Fórum büntetőjog régebbi elöl     új hozzászólás


fenyegetés, zaklatás

Zsola83 # e-mail 2019.12.28. 11:43

Tisztelt Szakértők!
A következő problèmàban szeretnèm a segítsègüket kèrni, ugyanis lassan magam “zaklatókènt” kezdem aposztrofálni.
Nagyon jó baráti viszonyt ápoltam kedves ismerősömmel, akivel napi szinten kontaktusban voltunk, interneten, szemèlyesen. Látszólag minden rendben volt, nem èszleltem problèmàt, majd egy idő után nem válaszolt a megkeresèimre. Aggódtam miatta, többször hívtam, írtam, nem válaszolt, majd egy idő után közölte, hogy nem hibáztam, nem kell bocsánatot kèrnem, Ő hibázott, csak most egyedül szeretne lenni. Magyarázatot nem kaptam tőle! Valahogy úgy èreztem megèrdemlem a magyaràzatot, ráadásul kölcsönadott dolgaim is voltak/vannak nála!
Kèrèsèt pàr napig tiszteletben tartottam, majd úgy döntöttem a dolgaim elkèrem tőle, ès írásban több üzenetet küldtem neki körülbelül 10 napon keresztül, sajnos napi több üzenet is elment, amelyben szerettem volna magyaràzatot kapni a tettère, többször hívtam is, hívásom nem fogadta, üzeneteim ignorálta. Ez lelkileg nagyon megvisel! Sèrtő, bántó, szemèlyisègèt korlátozó szavakat soha nem írtam, egyszerűen az üzenetek száma volt sok, vélemènyem szerint kb összesen 20-25, amelyben magyaràzatot szerettem volna tőle kapni. Holmijaim egy rèszèt visszaadta, de akkor sem törtènt bántó ès sèrtő megjegyzès. Ma megfogalmaztam, hogy nem tudom ezt tovàbb folytatni, mert zaklatàsba mennek így át az üzeneteim, ha azokra választ nem kapok, így megírtam neki, hogy bèkèn hagyom, ràbízom a lèpèseket! Sajnos üzeneteim szomorúságomban visszatöröltem, így igazolni nem tudom, hogy valóban nem törtènt bántó, korlàtozó írás. Nem tudom, hogy Ő ezt mikènt éli meg, de félek Ő màskènt mint Èn.
Tisztelt Szakértők, a kèrdèsem az lenne, hogy ebben az esetben engem esetlegesen vàdolhat-e a zaklatókènt? Az ignorálás számomra fájdalmas lelki teher, frusztráció volt, ès ez generált üzenetsokasàgot, de hangsúlyozom magyaràzatra lett volna csak szükségem, hogy lezàrhassam a kapcsolatot.
Vàlaszukat előre is tisztelettel köszönöm!

tamás22 # e-mail 2019.12.13. 13:27

Hát elég érdekes helyen lakom, ez tény, bár a felsoroltak közül konkrétan egyik sem.

A kamera kiírásán elgondolkodtam már én is, de nem igazán jutottam zöldágra a döntéssel kapcsolatban.
Ugyanis azon gondolkodtam, hogy az idejáró problémás emberek (nem, nem mind problémás, csak szemlátomást mindig akad egy-kettő köztük) esetleg "felhívásnak" veszik, mert szemlátomást örömüket lelik abban, hogy ne a szabályoknak/elvárásoknak megfelelően viselkedjenek, s nincs következménye, szóval leheg hogy csak olaj a tűzre, ha külön felhívom rá a figyelmet. Plusz mivel egy kis folyosórészről beszélünk, ami le van elzárva a ráccsal, oda csak az jön, aki hozzám akar bejönni. Más lakás, helyiség nincs azon a részen, tehát a "problémás" illetőknek meg elvileg be sem kéne lépniük a folyosóba.
Na meg aki illetékes és ide jár (az épület gazdája is) tud a kameráról, miattuk is feleslegesnek láttam a kiírást.

