Rágalmazás? Becsületsértés?


vargalaji # 2009.08.30. 19:52

Kedves fórumozók!
Múlt pénteken jutott tudomásomra a következő eset. 3 hete egy kolléganőm, akit szeptember 1-ével csoportos létszámleépítés keretében elbocsájt a cégünk, kapott egy névtelen levelet, melyben azt írták neki, hogy jobb is ha nem dolgozik a cégnél tovább, csak szégyent hoz a férjére (aki egyébként gyárunk minőségügyi igazgatója!), és maradjon inkább pogácsát sütni otthon. Állítólag ez volt a levélben, én sosem láttam. Múlt pénteken a közvetlen vezetőm azzal állított oda hozzám, hogy most jön a gyárigazgatónktól, és állítólag én vagyok a "bűnös", aki ezt a levelet írta, és hogy ezt egy beosztottam közölte a "sértettel". Mindezt onnan tudja, hogy minőségügyi vezetőnk (a férj), anélkül, hogy velem beszélt volna, meglobogtatta gyárigazgatónk előtt a levelet, és előállt ezzel a történettel. Sem a beosztottam, sem én nem is tudtunk a levél létezéséről hetekig, sosem voltam ilyen gerinctelen jellem, hogy hátbatámadjak valakit, pláne névtelenül. Megvan a magam baja, nincs időm és kedvem sem névtelen levelekkel szórakozni. Sajnos többször is volt probléma a kolleginával, egyszer a közvetlen vezetőmet vádolta meg azzal, hogy megpofozta őt, de erről is kiderült, hogy kitaláció volt (a hölgy egyébként állt már korábban pszichiátriai kezelés alatt). Kérdésem az lenne, tehetnék-e feljelentést rágalmazásért, vagy becsületsértésért a minőségügyi vezető ellen, amiért a hátunk mögött vádaskodott a gyárigazgatónknak? Szerencsénkre ő nem hitte el a történetet, és azt a lehetőséget sem zárja ki, hogy a hölgy maga írta a levelet, de ha nem lennék ilyen szerencsés, és nem állna a gyárvezető a realitások talaján, komoly problémám lehetett volna a munkahelyemmel.
Minden választ szívesen fogadnék, hogy mit tennének a helyemben, és előre is nagyon köszönöm!!!

Feri29 # 2009.08.30. 21:05

Valamit nem értek, a hsz. elején azt írod, hogy a férj a minőségügyi vezető, a végén pedig azt, hogy a minőségügyi vezető, akit fel akarsz jelenteni egy nő.
Akkor most nő vagy férfi?

"Megvan a magam baja, nincs időm és kedvem sem névtelen levelekkel szórakozni."

Ennek a szellemében ha én a helyedben lennék, ilyen piti üggyel biztosan nem mennék a rendőrségre feljelentgetni.

ragyasdezso # 2009.08.30. 21:26

Feri29

Olvasd át még egyszer!

vargalaji # 2009.08.31. 04:47

Nem, férfi az illető akit feljelentenék, a férj alias minőségügyi vezető ment árulkodni anélkül, hogy én egyáltalán a levél létezéséről tudtam volna. A nő valszín beteg, nem tehet róla, hogy szerintem maga írta a levelet egy elborult pillanatában. Engem a férje bosszant, az a sunyi alak, hogy azt hiszi, mindent megtehet bűntetlenül. Az asszonyka pl akkor sem lett kirúgva, mikor a főnökömet vádolta pofozkodással, aztán kiderült hogy nem igaz. (voltak még egyéb lázító pletykaterjesztési ügyei is, amik pl munkaköri áthelyezéssel végződtek, csak ezt nem tudták rábizonyítani, mármint hogy ő találta ki a sztorit) Persze a férje akkor is minden fórumon elutasító volt a főnökömmel, és ahogy neki, nekem is együtt kell dolgoznom vele a jövőben is. Nehezen tűrném, hogy még neki álljon feljebb. És sajnos elég heves természetem van, de persze próbálom visszafogni magam. Inkább a lehetőségét szerettem volna tudni, hogy ha most nem száll le rólam, van-e ez a történet olyan kaliberű, hogy bíróságra adjam. Bocs, ha a hangnem változott. Azóta ma találkozom az úriemberrel először, és már "nagyon várom"...

