Fórum büntetőjog régebbi elöl     új hozzászólás


Magánlaksértés

lajcsó # e-mail 2019.08.18. 09:18

Még annyit, hogy a szerelő bizonyára tudta hogyan kell beállítani a kamerát.

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.08.17. 12:20

Ott a pont. :D

www.kbs-ugyved.hu

alfateam # e-mail 2019.08.17. 11:27

csaszi2ka!

A kerítés mellé a Te oldaladra leásol egy oszlopot az oszlopra egy táblát ami a kamerát takarja.
A hatást fokozhatod rajzolsz valamit a táblára vagy csak egy tükröt teszel rá...

Immaculata # e-mail 2019.08.17. 10:11

Birtokvédelmet kérhetsz.
:) Az nem jelent biztonságot, ha a szomszéd tudja, mikor üres a ház.

lajcsó # e-mail 2019.08.16. 23:09

"így a kamera teljesen a mi bejárati ajtónkat és az előtte lévő teraszunkat látja. Sőt szerintem a konyhai ablakunkon is belát."
Ezt, hogyan tudnád bizonyítani?
Egyébként a szomszéd kamerája számodra is biztonságot nyújt.

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

csaszi2ka # e-mail 2019.08.16. 22:19

Segítséget szeretnék kérni a következő problémám kezeléséhez:
Családi házban lakom és a szomszédom a háza falára a mi oldalunkra amely a háza hátsó fele kamerát szereltetett fel. Az Ő háza kb. 30 cm-re van az oldalkerítéstől és így a kamera teljesen a mi bejárati ajtónkat és az előtte lévő teraszunkat látja. Sőt szerintem a konyhai ablakunkon is belát. A felszereléskor közöltem vele és a szerelővel, hogy ehhez nem járulok hozzá. Ennek ellenére felszerelték. Mit tudok ez ellen tenni? Hova fordulhatok? Mi a szabály a családi házas övezetben a kamera felszerelésének?
A tanácsadást előre is köszönöm.

alfateam # e-mail 2019.08.08. 13:47

örülj neki ,hogy elvitte és ezzel le is zárhatnád ezt a zavaros történetet.

2gyerekesanyuka # e-mail 2019.08.08. 12:28

Kedves Tagok és Hozzáértők!
Kérem segítsetek az alábbi problémában .
A következő eset történt velem .
2018 . augusztusában megállapodást kötöttünk szóban az egyik ismerosunkkel mi szerint van egy autója el szeretne adni , mi pedig éppen vásárolni szerettünk volna . Megegyeztünk a vételárban ami 500 ezer forint volt . Reszletfizetesben allapodtunk meg , konkrétan kitétele nem volt hogy mekkora összeg , a lényeg hogy novemberig kifizessuk neki. Mivel az édesapja tulajdona volt , aki nem tartózkodott itthon nem tudtuk atiratni az autót , így kolcsonadasiszerzodest írtunk ami október 31-ig szólt .
Amikor elhoztuk tőle az autót kifizettunk 150 ezer ftot , szeptemberben pedig ugyan csak 150 ezret adtunk neki. Sajnos mivel régóta ismertük papírt nem írtunk róla.
Októberben egy balesetben összetört a fent nevezett autó , amelyről kiderült időközben hogy nagyon sok hibája volt .
Mivel az autó az édesapja néven volt továbbra is , többször megkerestük hogy mi legyen a továbbiakban mivel már nem érdemes atiratasert fizetni, mivel totalkaros lett az autó . Mivel kifizettunk 300 ezer ftot , a fennmaradó összeget meg kérte tőlünk egyszer , amit akkor nem tudtunk oda adni , de többször kerestük hogy mi legyen a folytatásban az autóval . Mivel mi eladni , vagy leadni bárhol nem tudtuk mert nem volt a tulajdonomban.
A legutolsó beszélgetésünk vele februárban volt amikor abban egyeztünk meg ha lesz neki és nekünk egy olyan időpont akkor leülünk és megbeszéljük a továbbiakat . Ők ez idő alatt kivonták a forgalomból az autót és nem keresték minket .
Azt elkell mondanom hogy 500 km a távolság közöttünk és az előadó között .
Ezt igazából azért írtam le hogy érthető legyen a következő ami miatt írtam .
Vasárnap éjszaka amíg mi aludtunk a gyermekeimmel, éjszaka az autót kilopták a bekerített udvarunkrol. Az eladó fia volt , feltételezhetően nem egyedül . Nem láttuk hogy ők voltak , mivel aludtunk , de mivel megkerestük hogy eltűnt az autó , beismerte hogy ő vitte el mert az övé .
Tőlünk egyszer sem kerte hogy szeretné elvinni.
Ebben az esetben kihívták a rendőrséget akiknek elmeséltem és azt mondták hogy maganlaksertesert tehetek feljelentést . Jeleztem feléjük hogy szeretném megtenni és abban egyeztünk meg a rendorseggel hogy majd keresnek és bemegyek írásban feljelentést tenni .
Ugye ezért büntethetőek az elkövetők csoportosan elkövetett maganlaksertesert ?
És továbbiakban mivel már 300 ezer ftot kifizettem az autóért , esetleg nem volna valamilyen jogom hozzá ?
Mellette meg kell említenem hogy már árulja az autót ,amit ha úgy nézzük kilopott az én udvarombol.
Köszönöm a válaszokat .
És kérem bárki bármilyen tanáccsal tud szolgálni , tegye meg . Nagyon fontos . Mert nagyon felháborított az eset .
Szép napot !

rigoz # e-mail 2019.07.23. 11:56

Tisztelt zefira!

Szerintem ezzel személyiségi jogi perben jogilag mit kezdeni, abban viszont a jogi képviselet kötelező.

zefira # e-mail 2019.07.23. 11:26

Tisztelt Szakértők, szeretném a segítségeteket kérni:
Családi házban lakok és 2019.07.04-én leolvasták az áram-és gázórát. Természetesen nem voltam otthon, nem adtam senkinek sem engedélyt, sem meghatalmazást arra vonatkozóan, hogy az udvarba a távollétemben bárki bejöhessen, de még értesítőt sem kaptam a leolvasás tényéről. 2019.07.12-én panaszt tettem az E.ON-nál, 2019.07.22-én azt a hivatalos választ kaptam, hogy a „munkatársunk a leolvasás idején az Ön ingatlanától néhány házra lakó rokona (anyósa) mondta a leolvasó kollégánknak, hogy menjen be nyugodtan az Ön fogyasztási helyére”. Anyósom 4 éve nem jöhet be az udvarba, beszélő viszonyban sem vagyunk.
Szeretném megkérdezni, hogy mit tehetek annak érdekében, hogy anyósom végre belássa, az ingatlan ügyeinek intézésében nem vehet részt, a tudtom és engedélyem nélkül nem dönthet semmiben. Sajnos a szép szó, a figyelmeztetés évek óta nem használ. Szeretném elkerülni, hogy a jövőben ne engedhessen be senkit az udvarba, mert ha most beengedett egy idegen embert, akkor a távollétemet kihasználva bármikor beenged valaki mást is.
Kiegészítésként még annyit, hogy a volt férjemmel fele-fele arányban vagyunk tulajdonosok, de ő életvitelszerűen már 8 éve külföldön él, az ingatlan rendben tartása évek óta az én feladatom. Az E.ON-nal szerződő fél én vagyok és a számlákat is én fizetem. Haszonélvezete az ingatlanon nincs senkinek.
Az E.ON-nal veszekedni nem akarok, nincs is értelme, majd jövőre, ha újra leolvasás van, személyesen elbeszélgetek a munkatársukkal.
Válaszotokat előre is köszönöm.

rigoz # e-mail 2019.02.26. 14:05

Tisztelt csubbakka!

Az nem "magánvádas", hanem magánindítványra üldözendő lesz.

Ez annyit tesz, hogy ki kell fejezni az elkövetéstől számított 30 napon belül, hogy kéri az elkövető megbüntetését.

Ezt írásban vagy jegyzőkönyvezés terhével, szóban kellene megtenni.

oligaliga # e-mail 2019.02.26. 14:02

csubakka

Btk.
221. § (1) Aki más lakásába, egyéb helyiségébe vagy ezekhez tartozó bekerített helyre erőszakkal, fenyegetéssel vagy hivatalos eljárás színlelésével bemegy, illetve ott bent marad, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A feljelentést a rendőrségen tedd meg.

csubbakka # e-mail 2019.02.26. 13:32

Kedves Tagok, Hozzáértők,

Kérem segítsetek az alábbi problémámban.
Van egy zártkerti telkem, mely kerítéssel körül van határolva. "Jó" szomszéd átmászott létrával és kivágta egy 50 éves szálegyenes fenyőmet - gondolom zavarta a kilátásban - illetve ha már ott volt egy ugyanilyen idős nyírfámat. Mindkettő egészséges fa volt.
Rendőrségi feljelentést tettem és utána kiderült számomra, hogy ez egy rongálás (értékhatártól függően bűnügyi vagy szabálysértési, de ez más téma). Illetve azt tanácsolták, hogy tegyek magánvádas "feljelentést" magánlaksértés miatt.
Az utóbbival kapcsolatban kérdezném, hogy helytálló ez az információ, nmegáll-e ez magánlaksértésnek (létrán jött át a másik szomszéd tetten érte/látta. Illetve, hogy ezt hol kell bejelenteni bíróság, kormányhivatal, rendőrség?

Köszönettel
Attila

Bori Bori # e-mail 2018.12.28. 19:25

Csoportosan megerőszakolták a zárat.

Bori Bori
laikus olvasgató, józan paraszt

Vadsuhanc #   2018.12.28. 19:02

Így magánlaksértés. Magánindítványt kell előterjesztened az ügyben a tudomásodra jutás követő 30 napon belül.

Azt, hogy érdemes-e feljelentést tenned neked kell eldönteni. Az erőszakot és a csoportos elkövetését szerintem felejtsd el.

Asztallap # e-mail 2018.12.28. 18:51

Köszi szépen, a lakásba bejelentkezés elmaradt (neki is), de a bérleti szerződés a nevemre szól, cuccaim ott vannak, lakbér az én számlámról ment el minden hónapban.

Vadsuhanc #   2018.12.28. 18:13

Ha a bérleti szerződés a nevedre szól és a lakásba be vagy jelentkezve tehetsz lépéseket az ügyben.

Asztallap # e-mail 2018.12.28. 17:54

Kérdésem: párommal megromlott a viszony, ésatöbbi, a lényeg:

  • van egy közösen bérelt házunk, amit 2019 jan. 10-el mondtunk fel, addig ki van fizetve (kifizettem).
  • 2 hete elszállítottam pár személyes dolgomat az új lakásomba, de még maradtak ott dolgaim
  • nem aludtam már ott 2 éjszaka, de nappal használtam a házat (otthonról dolgozok)

A 2. éjszaka után, délelőtt nem tudtam bemenni a házba, mert az ex lecseréltette a zárat a tulajdonossal. Arra hivatkozott, hogy én már nem lakok ott életvitelszerűen. Rendőrt hívtam, ő utasította a nőt arra, hogy adjon kulcsot az új zárhoz. Mint megtudtam, elhívta a tulajdonost mindkét éjszaka, hogy megnézze ott alszom-e, a 2. éjszaka már meg is állapították, hogy én életvitelszerűen elköltöztem, jött zárcsere. A párom 14 éves lányát hagyta otthon aznap, aki nem engedett be, majd hazajött a nő, és és ő sem akart beengedni.

Kérdésem, megvalósult-e a magánlaksértés az ex (és esetleg csoportosan a tulaj) részéről, számít-e, hogy este 10 után követték el faluhelyen, elkövettek-e dolog elleni erőszakot a zár ellen - azaz érdemes-e feljelentéssel honorálni a buzgalmat?

Köszi szépen a válaszi!

whylo # e-mail 2018.05.31. 21:51

Köszönöm a válaszát, Batka75!

batka75 #   2018.05.28. 10:21

Ha végig folyamatban volt az eljárás akkor nem feltétlenül évült el (tehát közben eljárási cselekmények voltak ) bár igaz, hogy a szabálysértés általános elévülési ideje 6 hónap. Magánlaksértés szabálysértése valóban magánindítványra büntethető a bíróságon, azonban a rendőrségen előtte egy un. előkészítő eljárást kell lefolytatni (ettől el lehet térni) melyben a felek meghallgatásra kerülnek és ekkor kerül át bírósági szakaszba. Az effajta bírósági szabálysértési eljárások ügye döntően (már bocsánat) a "tyúkperek" kategóriája, a legtöbbször figyelmeztetéssel zárulnak, max. a pénzbírságot alkalmazzák de ehhez nyilván a vétkességet meg kell állapítani, ami a leírtak alapján elég kétséges. A könnyű testi sértés esetében is a bűnösséget meg kell állapítani és nyilván a sérülést azért legalább egy látlelettel alá kellene támasztania a másik félnek, hogy milyen sérülés és mikor, mikor járt orvosnál ott mit mondott a keletkezéssel kapcsolatban (ennek benne kell lennie a látleletben). Az, hogy ki-kiről mit híresztel, ki kiabált először ki hangosabban ki mondott csúnyábbat nagyobbat...noss... ez senkit nem érdekel.

whylo # e-mail 2018.05.27. 10:16

Tisztelt Batka75!

