Rokkant helyen parkolás


Agent Cooper # 2014.04.09. 21:11

Kedves sutyika!

Szabálysértési bírság esetén sem szűnt meg a részletfizetési lehetőség.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

sutyika # 2014.04.22. 08:51

Nem szűnt meg???? Én betelefonáltam, mikor megkaptam a csekkemet, és az ügyintéző hölgy tájékoztatott arról, hogy megszűnt a részletfizetési lehetőség. Esetleg kaphatnék valami linket / jogszabályt, amire hivatkozni tudnék?

Agent Cooper # 2014.04.22. 09:08

2012. évi II. törvény 143. § (1):
"A szabálysértési hatóság a pénzbírság és a szabálysértési költség megfizetésére a megfizetésre nyitva álló határidőben előterjesztett kérelemre egy alkalommal legfeljebb hat havi halasztást adhat vagy engedélyezheti a pénzbírság, a szabálysértési költség legfeljebb hat hónapon keresztül, részletekben történő megfizetését. A halasztás, illetve a részletfizetés tárgyában hozott határozat ellen nincsen helye jogorvoslatnak."


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

glitter # 2014.04.22. 09:30

T. Forumozók!

Rokkant helyen parkolásnál (jogosultan parkoltunk, a kártya lecsúszott) sajnos helyszíni bírságot kaptunk (50e) Lehet-e ez ellen fellebbezni és van-e valami esély méltányosságra vagy bármi másra?

Köszönettel!

Agent Cooper # 2014.04.22. 09:47

Kedves glitter!

Amennyiben nem fizeti meg a helyszíni bírságot, akkor szabálysértési eljárás keretében a dupláját fogják pénzbírságként kiszabni. Ezért csak abban az esetben van értelme "fellebbezni" (azaz a helyszíni bírságot meg nem fizetni), amennyiben biztos abban, hogy jogtalanul történt a helyszíni bírság kiszabása és ezt bizonyítani is tudja.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

glitter # 2014.04.22. 09:51

Sajnos a távollétemben történt a bírságolás, ezért bizonyítani nem tudom. Van értelme kérelmet vagy fellebbezést benyújtani. Úgy tudom a Közterület a Rendőrséghez adja át az ügyet és ott döntenek.

Agent Cooper # 2014.04.22. 10:16

Kedves glitter!

Ha jogos a helyszíni bírság, akkor fizesse be, ha nem, akkor ne, de számítson rá, hogy a rendőrség a helyszíni bírság dupláját fogja kiszabni. Ha jogos a büntetés, akkor csak ronthat a helyzetén, amennyiben nem fizeti be. A kiszabott helyszíni bírság semmilyen módon nem lehet alku tárgya.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

sutyika # 2014.04.24. 06:23

Kedves Agent Cooper!

Nagyon szépen köszönöm a segítséget!! Újra felhívtam a közteres ügyfélszolgálatot, rákérdezve, hova küldhetem a kérelmet. Erre megint jött a sajnálkozó válasz, h a részletfizetést megszüntették, de pillanatok alatt elhallgatott a hölgy, mikor hivatkoztam a jogszabályra. Már meg is írtam a kérelmet. Csak az bánt, h emiatt a téves infó miatt lemondtam egy versenynevezést... Mindegy.

Még 1x nagyon köszönök mindent! :)

sutyika # 2014.04.30. 05:49

Kedves Fórumozók és Agent Cooper!

Megkaptam a választ a részletfizetési kérelmemre, melyet elutasítottak.

Az indoklás: a 2012. évi II. tv 39. § értelmében a Főv. Önkorm. Rendészeti Igazgatóság nem szabálysértési hatóság, hanem helyszíni bírság kiszabására jogosult szerv, viszont uezen tv. 143. §-a szabálysértési hatóság jogszabály által biztosított lehetőségére vonatkozik. A rendészeti ig. nem hatóság, így a részletfizetési kedvezményre jogszabályi hivatkozás hiányában nincs lehetőség.

Magyarul büntethet, mint egy hatóság, csak ami az állampolgárokat "segítené" pl. részletfizetéssel, na az viszont nem vonatkozik rájuk. Vicc...

balazsb # 2014.05.06. 23:41

Kedves Agent Cooper!

A keddi este a Jókai tér-Mozsár utca sarkán álltam meg 45 percre, ahol a parkolás után sajnálattal vettem tudomásul, hogy távollétben kiszabott helyszíni bírságot kaptam, 50ezer Ft-al.
A bírság több szempontból nem méltányos szerintem:

  • a kiszabott összeg horribilis tétel
  • a felfestés teljesen le van kopva (se vonal, se tolószékes piktogram), főleg este nem látható
  • tábla jelzi a 2 rokkant férőhelyet,de az Andrássy út felől este beláthatatlan ez a tábla és rozsdás
  • éjjel 23:01-kor büntettek meg, akkor amikor körülöttem több üres hely is volt...

Ezek alapján nem tartom jogosnak a büntetést, mivel félre voltam vezetve
Itt jegyezném meg, hogy már 2009-ben fórumoztak róla, hogy kopott a festés és rosszul van kihelyezve a tábla, továbbá beszéltem a szemben lévő szálloda dolgozóival és ők is megerősítették, hogy ez egy folyamatos pénzbeszedés a Terézvárosi Közterület Felügyelettől. A festés és tábla jó ideje nincs felújítva és ide járnak bírságolni.
Mit lehet ilyen esetben tenni? Fellebbezni? Írni a közterületeseknek? