Online jogi tanácsadás

Kovács_Béla_Sándor # 2021.05.05. 16:17

Akkor ezt nem te írtad: „lehet nulla forint a tagdíj?”?

Balu424 # 2021.05.05. 11:02

Kovács_Béla_Sándor nem ez volt a kérdés...

Konor1 # 2021.05.04. 18:22

Tisztelt Jogász úr/hölgy az Infotv. 38.  § (2) bekezdésére, valamint az általános adatvédelmi rendelet 57. cikk első bekezdés e) pontjára hivatkozva kérem, hogy fenti jogszabályok alapján engem megillető jogok gyakorlásával kapcsolatban részemre tájékoztatást adni szíveskedjenek az alábbi tényállás alapján az alábbi kérdésekben: Mint munkavállaló több munkáltatónál dolgoztam, ahol minden esetben egy kiválasztási folyamat során döntötték el azt, hogy az adott munkakör betöltésére alkalmas vagyok-e vagy nem.A kiválasztási folyamat során a munkáltatók részére át kellett adnom személyes adataimat, melyek között önéletrajzom, végzettségemet igazoló okmányok másolata és a munkaszerződés elkészítéséhez szükséges adataim voltak.2017. év októberétől kezdődően a mai napig több munkáltatónál dolgoztam, melyek részére minden esetben fenti személyes adataimat tartalmazó okmányokat adtam át. Adatkezelési tájékoztatót egyik munkáltatómnál sem írtam alá, illetve a személyes adataim kezelésével kapcsolatban semmilyen dokumentumot nem kaptam. Kérem, hogy fenti jogszabályok alapján szíveskedjenek tájékoztatni a következőkről: 1.      A személyes adataimat tartalmazó önéletrajzomat, szakmai végzettségemet igazoló okiratok másolatait és a személyes adataimat tartalmazó egyéb iratokat a munkáltatók meddig kezelhetik és tárolhatják, mi a szabályos adatkezelés és tárolás folyamata, ahhoz részemről milyen nyilatkozatok, hozzájárulások szükségesek? 2.      A személyes adataimat tartalmazó önéletrajzomat, szakmai végzettségemet igazoló okiratok másolatát és a személyes adataimat tartalmazó egyéb iratokat a munkáltatók a munkaviszonyom megszűnését követően tárolhatják-e, kezelhetik-e?Amennyiben igen, úgy meddig és milyen feltételekkel?Amennyiben nem, úgy mi az adatok megsemmisítésének szabályos menete, folyamata? 3.      A munkáltató ügyvezetője, a munkáltató alkalmazottja (irodavezetője, pénzügyi vagy munkaügyi vezetője,  HR ügyintézője) a munkaviszonyom megszűnését követően 1-2-3 év múlva egy nyomozás során tanúként  történő kihallgatása során - a nyomozó hatóság lefoglalásra irányuló határozata nélkül -  jogszerűen átadhatja-e a személyes adataimat tartalmazó önéletrajzomat, a szakmai végzettségemet igazoló okirat másolatát, a munkaszerződésemet, a felvételem során keletkezett e-mail levelezést, valamint a munkaviszonyommal kapcsolatban keletkezett bármely személyes adataimat tartalmazó iratot a nyomozó hatóság részére?Amennyiben igen, úgy milyen jogszabály alapján és milyen feltételek fennállása esetén?Amennyiben nem, úgy milyen jogszabályba ütközik fenti adattovábbítás és az így beszerzett bizonyítékokat a nyomozó hatóság jogszerűen felhasználhatja-e egy büntetőeljárásban a bizonyítás során vagy azok a Be. 167. § (5) bekezdése alapján bűncselekmény útján, más tiltott módon vagy a résztvevők büntetőeljárási jogainak lényeges sérelmével beszerzett bizonyítéknak minősülnek?   4.      Az 1-3. pontokban foglaltakkal kapcsolatban kérem, hogy szíveskedjenek tájékoztatást nyújtani részemre fentiekről, valamint az engem megillető jogok gyakorlásával kapcsolatban.  Válaszaikat előre is köszönöm!   

Kovács_Béla_Sándor # 2021.05.03. 14:46

Balu, lehet jelképes összegű a tagdíj, sőt, szerintem nem is kötelező. De a kiadásokat valamiből mégis csak fedezni kell.

Flóra22 # 2021.05.03. 14:18

Kedves Fórumozók! Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy tudnátok-e olyan jogászt ajánlani nekem, aki az amerikai büntetőjogot jól ismeri. Jogász vagyok én is, és cikket írok egy konkrét büntetőügyről. Ehhez lenne szükségem tanácsra, mert le szeretném ellenőrizni, hogy helyesek-e a következtetéseim, megállapításaim. Előre is köszönöm a segítséget!

