Online jogi tanácsadás

Kovács_Béla_Sándor # 2021.11.23. 14:08

Munkaügyi az mindenképp.

gerbera317 # 2021.11.23. 13:10

Ha nem számfejtették a munkabért, akkor munkaügyi per. Ha számfejtették, de nem fizették ki, akkor polgári per (fmh).

drbjozsef # 2021.11.23. 12:33

Nem éri meg?
Azt nem tudhatjuk ennyiből.
Mindenesetre nem ez a sorrend.

Szomorú örökös # 2021.11.23. 10:20

spawn666

Ez év augusztusában (2021.08.03.)elhelyezkedtem egy vállalkozásnál . Két hét után megváltam a cégtől.

Mit is mondjak, jó sokáig bírtad. Erre találták ki a próbaidőt ugyebár, de leírásod alapján ez még az se volt, szimplán napi bejelentés.
Ne munkaügyi bíróságra menj, hanem közjegyzőhöz és kérj fizetési meghagyást ellenük, mivel ez inkább egy polgári tartozásnak tűnik. Az már más kérdés, hogy neked kell igazolni a követelésed jogosságát, ha bíróságra kerül az ügy. Az pedig félek, hogy egyedül, ügyvéd nélkül eléggé nehéz lesz. Igaz, ez egy laikus vélemény, amit a saját kút agyam alapján írtam, de talán a valósághoz közel áll.

spawn666 # 2021.11.23. 10:18

drbjozsef : Nem éri meg?

drbjozsef # 2021.11.23. 09:41

Azt gondolom ideje feljelenteni a Munkaügyi Bíróságon, jó ötlet?
Szerintem nem.

spawn666 # 2021.11.23. 07:44

Tanácsra lenne szükségem.
A tényállás a következő. Ez év augusztusában (2021.08.03.)elhelyezkedtem egy vállalkozásnál . Két hét után megváltam a cégtől. Napi bejelentéssel voltam alkalmazva, kértem e-mailban (vidéken voltam) egy hónap után, hogy küldje el a munkabérem. A mai napig 2021.11.23. ezt nem tette meg mindig talál valami kifogást. Először azt írta személyesen adja ide, utána nem tudja utalni nem adtam bakszámla számot( adtam), írtam küldje címemre ezt sem tette meg. Közben kiderítettem, hogy nem voltam 3 nap bejelentve. Azt gondolom ideje feljelenteni a Munkaügyi Bíróságon, jó ötlet?
Köszi előre a tanácsot.

gylab # 2021.11.22. 12:24

Munkábajárás: azért ez nem a munkáltató saját döntése. Tv. szabályozza, mikor lehet fizetni a gk használatot. Persze, akkor is fizethet, ha nem lehet a tv. szerint, de akkor nem költségtérítés lesz, hanem egyszerű adó és járulékköteles jövedelem. Pl. a munkáltató nem fizethet helyi bérletet, akkor sem, ha azzal jut el más településről. Az "aránytalanul" kifejezés meg hát elég képlékeny. Vannak viszont olyan esetek, amikor a munkáltató nem hogy fizetheti az autót, hanem köteles, pl. ha alsós, óvodás, vagy bölcsödés gyermek van. Ebben az esetben viszont nem az autót fizeti, hanem átalány költségtérítést és azzal mész, amivel akarsz.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.11.22. 11:18

Tudja bizonyítani?

Egri Jozsefne # 2021.11.22. 10:03

Van egy ismerősöm, 80 éves,mentálisan sérült: DEMENS,és nem mindíg beszámítható.papír van róla..Vett a lakása árából házat az unokájának 6 éve,,tavaly hozzájuk költözött pár hónapra,a feleségével összeveszett( nem tudta,mit csinál ) A nyugdíját elvették,és volt betétkönyve,valahogy ki lett véve,,és az unokája 35 éves,és elköltötte...Az ismerősöm nem tud róla,mikor,és hogy lett kivéve.Már visszaköltözött a feleségéhez csontsoványan,vállán rákos anyajeggyel( már meg lett műtve )Kérte,hogy fizessék neki vissza,mert azt a feleségével együtt gyűjtötték,de az ő nevére lett betéve..Válasz:majd mi eltemettetünk ....Azóta a telefont kinyomja,ha hívják..Írt neki ,de még válaszra sem méltatják..Hová lehet fordulni,hogy visszakapja a pénzét? Bármikor megszorulhat..most is kellene neki fogászatra,SÜRGŐSEN,,STB..de a kis nyugíjukból nem telik,,míg az unoka luxus körülmények között él,,amit az ismerős adott neki..VAN MEGOLDÁS ?

wers # 2021.11.22. 05:29

Persze azt is írjátok hozzá, mennyi idő a munkába járás kocsival és tömegközlekedve

De ez az ő döntése.

wers # 2021.11.22. 05:10

Határeset.

