Közúti baleset okozása


guba # 2009.11.30. 07:07

Fanta, ez az az ügy, amiben ezek alapján, kívülről semmit sem lehet mondani. Akár egyik, akár másik verzió igaz lehet, a bíróság mérlegeli a bizonyítékokat, és a bírón kívül az ügy szereplői vannak abban a helyzetben, hogy ezeket a vallomásokat, a szakértői véleményt és az egyéb adatokat, tényeket ismerjék.
Általánosan annyit lehet mondani, hogy az ilyen típusú ügyekben a szakértői vélemény nagyon sokat nyom a latban.

Zsebibabaaa # 2010.05.03. 17:56

sziasztok!

stop táblát nem vettem észre vagy nem tudom mi történt, a lényeg, hogy nem álltam meg. a balról jövő kocsiba beleszálltam. feldőlt. 8 napon belül gyógyuló egyáltalán nem komoly sérülést szenvedett a vezető és az utas a másik kocsiban.
jövő héten lesz a tárgyalás, mire számíthatok? mekkora büntetésre? mi az, ami enyhíthetné a bírságot??

előre is nagyon köszönöm,

Zsebibabaaa

helyszínelő # 2010.05.03. 21:28

Kedves Zsebi !
Ha könnyű lett volna a sérülés akkor nem lenne tárgyalásod – hacsak nem a szabálysértési előadóhoz kell menned. Gondolom te bíróságira mész.
Miért nem kérted a közvetítői eljárás lefolytatását?
Ha szabálysértésire mész akkor 3-4 hónap eltiltás és kb. 50 rugó.
Nagyon aranyosan fogalmaztál, hogy a másik feldölt. Légy őszinte és beismerő és a bocsánai kérést se felejtsd el, az nagyon fontos. Ezt követően ki kell fognod , hogy jó napja legyen annak aki kiszabja a büntidet.

Www.baleset.honlapom.com.


Nem az a jó ügy ami vádemelési javaslattal van befejezve, hanem az, amelyiknek érdembeli befejezése van!

andiboszi # 2010.05.08. 22:13

Kedves Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni: az autónkat ez év február 2-án parkoló állapotában totálkárosra törte egy Lexus terepjáró, ami az 52-es villamossal ütközött. Egyik fél sem ismerte el a vétkességét. A rendőrségi kihallgatás eredményt nem hozott, ezért szakértőhöz került az ügy. A szakértő már majdnem két hónapja ül az ügyön, és még a mai napig sincs még ajánlat sem arra, hogy melyik fél lehet a vétkes.
Annyiban kellemetlen (jóval több, mint kellemetlen) az ügy, hogy sem a Lexusnak, sem a villamosnak és a vezetőjének nincs kára igazából abból, hogy ütköztek, nekünk viszont az autónk tört össze, amit hitelre vásároltunk - és mi teljesen vétlenek vagyunk! Amíg valamelyik fél biztosítója nem fizet, még másikat sem tudunk venni... Természetesen egyik fél biztosítója sem fizet addig, amíg vétkes nincs.
Párom már kért segítséget itt a fórumon, ahol "helyszínelő" semmi jóval nem kecsegtetett minket, és sajnos eddig az ő verziója vált be: magyarán teljesen megakadt az ügy.
Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy hol tudok ingyenes jogsegélyszolgálatot kérni - mert nem hiszem el, hogy nem tehetünk semmit! Biztosan van valami, amire hivatkozva meggyorsíthatnánk az ügyet!!! Vagy határidő, amit a szakértőnek be kell tartania, vagy valami hasonló... Szeretnék kérni legalább egy email címet vagy egy telefonszámot, hogy hol érdeklődhetek személyesen és ingyenesen a jogainkról, amire hivatkozva a hivatalok malmai is elkezdenek őrölni!!!
Köszönettel:
Andrea

Jimmii # 2010.05.27. 20:23

Sziasztok!

Két kérdésben kérném a segítségeteket:
Sárgán villogó lámpánál forgalommal haladtam, gyalogos takarásból elémszaladt, 8 napon túl gyógyuló sér. szenvedett.
Jelenthet e a büntinél enyhítő körülményt, hogy a gyalogos a kocsi elé szaladt és közben zenét hallgatott?

Másik: papírok bekérése közben kiderült, hogy a cég költözött, a céges kocsira nem iratta át a biztit, a biztosító régi címre sima levélen szólított fel, nem kaptuk meg, így megszüntette a szerződést. Most, hogy kiderült, rögtön visszakötöttem Mabisz díjjal együtt. sajnos így a baleset szerződésen kívüli időszakra esett. Ennek mik lehetnek a következményei? Összességében mire számíthatok szerintetek?

guba # 2010.05.28. 05:59

Ha a megengedett sebességgel haladtál, és nem volt zebra, akkor az sem biztos, hogy vétkes vagy.

Jimmii # 2010.05.30. 22:07

Köszi guba, de a gyalogos a zebrán futott át. Előtte senki lassított a zebránál a sárga villogó ellenére. 3 sáv jobb szélső sávjában voltam, a lány balról szaladt kocsi takarásából, ezért nem vettem észre. Akik tanuskodtak, ketten sem látták őt, a helyszínen nem ismertem el a felelősséget. A kihallgató azt mondta, hogy a bíróság ezt nem veszi figyelembe, nem adtam meg az elsőbbséget. Jobban teszem, ha elismerem, egyébként vizsgálóbiztos lesz. (gőzöm sincs ki az) A Kresz egyértelmű, és mivel a körülmények nem felmentőek, így elismertem.

ObudaFan # 2010.05.31. 11:01

Jelenthet e a büntinél enyhítő körülményt, hogy a gyalogos a kocsi elé szaladt és közben zenét hallgatott?

Igen.

Másik: papírok bekérése közben kiderült, hogy a cég költözött, a céges kocsira nem iratta át a biztit, a biztosító régi címre sima levélen szólított fel, nem kaptuk meg, így megszüntette a szerződést. Most, hogy kiderült, rögtön visszakötöttem Mabisz díjjal együtt. sajnos így a baleset szerződésen kívüli időszakra esett. Ennek mik lehetnek a következményei? Összességében mire számíthatok szerintetek?

Hacsaknem sikerül úgy reaktiválni a szerződést, hogy a biztosító a reaktiválásról a baleset ismeretében döntsön, a MABISZ fizeti a kárt, és behajtja a gépjármű üzembentartóján.

Ron10 # 2010.06.05. 10:56

Tisztlet Fórumozók!
Szeretném a segítségégeteket kérni. Személyi sérüléssel nem járó balesetem történt. (ittas nem voltam) A felelősség nem volt számomra egyértelmű, ezért nem ismertem el. A kiérkezett rendőrök felvették a jegyzőkönyvet. Telezöldes kereszteződésben karamboloztam, ahol nekem kellett volna elsőbbséget adnom. A másik fél először azt mondta, hogy lehet, hogy neki piros volt a lámpa, majd megváltoztatta a véleményét. Kamera nincs a helyszínen. Tanúk még nem jelentkeztek.
A kérdésem az lenne, hogy mire számíthatok, ha engem tesznek felelőssé? Eltíltanak egy a vezetéstől, ha igen, akkor mennyi időre? (a munkám függ a jogosítványomtól) Mekkora a várható pénzbírság nagysága?
Válaszotokat köszönöm.

monalisa1 # 2010.06.05. 14:56

Én pénzbírságra saccolok, az összege sok mindentől függ - legfőbb a szakértői véleménytől.

Ha a munkád (= megélhetésed) a jogosítványtól függ akkor erről szerezz be munkáltatói igazolást.

Valószínűleg a saját biztosítód "kellemetlenkedni" fog neked.

"Mona"
laikus hozzászóló

cellem # 2010.08.09. 08:59

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Abban kérném a segítségét, hogy balesetet okoztam, nem vettem észre egy Stop táblát és elütöttem egy motorost! A felelősséget elismertem, a motoros 8 napon túl gyógyuló sérülést szenvedett(csigolyarepedés) de nem maradandó. Alkohol nem volt bennem és ez volt az első balesetem. A kérdésem az lenne, hogy milyen büntetésre számíthatok?
Segítségét előre is köszönöm!

ObudaFan # 2010.08.09. 12:33

Valószínűleg egy pénzbüntetésre és járművezetéstől eltiltásra.

kisfery # 2010.08.10. 07:25

Tisztelt Ügyvéd Hölgyek és Urak!

