Jogsi nélküli vezetés.


wers # 2016.09.11. 13:56

Öreg Tölgy, hihetetlen, de tényleg. Ha az igazoltató rendőr megtette a feljelentést, el fogják tiltani a vezetéstől. Birság is lesz. A kocsit kölcsönadót akkor cirógatnák meg jobban, ha a kérdező pl. balesetet is okozott volna.
Ennek az eltiltásnak sok értelme nincs, legfeljebb, ha közben jogsit szetez. Egyébként akit eddig nem zavart, hogy elvileg nem vezethet, eztán sem fogja meghatni. Kétszer pedig nem lehet senkit sem kivégezni. És az elkövetéstől számolódik az eltiltás.

Öreg Tölgy # 2016.09.11. 13:47

Már bocsánat, de hogy élhetne az az eltiltás, amit még ki sem szabtak, és nem is biztos, hogy ki fogják szabni???

Más kérdés, hogy ha a helyszínen elveszik a jogosítványt, akkor az az eltiltásba beszámít. Itt a kérdezőnek nem volt jogosítványa, nem volt mit elvenni, jogsi nélkül pedig alapból nem vezethet, és értelemszerűen az eltiltás tartama alatt (ha lesz) nem is szerezheti meg.

Peti93 # 2016.09.10. 20:56

Csak azt írtam le ami történt, és amit a helyszínen hallottam. Az rendben van, hogy ugyanúgy járna a büntetés például annak is aki átadta nekem az autóját, de ő például semmit nem fog kapni, legalábbis a rendőr azt mondta, hogy ott náluk ilyenért nem szoktak bírságot kiszabni.

Félre ne érts, köszönöm a válaszokat, de megkérdezhetem, hogy te hogyhogy ennyire otthon vagy a témában?

wers # 2016.09.10. 09:40

A helyszínen a rendőr nem mondta biztosra, hogy eltiltást kapok, sem pedig a bírságot. Azt mondta lehetséges, hogy kapok eltiltást (nem tudja, hogy ez "mifelénk a rendőrségen hogy szokás") de egyáltalán nem mondta biztosra, sőt azt mondta, hogy mivel ez a határozat úgyis csak hónapok múlva jön meg

Badarságok halmaza, amit írsz.
Tuti, hogy lesz eltiltás. Némiképp mulatságos - bár én nem tudok nagyot nevetni rajta - eltiltanak attól amihez alapból jogos sincs. Egyébként nincs olyan, hogy "mifelénk" Pénzbirág is lesz, ne aggódj.

addigra már úgyis mindegy, mert meglesz a jogosítványom. (persze ez utóbbi baromságnak hangzik)

Jól sejted, szerintem is hülyén hangzik. Mint már írtam, az elkövetéstől él az eltiltás. Ráadásul, akinek van jogsija, őt duplán büntetik. Pl. akinek nincs jogosíványa, azt nem kötelezhetik unánképzésre, mert még nincs mi után képezni. Arra meg nem kötelezhető, hogy megszerezze a jogsit.

Peti93 # 2016.09.10. 08:49

A helyszínen a rendőr nem mondta biztosra, hogy eltiltást kapok, sem pedig a bírságot. Azt mondta lehetséges, hogy kapok eltiltást (nem tudja, hogy ez "mifelénk a rendőrségen hogy szokás") de egyáltalán nem mondta biztosra, sőt azt mondta, hogy mivel ez a határozat úgyis csak hónapok múlva jön meg, addigra már úgyis mindegy, mert meglesz a jogosítványom. (persze ez utóbbi baromságnak hangzik)

wers # 2016.09.09. 18:56

Az eltiltás az elkövetéstől számolódik.

Peti93 # 2016.09.09. 18:09

Tisztelt fórum!

Nagyjából két héttel ezelőtt jogosítvány nélkül vezettem egy egyébként egyáltalán nem forgalmas, teljesen elhagyatott parkolóban, amikor a törvény őrei elkaptak. Budapest egy másik kerületében lakom, mint ahol az eset történt, ezért a helyszínen a rendőr azt mondta körülbelül két hónap, mire megérkezik a határozat, amelyben elmondása szerint lehet, hogy csak egy "ejnye-bejnye" lesz, illetve lehet akár 1 éves eltiltás és 45000 forintos bírság is. Később érdeklődtem a helyi rendőrségen, ahol azt mondták 90000 forint lesz a bírság.

A jogosítvány megszerzését ekkor már elkezdtem, néhány nappal a KRESZ vizsgám előtt történt. Így a dolgok rendje szerint elkezdhetem a forgalmi gyakorlatokat, és egészen addig folytathatom, amíg a határozat meg nem érkezik?

