közérdekű munka


Petike42 # 2016.09.06. 07:52

Üdv ismét! Szóval az a helyzet, hogy végül is alkalmatlannak nyilvánítottak a közmunka elvégzésére. Nemrég beszéltem a pártfogóval telefonon a teendőkről.Azt mondja a legközelebbi fogadóóràn (jövő hét) vigyem be a papírokat. Majd ő azt elküldi az illetékes bírosàgnak. Állítása szerint a bíró ezután javaslatot tesz a perujrafelvételre.....és kezdődik elölről az egész procedúra. Ismételten arra helyezte a hangsúlyt a pártfogó, hogy a betegségem a jogerős itélet előtt vagy utàn következett be. Mivel hogy előtte, ezért a bíriságnak ezt figyelembe kellett volna vennie az itélet hozatalnál.Kvázi más jellegű büntetést kellett volna kiszabnia. Egyszóval tudom, hogy már kaptam választ az előzőekben a kérdésemre, de akkor a pártfogó tudná rosszul a törvényeket? Vagy valami más ötlet? Köszönök előre bármiféle segítséget...

Öreg Tölgy # 2016.09.06. 08:45

Feltehetően rosszul értelmezi. Most már azt legalább sejtem, hogy perújításra gondol, aminek a szóba jöhet általános szabálya:

Be. 408. § (1) A bíróság jogerős ítéletével elbírált cselekmény (alapügy) esetén perújításnak van helye, ha

  1. az alapügyben akár felmerült, akár fel nem merült tényre vonatkozó olyan új bizonyítékot hoznak fel, amely valószínűvé teszi, hogy
  1. a terheltet fel kell menteni, lényegesen enyhébb büntetést kell kiszabni, vagy büntetés helyett intézkedést kell alkalmazni, illetve a büntetőeljárást meg kell szüntetni,
  2. a terhelt bűnösségét meg kell állapítani, vagy lényegesen súlyosabb büntetést, intézkedés helyett büntetést kell kiszabni, vagy büntetés helyett alkalmazott intézkedésnél lényegesen súlyosabb intézkedést kell alkalmazni.

Itt az új tény a már korábban fennállt betegséged lenne. Nyilván az, hogy a betegséged miatt lényegesen súlyosabb büntetésre kellett volna ítélni, fel sem merülhet, úgyhogy a 2. pont eleve kiesik.

De nem áll fenn az 1. pont sem, mert a betegséged a cselekmény jogi megítélésén nem változtat, egyébként a közérdekű munka kiszabásának nem feltétele az elítélt munkaképessége (csak a végrehajtásának), arról nem is szólva, hogy 2010. május 1. óta a pénzbüntetés a közérdekű munkánál nem enyhébb (hanem más) büntetés, így sem az ok, sem a cél nem alkalmas a perújításra.

Ezt lehet, hogy megpróbálják (mondjuk, a gyakorlatban 25 év alatt ilyet nem láttam), de szerintem eredményre nem vezethet.

littleman2000 # 2016.11.05. 14:51

Üdv!Érdeklődnék hogy van 250ora közérdekü munka büntetésem és az a kérdésem hogy egy honapban hány napot kell mennem?

Burn Out # 2016.11.05. 17:34

pártfogóddal egyeztettél már? vele kellene.

littleman2000 # 2016.11.05. 19:32

Igen.ő 2 napot mondott havonta a kozmunkan meg heti 1et mondanak

Burn Out # 2016.11.06. 05:04

hetente legalább egy napon kell végezni

LAR007 # 2017.02.21. 16:02

Üdv!

Körülbelül másfél éve jogerőre emelkedett, 180 óra közérdekű munka végzésem. Megjelentem a pártfogónál majd a dokinál és végül a szemét telepen ahova mennem kellett. De mivel munkát kaptam külföldön így nem tudtam menni a közmunkára(természetesen nem is akartam). 11 hónapot dolgoztam bejelentetten Ausztriában, és 6 hónapja osztrák lakcímmel rendelkezek. A mai nap ismét kaptam egy levelet a korábbi magyar címemre, amelyben behívnak a közmunkára.

