Előkészítő ülés


titussz # 2011.12.06. 19:03

Tisztelt Jogi Szakértő!
A napokban kaptam kézhez egy idézést. Vádlottként kell megjelennem egy előkészítő ülésen. Azt kérdezném, hogy ez miben különbözik egy tárgyalástól. Eddig mindig a tárgyalás szót használták az idézésben. Lehet, hogy erről a védőmet nem is értesítik vagy erre egy teljesen más eljárásjogi törvény vonatkozik? Köszönöm a válaszát.
üdvözletem

Gabicsek # 2011.12.06. 19:36

Védőt biztos értesítik. Olvasd át a Be. 272. §-át az előkészítő ülésről, melyik vonatkozik rád, ott megkapod a választ.

Dr.Attika # 2011.12.06. 21:45

A védőt mindíg értesítik. Ha idézik, akkor személyi szabadságot korlátozó intézkedés várható. Azt javaslom, hogy kérdezze meg a védőjét, hogy értesítették vagy idézték. A védő meghatalmazott vagy kirendelt?

ObudaFan # 2011.12.06. 22:04

Azt kérdezném, hogy ez miben különbözik egy tárgyalástól.

Ahogy a neve mutatja, ez a tárgyalás előkészítésére szolgál. Leggyakrabban akkor tartanak (akkor kötelező tartani) előkészítő ülést, ha

  • a bíróság a személyi szabadságot elvonó vagy korlátozó kényszerintézkedés elrendeléséről, illetőleg előzetes letartóztatás vagy házi őrizet fenntartásáról határoz, és az indítványban a korábbi határozathoz képest a fenntartás okaként új körülményre hivatkoztak,
  • a vádirat közlésétől számított tizenöt napon belül a vádlott, a védő vagy a sértett közvetítői eljárás lefolytatását indítványozta,
  • a vádlott vagy a védője a tanú különösen védetté nyilvánításának megszüntetését indítványozta.

Ha kérted, vagy a védőd kérte a közvetítői eljárást, akkor arról lesz szó.

Gabicsek # 2011.12.07. 21:16

Eddig mindig a tárgyalás szót használták

Ezek szerint már volt tárgyalás. Szerintem az pedig mindegy, hogy meghatalmazott, vagy kirendelt védője van, mindenképp értesíteni kell.

Krigi # 2015.10.15. 10:19

Kedves Mindenki!

Van egy feljelentés (A ügy), amiben még tart a nyomozás. Ennek a nyomozásnak a folyamán derült ki egy másik (B ügy) büntetendő cselekedete a gyanúsítottnak.
Volt egy előkészítő tárgyalás, amelyen a gyanúsított csak az A ügyről tudott. A bírósági titkár felolvasta a B ügy magánindítványát, majd felajánlotta a fénymásolását a gyanúsított részére (későbbiekben fel tudjon készülni a meghallgatására). A tárgyaláson ezért nem is volt meghallgatva a gyanúsított.

Kérdés:

  1. A magánvádas iratot oda lehet adni az ügy ebben a fázisában? Nem kellett volna hozzá az én engedélyem?
  2. Szeretném az adataim zártkörűen kezelését igénybe venni. Viszont ezen a fénymásolt iraton lehet rajta van... ilyenkor mi van?!

A választ előre is megköszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.10.15. 12:00
  1. Lehet?! Kell! Hiszen már megtörtént a vádemelés.
  2. Magánvádlóként?
Krigi # 2015.10.15. 12:18

Én laikus vagyok a jogokhoz, azért kérdeztem... A 2. válasz nekem kétértelmű. Igen magánvádlóként. Azért a kérdőjel a végén, hogy "mit akarok én" (tehát nem lehet)?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.10.15. 12:34

Szerintem azt csak a tanú kérheti. De igazából ezt a jogérzékem és az általános elvek ismerete súgja, a konkrét szabályozást részleteiben és fejből nem ismerem.

folyami géb # 2015.10.15. 19:06

K.B:S., a jogérzéked kiváló. :) A szabályozás ugyanazt mondja.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.10.15. 19:36

:) Köszönöm.

h.zoli # 2018.11.21. 10:14

Kedves,
Mit jelent az előkészítő ülés egy olyan büntetőügyben ami (szerintem már vagy egy éve) végrehajtási szakaszban van?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.11.21. 11:28

Azt, hogy valaki téved. Vagy te, vagy a bíró.

h.zoli # 2018.11.21. 11:44

Nos hát igen én próbáltam a megadott telefonszámon tényleg nagyon udvariasan és bután segítséget kérni, hogy miért kell mennem, de a fiatal hölgy csak annyit tudott mondani, hogy ha papírt kaptam, menni kell.