Összefoglalva a kérdésem: a vezetéstől való eltiltás csak a határozat megérkezésétől érvényes?

Attila111111 (törölt felhasználó) # 2016.09.02. 13:25

bikuci89

sajnos nem.

Nemzeti kategória:
mezőgazdasági vontató és két nehéz pótkocsi, lassú jármű és pótkocsi.
Mezőgazdasági vontató: mezőgazdasági munka végzésére készült, de pótkocsi vontatására is alkalmas, rakfelület nélküli olyan jármű, amelyet beépített erőgép hajt és sík úton önerejéből 40 km/óra sebességnél gyorsabban haladni képes.
Lassú jármű: olyan jármű, amelyet beépített erőgép hajt és sík úton önerejéből 25 km/óra sebességnél gyorsabban haladni nem képes.

A "T" kategóriára érvényesített vezetői engedéllyel vezethető még a kerti traktor és az állati erővel vont jármű, de legfeljebb az engedély kiállítását követő tíz évig.

bikuci89 # 2016.09.02. 13:12

valaki tudna válaszolni a feltett kérdésemre esetleg megköszönném! bikuci89 vagyok a T-kategóriás jogsival kapcsolatban? köszönömelőreis!

Súgás # 2016.08.31. 20:46

Profi Jogi támogatás!
Erre szakosodott jogászokkal!

bikuci89 # 2016.08.24. 10:26

Tisztelt fórum!

Azt szeretném megtudni hogy érvényes T-kategóriás jogosítványommal vezethetnék-e esetleg 50 k/cm es segédmotort (simsont) esetleg vagy nem ? mert ha közúti ellenőrzés esetén mire számíthatnék , mert nem szeretnék büntetést kapni! előre is köszönöm a választ

haji # 2016.08.17. 05:54

Szép jó napot! Érdeklődnék! A múlt hónapban kipróbáltam egy 50-es robogót, természetesen bukósisak és jogosítvány nélkül. Természetesen elkaptak a Rendőr urak! Most pedig kijött egy 110000 ft-os büntetés. Bem sok ez egy kicsit? Mert igazából már 18-adik életévemet betöltöttem de iskolába járok nincs munkahelyem. Mem lehetne valamit tenni, hogy kicsit kevesebb legyen a büntetés? Előre is köszönöm!

Balesethelyszínelő # 2016.04.02. 21:52

Viktor!

Az attól függ hogy milyen jàrművel mit akarsz húzni.

Ha olyan a szerelvény amire a B kategória a kezdő vezetői engedély korlàtozásai nélkül alapvetően jogosítana (3500kg megengedett legnagyobb össztömegű gépkocsi + könnyű pótkocsi 750 kg-ig, vagy 3500 kg m.l.ö. gépkocsi + nehéz pótkocsi amennyiben a szerelvény össztömege a 3500 kg-t nem haladja meg), akkor ez Közúti közlekedési szabàlyok kissebb fokú megsértése szabàlysértés miatt a rendőr intézkedésétől függően 5.000 Ft-tól 50.000 Ft-ig terjedő helyszíni bírsàg vagy 0-tól 150.000 Ft-ig terjedő pénzbírsàg.

Ha olyan a szerelvény amihez B+E kellene (B kategóriás vontató jàrmű + nehéz pótkocsi amely megengedett legnagyobb össztömege a 3500 kg-t nem haladja meg) akkor Engedély nélküli vezetés szabàlysértés miatt szintén a rendőrtől függően fixen 45.000 ft helyszíni bírság vagy 90.000 Ft ha feljelent. Annyi hogy itt jàr a bírság annak is aki "átengedte" neked a vezetést (mint pl. a főnököd aki útbaindít ilyen szerelvénnyel anélkül hogy meggyőződött volna róla hogy jogosult vagy-e azt vezetni).

Viktor9823 # 2016.04.02. 20:12

Üdv emberek!
Fél éve van B kategóriás jogosítványom és a kresz szerint 2 évig nem húzhatok utánfutót személygépkocsival, ezt tudom és tudomásul is veszem de itt jön a DE a munkahelyemen meg ha meg kellene ezt tennem és a rendőrség igazoltatna milyen büntetésre számíthatnék?!

Csongorka # 2016.03.31. 16:37

Üdv az olvasóknak.