Mondjuk én ettől függetlenül nem tartom normális dolognak, hogy az ember ajtaja előtt simán lehet rángatni a rácsot, mert engem "csak" idegesít, de a kedvesem kifejezetten fél, hogy mi van ha rátörik esetleg az ajtót, mikor egyedül van otthon.

drbjozsef #   2019.12.13. 12:59

Elkövetnek ők valami jogsértést a káromra?

A rács rázása, és a lakat huzigálása önmagában nem, amíg az neked nem okoz kárt.

Az ablak betörése, illetve az ajtó felfeszítése természetesen a károkozáson túl magánlaksértés lehet.

Mit lehet tenni? Én baromi nagy betűkkel kiírnám a rácsra, hogy kamerával megfigyelt terület. (Egyébként, közterületre nem láthat rá a kamera elvileg, ha az ajtód előtti terület az, akkor te is szabálytalan vagy, társasházi közös területre pedig csak a közösség üzemeltethet a Tht. szerinti kamerákat)

Hol laksz, valami börtön vagy fogyatékos intézet szomszédságában?

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

tamás22 # e-mail 2019.12.13. 12:46

A helyzetet talán még árnyalja, hogy ez évek óta fennálló probléma.
Amíg nem volt vasrács felszerelve, kétszer szakították be a lakásajtót "játékból", mondván hogy csak tréfából lökte meg egyik a másikukat, s ilyen szerencsétlenül esett. Szerencsére mindkét esetben otthon voltam, így egyéb káresemény nem történt.
És persze volt egy hívatlan éjszakai látogatóm is, aki az ajtót próbálta feltörni, s testalkat alapján szintén az említett emberkék közül való lehetett, de gyorsabban menekült, mint hogy ténylegesen azonosítani sikerült volna.
Egyszer meg ugyanígy "játékból" a bejárati ajtó vastag üvegablakát sikerült betörni nap közben, szóval ezek után érthető tán, hogy a türelmem fogytán van.

Pillanatnyilag viszont ott a rács, s a rács által védett területen egy biztonsági kamera van felszerelve, ami kb fél méterre kilát a rács elé is, innen vagyok ilyen jól informált a távollétemben történt dolgokról.

tamás22 # e-mail 2019.12.13. 12:18

Tisztelt Fórumozók!

Egy elég érdekes ügyben szeretnék tanácsot kérni.
A helyzet a következő:
A lakásom előterét védő vasrácsot rendszeresen feszegetik a szomszédomba járó emberkék. Gondolom nem különösebb betörési szándékkal, hisz jöhetnének éppen feszítővassal is, de két-három heti rendszerességgel akad egy, aki megpróbálja a rázárt lakat ellenére is kifeszegetni a rácsot, vagy a lakatot kézzel letépni, erőteljes rángatásokkal kinyitni.
Próbáltam a "főnökükkel" beszélni, de ő azzal védekezik hogy nem lehet velük minden pillanatban (holott hivatalosan nem hagyhatná őket magukra soha az épületben), plusz nem is nyilvánvaló, hogy ott egy lakás van, s csak arra kíváncsiak, mi lehet a rács mögött.
Kellemetlen, mert mikor nem vagyok otthon és egyszer mégis sikerül nekik átjutni a rácson, akkor a lakásajtó sem lesz nekik akadály, ha meg otthon vagyok és kimegyek, a bennem gyülemlő feszültség miatt lehet hogy túlreagálom a dolgokat, s kellemetlen fordulatot vehet az, hogy elzavarom őket.
Létezik vajon erre a helyzetre valami megoldás? Elkövetnek ők valami jogsértést a káromra?

rowland # e-mail 2019.08.31. 14:01

Anina98

Az ilyennel semmit nem tudsz.
Egyetlen működő megoldás van. Költözés.
Ők nem fognak.
Ha nyugalmat szeretnél a családodnak, nektek kell menni.

rowland # e-mail 2019.08.31. 13:57

evi_

  • a közösségi oldaladon is változtass jelszót.

A legjobb, ha az eddig használt email címed helyett az új email címed csatolod a közösségi fiókodhoz, és ezen túl már az új fiókkal jelentkezel be.