Volt vagy 5 éve hogy bementem a Gyorskocsi utcába (kb 40 sértett ellen elkövetett sikkasztás), azóta egyszer sem kellett "aktívan" részt vennem az ügyben. A rendőrség lefolytatta a nyomozást, átadta az ügyet, a bíróság hozott egy végzést 2017-ben és kiadta végrehajtónak. Itt a lista előttem ki mennyit kap vissza (ha kap).

Erre várok aztán ma jött ez a levél, teljesen más az ügyiratszám, de a gyanusított legalább stimmel.

drbjozsef # 2018.11.21. 12:22

Ha mást az ügyiratszám, nem lehetséges, hogy ez mégsem ugyanaz a büntetőügy?

h.zoli # 2018.11.21. 13:07

Lehet bár ez viszonylag sima ügy. Egy egyetemi dolgozó elkezdte szépen saját számlára utalni a tandíjakat, 2012-től. 2015-ben vették csak észre, akkor kezdődött a büntetőügy. Volt az a film, Fracture, Anthony Hopkinst felmentették a felesége ellen elkövetett gyilkossági kísérlet vádja alól, és a double jeopardy miatt érinthetetlenné vált. A film végi csattanó ugye az volt, hogy mivel közben lekapcsoltatta a nőt a gépekről, más lett a tényállás, gyilkosságért újra bíróság elé állt. Ilyesmit ebben az ügyben nem látok :) bár a "sikkasztás bűntette és más bűncselekmény" most már csak sikkasztás bűntette. Esetleg ez? Furcsa lenne.

A végzést anno a BKKB hozta, most a PKKB idézett be, pontosabban "sértettként értesített". Megvan az eredeti bíró emailje de gondolom nem szeretik ha írogatnak nekik, majd holnap megpróbálom a végrehajtót, hátha tud valamit.

madcad # 2018.12.21. 21:39

Kedves Fórumozok!
Nekem egy olyan kérdésem lenne ami szerintem elég érdekes.
Engem feljelentett még egy ismeretlen lány, akivel sokáig beszélgettem facebookon meg telefonon. Egy anonim oldalon ismertem meg, 2 évig ugy beszélgetttünk hogy képets e küldött, de utána sem, meg pénzt is kifacsart beölelm, gyanusan is túl kedves volt velem.
Mindegy ez hosszu a lényeg, hogy nem találkoztam vele, nem ismerem személyesen ő se engem, se képről, de feljelentett zaklatásért.
Az eset annyi hogy amikor letilottam őt 3 év beszélgetés után, ismerőseimmel kezdett el beszélgetni, rágalmazni, lejáratni hazugságokkal, de úgy hogy engem sem ismer személyesen ezt hangoztatom sokszor! tehát én nem tudom hogy egyáltalán nővel beszélgettem e vagy egy férfi szórakozott velem, sosem voltam ilyen ehlyzetben, de anno neten próbáltam ismerkedni hiszékeny fiú létemre, amikor rátaláltam egy kedves beszélgetőtársra az ő személyében.

Mivel nem adta vissza a pénzt, rágalmazott, próbáltam magam védeni, bár feljelenthettem volna rágalmazásért de nem tettem meg , visszagondolva nem értem hogy miért, de félek az emberektől meg szorongok, azért sem tudok személyesen ismerkedni.
Tehát próbáltam különböző facebook profilon üzenetekkel hogy fejezze be amit csinál, illetve telefonon is próbáltam de sokszor sikertelenül.
Ő viszont nagyon okos volt mert feljelentett zaklatáésrt.
Ez 2017 ben volt. Büntetőeljárásban nyomoztak, mivel nincs pénzem ügyvédre, a szüleimmel meg egyedül véttem végig az egészet.
Birósági tárgyalás lett belőle, csak azért mert facebookon különböző profilokol írtam neki, tehát a vádiratban az szerepel hogy a sértett akarta ellenére háborgatta és stb.
Rá félévre nem foglalkoztam vele, a pénzem sem érdekelt már, viszont eljutott biróságik az ügy.

