közérdekű munka


BartaIbolya # 2013.11.23. 11:11

Köszönöm.

BartaIbolya # 2013.12.03. 09:36

Tisztelt Jogi Fórum!
Már korábban is fordultam önökhöz kérdéssel most is ezt teszem.
A páromnak a közérdekű munkával kapcsolatban kijelölték a pártfogóját, akivel már felvette a kapcsolatot, de mivel a pártfogója Szegeden van a párom pedig Szabolcs megyében él így annyit mondott a pártfogó, hogy Nyíregyházán menjen be a Járásbíróságra és ott kéresse át magát Szabolcs megyébe utána majd ők intézik az ügyeket.
Kérdésem lenne az, hogy a pártfogó valamint a bíróság van-e tekintettel arra, hogy még nincs pénze a páromnak utazni Nyíregyházára majd csak azután ha fizetést kap.
Ha ő ezt jelzi a pártfogónak, akkor nem lesz gond?

ObudaFan # 2013.12.03. 10:54

Nem.

SkyNet # 2013.12.06. 03:53

Tisztelt Jogi Fórum!

Ha a pártfogóm megtette a javaslatot a szabadságvesztés átváltoztatására a közmunkámat, mert nem jelentem meg a 2. kijelölt helyemen (1xer már visszaküldték a papírjaimat vezetői nézeteltérés miatt) csak egyszer és akkor is feszülten dolgoztam, akkor itt már semmilyen esélyem nincs elkerülni a fogházat? A Bv bíró csak kiadja a büntetést vagy lehetnek enyhítő körülmények is? kb 2-3 hónap mire bármit is megtudhatok, friss az esemény. Válaszukat Előre is Köszönöm

ObudaFan # 2013.12.06. 07:32

Az az esély, ha ki tudod menteni a mulasztást.

alyobi # 2014.10.24. 09:07

Ezúton szeretnék érdeklődni:
Pártfogói felügyeletre ítélt a bíróság, aminek nem tettem eleget. Ezek után közérdekű fizikai munkára változtatták. Elküldtek orvosi vizsgálatra, ahol megállapította az orvos, hogy alkalmatlan vagyok. A párfogó közölte, hogy megszünteti az eljárást. Kérdésem az lenne, hogy akkor mire számíthatok? Letöltendő büntetés vagy pénzbüntetés jöhet szóba?
Köszönöm a választ!!

ObudaFan # 2014.10.25. 08:08

Ha azt állapítják meg, hogy egészségi állapotodban olyan tartós változás következett be, amely a közérdekű munka végrehajtását nem teszi lehetővé, vagy a foglalkoztathatósági szakvélemény, illetve a megismételt vizsgálat szerinti foglalkoztathatósági szakvélemény alapján a közérdekű munka végzésére nem vagy alkalmas, akkor egyszerűen a bv. bíró megállapítja a közérdekű munka végrehajthatóságának a megszűnését.

Sixxam911 # 2014.11.28. 13:22

Segítséget szeretnék kérni Öntől!
180 óra közérdekű munka büntetésre ítéltek.
3 alkalomra nincs igazolásom miért nem voltam ledolgozni büntetésemet. V
Viszont folyamatosan pótolom hiányosságomat!
Lehet ebből gondom?
Valamint a hiányzásomat igazoló táppénzes papíromat hová kell vinnem? Ahol dolgozom, ott azt mondta a hölgy, aki végrehajtással foglalkozik, hogy neki nem kell, ha majd a pártfogó kéri akkor juttassam el hozzá.
Legyen szíves segíteni! Nagyon aggódom!!!
Köszönöm!

PsyCraft # 2015.04.20. 12:18

Kedves Fórumozók!!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy szerintetek van e lehetöség a magyarországon kiszabott közérdekü munkát külföldre vinni/ledolgozni, ha netán lehetséges, ezt hogyan érhetem el.

köszönöm

offlife2015 # 2015.04.20. 14:38

Szép napot Mindenkinek!

A kérdésem az lenne, hogy egyik ismerősöm súlyos testi sértés miatt kapott pár éve közérdekű munka büntetést. Nem ment el ledolgozni a kijelölt munkát a kijelölt munkahelyre, így a közérdekű munkát átváltotta a bíróság 48 nap letöltendő fogházra. Ilyen esetben mennyi az elévülési idő, és mikortól kell azt számolni? A közérdekű munka ítélethozataltól, vagy az átváltás napjától, vagy a kijelölt fogházba vonulás napjától?

Másik kérdés: Ha letelt az elévülési idő, akkor utána az erkölcsi bizonyítvánnyal mi a helyzet? Bejegyzés mentes lesz? Vagy mik a szabályok ebben az esetben?

Harmadik kérdés: Érdemes-e az úgymond bújkáló ismerősömnek jogosítványért indulnia elévülési idő lejárta előtt, vagy jobb ha megvárja míg letelik?

Köszönet a válaszokért!