Balu424 # 2021.05.03. 13:16

Üdvözletem!
Egyesület alapítása előtt vagyunk, de a sok adminisztráció egyelőre a kedvünket szegte, hogy belevágjunk. Azt tudom, hogy tagdíj az egyesületnél közelető. De: lehet nulla forint a tagdíj? Ezt az alapító okiratban le kell fektetni? A nulla forintot le kell számlázni, könyvelni? Ha igen, akkor elég a nyugta is, vagy számla kell? Előre pl. 5 évre -de akár egy évre- be lehetszedni a nulla forintos tagdíjat? Mielőtt még valaki bolondnak nézne minket, előre bocsájtom, hogy nem a tagdíjak beszedése a cél, az egyesületet nem emiatt hoznánk létre, hanem, hogy pályázzunk, mert egyre több pályázat csak civil szervezetekre van kiírva.

Tisztelettel: Balu424

KeeKee # 2021.05.02. 15:41

Értem. Itt nem is az a fő kérdés, hogy lehet e így dolgozni, hanem egyáltalán megteheti e a cég hogy csak úgy random kötelezi a munkáltatót vérvételre...

Sombokor # 2021.04.30. 17:36

@KeeKee

A laborvizsgálathoz vérvétel egy rutin valami. Teljesen jól lehet utána dolgozni. (Az én munkahelyemen évente kötelező.)
Igyál előtte rendesen, ne legyél kiszáradva, ha mégis, akkor se dőlsz ki tőle. :)

Kovács_Béla_Sándor # 2021.04.30. 15:54

Szerinted mennyi vért vesznek egy laborvizsgálathoz?

KeeKee # 2021.04.30. 13:55

Kérdésem a következő lenne. A cég ahol most vagyok állapotfelmérés címen vérvételt hirdetett ki ami minden munkavállalónak kötelező. Amíg nem megy el rá eddig fizetetlen távollétnek minősül. Ezt meg teheti e a cég illetve mivel jár? Arra gondolok pl hogy utána mennyire lehet dolgozni vérvétel után? És ami ezzel jár.

maci66 # 2021.04.28. 11:06

Köszönöm a válaszokat!

wers # 2021.04.28. 10:09

Ha nem is kell engedély, a szabályoknak,előírásoknak meg kell felelnie.

Lakás
105. § * (1) A lakás olyan huzamos tartózkodás céljára szolgáló önálló rendeltetési egység, melynek lakóhelyiségeit (lakószoba, étkező stb.), főzőhelyiségeit (konyha, főzőfülke), egészségügyi helyiségeit (fürdőszoba, mosdó, zuhanyozó, WC), közlekedő helyiségeit (előszoba, előtér, belépő, szélfogó, közlekedő, folyosó) és tároló helyiségeit (kamra, gardrób, lomkamra, háztartási helyiség stb.) úgy kell kialakítani, hogy azok együttesen tegyék lehetővé

1. a pihenést (az alvást) és az otthoni tevékenységek folytatását,
  2. a főzést, mosogatást és az étkezést,
  3. a tisztálkodást, a mosást, az illemhely-használatot,
  4. az életvitelhez szükséges anyagok és tárgyak tárolását tervezési program szerint (pl. élelmiszer-tárolás, hűtőszekrény elhelyezési lehetősége, mosás céljára szolgáló berendezés, ruhanemű, lakáskarbantartás eszközeinek, egyéb szerszámoknak és sporteszközöknek az elhelyezése).

(2) A lakószoba a lakás minden olyan közvetlen természetes megvilágítású és szellőzésű, fűthető, huzamos tartózkodás céljára szolgáló, legalább 8 m2 hasznos alapterületű helyisége, amely lehetővé teszi az (1) bekezdés a) pontja szerinti tevékenységek folytatását - kivéve a jövedelemszerzést szolgáló munkavégzést - és az azokhoz kapcsolódó berendezések elhelyezését.

(3) * A 30 m2-t meghaladó hasznos alapterületű lakás legalább egy lakószobája hasznos alapterületének legalább 16 m2-nek kell lennie. Ebbe és a lakószoba (2) bekezdés szerinti alapterületébe nem számítható be a főző és az étkező funkció céljára is szolgáló helyiség, helyiségrész hasznos alapterülete, amennyiben az a lakószoba légterével közös.

(4) A lakásnak fűthetőnek kell lennie, lehetőleg minden helyiségben a rendeltetésének megfelelő szellőzést, természetes megvilágítást biztosítani kell.

Bajor # 2021.04.28. 09:24

köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2021.04.28. 05:25

Így kapásból azt mondanám, hogy a komfort nélküli ház nem lakóépület.

Engedélyeztetni egyébként főszabályként nem kell csak bejelenteni.

