Előkészítő ülés


szakvizsga2015 # 2021.02.25. 16:06

Köszönöm, köszönöm!!

kerdezo98 # 2021.05.12. 10:48

Tisztelt hozzáértők!
Jelenleg 3 hónap előzetes után itthon ülök házi őrizetben.

A mai nap megkaptam hogy a vádiratban 4 évet kérnek rám.

A büntetőtételem 2-8 év, első büntényes 22 éves fiatal vagyok és van egy 3.5 éves eltartott kisfiam ,teljesen aránytalannak tartom ezt a büntetést.

A kérdésem,hogy ha 4 évet kérnek rám,attól mennyivel kaphatok enyhébb ítéletet? Azért kérdezem ezt,mert többen is azt mondták,hogy a vádiratnál maximum 1 évvel adhatnak enyhébb büntetést.

Kaphatok még ebből felfüggesztettet?
Illetve azt szeretném kérdezni,hogy háziőrizetből visszavihetnek-e előzetesbe az előkészítő vagy az elsőfok után?

Előre is köszönöm,
B.

Dr. Pinczés Ferenc # 2021.05.12. 12:18

Tisztelt kerdezo98,

Amennyiben az előkészítő ülésen elismeri bűnösségét és lemond a tárgyalás tartásának a jogáról, akkor a bíróságot annyiban köti az ügyészség alternatív indítványa, hogy annál hosszabb tartamú bűntetést nem szabhat ki, tehát enyhébb büntetést igen. De azt megmondani, hogy reálise felfüggesztett szabadságvesztés büntetteés nem lehet ennyi adatból, ahogy az esetleges eltérés mértékét sem, hiszen minden ügy más.

4 évet elérő de azt nem meghaladó tartamú szabadságvesztés esetén nem jellemző súlyosabb kényszerintézkedés elrendelése.

Amennyiben felkeltettem érdeklődését: https://drpinczes.hu/…-felugyelet/

Erinaceus # 2022.02.24. 20:16

Üdv! Előkészítő tárgyalás során, ha elismerem bűnösségemet, hat évet adnak fegyház fokozatban plusz vagyonelkobzás x összeg. Első kérdésem az lenne hogy ez esetben egyből visznek börtönbe a tárgyalás után? Második kérdésem hogy ott még lehet alkudozni, hogy vagyonelkobzás ne legyen például, vagy ne fegyház?

Kovács_Béla_Sándor # 2022.02.24. 21:42

Ez nem a piac. De a bíró adhat a mértékes indítványnál kevesebbet is. (Nem szokott.)

Ha nem vagy amúgy is fogva, akkor nem szokták elrendelni az azonnali foganotosítást. Majd küldenek behívót.

Slainte # 2022.02.27. 06:25

Mondjuk pont a vagyonelkobzás nem alkuképes. Ha fennállnak a feltételei, akkor el kell rendelni a bűncselekménnyel szerzett vagyon egészére, ha nem, akkor pedig nem lehet.

Erinaceus # 2022.02.28. 09:13

Hallottam olyat hogy öt évnél nagyobb súlyú büntetésnél kapásból az ítélethirdetés után ráteszik az emberre a bilincset és irány az előzetes fogvatartás a jogerőre emelkedésig. Különös feltétel fennáll akkor, a kiemelkedő tárgyi súly. Akkor ez nem igaz? A pénz egy része, olyan 20%a származik bizonyíthatóan bűnös dologból, a többinek nagy része viszont kölcsönökből és fekete munkából, valamint megtakarításokból. Csak úgy elvitték hogy hátha, és el is koboznák a vádiratban nagyon szívesen:)

Slainte # 2022.03.01. 04:11

"Hallottam olyat hogy öt évnél nagyobb súlyú büntetésnél kapásból az ítélethirdetés után ráteszik az emberre a bilincset és irány az előzetes fogvatartás a jogerőre emelkedésig. "

Nincs olyan büntetési tartam, ami fölött kötelező lenne a letartóztatás. Az kétségtelenül egy újabb, csak a nem jogerős ítélet meghozatala után alkalmazható letartóztatási ok, ha a nem jogerősen kiszabott szabadságvesztés tartamára figyelemmel áll fenn a szökés, elrejtőzés veszélye, de ezt is a vádlottnak az eljárás alatti magatartásával és egyéb személyi körülményeivel együtt kell vizsgálni.

Vagyonelkobzás: attól is függ, hogy milyen bűncselekményről van szó. Ha a Btk. 74/A. § (2) bekezdésében írt bűncselekmények valamelyikéről van szó, akkor neked kell bizonyítani, hogy a vagyon nem bűncselekményből származik,, ha másról, akkor az ügyészségnek.

Dr. Mikofalvi Adam # 2022.04.05. 10:06

Tisztelt Fórumozók!
Amennyiben a témában további információra van szükségük, kattintsanak a weboldalamon található cikkre:
https://drmikofalvi.hu/…eszito-ules/