A kérdés:

Nem évült-e el?
Illetve ha külföldi lakcímem van, nem e mentesülök a közunka alól?

Előre is köszönöm!

MMilàn # 2017.02.21. 16:50

TISZTELT HOZZÁ ÉRTŐK !
Olyan kérdéssel fordulnék őnökhöz ,hogy egy 2011 szeptemberében elkövetett bűncslekmény miatt 2013 januárában 300 óra kőzérdekű munkáta itéltek. 2014 február hónapjában pártfogó felűgyelőmel egyeztettem. Ezután 2015 decemberében megkaptam a kilyelő lapot és ősszesen 114 órát sikerült ledolgoznom mire az őnkormányzattól a pártfógó elvitte 2016 novemberében a nyomtatványt amin írták mikor dolgozom.Telefonon keresztül nagyon rővid beszélgetésünkre válasza az volt őt ez nem érdekli tóvábkülte az illetékeseknek várjam a birosági idézést. 2016 oktober 11 én dolgoztam utoljára. De ez idő alatt én 2013 julius 25 én szűletett kislányomat 2014 május 15-e óta egyedűl álló ként neveltem teljes felügyeleti jógom gyakorlom. Amiről senkit sem értesitettem . Lányom 2és fél évesen kezdte az óvodát de én 3 éves koráig gyesen voltam .2015 március 1. Szeptember 31 ig munka viszonyban áltam majd november 26.tól újra munkába áltam . Ezen tényeket igazolni tudok . És találtam egy ilyen dokumentumot nem tudom valos e a tartalma.

Büntető eljárásban kiszabott közérdekű munka esetén nem a munkaügyi kirendeltség az illetékes a közérdekű munka kijelölésében. Ebben az esetben az eljáró bíróság pártfogói felügyeletén kell jelentkezni.

Csak a 2012. április 15. után elkövetett szabálysértések esetében van lehetőség a munkaügyi kirendeltségen keresztül a közérdekű munka teljesítésére!

Nem vehet részt közérdekű munkában az a személy, aki:
a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló törvényben meghatározott fogyatékos személy,
kórházi fekvőbeteg ellátásba részesülő személy
várandósság negyedik hónapját elérő nő
tizennegyedik életévét be nem töltött gyermekét egyedül nevelő szülő
folyamatos ápolást, felügyeletet illetve kiszolgálást igénylő hozzátartozójáról egyedül gondoskodik.

Kérdéseim a következők volnának :
A kimásolt szövegrész a valóságnak megfelel-e ?
Birósági tárgyalásra számitsak-e?
Amennyiben lessz tárgyalás mi a várható itélet ?
Elzárásom ha lehetséges akkor kérhetem e házi őrizetben eltőlteni ?
A helyesirási hibákért elnézést .
Minden választ hálásan köszönök .
Milán

Dr.Attika # 2017.02.21. 17:22

Tisztelt MMilán!
Legalább értesítse már a pártfogót, hogy 14. életévét be nem töltött gyermeket egyedül neveli. Ez esetben nem kötelezhető közérdekű munkára. Írhat a bíróságnak is.

MMilàn # 2017.02.21. 17:44

Köszönöm szépen a választ. Telefon beszélgetésünk során közöltem az úrral . De ő tovább adta már a papirokat és azt nem közőlte sajnos,hogy hová forduljak december elején fojt ez a baszélgetés . Természetes hogy még nem kaptam idézést? És hogy a pártfogo nem kért igazoló dokumentumokat ? Vagy miután ő elküldte a papirokat már nem ált jógában fogalkozni evvel? Köszönöm a segitséget december óta azon aggodok hogy hogy oldom meg a szabadság vesztés alatt a kislányom elhelyezését mert sajnos az édesannya nem érdeklödik iránta .
Vagy ez azt nem jelenti hogy nem zárhatnak el mert ugye a büncselekményből származó elzárás alol nem mentesit hogy kiskorú gyermeket egyedül nevelő szülő vagyok. Vagy ebben tévedek ? Köszönöm a segitséget!