Olyan problémával fordulok önökhöz, hogy jelen pillanatban gyanúsított vagyok egy közlekedési baleset gondatlan okozásának vétségével. A történet a következő: egy fővárosi hídon közlekedek a legbelső (3.) sávban, mely során arra leszek figyelmes, hogy a középső sávból, nekem takarásból egy gyalogos lép elém. Fékezek elütöm, többszörös súlyos sérülést szenved. Sebességem a féknyom alapján több volt a megengedettnél, de nem jelentősen (kisebb fokú szabs.). gyalogátkelő hely gondolatban sincs a közelben, a gyalogosoknak aluljáró van.
Sebességem miatt én lennék a felelős???

ObudaFan # 2010.08.10. 19:27

Ha a megengedett sebességgel elkerülhető lett volna a baleset, akkor te is, de jelentős sértetti közrehatással.

cellem # 2010.08.10. 20:41

köszönöm a gyors válaszát! És lenne még 1-2 kérdésem is... Hogy milyen nagyságú lehet ez a pénzbüntetés és mennyi időre vehetik el e jogsimat. Ja és hogy néz ki a helyzet, ha a sérülése isten ments maradandó lenne?

kisfery # 2010.08.11. 00:36

Köszönöm a gyors választ!
Szakértő szerint elkerülhető let volna "sajnos".
Bocsánat a tudatlanságomért, de had kérdezzem meg, hogy pontosan mit takar a jelentős sértetti közrehatás?
Az ügy megítélése szempontjából ez nekem jó vagy rossz?
És ebben az esetben a gyalogos sértett??
Véleményem szerint ő az elsődleges szabálysértő, mert bár ha én betartom a sebességkorlátozást elkerülhettem volna a balesetet, de ha a gyalogos nem szabálytalankodik, akkor nem is kell mit elkerülnöm.

Hmmm... érdekes a jogrendszerünk.

Válaszát előre is köszönöm!

ObudaFan # 2010.08.11. 19:56

A gyalogos a sértett. A sértetti közrehatás meg enyhítő körülmény.

cellem

Ez már a jóslás kategória lenne.

zoliga # 2010.08.17. 12:17

Tisztelt fórumozók!

Segítségetek szeretném kérni!

2003-ban sajnálatos módon okozója voltam egy közúti balesetnek.Személyi sérülés történt.A baleset nem volt halálos kimenetelű.Alcoholt nem fogyasztottam és nem is mutattak ki.
Elítéltek.Felfüggesztettet kaptam és pénzbüntetést kaptam mellékbüntetésnek pedig 2 év vezetéstől való eltiltást.
Akkori jogi képviselőmre bíztam az ügyet és kértem segtsen az eljárásban és lásson el tanácsokkal.
Ennek ellenére az ügy úgy zárult hogy jogi képviselőm megjelent az ítélethirdetésen se akkor se később nem keresett.
Most(2010-ben) augusztusban sikeres A kategoriás jogosítványszerzésen vagyok túl és minden papírt be is gyűjtöttem ami szükséges ahhoz hogy az okmányirodában bejegyeztetssem a B kat. mellé az A kat. is.
Sajnálattal tapasztaltam hogy az okmányiroda azonnal bevonta a jogsimat egy olyan értesítésre hivatkozva amit most 2010-ben az orrom előtt bontott ki az ügyintéző és amit a címzett ismeretlen lakhelyre költözött jelzéssel ellátva sose kézbesítettek nekem.
A bevont jogsim okán azonnal a szükséges iratokkal a kezemben a helyi közlekedésfelügyeletre mentem ahol jeleztem hogy a különbözeti/utánképzési eljárásba felvételemet kérem.
Elfogadták.
A problémám amiben segítéget szeretnék hogy a 2 hónapja elkezdett és most frissen sikeres vizsgával megszerzett A kat. engedélyemet jelezték nagy esély van rá hogy érvénytelenítsék eltiltás alatti vizsgázás miatt.Az eltiltás 2003-tól lépett érvénybe a most a kezembe került iratok alapján és 2005-ben lejárt.
Hogyan tudnám megtartani a legújabb még soha nem megkapott jogsimat amiről egyenlőre csak közlekedésfelügyeleti igazolás van hogy a vizsgáim sikeresek voltak?

Minden segítséget előre is nagyonszépen köszönök!

achnott # 2010.10.30. 07:21

Tisztelt Fórumozók!

Közúti baleset, most kaptam meg a határozatot, hogy az okozó jogerősen egy gyalogos.
Hogy lehet vele rendezni a kárigényt legegyszerűbben?

