Azt értem, de itt arra gondoltam, hogy mi a lehetősége a magánváddal megvádoltnak az vád ejtése után a viszonosan magánvádat kezdeményezni rágalamzás, vagy feljelenteni hamis vád miatt?
magánindítvány és magánvád visszavonhatósága
- 1
- 2
Megszűnik az eljárás.
Tisztelt Fórumozók!
Az alábbiakban szerepelt, hogy a magánvád visszavonható. Mi (lehet) a következménye egy magánvád ejtésének, visszavonásának?
Kérek tanácsot, hogy a bíróság ellen milyen formában indíthatok eljárást. Egyik ügyem egy szabálysértésből indult, ahol azt róják föl nekem, hogy nem rendelkezem látnoki képességgel. Ugyanis az idézést munkaidő után felvéve, délelőtt már meg kellett volna jelennem. Hiába írtam már három levelet is a bíróság elnökének, arra hivatkoznak, hogy nem jelentem meg és az így hozott ítéletük jogerős, nincs helye felülvizsgálatnak. Ráadásul a tértivevény másolatát is megküldték. Hiába hivatkozom az eljárási törvényre, hogy 5 nappal előtte értesítsenek. Mindenképp lépni akarok a bíróság ellen. Kérdem, milyen eljárást kell indítanom? Köszönettel veszem tájékoztatásukat.
A jogbiztonságot itt nem sérti semmi, teljesen egyértelmű és egyöntetű a joggyakorlat.
Tisztelt ObudaFan!
Amit írt, az számomra is világos, de én arra világítottam rá, hogy a két törvénykönyv eltérően szabályozza a visszavonhatóságot, ami sérti a jogbiztonságot, ezért az Alkotmányt is.
De javítson ki valaki, ha valamit elnéztem.
A magánvádas ügyben ugyanúgy lehet vádat ejteni, mint a közvádasban, csak nem az ügyésznek, hanem a magánvádlónak.
Kedves Kollégák!
A Btk. 31. § (6) bek. értelmében a magánindítvány nem vonható vissza. A Be. XXIII. fejezete szerint azonban a magánvád visszavonható (504. § (1) bek. b) pontja és 510. § (1) bek.).
No már most, a magánindítványok egy része magánvádas eljárás, vagyis ebben az esetben mintha a két törvény egymásnak ellentmondana (egyik azt mondja, nem vonható vissza, a másik viszont azt, hogy igen). Vagy csak én látom rosszul?
- 1
- 2

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02