éven belül történt.
Kérdés, hogy számít-e ez ha a hagyatékot figyelembe vesszük, illetve, ha később perre kerülne a sor?

2. Amennyiben a hagyatéki eljárás során a helyszínen elfogadásra került mindkét részről a hagyatéki határozat, utólag lehet-e perelni még, hogy ki- mire tart még igényt?

Fentieket azért kérdezem, mert a házasságon kívüli gyermek kapott tanácsot és részt kíván a Keresztanyám lakásából is, ahogy ezt az előzőekben leírtam, s most terrorizálja, hogy nem segít neki bevásárolni (80 % százalékban megvakult), illetve megszakított minden elérhetőséget önmagához, hogy Keresztanyám ne tudjon segítséget kérni tőle. Magam pedig budapesti vagyok ők kb . 230 km-re élnek, így csak távsegíteni tudok. Szóval magára hagyták, mintegy nyomatékot adva kívánalmuknak.

Köszönöm szépen előre is a választ!

szörnyike

alfateam # 2019.08.03. 13:09
kiszel58 # 2019.08.02. 11:40

Üdvözlöm! Családjogi szakjogászt keresek Nyíregyházán.Hol,hogyan tudom én ezt megnézni,keresni?
Köszönöm a segítségét!
Erzsébet

syab19 # 2019.08.02. 08:42

Kedves drbjozsef,
A garanciának a 18 év működését és ami fontosabb az adásvételi szerződést és a garancia papírok meglétét tekintem. Továbbá külön hivatkozás van a szerződésben a letiltás ellen.
Igaz, hogy első alkalommal vettem GSM boltból telefon, de amennyire lehet körültekintően jártam el. Eszembe sem jutott, hogy a bolt egy olyan készüléket vesz át amit utána az eladó nem fizet ki, hiszen az eladót a szolgáltató per alá vonja és előbb-utóbb fizetnie kell, sokkal többet mint amennyi a tartozása.
A bosszantó az egészben a bolt hozzáállása, hogy elismeri a hibát de nem tesz semmit annak rendezésére és pénzt nem fizet vissza. Úgy gondolom ezzel a jótállás jogát sérti, hiszen ha a készülék nem javítható, márpedig nem helyreállítható akkor a szerződés előtti állapot helyreállítása lenne jogszerű. Már az is idiotizmusra utal, hogy jótállásnál szervizhatáridőkre és más szervizekre hivatkoznak. Tudomásom szerint a jótállás értelmében a készüléket kötelesek javítani, ha az nem javítható akkor cserélni, ha nem cserélhető akkor árleszállítással élhetek vagy elállhatok a szerződéstől.
Utóbbiban bízom, hiszen a történtek után semmilyen bizodalmam nem maradt a cégben, hogy az esetleges cserekészülék ki lesz fizetve és nem járok ugyanígy.

syab19 # 2019.08.02. 08:35

A helyzetet jól leírták előttem. 2. eset. Vettem a sufni GSM boltból egy ÚJ készüléket, amelyet egy 3. fél vett részletre szolgáltatótól. Ezt nem fizette ki, ezért a szolgáltató letiltotta a hálózatról a készüléket.
A nevetséges az egészben, hogy egy 18 éve működő bolt megengedhet magának ilyet és elismeri a letiltás tényét, de cserét nem tud adni, mert épp nem hozott a boltba senki ilyen telefont eladásra. Új készüléket nem adnak mondván 3 hónapja használom a telefon ezért az nem számít újnak. Itt akadtam ki.
Úgy gondolom, jótállás értelmében vagy egy új készülék járna, vagy a vételár, hiszen a készülék nem javítható. És nem szervizbe adtam javításra.
Ezért szeretnék elállni a szerződéstől és visszakérni a pénzem, hiszen 2 hét alatt sem sikerült egy ugyanilyen korú és állapotú készüléket szerezniük, ami azért is vicces, mert a honlapjukon árulják újként, de újat nem adnak ugye.
Fogyasztóvédelem szerint, hivatalos levélben szólítsam fel őket a vitás helyzet rendezésére és forduljak a békéltető testülethez. Van bárminemű határideje a boltnak a vitás helyzet rendezésére vagy készülék biztosítására?

gerbera317 # 2019.08.01. 11:55

Ja, így már értem. :-)

drbjozsef # 2019.08.01. 11:33

gerbera,

Így szokott ez menni a sufnigsm boltocskákban : "persze, eskü nem lopott, tuti jó lesz hidd el".

Van, aki ezt egyfajta "garanciának" értelmezi.

gerbera317 # 2019.08.01. 11:22

Béla, le tudják tiltani az IMEI-szám alapján. Két esetben szokás ezzel élni: 1) amikor valakinek ellopják a készülékét, és azt ő maga tiltatja le a szolgáltatóval, hogy így a tolvaj ne tudja használni a készüléket. 2) Amikor kedvezményes áron, hűségnyilatkozattal vásárol valaki készüléket a mobilszolgáltatónál, de a többszöri felszólítás ellenére is elmulasztotta a jóember befizetni a havidíjat.
Hogy ez ellen hogyan vállalhat garanciát egy viszonteladó, illetve mi abban a biznisz, számomra rejtély.

drbjozsef # 2019.08.01. 11:21

A számot még csak érteném, na de egy készüléket?

Lopott telefonoknál ez szokásos. Az IMEI száma alapján kitiltják a hálózatokból, nem tudod használni. A sim megy másik készülékben.
Hogy itt mi az ok, azt persze nem tudjuk.