Válaszokat előre is köszönöm.

ObudaFan # 2010.10.30. 08:18

Legegyszerűbben közös megegyezéssel. Ha ez nem megy, polgári perben.

sziszi77 # 2010.11.02. 20:25

Ha egy autós elütt egy gyalogost, aki az úttest szélétől -közepéig sétál (ugytesz mintha részeg lenne), vagyha mondjuk kiugrik az autós elé hirtelen, olyan helyen ahol van járda is, az autó vezetőjét tutira megbűntetik?
Lakott területen belül,és a megengedett sebességel.Mondjuk a látási viszonyok is jók.De az uttest állapotta nagyon rossz.Ezért nem is értem miért nem a járdán járnak a gyalogosok!

gerilege # 2010.11.03. 09:35

Ezt nehéz így általánosságban megválaszolni.
Mindenesetre a szlalomozó esetben egy esetleges balesetben nagy valószínűséggel a járművezetőt terhelné a felelősség a KRESZ 43 (4) b) alapján (A vezetőnek fokozottan ügyelnie kell az úttesten ... más ok miatt saját biztonságukra ügyelni felismerhetően nem képes személyek biztonságának a megóvására), mert azt a vezető előre nem tudhatja, hogy valaki csak úgy tesz, mintha részeg lenne, vagy valóban részeg.
Amennyiben kiugrik az autós elé hirtelen olyan helyen, ahol a gépjárművekkel szemben elsőbbsége nincsen (nincs ott zebra vagy az autós nem kanyarodik kereszteződésben), akkor az a valószínűbb, hogy a gyalogos lesz a felelős, de nem lehet általános választ adni.

Zsiga1965 # 2010.11.03. 14:47

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Segítségét szeretném kérni.
2010. október 24-én este 7 órakor közlekedési balesetet okoztam, ami személyi sérüléssel járt. A gépkocsimban ülő utas kulcscsontját a biztonsági öv eltörte a baleset következtében. A baleset megtörténtekor nagyon sötét volt, zuhogott az eső. Az út közepén elterelő szigetet építettek, a munkálatok még nem fejeződtek be, út elterelés volt. Az elterelő szigeten lévő fényjelzések nem voltak bekapcsolva, így későn vettem észre az elterelést, és egy szembe jövő gépkocsival frontálisan ütköztem.Kb 25 km-es sebességgel hajtottam. A másik gépkocsi vezetője nem sérült meg.
Kérdésem az lenne, hogy a büncselekmény okozásáért milyen büntetésre számíthatok? Ha a jogosítványomat bevonják, uátna újra kell-e vizsgáznom? A közútkezelővel szemben lehet-e kártérítési követelésem? ( az autóm totálkáros lett)
21 éves egyetemista vagyok, 2 éve van jogosítványom. Ezidáig sem közlekedési sem más jellegű szabálysértésem nem volt. Segítségét előre is köszönöm.

ObudaFan # 2010.11.04. 11:01

Járművezetéstől eltiltásra és pénzbüntetésre. Utánképzésre is kell majd menni.

szjuci # 2010.11.18. 14:40

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Az alábbi ügyben szeretném a tanácsukat kérni:

2010. november 13-án kishúgomat ( 14 éves) elütötte egy autó a zebrán. Az egyik oldalról közlekedő autós átengedte, a másik oldalról közlekedő azonban nem adta meg neki az elsőbbséget. Kiérkezett a mentő és a rendőr is, aki felvette a jegyzőkönyvet, melyet az elkövető aláírt. Szerencsére komolyabb baj nem történt, testvérem zúzódásokat szenvedett, feküdnie kell. Lelkileg azonban nagyon megviselte az eset. Az anyagi károk tekintetében a ruházata és a mobiltelefonja sérült meg. Az elkövető viselkedése nagyon elszomorított minket és úgy döntöttünk kártérítést igénylünk. Az lenne a kérdésem, hogy ilyen esetben megközelítőleg mekkora összegre lehet igényt tartani (kiszámoltuk mennyibe kerülnek a károsodott dolgokat megvásárolni+ gyógyszerköltség, kb 100 ezer forintra gondoltunk, ez reális?)? Amennyiben nem sikerül megállapodni, hogyan történik a kártérítés a biztosítón keresztül? Mire számíthatunk?

Segítségüket előre is köszönöm!

Tisztelettel:
Szabó Judit