Köszönöm a gyors válaszát. Én és a család között jó viszony volt, számtalan közös ebéd, szoba festésben való segítség, bevásárlás és közös időtöltés jellemezte a kapcsolatomat a családdal és volt párommal. Mivel én késő estig dolgoztam minden nap, így fél éven keresztül 9 óra után mentem hozzájuk, és ott töltöttem az éjszakát, szinte már családtagnak éreztem magam.Az én célom a jó viszony ápolása volt, okom nem lett volna se fenyegetni őket, se bántalmazni. Szépen megkértem Húgát, hogy volt párom féltékenysége miatt, kérem hogy ne híreszteljen rólam semmit. Erre a mondatra a család hozzám való viszonyulása teljesen megváltozott, és haragosak lettek velem szemben, mire kizavartak a házból. Én nem értettem a hirtelen változást, de a kérésre eleget is tettem, a házból kimentem, az udvaron még volt párommal váltottam néhány mondatot és elhagytuk közösen a házat/udvart. Se pofozkodás se fenyegetés nem történt. Orvosi látleletre így nem tudom hogyan, vagy mi okból tettek szert, de még nem volt tárgyalás, így nem tudom hogy rendelkeznek e egyáltalán ilyesmivel. Az idézésen amit kaptam, rajta áll a Vádló(Édesanyuka)tanúvallomása, és abban sem szerepel semmilyen tettlegesség.
A feljelentéstől eltelt 6 hónap, így ha magánlaksértés szabálysértés történt, úgy értesültem az már elévülhetett. A kérdésem még az lenne, hogy a szabálysértést is elkövettem ebben az esetben? Miután a család várt engem, én jogellenesen mentem hozzájuk? Ő állításuk szerint én még órákat voltam a házban/udvaron, miután felhívták a figyelmem hogy távozzak. A bent maradás körül-belül 15 perc lehetett, melyet az udvaron töltöttem volt párommal.
Válaszát nagyon köszönöm.

batka75 #   2018.05.27. 07:16

A magánlaksértéshez mármint a bűncselekményi megvalósulásához dolog vagy személy elleni erőszak is kell. (Vagy megrongálsz valamit vagy bántalmazol) Ha ez nem volt akkor ezen bűncselekmény nem lehet, viszont akkor hogyan jön a testi sértés miatti bírósági idézés ami magánvádas és legalább egy orvosi látlelet kellene hozzá. Szval volt-e pofozkodás (vagy hasonló)? A magánlaksértés rendőrségi nyomozással indul ugyhogy ha egyből a bíróságra idéztek akkor ez nincs. Hogy a könnyű testi sértés megvalósult e az Te tudod igazán más kérdés hogy abból mi bizonyítható.

whylo # e-mail 2018.05.26. 23:11

Tisztelt hozzáértők!

A következő eset történt meg velem. Volt páromhoz jártam át fél éven keresztül. Egyik alkalommal, mikor átmentem hozzá(volt párom várt engem),(a kapu és a ház ajtaja nyitva volt) a konyhában a húgával összeszólalkoztam, mire édesanyja kiabált velem és kizavart a házból. Én az udvaron megvártam páromat, és még váltottunk pár mondatot, mire az édesanyja kiabált hogy takarodjak innen, mert kihívja a rendőrséget. Ezután volt párommal távoztunk. Másnap az édesanyja feljelentést tett ellenem, magánlaksértés vádjával, amelyben állítja hogy én többszöri felszólításra sem hagytam el a házat, és órákig náluk voltam. Még olyan hazugsággal egészítette ki a vádat, hogy olyan kijelentést tettem, hogy legszívesebben pofán vágnék mindenkit és ennek lesz folytatása. Magánindítvánnyal, könnyű testi sértéssel idéztek be engem a bíróságra. A tanúvallomása szerint én berontottam a házba, és kiabáltam a húgával. Volt párom tanúskodik hogy én nem kiabáltam, hanem ők kiabáltak velem, és nem tettem ilyen kijelentést hogy pofán végnék mindenkit. A bent tartózkodásom körül belül, a házban 5 perc volt, az udvaron a beszélgetésünk még kb. 15-20 percig tartott. Rendőri intézkedés nem történt, sem tettlegesség, sem fenyegetés.

Szeretném kikérni a hozzáértők véleményét, hogy ebben az esetben követtem el bármi jogelleneset, illetve ha igen, akkor mire számíthatok?

Válaszokat előre is köszönöm!

wers #   2018.04.14. 09:59

Önkormányzat. Jegyző ott van.

H.Zsuzsa # e-mail 2018.04.14. 09:58

Biztos hülyeséget kérdezek: Közjegyző, vagy önkormányzati jegyző az illetékes ebben? Mivel a bentlakó tulajdonostárs fenyegetőzik is (csákánnyal fogad minden vevőt) lehet rendőri segítséget kérni? Mi van, ha dirrekt elköltözik pár hétre-hónapra a házból?