Kedden volt előkészítő ülés, életemben nem voltam, természetesen nem volt a "sértett" tehát, ott sem láthattam.
Birónő volt, egy fiatal jogásznő, és egy irnok az is nő volt. 3 an voltak, én meg a szüleim.
Elmondták hogy mi az előkészítő ülés és hogy mik a jogaim.
Ha beismerő vallomást teszek, akkor enyhitő böntetést kapok, a nagy "semmiért" , ha viszont nem teszek , akkor jövő márciusban lett volna az első tárgyalás ahová a sértettet is behívták volna. Ez nekem tetszett volna, és irtam volna is alá, meg tudtam volna tanukat, meg ügyvédet is talá szerezni, meg bizonyitékokat, amikor felszólalt a jogásznő hogy gondoljam át, az egészet mert ha akkor vesztek, tárgyaláson és a sértett nyer, akkor akár engem fogházra is itélhetnek, vagy joval sulyosabb büntetést adnak, mint amit az előkészítő ülésen felajánlottak.

Bár szívesen a szemébe néztem volna , annak aki 5 éven át hü..itett , de megijedtem,mert jogszabály szerint, emberileg ugyan nem érdemeltem meg, de zaklatás volt. Védekező ugyan de zaklatás.
nem vontunk be szakértőt, de igy utólag belegondolva kelett volna.
ha én védekezés céljából, írtam annak akivel sokat beszélgettem, meg kiváncsi voltam arra hogy valóban az akinek kiadta magát, tehát végeredményben, ha zaklattam is azt is védekezés céljából.
De a biróság azt mondta akkor is zaklatás, hogy ha nem ismerem hogy kit zaklatok, Tehát akár beszélgethettem 100 évese nővel, vagy férfival is.
Kérdésem a következő, elfogadtam kedden, a 192 óra közérdekű munka ajánlatot, de most visszagondolva nem hiszem hogy képes leszek e igazi bünözök mellett letölteni, pláne ha olyan helyre raknak.
Félénk, szótlan , vagyok tanult srác, aki 20 évesen egy barátnőre vágyott volna, nem gondoltam volna hogy az első udvarlásból is ez lesz. Másik hogy depresszióm van.
Nem tudom mit lehet tenni, ha tud valaki adni bármilyen tanácsot, ügyvédre nincs pénzem, mert egyetemre járok, de fellebezhetek igy 3 nap később? vagy pénzbüntetésre átváltható e? vagy akármi? nem akarok bünözök között dolgozni, lenéznek emberek azt hiszik majd biztos loptam, vagy garázdaság miatt vagy akármi.
Szeretnék segitséget, megoldást kérni.

lajcsó # 2018.12.21. 21:56

"fellebezhetek igy 3 nap később?"
Mikor volt az ítélet? A következő naptól kegyeg a 3 nap! Enyhítésért talán meg lehet próbálni a fellebbezést.
"vagy pénzbüntetésre átváltható e?"
Nem.
"vagy akármi?"
Akármire sem.
Ügyvéd bizony kellett volna!

rigoz # 2018.12.23. 08:48

Tisztelt Krigi!

1. A feljelentést, mint a magánvádas eljárásban a vádindítványt is tartalmazó iratot a vádlottal ismertetni kell.

A feljelentés másolatának átadása tehát nem kifogásolható önmagában.

2. Tudtommal a zárt adatkezelést a magánvádló kérheti (Én legalábbis már kértem), a nevére is kiterjedően.

Ennek elmaradását az ügydöntő határozat vagy az egyébként fellebbezhető egyéb, az ügyet befejező határozat elleni fellebbezésben, illetve a bíróság elnöke irányában panaszként kifogásolhatja.

rigoz # 2018.12.23. 08:53

Tisztelt titussz!