ObudaFan # 2009.08.31. 10:11

30 napon belül tehetsz feljelentést rágalmazás miatt a bíróságon.

vargalaji # 2009.08.31. 18:45

Köszi az infot, hasznos volt. Alszok még rá egyet, aztán meglátjuk. Végig kell gondolnom, mi a fontosabb, ér-e ez az ember ekkora cirkuszt, és inkább hagyjam a dolgot, vagy vágjak bele, hogy mással ne tehesse ugyanezt, hisz mint mondtam, nem én vagyok a "kedves család" első áldozata. Köszönöm még egyszer, ha szükség lesz ügyvédre okvetlen jelentkezem.

Gabesz79 # 2009.09.24. 09:22

Sziasztok lenne egy kérdésem !!
egy kis atrocitásba kerültem az egyik ismerősömmel
szembe .. régebben kaptunk tőlük egy db tévét azzal a jelszóval hogy nem kell nekik és ezért kértek 5000 ft és azt mondták hogy ha lessz pénzünk akkor adunk nekik és kész ennek már több mint fél éve .. most most meg irtak nkünk hogy mi megzsaroltuk és el loptunk a tévét is amit nekünk adtak .. ezzel feltuom jelenteni ökt rágalmazásért ?
választ előre is köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.24. 09:37

Persze. Akár engem is feljelenthetsz. Csak marasztalni nem fogják őket se.

vétek # 2009.09.28. 06:24

Engem a Youtube-ra tettek fel, fényképemet felhasználva, és eléggé becsmérlő, megalázó kifejezéseket használnak hozzá.
Már elég sokan látták, és a Youtube meg nem szedi le, pedig írtam nekik 3 napja.
Tudom ki tette, és az illetőnek tényleg ez a hobbija, hogy naponta csinál 1-2 ilyen videót.
Azt sem bánnám, ha megbüntetnék, de egyelőre, a videót próbálom eltávolíttatni, ami úgy tűnik nem könnyű. Nincsen gyakorlatom ebben.

nrakoczy # 2010.04.18. 20:43

Érdeklődni szeretnék, hogy ha az iwiw üzenőfalon nyíltan sérteget és valotlan dolgokat álit rólan egy ex rokon az rágalmazásnak számít e illetve tehetek e valamit azon kivül hogy én már töröltem az ismerőseim közül de bánt hogy pár közös ismerős olvassa sok hazugságot?

ObudaFan # 2010.04.19. 12:56

Attól függ, hogy pontosan mit írt.

magyarcsaba # 2010.04.19. 13:29

Kedves fórumozók!

Az lenne a kérdésem,hogy becsületsértés esetén elvehetik-e a fegyvertartási engedélyt? Jól tudom, hogy bűncselekménynek számít a becsületsértés?

Válaszukat előre is köszönöm!

milsza # 2010.04.19. 14:27

Sziasztok!

Előzetes figyelmeztetés és beleegyezés nélkül készíthetnek hangfelvételt egy telefonbeszélgetésről, és azt felhasználhatják a bíróságon?
Ezzel nem sértik a személyiségi jogokat?!

Köszönöm a választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.20. 08:53

Jól tudom, hogy bűncselekménynek számít a becsületsértés?
Jól tudod, de az, hogy tiszta marad-e az erkölcsi bizonyítványa az elítéltnek, a büntetéstől illetve az előzetes mentesítéstől függ.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.20. 08:54

Milsza: igen, igen; de.

dikacska # 2010.04.29. 09:15

Az lenne a kérdésem hogy fel jelenthetem a szomszédomat becsületsértésért, rágalmazásért.Abban az esetben ha többször k... nevezett (ordította a házunk előtt) engem és édesanyámat, valamint tolvajnak rablónak nevezett.Azzal fenyegetőzve hogy ránk gyújtja a házat, meg öl minket.Történt egyszer hogy ha pár centivel közelebb megyek el a kerítésüknél fejbe vág egy bottal, de Így a postaládát találta el .Hivatalba hiába szóltam nem tesznek semmit.
Hol és hogyan tudnám feljelenteni őt?

damis # 2010.04.29. 09:41

Sziasztok!