Dr.Attika # 2017.02.21. 19:22

Hová forduljon? Az elsőfokú határozatot hozó bírósághoz.

Öreg Tölgy # 2017.02.22. 04:45

T. MMilán,

sajnos Attika dokinak úgy látszik, megint ellopták a jelszavát, de azért alapvetően nincs gond.

Elkerülte ugyanis mindkettőjük figyelmét, hogy nem szabálysértés, hanem bűncselekmény miatt kiszabott közérdekű munkáról van szó, ami egyébként már a 300 órából is következik, no meg abból, hogy a pártfogóval, nem a kormányhivatallal állt kapcsolatban a végrehajtás során.

Az Ön által idézett szövegrész a szabálysértési törvényből (2012. évi II. törvény), annak 10. és 12. §-ából származik, tehát a szabálysértés miatt alkalmazott közérdekű munkára vonatkozik.

A bűncselekmény miatt kiszabott közérdekű munka esetében a 2013. évi CCXL. törvény rendelkezései az irányadók. A közérdekű munka e törvény 289. §-a szerint a következő esetekben nem hajtható végre:

289. § A közérdekű munka vagy annak hátralévő része nem hajtható végre, ha az ítélet jogerőre emelkedése után az elítélt

  1. a szülést követően gyermekének gondozásáról egy éven át saját háztartásában gondoskodott,
  2. legalább egy évig gyermekgondozási díjban vagy gyermekgondozást segítő ellátásban részesült,
  3. egészségi állapotában olyan tartós változás következett be, amely a közérdekű munka végrehajtását nem teszi lehetővé, vagy a foglalkoztathatósági szakvélemény, vagy a megismételt vizsgálat szerinti foglalkoztathatósági szakvélemény alapján a közérdekű munka végzésére az elítélt nem alkalmas,
  4. öt évet vagy azt meghaladó időt töltött szabadságvesztésben vagy előzetes letartóztatásban.

Ha jól olvasom, Önre a b) pont igaz. Ezért ha a büntetés-végrehajtási bírótól idézést kap a meghallgatásra a közérdekű munka átváltoztatásáról, erre vonatkozó igazolást vigyen magával. Nagy hiba volt erről nem szólni a pártfogónak. Ha ugyanis szól, akkor a bv. bíró köteles lett volna félbeszakítani a közérdekű munka végrehajtását, egy év után pedig megállapítani a végrehajthatóság megszűnését. Most ezzel tudja igazolni, hogy a közérdekű munkát önhibáján kívül nem hajtotta végre.

Dr.Attika # 2017.02.22. 07:18

Tisztelt Öreg Tölgy!
Mi az amit nem azzal a tartalommal válaszoltam, ami Te?
Lényeg, hogy ha és amennyiben 14 év alatti gyermekét neveli, nem köteles közérdekű munkát végezni. A km-át szabadidőben, lehetőleg hétvégén kell végezni. Nyilván a 14. évét még be nem töltött gyermek ilyenkor nem hagyható szülői felügyelet nélkül. Mindegy, hogy a szabs. tv. vagy bü. jogszabály alapján rendelik is el. Én is azt írtam, hogy jelentse be ezt a tényt. Az sem vitás, hogy az elsőfokú ítéletet meghozó bíróság hatásköre a döntés.

Öreg Tölgy # 2017.02.22. 18:09

Tisztelt Dr. Attika,

komoly önuralmat magamra erőltetve, csak a következőket írom, minden kommentár nélkül:

"Mi az amit nem azzal a tartalommal válaszoltam, ami Te?"

Mindent, A-Z-ig.

"Lényeg, hogy ha és amennyiben 14 év alatti gyermekét neveli, nem köteles közérdekű munkát végezni."

Ez nem igaz. Ha a szülést követően nem gondoskodott volna gyermekének gondozásáról egy éven át a saját háztartásában gondoskodott, vagy nem részesült volna
legalább egy évig gyermekgondozási díjban vagy gyermekgondozást segítő ellátásban, akkor lehetne akármennyi 14 év alatti gyermeke, a bűncselekmény miatt kiszabott közérdekű munkát akkor is végre kellene hajtania.