Ha tudod, hogy milyen oldalakra regisztrált az email címeddel, jelezd az oldal admin.-jának, hogy visszaélés történt, és titsák le az adott profilt, fiókot.

rowland # e-mail 2019.08.31. 13:49

evi_

Az email fiókodon (ha azóta még nem tetted meg), azonnal változtasd meg a jelszavadat. Olyanra, ami legalább 10 karakter. Van benne NAGY és kis betű, illetve speciális karakter (+!%*=&#) stb, és nem kötődik évfordulókhoz, születésnaphoz, családtaghoz, címhez, iskolához, kisállatodhoz, kabalához, vagy egyszerűen bármiképp hozzád.
Legalább, így kizárod.

Utána egy másik email szolgáltatónál regisztrálj egy új fiókot, és kezdd el azt használni a barátaiddal való levelezésre, kapcsolattartásra.

SOHA, SENKINEK ne adj ki jelszót! Főleg úgynevezett "párkapcsolatoknak". Semmi köze a levelezésedhez. Senkinek. Az magántitok. Ha másra tartozik bármi, számos lehetőség van (pl. továbbítani, kinyomtatni, stb) megosztani másokkal. Lehetőleg úgy, hogy -kiveszed a feladót a továbbításra küldés előtt, s így- kevésbé sodrod őt is veszélybe

Ugyvedvalaszol.com # e-mail 2019.08.30. 18:16

flori_

Forduljon másik szakorvoshoz, aki szembeállítja a tényeket egymással.

Kérdéseire élőszóban válaszolunk, keresse weboldalunkat.

Orvosi kérdésekkel az orvosonline.com címen azonnali választ kaphat, telefonon, ezekre.

AZ ÜGYVÉD VÁLASZOL
Jogorvoslat Azonnal
https://ugyvedvalaszol.com

flori_ # e-mail 2019.08.30. 17:36

Tisztelt fórumozók!
A volt párom kapcsolatunk kezdetén egy még nem megnevezett elmebetegségről szóló szakvélemény írását tervezte egy igazságügyi orvosszakértő barátjával, ha nem csinálom amit kér tőlem, majd évekkel ezelőtt elküldött egy pszichiáter ismerőséhez, mert szemétkedései miatt kiborultam (pl. beleolvasott levelezésembe, üzeneteimbe, meghatározta, hogy mit vásároljak, mit egyek, húsevést megtiltotta, követelte, hogy templomba járjak, nyilvántartotta, hogy mikor mit csinálok, kivel találkozom). A kapcsolat második évétől már bántalmazás is előfordult ez előírások be nem tartása miatt. A párom ellenőrizgető mániája miatt enyhe depresszió volt a diagnózis, amire egy év kezelést írtak elő eredetileg, de már másfél éve kezeltek, mert az orvos állandóan a volt páromról próbált kérdezgetni. Amikor szakítottunk (elmenekültem tőle), a pszichiáterhez járkálást is be szerettem volna fejezni, de volt párom egy szakvéleményt íratott, amit már kapcsolatunk kezdetén tervezgetett, ami szerint azt képzelem, hogy irányít, ami az ő elgondolása, szerintem csak zaklat. Ráíratja magát a dokumentumokra, hogy mikor mit csinál, az orvos hozza elő ezt a témát, annak ellenére, hogy kértem, hogy fejezze be. Az orvossal üzenget nekem, feljelentéssel fenyegetőzik, ha nem csinálom azt amit előír nekem és köteleznek, hogy ellenőrzésre járjak általában olyan dátumokon ami kapcsolatunk eseményeinek évfordulója. Már többször megköszöntem az orvos segítségét és otthagytam, de zaklat, hogy járjak hozzá, mert a volt párom azt kérte. Az orvosnak az évekkel ezelőtti kapcsolatunk a fő téma, ami szerintem zaklatás. A szakvélemény szerint paranoia, ezért nem lehet zaklatás miatt feljelenteni, mert a volt párom szerint képzelem, hogy zaklat. Ebből hogyan lehet kijönni?

drbjozsef #   2019.08.13. 07:55

Jutka70,

A veled szemben folytatott rendőri intézkedést felveheted közterületen, vagy a saját magánterületeden. Más tulajdonán az ő beleegyezésével.