Bajor # 2021.04.27. 19:34

Tisztelt Fórumtársak

Szeretnék kérdezni valamit. Van-e valami minimum követelmény a ma építési engedélyt kapó házakra? Úgy értem, hogy nyilván nem engedhetnek holmi kókányolt hulladék házat megépíteni, még szabályos tervre sem, és kellően modernnek kell lennie. Gondolom én.

A konkrét kérdésem, hogy komfort fokozat szerint kaphat-e (jogszabályok alapján) építési engedélyt egy komfort nélkülire tervezett ház? Komfortos ház? Avagy csak és kizárólag összkomfortos ház kaphat ma, 2021-ben építési engedélyt? (Én erre a legutóbbira tippelnék...)

Kérem és köszönöm a pontos jogi tanácsokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.04.27. 12:39

Bocsánat, valamiért telefonos tartozásnak hittem. Szorri vagyok.

drbjozsef # 2021.04.27. 12:34

"Erste MaxHitelkártya -
2021.01.01. és 2021.06.30. között újonnan igényelt Erste Max Hitelkártya főkártya esetén a havi hitelkamat 0% 2021.07.10-ig, 2021.07.11-től érvényes havi hitelkamat: 2,37-2,77% a hitelkeret mértékétől függően. THM 38,76%"

drbjozsef # 2021.04.27. 12:33

Hitelkártya.

Az első késedelmes fizetéstől simán 40+% kamat.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.04.27. 12:14

Ez sem lehet. Az ilyen tartozások nem négyszereződnek meg tíz éve alatt sem. Ahhoz évi 30%-os kamat kellene.

maci66 # 2021.04.27. 11:27

3./ Semmi más iratot nem tudtak/akartak mutatni, csak a volt férjnek küldött iratokat 2009- illetve 2010-ből. Az elmúlt 10 évből semmilyen iratot nem mutattak ezért szerintem már elévült az ügy.
Ezek alapján jó eséllyel nyerhetünk a bíróságon?
10 évig nem keresték meg a feleségemet a volt férje tartozása miatt.
Nyugodtan várjuk meg hogy bíróságra vigyék az ügyet?
Enyhén szólva is tisztességtelen hogy 230 ezres tartozásról akkor értesülünk, amikor már 950 ezer lesz!

Kovács_Béla_Sándor # 2021.04.27. 10:44

(Ne üljetek már fel mindenféle gyenge kamunak.)

Kovács_Béla_Sándor # 2021.04.27. 10:40
  1. Nem.
  2. Nem.
  3. Tessék?
  4. Ez nem a Tipp-Mix.

(Nem tudom, keresztüljött-e a rivaldán: nem igazán jók a kérdéseid.)

maci66 # 2021.04.27. 10:28

Tisztelt Hölgyeim, Uraim

A feleségem volt férjének még a házasságuk alatt volt 1 hitelkártyája (melyről nem tudott) az Erste banknál. 2009-ben felmondták a szerződést (ekkor a tartozása 231500ft volt)(már nem éltek együtt), majd 1 év múlva jogutódlásra került a Dunacorp Faktorház Zrt részére. A feleségem 2011-ben elvált a férjétől. 2020-ban megkereste a Dunacorp ügyvédje, hogy fizesse ki a tartozást, mely most már 965000 ft. 2020-ig semmilyen felszólítást nem kapott sem a banktól, sem a Dunacorptól. Hivatkoznak a Csjt.-re, hogy Ő adóstárs, mert a házasságuk alatt lett kötve a szerződés. A volt férjén nem tudják bevasalni, mert nincs kimutatható jövedelme (kőműves). Több kérdésem is lenne: 1./ Mint adóstársat ha ugyan olyan jogok illetik meg mint az adóst, akkor nem kötelező Őt is értesíteni mindenről? 2./ Nem kellett volna a szerződést a feleségemnek is aláírnia? 3./ 2020-óta csak a felmondólevelet és az engedményezést bírták elővenni, hagyjuk hogy bíróságra vigyék az ügyet? 4./ Mekkora esélyünk van hogy nyerjünk velük szemben?

Előre is köszönöm a válaszokat!

wers # 2021.04.27. 10:01

Gyanítom kevés dél afrikai ügyvéd jár erre.

Kiegészíteném drbjozsef tanácsát:

egy nagyon jó, kifejezetten kártérítésekre szakosodott dél afrikai ügyvédet bízz meg a képviseleteddel

Zorroka72 # 2021.04.27. 09:43

Igen.
Dél Afrikában voltam ártatlanul, törött lábbal, 2 hónapig börtönben azért, hogy egy szegedi milliárdos (akinek és a feleségének én mentettem meg az életét 2007-ben) jót tudjon rajtam mókázni.
Mert ő úgy véli, hogy pénzért mindent lehet, még igazságot, ill. igazságszolgáltatást is venni.