"A km-át szabadidőben, lehetőleg hétvégén kell végezni. Nyilván a 14. évét még be nem töltött gyermek ilyenkor nem hagyható szülői felügyelet nélkül."

Az elmélet rendkívül tetszetős csak éppen a Bv.tv. nem így rendelkezik.

"Mindegy, hogy a szabs. tv. vagy bü. jogszabály alapján rendelik is el."

Teljesen mindegy. Azon kívül, hogy az egyiket a kormányhivatal, a másikat a bíróság a pártfogón keresztül hajtja végre, és a két törvény a végrehajtás konkrét szabályai is jelentős részben (így a végrehajtást kizáró okok tekintetében is) eltérően szabályozzák.

"Én is azt írtam, hogy jelentse be ezt a tényt".

Én viszont nem azt írtam, hogy jelentse be azt a tényt, hogy egyedül neveli 14 év alatti gyermekét, azzal ugyanis az együttérzésen kívül nem sokat tehet a bv.bíró. Én azt írtam, hogy a közérdekű munka átváltoztatása miatti bv. bírói meghallgatáson azt jelentse be, hogy vele szemben már állt fenn halasztást megalapozó, később pedig végrehajtást kizáró ok, ha szerencséje van, a bv. bíró elfogadja az önhiba hiányának okaként.

"Az sem vitás, hogy az elsőfokú ítéletet meghozó bíróság hatásköre a döntés."

Dehogy is nem vitás, sőt biztos, hogy nem így van. A közérdekű munka átváltoztatása a Bv.tv. 64.-65. §-ában szabályozott bv. bírói eljárás. Tehát - mivel itt már sor került munkahely kijelölésére - a kijelölt munkahely szerint illetékes törvényszék bv. bírája jár el.

Asparagus5555 # 2017.02.23. 11:48

Tisztelt Szakértők!
Az alábbiakban kérnék szépen sos segítséget: Bírósági végzés kelt 2016.12.21-én, amelyet 2017.01.17-én postáztak, átvéve 2017.01.21-én. Ittas vezetésért 120 óra közérdekű munka, 1 év eltíltás, perköltség megfizetése az ítélet.Kérdésem értesítést küld-e a bíróság a jogerőre emelkedésről és arról, hogy a perköltséget hová kell utalni?Pontosan mi a forgatókönyv, értesítenek-e arról is, hogy a közérdekű munka megkezdésére hová kell jelentkezni? Előre is nagyon köszönöm a segítséget!

Öreg Tölgy # 2017.02.23. 12:59

Természetesen kap értesítést a jogerőre emelkedésről, és utána külön a bűnügyi költség befizetésének módjára is. A közérdekű munka helyének kijelölése végett pedig a pártfogó fogja megkeresni.

zsofar # 2017.02.23. 13:31

Kedves Fórumozók!

A mai nap tájékoztatott a pártfogó felügyelő, hogy az ügyészség bekérte a papírokat és hogy további lépésekről ők fognak tájékoztatni.
Megijedtem mert nem tudtam rendszeresen járni a közmunkára elég kemény okok miatt amit igazoltam is.
Ez miatt kértem halasztást.
Lehet ez miatt kérték be?

Zs.

LAR007 # 2017.02.23. 21:38

köszönöm a választ..

zsofar # 2017.02.24. 08:13

Sziasztok,

Tegnapi nap tájékoztatott a pártfogó felügyelő, hogy az ügyészség bekérte a papírokat és hogy további lépésekről ők fognak tájékoztatni.
Megijedtem mert nem tudtam rendszeresen járni a közmunkára elég kemény okok miatt amit igazoltam is.
Ez miatt kértem halasztást.
Lehet ez miatt kérték be?

Zs.

MMilàn # 2017.03.07. 05:13

Köszönöm a segitséget!