De a felvételt nem hozhatod nyilvánosságra semmilyen formában.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Szomorú örökös #   2019.08.13. 06:45

Jutka70

ilyen esetben, készíthetek videó felvételt az intézkedő rendőrökről?

Hát ha hagyják... ;-)

Jutka70 # e-mail 2019.08.12. 20:51

ilyen esetben, készíthetek videó felvételt az intézkedő rendőrökről?

aprilismajus # e-mail 2019.08.12. 08:31

Ha könnyű testi sértésről van szó, az magánindítványra büntethető, ekkor csak a jogosult indítványára indítható büntetőeljárás, máshogy nem, s ha a bíróság magánindítvány hiánya miatt szüntette meg az eljárást, akkor véleményem szerint panaszt tehet a kérdező a rendőrség ellen (Független Rendészeti Panasztestület).

Jutka70 # e-mail 2019.08.11. 20:25

Jó napot.

Édesapám kihívta a mentőket, és a telefonba azt mondta a gyereke bántalmazta. Természetesen nem igaz. Ezután a rendőrség, kihallgatott és megkérdezte az érintetteket. Nem tett feljelentést, magánindítványt. Ezután a rendőrségre írt levelet, miszerint, nem kíván feljelentést tenni, és nem történt végül is semmi. Ittas, gyógyszer hatása alatt volt. Ezután a rendőrség megkeresett ismételten, és az apuka lát leletét, orvosi papírjait akarta tőlem beszerezni. Közöltem velük, keressék meg édesapámat, aki most is a kórházban van, ittassága miatt és kérjék el tőle. Aztán a rendőrség, átadta a bíróságra az esetet, a bíróság elutasította feljelentés hiányában. Azt szeretném kérdezni, lehet szó rendőri túl kapásról? Miszerint, átadták a bíróságra, feljelentés hiányában is? Ez alatt azt értem, hogy szerettek volna ügyet csinálni belőle.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.08.10. 15:04

Miért nem tudnak a népek konkrétan kérdezni?

www.kbs-ugyved.hu

drbjozsef #   2019.08.10. 14:42

Mellon,

1. Jogszerű cselekmény, jogorvoslat kilátásba helyezése nem lehet jogszerűtlen önmagában (="feljelentelek", "beperellek"). Az alaptalanság csak egy vélemény, amíg a bíróság nem dönt ténylegesen - te is csak "hiszed", hogy alaptalan.
Ha feltételes eset is van benne (="feljelentelek, ha nem adsz 1millió forintot"), az már lehet határeset zsarolás tényállásának szemponjából. De az sem egyértelmű...

2. Szerintem egy nyilvános ítélet esetén is vannak személyiségi jogai az érintetteknek. Nem véletlenül anonimizáltak a kereshető határozatok adatbázisai. Maga az érintett a saját adataiból persze azt hoz nyilvánosságra, amit akar, de az övét más csak bizonyos korlátok között tehet meg.

Mondjuk olvasd el ezt : http://abi.atlatszo.hu/index.php?…

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Mellon # e-mail 2019.08.10. 14:16

Kedves Szakértők,

Két kérdésem lenne, az egyik nem teljesen a témához kapcsolódik, de nem találtam megfelelőbb topikot:

  1. Fenyegetés-e a bírósággal való fenyegetés? Valamint fenyegetés-e ez, ha alaptalan (pl. fogalomzavaron alapul, tehát csak hiszi az illető, hogy van alapja egy esetleges perindításnak, mellyel fenyegetőzik)?
  2. Személyes adat-e egy bírósági eljárás eredménye az érintettek vonatkozásában? Tehát pl. valakit elmarasztal a bíróság, ezután jogsértő-e, hogyha erről egy érintett közösség nyilvánosságát értesítjük (hogy pl. tisztázódjon egy személy reputációja, akivel szemben hitelrontás történt, ennek igénye ugye adja magát), és ha nem sért ez jogot, akkor jogszerűen igényt támaszthat-e a bíróság által elmarasztalt személy, hogy a közzététel szűnjön meg? Magyarán itt pl. magánügye-e a bíróság által elmarasztalt személynek az elmarasztalás ténye?