Véleményem # 2015.04.21. 15:40

A legjobb ha bevonul az ismerős.

folyami géb # 2015.04.24. 08:13

Ugyanis 5 év az elévülési idő, ez a büntetés végrehajtása érdekében tett utolsó intzkedéstől számít, és addig lapíthat, hogy ha bárhol lebukik, már viszik is.

titussz # 2015.04.26. 04:54

Tisztelt Jogi Szakértő!
Közmunkára ítéltekkel szemben követelmény az orvosi szakvélemény, hogy alkalmas e az adott munka elvégzésére. Az lenne a kérdésem, hogy amennyiben nem felel meg valaki a munkavégzésre (pl: fizikai munkára ítélték de a fájós térde miatt nem képes rá) akkor egyből átváltoztatják letöltendőre vagy esetleg egy későbbi időpontra visszarendelik, hogy változott e az állapota. Esetleg valami más megoldás is van? Köszönöm a válaszukat. Üdvözlettel

ObudaFan # 2015.04.26. 15:28

A közérdekű munka vagy annak hátralévő része nem hajtható végre, ha az ítélet jogerőre emelkedése után az elítélt egészségi állapotában olyan tartós változás következett be, amely a közérdekű munka végrehajtását nem teszi lehetővé, vagy a foglalkoztathatósági szakvélemény, vagy a megismételt vizsgálat szerinti foglalkoztathatósági szakvélemény alapján a közérdekű munka végzésére az elítélt nem alkalmas.

folyami géb # 2015.04.26. 16:04

Bizony ám! Akkor megúszta!

hegesztő # 2015.11.15. 20:34

Tisztelt ügyvéd urak, hölgyek!

A Nagykanizsai Járási Bíróság egy rendbeli csalás vétsége miatt, 140óra közérdekű munkabüntetést szabott ki. Mivel életszerűen Pest megyében élek és dolgozok személyes tárgyalásom nem volt.
Októberben megkaptam a hivatalos iratot, bírósági végzést és ügyészi vádiratot egyben, melyben 8 napon a kézhezvételtől kérhettem volna a személyes tárgyalást. Ezt figyelmen kívül hagytam és nem tartottam szükségesnek.
Ezen a héten pénteken jött egy újabb értesítés tőlük, hogy október 22.-én az ügyem jogerőre emelkedett és a büntetésem végrehajthatóvá vált.
Na most itt a papírokon íródott dátumokon és postára adásukon és az én tudomásomra jutásával jelentős eltérések vannak.
Ezzel nekem nem is lenne bajom, ha a bírósági végzésen rajta lenne, hogy hol és mikortól kell elkezdenem a közérdekű munkát.
De csak az van rajta, hogy önként eleget kell tennem, ellenkező esetben szabadságvesztés lép érvénybe.

A kérdésem az lenne, hogy nekem kell utána menni a dolgoknak vagy hivatalosan fognak keresni a munka ügyben? Mivel lassan egy hónapja érvényes az ítélet és nincs kedvem börtönbe menni. Vagy ez általában ilyen lassú lefolyású? Mivel nem voltam ezidáig büntetve.
Valamint az érdekelne még, hogy ez benne lesz az erkölcsi bizonyítványban?

Előre is megköszönném a válaszokat.

folyami géb # 2015.11.15. 20:59

Ha a valós címed ismert a bíróság előtt, akkor majd a pártfogó megkeres, ő fogja kijelölni a munkahelyet. Szűk egy hónappal még egyáltalán nem vagy késésben.

Ez a büntetés nem szerepel az erkölcsiben.

hegesztő # 2015.11.16. 15:31

Köszi a választ. Szóval nekem semmi teendőm nincs, mint várni a megkereséseket?

folyami géb # 2015.11.17. 05:34

Ha a címed ismert a bíróság előtt, akkor egyelőre nincs.

meli1988 # 2016.02.19. 19:44

Közérdekűmunkára itéltek két alkalommal mennyi az elévülési ideje pártfogónál jelentkeztem de még nem jelölt ki munkahelyet ezért kérdezem.

folyami géb # 2016.02.20. 06:04

5 év.

Petike42 # 2016.08.18. 17:24

Üdvözletem! Van egy 240 óràs közérdekű munkám,épp ma voltam orvosi alkalmasságin, és úgy néz alkalmatlan leszek. Maga a tüdőbetegség/baleset/ ,amire alapul a vizsgálat, 2013-as,tehát jóval a jogerős itélet előtt következett be. Tudomásom szerint,ha a betegség/baleset, a jogerős végzés utàn következik be,-és kizàró ok-akkor mellőzhető a közérdekü munka. De ha a jogerős itélet előtt,akkor újra tárgyaljàk az ügyet.Az lenne a kérdésem,hogy az én esetembe mi a gyakorlat? Újratàrgyalàs utàn kapok egy másfajta büntetési formàt? Pl:pénzbüntetés? És a lényeg: Ujratàrgyalás esetén kaphatok letöltendő szabadságvesztést? Előre is köszönöm a vàlaszàt. Tisztelettel:Péter

Öreg Tölgy # 2016.08.18. 17:46

Teljesen mindegy, mikor következett be a baleset/betegség, ha nem vagy foglalkoztatható, a közérdekű munka végrehajthatósága megszűnik.

Petike42 # 2016.08.18. 18:32

Köszönöm a gyors választ. Még annyit ha lehet,hogy ha így lenne,semmi egyéb retorzió? Egyszerűen nem vagyok alkalmas és ennyi,kész? Túl szépen hangzik. Egyébként akkor engem félre tájékoztatott a pártfogó,mert ő vázolta fel, hogy alkalmatlanság esetén új tárgyalás, új itélet. Mégegyszer köszönöm. Előre is utólag is.

Öreg Tölgy # 2016.08.20. 05:55

Azért megkérdezném attól a pártfogótól, hogy az általa mondott esetben milyen rendkívüli perorvoslati módon "tüntetné el" a jogerős ítéletet, mert én sajnos nem ismerek ilyet.

Természetesen nincs más retorzió (értelemszerűen az ítélet egyéb rendelkezései - pl. bűnügyi költség - megmaradnak).