Norbee90 # 2017.03.16. 10:35

Üdvözlöm.
Arról szeretnék érdeklödni, hogy kaptam 300 óra közmunkát. Mivel volt 8 órás bejelentett munkahelyem van így csak hétvégén tudtam volna ledolgozni, de a lakohelyemhez közel egy helyet tudott kijelölni a pártfogó ami viszont nincs hétvégén nyitva, emiatt az éves szabadságom (20 nap) alatt kell ledolgoznom. Jeleztem neki hogy a cég ahol dolgozom nem tudja akármikor kiadni a szabadságom. Azt is jeleztem hogy év vége fele eggyidoben tudom kivenni ,(mivel egy személyes üzletben dolgozom, ahol nincs aki helyettesítsen.) de ő közben küldött egy levelet amiröl nem kaptam meg az értesítőt. Év vége fele ahogy ígértem jelentkeztem a letöltő helyen mire közölték velem hogy vissza küldték már a papírjaimat mivel nem jelentem meg. Most az ügyészségen vam az ügyem, onnan várom a levelet hogy mi a további teendő. A biróságon a bírónőnek ezt már jeleztem az itélethozatalkor, hogy nallunk csak hétköznapi letöltőhely van, és azt mondta a megélhetesemet nem kockáztathatja a közmunka. A kérdés hogy jogosan szabta-e ki a pártfogó hogy az éves szabadságomra kötelezett hogy dolgozzam le? Hogy ezek után van-e rá módom hogy ledolgozhassam? Mert idén decemberbem lejár a 2 év ami idő alatt lekellene töltenem a büntetést, de az idő ketyeg és az ügyészségröl azóta sem kaptam levelet. Elöre is köszönöm

MMilàn # 2017.06.15. 18:26

Köszönök mindent minden igazolást határozatot beszereztem.július 11a tárgyalás napja.

MMilàn # 2017.06.15. 18:32

Ide 2 hónapban irtam az elött hivtam a pártfogot amikor azt mondta.ő már tovább küldte a papirokat, erre azt irja a birosági inditvány, hogy:az átváltoztatást célzó előterjesztést március 28 án nyujtotta be a pártfogó

BG24 # 2017.11.14. 12:45

Tisztelt jogászok/fórumozók!

Közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése ügyében kirótt pénzbírság közérdekű munkával történő megváltása ügyében a következő kérdéseim vannak:

  • ha a határozat ellen kifogással élek és az - tárgyalás nélkül, mert azt nem kérek - a bíróság elé kerül, akkor kb. milyen mértékű szabálysértési költséggel kell számolnom (tudtommal ilyenkor a bíróság rendelkezik ill. rendelkezhet erről - ez is kérdés, hogy mindig megteszi vagy csak meghatározott körülmények esetén fordul ez elő?)
  • van-e lehetőség a közérdekű munka más járásban, más megyében történő elvégzésére, amennyiben ott nincs hivatalos tartózkodási helyem, de életvitelszerűen ott tartózkodom illetve mi az erre vonatkozó eljárásrend, azaz hogyan kell ezt kérelmeznem és mikor (tudomásotok szerint van-e erre jogszabályi rendelkezés/előírás ill. mik a gyakorlati tapasztalatok ez ügyben)?
  • amennyiben esetleg mégsem tudunk megegyezésre jutni az elvégzendő közérdekű munkával kapcsolatban (én igyekszem rugalmasan és konstruktívan hozzáállni és lehetőség szerint ledolgozni a bírságot, de a foglalkoztatási osztályon vagy a munkaadón is múlhat ez) akkor van-e lehetőség mégis megfizetni a pénzbírságot és mi ennek az eljárása, módja.

Válaszotokat előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
BG

vilmos5695 # 2018.01.06. 20:51

Üdv érdeklődnék.
A pártfogóm kiszabott 103 óra közérdekü munkát, mondta kifognak küldeni 1 levelet mikor kell elkezdenem,tavaly augusztusba érkezett volna a levél, csak sajnos nemvette át senki mert külföldön dolgoztam, most itthon vagyok, hétfőn tervezem hogy elmegyek a pártfogómhoz ebböl elzárás lessz?
Köszönöm előre a választ.
Tisztelettel:Vilmos.