Köszönöm.

Erika85 # e-mail 2019.07.11. 13:41

ó napot. A volt munkahelyem miatt szeretnék feljelentést tenni.
Meg rágalmaztak azzal hogy tönkre akartam tenni a céget. Mutattak
valami videót amin állítólag beleteszek egy sszivacs darabot a
termékbe. Ez egy liszteket meg hasonlókat csomagoló cég. Én egy
47kg nő vagyok és mikor 3 férfi fog közre megilyedtem. Útána meg
megfenyegettek hogyha rosszat szólók a cégről megtalálnak. Még a
facebook fiókom iránt is érdeklődtek. A fizetésem sem kapom meg
mondván kárt okoztam. Még a papirjaim sem hajlandók oda adni. Mit
tegyek? Mindenképpen fel szeretném őket jelenteni de nincs pénzem
a peres eljárásra. Köszönöm Krizsán Erika

Dénes 26 # e-mail 2019.07.01. 12:33

Köszönöm a válaszokat...
Nem idegesítem magam ezzel.
Természetesen a húgomnak elmondtam a sztorit.

rigoz # e-mail 2019.07.01. 07:02

Tisztelt Dénes 26!

Fel lehet ám a hölgyeményt is jelenteni, bár lehet, hogy az csak olaj lenne a tűzre.

Meg Én letiltanám az Ön helyében, hogy hívni tudjon, SMS-t tudjon írni etc.

Ha meg a húgának előáll ezzel, egyszerűen közölni kell vele (mármint a húgával), hogy ez nincs így, ha nem egy nagyon-nagy ökör - már bocsánat, hogy ezt mondom -, akkor csak a saját bátyjának (azaz Önnek) hisz jobban, mint egy számára vadidegen, ismeretlen névtelen valaki állításának.

Nyilvánvalóan pénzt akar Önből még kizsarolni, rosszabb esetben ily erőszakos módon próbálja birtokolni is, de az előzményre tekintettel szerintem ez csak a pénzről szól nála már...

Ha a maga ellen pedig valóban indult eljárás, akkor pedig arról hivatalosan értesülni fog, addig az ilyen irányú fenyegetéseit hagyja csak lógni a levegőbe...

Dénes 26 # e-mail 2019.07.01. 03:30

Köszönöm a választ.
Értem. A lényeg, hogy nem csináltam-tettem semmit ami bármilyen törvénybe is ütközne.(csak beszélgettünk....)
Új fejlemény, hogy smseket ír és azzal fenyeget, ha nem fizetek, megírja a húgom faebokos ismerőseinek, hogy milyen aljas, szemét vagyok. Nem reagáltam az sms re, de szívem szerint felhívtam volna aztán elküldöm, de szerintem akkor még durvábban nyomná...
Bármit megtehet? ezt kérdezem. (úgy hogy nem jogos, nem igaz)
Rágalmazhat bárki? mert olyan kedve van? Ezt nem értem.
Ha ez megtörténik mit kell tennem?
Kezdek besokalni ettől....

oligaliga # e-mail 2019.06.24. 21:49

Dénes 26

Semmit. Ha a rendőrség komolyan veszi, úgyis megkeres. Már ha tényleg van feljelentés.