Az előkészítő ülésen - 1998. évi XIX. tv., azaz a régi Be. hatálya alatt - jellemzően a tárgyalás előkészítése, halasztást nem tűrő esetben, abban a kérdésben döntés hozatala, tárgyaláson kívüli meghallgatás történik.

Ilyen lehet például a kényszerintézkedés (előzetes letartóztatás, házi őrizet, lakhelyelhagyási tilalom) meghosszabbítása.

Az eljárási cselekményekről a védőt értesíteni kell, ha jelenléte kötelező, akkor pedig idézni.

A vádlottat minden esetben idézik, hiszen jelenléte kötelező.

Az elmaradás jogkövetkezménye lehet:

  • elővezetés. előállítás
  • pénzbírság
  • rendelkezésre álló adatok alapján való döntés akként, mintha jelen lett volna
  • körözés elrendelése, annak sikeressége esetén előállítás, elővezetés
wers # 2018.12.23. 14:07

2011 óta gondolom sok minden történt.

h.zoli # 2019.01.29. 08:59

Üdv

Gondoltam megírom mégis mi volt, amit novermberben nem értettem (ugye volt egy büntetőügy, sikkasztás, több év után végzés, végrehajtóhoz kerülés, várakozás - mígnem jött egy idézés, méghozzá előkészítő ülésre, más ügyiratszámon, wtf).

A bírót megkérdeztem tehát ezen az előkészítő ülésen (2018 december), és valami olyat mondott, hogy az előző ügy magáról a vagyontárgyak lefoglalásáról szólt, amely majd fedezetet nyújt a tulajdonképpeni büntető eljáráshoz, aminek ez volt az előkészítő ülése.

Ezért volt két eljárás két külön számon, de ugyanaz az ügy és ugyanaz a vádlott.

Az ítéletet ma vettem át, felfüggesztett börtön és kötelezvény a kár 30 napon belüli megtérítésére.

Aztán hogy ez gyakorlatban mit jelent, majd kiderül. Megírom, ha jött lóvé.

tanár_Bp # 2019.01.30. 17:48

Kedves Fórumozók!

Egy előkészítő ülésre mint sértettet kaptam értesítő végzést (garázdaság vétség). Ebben az szerepel, hogy az előkészítő ülésen megjelenhet, de jelenléte nem kötelező. Tanácsot szeretnék kérni, hogy jelenjek-e meg ezen az előkészítő ülésen vagy nem? Milyen károm származhat abból ha nem jelenek meg? Tehet-e olyan nyilatkozatot a vádlott vagy üdvédje egy ilyen ülésen ami nekem nem jó?

Köszönöm a válaszokat!

rigoz # 2019.01.30. 17:59

Tisztelt tanár_Bp!

Amennyiben nem kíván polgári jogi igényt - adott esetben sérelemdíj megfizetésére vagy kártérítés megfizetésére kötelezés iránti igényt - akkor nem, nyugodtan bátorkodhat elmaradni arról.

Egyébként ezen igényét az előkészítő ülés berekesztéséig is előterjesztheti, írásban.

Elmaradása esetén az ülést a távollétében is megtartják úgy, mintha ott lett volna, azonban a polgári jogi igényen kívül később, az elsőfokú ítélet meghozatalát megelőző tárgyalás vagy - ha a vádlott a bűnösségét beismeri és azt a bíróság elfogadja - az előkészítő ülés berekesztéséig bármikor megteheti esetleges egyéb nyilatkozatait, így különösen előadhatja azt, hogy milyen sérelmek érték, észrevételeket, indítványokat tehet, előadhatja a vádlott megbüntetésére irányuló kívánatát, betekinthet az iratokba és azokról másolatot kérhet.

Kára ebből a fenti jogvesztésen túl semmiképpen nem származik, mely egyébként önhiba hiányában ki is menthető.

A vádlott és a védője bármikor tehet Önre nézve kedvezőtlen nyilatkozatot, előadást, de ez nem feltétlen hat is ki az ügy érdemét illetően Önre nézve kedvezőtlenül, csomó olyan nyilatkozat tehető, mely bántó, kellemetlen, kedvezőtlen ugyan, de eljárásban egyéb joghatást nem vált ki.

tanár_Bp # 2019.01.31. 20:21

Köszönöm a választ!