2014ben elkaptak engedély nélküli vezetésért.
Segédmotorral voltam és egy barátomat is szálítottam a motoron.
Feljelentést tettek az ügyem érdekébe.
2015 december óta rendeződtek az otthoni problémáim . Eddig nem volt hol laknom és a címem sem egyezett meg a lakcímemen szereplő címmel. Nem volt hol laknom , hajléktalanként éltem a testvéremmel egy lepusztult házba. Minden rendőr tudott erről nem mellesleg.
2015 decembere óta havi szinten hívtam a szabálysértési osztályt , hogy van e valami eljárás ellenem.
Eddig márciusig nemleges választ kaptam.
Most márciusba , pontosabban március 30.án vissza hívtak a telefonálásom után és tájékoztattak , hogy április 11 ig 130ezret fizessek be vagy le kell , hogy üljem.
Bementem személyesen mert nem tudtam a dologról és szerettem volna megkérni részletre vagy közmunkára.
Elhajtottak , mert régi ügy. Soha sem tájékoztattak és mindent nélkülem intéztek. Mit tegyek önök szerint ha nem tudom egybe befizetni?
Nem szeretnék bevonulni se.....
Találtam egy bankszámla számot a csekkem amire pl 10ezret ha beküldök akkor az már jó jel lehet számukra?
Kiheh forduljak panasszal?
Nem vettem át hangsúlyozom egyetlen egy térítvényes levelet sem!
Papírformát nem kaptam , de 1hónappal elvileg eltolták a határidőmet, a befizetéssel kapcsolatba.

Kérem segítsenek mert 2 kis gyermek kerülne nevelőszülőkhöz ha bekövetkezne , hogy elvisznek.
Köszönöm. Tisztelettel:

Véleményem # 2015.12.12. 14:19

KAlex

Mivel ezen a szabálysértésen nem buktak le így ennek következménye nem lesz mert megúszták.
Ilyen esetben ha még egyszer bekövetkezik taxit kell hívni. ( szédüléshez akár mentőket ha komoly ) Vagy a jogsit megszerezni annak akinek nincs. Más megoldás nincs. Mind a ketten szabálysértők ami elzárással is büntetendő akár. Gondolkodni kell és utáni nézni kicsit akár itt a fórumon. Nem a bírság összeget kell nézni hanem tovább gondolni, hogy milyen következményei lehetnék még.

KAlex # 2015.12.10. 21:40

Kedves Hölgyem/Uram!

Abban szeretném a tanácsát kérni, hogy néhány nappal ezelőtt a férjem szédülni kezdett vezetés közben (ez éjszaka történt, az utakon senki nem járt). Mivel már kb. 1-1,5 km választott el otthonunktól, ezért átvettem tőle a vezetést. Kizárólag mellék utakon mentünk (kivétel egy nagyon rövid kb. 5-7m széles úttesten), kellett átmennem. A problémám az hogy vezetni ugyan tudok, ismerem a KRESZ szabályait; de jogosítvánnyal nem rendelkezem. (Szerencsénkre rendőr és közterület felügyelő nem volt a közelben).
Ilyen esetben számíthatunk e a férjemmel büntetésre/bírságra?
Vagy ha esetleg ez még egyszer bekövetkezik mi a teendőnk? Ilyen esetben mi a helyes megoldás?
Tanácsát előre is
Köszönettel

Bartha Adrienn

Ittasvezetes.hu # 2015.10.02. 08:47

Marcsi14

Elővezetési kísérlet után elfogatóparancsot adnak - illetve vélhetően már kiadtak ki az illető ellen.
Ezek során további eljárási költség fog felmerülni, amely megközelítheti, elérheti, vagy akár meghaladhatja a korábban

  • magáért az engedély nélküli vezetés szabálysértéséért -kiszabott (általunk nem ismert) összeget.

Erről bővebben: http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Nem lehet végrehajtani a szabálysértési elzárás büntetést, ha az alaphatározat jogerőre emelkedésétől számítva egy év eltelt.
Az elévülést félbeszakítja a szabálysértési elzárás. A félbeszakítás napjával az elévülés határideje újrakezdődik.
A határozat jogerőre emelkedésétől számított két év elteltével nincs helye végrehajtásnak.

Az ügyben nincs jelentősége annak, hogy az eljárást milyen oknál fogva indították meg.
("...csak közúti ellenőrzés volt - nem baleset...")


Információk - Ittas Jármüvezetöknek
Bevont Vezetöi Engedélyek
A Jogi Fórum szaknévsorának tagja
http://www.ittasvezetes.hu/adatlap

Marcsi14 # 2015.09.30. 12:12

Sziasztok!