Dénes 26 # e-mail 2019.06.24. 21:26

Tisztelt ügyvédek…
Jelenleg külföldön élek, de egy hónapja otthon voltam a szüleimnél és chateltem egy magyar lánnyal.
Egyszer elkezdte, hogy nagyon nagy bajban van, mert az anyukájának gyógyszert kell vennie én meg gondoltam segítek neki. Küldtem neki paypallel 20 ezer forintot. Aztán megint panaszkodott, hogy kidobják az albérletből, ha nem tud most azonnal 20e Ft ot a főbérlőnek adni. Gondoltam, jó segítek.
Persze a beszélgetés alatt beszéltünk mindenről, arról is hogy találkozunk, meg elviszem wellnesselni, de aztán végül is nem találkoztunk. Meg is szakadt a kapcsolatunk, aztán úgy 2 hete nézem a paypal számlám és látom, hogy fizetési igényt nyújtott be, 50e Ft ra, tartozás címén(visszautasítottam), erre elkezdte a chaten írni, hogy ha nem küldöm nagyon megfogok lepődni, ha legközelebb hazamegyek. Ok, letiltottam a chatről, persze előtte leírtam neki , hogy én nem tartozok neki semmivel.
Aztán két nappal később nézem a paypalomat és megint fizetési igénye van, de már 100 e Ft ra,(tatzozás címén) amit természetesen visszautasítottam megint.
Mivel letiltottam sms t írt, hogy gondoljam meg magam mert nagyon megütöm a bokám… ok gondoltam mondja csak…
Eltelt két nap megint ott van a fizetési igénye, de most 120 e Ft ról.
És írt egy smst, hogy most megy a rendőrségre és feljelentést tesz , hogy én folyamatosan szexuálisan zaklatom. (én már nem kommunikálok vele)
És gondoltam, majd csak leáll, de nem. ma azt írja, hogy körözés van rám kiadva Magyarországon szexuális zaklatás miatt.
ezt inkább beírom, szó szerint:
„ Szevasz dragam ..szedd ossze magad... mert elfogato parancs van ellened.ervenyben sexualis zaklatas miatt.nem viccelek !!!!
Megmondtam.ne szorakozzal velem !!!!! „

Szóval , lehet hülye voltam, de sosem zaklattam, nem is találkoztam vele….mit kell csinálnom, hogy leálljon, forduljak rendőrséghez? De jelenleg Londonban vagyok.
Kérem segítsenek, egyáltalán mit kezdjek, mert kb már kezdek ezen kiakadni., lehetséges ezt komolyan gondolja és körözés van ellenem? sajna nem értek a joghoz.

Előre is köszönöm a segítséget.
Dénes

evi_ # e-mail 2019.06.23. 18:02

Tisztelt Forumozók!
Gyerekkorom óta éveken keresztül követett az utcán egy azóta már idős férfi. Megismerkedtünk és kapcsolatot kezdtünk, amit éveken keresztül próbáltam jól működő, komoly kapcsolattá alakítani.
Már az elején kiderült, hogy kattant. Amikor állítólag nem ért rá találkozni, vagy üzente, hogy elutazott, az utcán követett, úgy mint addig, amit tagadott.
Már az első szex után gyakran sértegetett, bántalmazás is előfordult. Pár hónap után potencia gondjaira, néha másik nőkre, utána már mindenfélére hivatkozva elküldött. Ez évekig ment, mert ha nem kerestem, akkor járkált utánam. Már nem akart találkozni, de elmondta, hogy gyerekkorom óta kiderített rólam mindent, és az a célja, hogy sose felejtsem el. Elmondta, hogy tudja mikor hova járok, utánam jött a lakásomra, munkahelyemre, boltba és ismerőseivel zaklatta barátaimat, családomat, és minden ismerősömet. Fenyegetett fejlövéssel és durva bántalmazással, hogy ne merjem megkeresni, majd meg is támadott, akkor elegem lett. Azt mondta nem akarja, hogy mással ismerkedjek, ezért amikor másik férfivel összejöttem, egy orvos barátját megkérte, hogy hamisítson rólam papírokat, amin a kapcsolatunkat képzelődésnek íratta. Elkértem a papírokat, amin abszurd hazugságok vannak, amiről bizonyítani tudom, hogy rágalmazás. Az iratok mindenhol problémát okoznak, javíttatni nem lehet. Pert indítottam az orvos ellen, de nem jelent meg a tárgyalásokon. Az illető azóta is terjesztgeti a hazugságait. Regisztrálgat a levélcímemmel mindenféle oldalakra, amin sértő szövegeket ír rólam, levél és közösségi oldal fiókomat a sajátjának gondolja (még amikor ismertem elkérte a jelszavaimat). Néhány magánügyi holmimat megszerezte és nem akarja visszaadni. Ismeretségeimet mindenféle rágalommal próbálja tönkretenni. Tagadja, és másokat okol, ezért feljelentéssel sem sikerült semmit intézni. Hogyan oldjam meg, hogy befejezze a rágalmazást?