Olyan kérdéssel fordulok hozzátok, hátha..valaki tudja az ilyenkor megfelelő teendőket.
A DRÁGA szomszéd eszi az életem már 4 éve! Az imént hazaértem és közölte velem, hogy feljelentett mert leöntöttem a virágait!
Pár nappal ezelőtt megfenyegetett, hogy elzárja a gázvezetékemet, majd leengedi az autóm mind a 4 kerekét, közben hangosan kiabál, és olyan szavakat használ amiket a szüleim sem!!!
Az egész utca tudja, hogy milyenek.
Erre most a virágai!
Én abszolút konfliktus kerülő ember vagyok, egyedül nevelem 4 éves fiamat, 12 órában dolgozom, erre van a legkevésbé szükségem!
Kérlek benneteket segítsetek, mert már a lakásból sem megyünk ki nehogy szembe jöjjenek újabb sértegetéssel!
Segítségeteket előre is köszönöm!

pazs # 2010.04.29. 10:10

Jogi válasz erre sajnos nem nagyon van, feljelentheted a rendőrségen mondjuk garázdaságért, de nem tudni, ez milyen hatással lesz rá.
Ignoráld vagy legyél vele überkedves, hátha attól megzavarodik és nem üvölt tovább... De amúgy mitől lett ilyen? Mindig is ilyen volt? Csak veled van baja?

Grád András # 2010.04.29. 10:45

Kedves Damis és Dikacska!

Mindaddig, amíg valamiben (pl. autó) vagy valkiben nem tesz a kedves szomszéd tényleges kárt, addig marad a becsületsértés. Ezt viszont a magánvádlónak kell bizonyítania, mert ő nyilván simán le fogja tagadni. Diktafonos felvétel ilyenkor jól jöhet, esetleg pár tanú, feltéve persze, hogy akad, aki vállalja! És ilyenkor is célszerű a biztonság kedvéért formailag ismeretlen tettes ellen tenni a feljelntést, mert így elvben sem lehet belőle utóbb hamis vád.


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

damis # 2010.04.29. 11:12

Kedves pazs.

Köszönöm tanácsát, de sajnos hasztalan. Próbáltam, szépen, udvariasan, mérgesen ( már ami kitelik egy 50 kg-s nőtől )Semmi nem használt.
Fel adtam, mára már úgy járok a lépcsőházban mint egy szellem. Gyomor panaszaim lettek, és remegek.
Ide költöztem és 2 hónap múlva kezdődtek a bajok.Tettem ki egy hamu tartót mert a veje a mi kertünkbe dobálta a csikket. Mi nem dohányzunk. És elindult a lavina.

Feljelentem becsület sértésért. Aztán majd jogi úton TALÁN rendeződik. Vagy elköltözöm. Ami nem könnyű... :-(

dikoanya # 2010.04.29. 11:23

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni!
A szomszédom egy elmebeteg. Állandóan feljelent mindenkit, rágalmaz, mocskolódik. Rám azért haragszik mert a 15 hónapos kisfiam oda megy néha a füvére sétálni(ami egyébként közterület)A szomszédomat leköpte, elmennt a munkahelyére cirkuszolni, hogy lop, az utcán leköpte pedig senki sem szólt hozzá egy rossz szót sem.
Eddig még nem szóltam de ma amikor ott álltam a gyerekemmel a kerítése előtt 2x megütött egy bottal. Na itt betelt a pohár!Mit tehetek ilyenkor???Feljelntést tudom tehetek testi sértés miatt(tanúm is van rá)de van valami értelme????Előre is köszi!

Grád András # 2010.04.29. 11:56

Dikoanya = Dikacska? Nekem legalábbis így tűnik! (Hacsak nem fatális véletlenek estek egybe) :-)


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

dikoanya # 2010.04.29. 12:10

Nem ez tényleg csupán csak véletlen,nekem is szemet szúrt már!De a dikonya az tényleg dikoanya :-)

damis # 2010.04.29. 12:26

Ügyvéd Úr írtam Önnek az email címére.

damis # 2010.04.29. 12:52

Tehát legyek türelmes? :-(