adminisztratív csődbűntett


zsazsazsa # 2004.06.25. 04:11

Kedves djuice!

Nagyon köszönöm a segítséget. Megnyugtattál. Fogjuk tudni bizonyítani, hogy a tartozáshoz az ismerősömnek köze sincs. Végigvisszük a felszámolást, aztán meglátjuk mi lesz. Azon még elgondolkodunk, hogy az ügyvéddel mit kezdjünk, nagyon aljasan használta ki az ismerősöt tájékozatlanságát, hiszékenységét.

Mégegyszer nagyon köszönöm.

djuice # 2004.06.23. 05:35

Szia!
Elősször is a tartozásokért a tényleges felelőst fogják elővenni - mert valójában Õ követte azokat el -. Az teljesen mindegy, hogy a Te ismerősöd átvett, vagy sem könyvelési anyagokat. Az akié azelőtt volt a Bt. Õ valószínű az üzleti tevékenységek alatt ellátta aláírásával a számlákat és szerződéseket - amikből később keletkezett a tartozás - és ez a hitelezőknél is ott van. Tehát lehet bizonyítani, hogy nem a Te ismerősöd tartozik.

A csődbűntettel pedig általában a cégeladókat szokták megvádolni, hiszen Õk akarják alsumákolni a fizetési kötelezettségüket.

A Te ismerősödnek anyi lehet a baja, hogy papiron átvette a könyvelési anyagot - habár ezt is meg lehet támadni - és ezt kereshetik majd rajta.

Az ügyvéd ellen pedig a kamaránál kell panaszt benyújtani - ha tényleg mulasztás történt a cég adás-vételénél -.

Egyszóval, a fel kell fogadni egy másik ügyvédet aki kibogozza ezt az ügyt és mindent őszintén el kell Neki mondani - miért vette meg az ismerősöd a céget, mit mondtak Neki, stb. -.

Remélem tudtam valamit segíteni.

zsazsazsa # 2004.06.19. 14:01

Sziasztok! Tudom, nem túl érdekes a téma, de örülnék, ha valaki tudna tanácsot adni. Van egy ismerősöm, aki vásárolt úgy egy Betéti Társaságot, hogy gyakorlatilag nem is nézte meg rendesen a dokumentumokat, amiket aláírt. Ismerős intézte, ügyvéd volt jelen, bízott mindenkiben. A papírok későbbi elolvasása során egyértelműen kiderült, hogy abban az eladók tájékoztatták arról, hogy a betéti társaságnak többmillió forintos tartozása van. Természetesen a könyvelési anyagot sem kapta meg, csak aláírta az átvételi elismervényt, miszerint tisztában van a társaság gazdasági helyzetével, a könyvelési anyagot ismeri, azt átvette. Azt ígérték ugyanis, hogy a könyvelési anyagot néhány nap múlva valóban meg is kapja. Végül nem kapta meg. Több év után most jutott el az ügy a felszámolási eljárás megindulásához. A hitelező több millió forintos igényt jelentett be, és az ismerősöm, mint beltag és üzletvezető mögöttes felelősség címén, ha jól tudom a felszámolás jogerős befejezése után személyes vagyonával is felelni fog a felhamozódott tartozások után.

A kérdéseim:

Az a beltag és üzletvezető, aki a tartozást valóban felhalmozta, még mielőtt az én ismerősom üzletvezető lett volna, felelősségre vonható-e, vagy az ismerősöm egyedül kell, hogy helytálljon a tartozás miatt?

Mit mondhat a felszámolónak az iratokról, mérlegről, adóbevallásokról, amikor nincs is azokat mi alapján elkészíttetni? Feltételezem nem kerülhető el, hogy a felszámoló csődbűntett miatt feljelentést tegyen az iratok át nem adása miatt. Mivel lehetne védekezni szerintetek. Látszólag tényleg minden ellene szól, mindent aláírt elolvasás nélkül, az ügyvéd is sumákult, ugyanis a korábbi beltag jelen sem volt, de valahogy mégis odakerült az aláírása a papírokra. Nagyon reménytelennek tűnik a helyzet, és aggódunk. Nem szeretném, ha lecsuknák olyanért, amit nem követett el. A követelések összegének talán a töredékét ha össze tudjuk szedni.

Van arra lehetőség, hogy könyvelési anyag hiányában, és mivel az ismerősom üzletvezetése alatt a betéti társaság több éven keresztül tényleg semmit nem csinált nullás bevallásokkal, és nullás mérleggel fárasszuk a felszámolót?

Megköszönném, ha valaki hasznos, és csakis legálisan kivitelezhető megoldásra tudna tanácsot tudna adni.

köszönettel