Nem nagyon értem a munkáltatókat, akik nem támogatják a munkába járást gépjárművel. A bérlet támogatása drágább.
A km támogatás sokkal egyszerűbb és nem értem, ha az jobb a munkavállalónak miért nem azt támogatná. Erről nyilatkoznia kell.

Én még nem hallottam olyant, hogy a nav ebbe belekötött volna. Azt ellenőrzik, hogy valóban ott lakik-e, oda van-e bejelentve, csak azokra a napokra fizet amikor ténylegesen - jelenléti ív szerint - munkába ment és csak a ténylegesen megtett km-re, pl. útvonalterv alapján.

Írjátok össze, kinek mennyit fizet(ne) km alapján és mennyibe kerül a bérlet. A számok elég meggyőzőek tudnak lenni, normális munkáltató szeret spórolni.

H.Ubul # 2021.11.21. 23:14

Üdvözlöm,

Jogosan jár(na) üzemanyagtérítés munkábajáráshoz, ha az tömegközlekedéssel 2.5-3 óra lenne (mondhatni lehetetlen, hiszen így napi 5-6 óra ingázást jelentene), míg autóval a bejárás ~50p (odavissza 2óra)?

A munkáltatónak milyen kiskapuja lehet, ha a válasz annyi, hogy a cég nem támogatja a munkábajárást autóval, csak a bérletet támogatná 86%ban?

Amennyiben ez az összeg járna nekem, akkor milyen módon tudnám ezen jogomat érvényesíteni?

Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2021.11.14. 14:05

Pontosan egyik se. (És nincsenek itt ügyintézők.)

Mi a konkrét problémád?

B. Gabriella # 2021.11.14. 13:20

Tisztelt Ügyintéző,

Szíves segítségüket szeretném kérni. Pontosan mely paragrafus írja le azt az országos rendelkezést, mely azt szabályozza, hogy a kerítéstől milyen távolságra mely típusú növényeket lehet ültetni? (cserje, 1,5 m feletti sövény, stb.) Pontosan ezt a paragrafust szeretném tudni számmal.
Előre is köszönöm.

drbjozsef # 2021.10.17. 18:17

Zsuzsanna,

Honnan tudhatnánk mi ezt innen?
Nézze meg a szerződését, amit a napelemes céggel kötött. Minden bizonnyal benne lesz a kérdésedre a válasz.

Szomorú örökös # 2021.10.17. 15:57

Zsuzsanna

jogosan követeli-e vissza a cég a teljes jutalék összegét?

Pontosan így működik a biztosítás is. Ha az üzletkötő megköti a biztosítást, majd az ügyfél meggondolja magát, akkor nincs jutalék. Valahol nem is lenne jogos, ha fizetni kéne az össze nem jött üzletért.

Zsuzsanna # 2021.10.17. 15:07

Fiam napelemes üzletkötő. Összehozott egy megrendelőnek napelemes-üzletet, majd megkapta a jutalékot, de a megrendelő egy idő elteltével visszalépett, és most a fiamtól a napelemes cég visszaköveteli a felvett jutalékot. Kérdésem: jogosan követeli-e vissza a cég a teljes jutalék összegét?

drbjozsef # 2021.09.26. 15:50

I.B.,

A lakásból biztosan nem jár neki, de megtérítési igénye lehet, ha a hitel törlesztését az élettársi közös vagyon terhére fizettétek.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.09.26. 15:14

Nem.

I.B. # 2021.09.25. 19:53

Helló,
Párom 4hónapja hozzám költözött(ideiglenes lakcímmel).

Nekem van egy lakásom amihez hitelt vettem fel ,jelenleg is fizetem (eddig 1,5 éve).

Párom néhány bútort,gépet hozott magával.
Költözés után közösen használjuk egymás bevételét.

Kérdésem az lenne,hogy kb 5 év után lejár a hitelem és netán különválás esetén a vagyon hogyan oszlik meg,magából a lakásból jár részesedés neki?

Továbbá változtat valamin ha pl. Közös gyerekünk lenne?

LL.M. # 2021.05.07. 03:02

Konor1!
Ha sérelmezed a munkàltatòi adatkezelést, fordulj a NAIH-hoz.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.05.06. 12:06

:)

Bár egy időben az adóhatóság tényleg kiküldte a 0-ás felszólító leveleket, fizetési meghagyásokat. De már ők is leszoktak róla.

wers # 2021.05.06. 11:28

"A nulla forintot le kell számlázni, könyvelni? Ha igen, akkor elég a nyugta is, vagy számla kell?”"

Nem szokás a semmit kiszámlázni, de még csak nem is kötelező. Nem győznénk percenként "számlázni". Akkor könyvelni sem kell.

Balu424 # 2021.05.06. 11:06

Ok. igazad van. én írtam. De inkább erre lennék kíváncsi:

"A nulla forintot le kell számlázni, könyvelni? Ha igen, akkor elég a nyugta is, vagy számla kell?"