Jogosítvány nélküli (nincs jogsi) vezetés miatt kapott pénzbüntetés nem lett befizetve, így átváltozott közmunkára - ez nem lett teljesítve - aztán átváltozott elzárásra. Bevonulási idő megadva - csak az illető oda sem vonult be.
A kérdésem az lenne: ez mennyi idő után évül el és mit tehetnek még, mert a rendőrök már keresték az illetőt?
(megjegyzem csak közúti ellenőrzés volt - nem baleset)

Előre is köszi.

KKKKKKK # 2015.09.23. 12:44

Érvényesnek érvényes csak nem volt nála a baleset bekövetkeztében. És attól tartok, hogy a biztosító majd azzal jön, hogy mivel nem volt nála a jogsija és úgy vezette az autót ezért nem hajlandó majd fizetni.

wers # 2015.09.23. 11:56

Hogyan merült fel ez a kérdés? Ha érvényes az a jogosítvány, annak mi szerepe lenne így a casconál?

KKKKKKK # 2015.09.23. 07:57

Üdvözlet mindenkinek! Nekem egy olyan problémám lenne, hogy a minap a barátom elvitte a kocsimat és balesetet szenvedett vele, megcsúszott és árokba borult. Az autón van casco biztosítás szerencsére. Az lenne a kérdésem, hogy a baleset időpontjában nem volt nála a jogosítványa, van neki jogsija csak azt lent hagyta szegeden amit ma hoz fel. Casco kárrendezésnél számít, hogy a baleset időpontjában nem volt nála a jogsija vagy sem? Nagyon szépen megköszönném ha valaki tudna ez ügyben segíteni, mert a neten semmi hasonlót esetet nem találtam.

Ittasvezetes.hu # 2015.08.28. 19:05

kocso26

Mivel még nincs az Ön kezében a vezetői engedély, így az, hogy a megszerzéstől tiltják el, vagy a vezetési jogosultságát szüneteltetik - egy és ugyanaz. Ön a vizsgákon túllépve nem tudja átvenni az okmányirodától a vezetői engedélyét, ameddig az eltiltás tart.

Engedély nélküli vezetés miatt vonható felelősségre, aki vasúti járművet, légi járművet, gépi meghajtású vízi járművet, úszó munkagépet, illetőleg a közúti forgalomban olyan gépi meghajtású járművet vezet, amelynek vezetésére hatósági engedéllyel nem rendelkezik, továbbá aki e járművek vezetését ilyen személynek átengedi. A szabálysértő százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Azzal szemben, aki a közúti forgalomban gépi meghajtású járművet engedély nélkül vezet, a szabálysértési hatóság járművezetéstől eltiltást alkalmazhat, továbbá a rendőrség, valamint közúti határátkelőhelyen a határőrség helyszíni bírságot szabhat ki.


Információk - Ittas Jármüvezetöknek
Bevont Vezetöi Engedélyek
A Jogi Fórum szaknévsorának tagja
http://www.ittasvezetes.hu/adatlap

Ittasvezetes.hu # 2015.08.28. 18:49

kocso26

Engedély nélküli vezetés: 100 ezer forint bírság, és a megszerzéstől való eltiltás (gyakorlatban 6 hónap). Ameddig nincs érvényes vezetői engedély a zsebében valakinek, addig hiába kezdte meg a tanfolyamot - vagy tart vele akármelyik részénél is /akár már a vizsgán túl is/ - az engedély nélküli vezetésnek minősül. Az egyetlen "pozitívum", hogy mindez nem büntetőeljárás keretein belül történik.


Információk - Ittas Jármüvezetöknek
Bevont Vezetöi Engedélyek
A Jogi Fórum szaknévsorának tagja
http://www.ittasvezetes.hu/adatlap

wers # 2015.08.28. 10:59

èn most csinalom jogsit B re kresz vizsga előtt állok,eltilthatnak engem a jogositvány megszetzèsètől?

Attól így konkrétan biztos nem, de szüneteltethetik a vezetési jogosultságodat. (szinte biztos meg is teszik)
Jelen szabály szerint a szüneteltetés az elkövetés időpontjától számolódik, amivel én személy szerint nagyon nem értek egyet.
Közben folytathatod az oktatást, elképzelhető, hogy addigra le is telik a büntetési időd, ha nem, addig nem használhatod.

Egyébként már hallottam kezdeményezést a törvény változtatására, mert nem nagy büntetés valaki vezetési jogosultságát szüneteltetni, mikor nincs is joga vezetni. Én bizony onnan számolnám, mikor megszerzi a jogsit. Annak talán több értelme lenne.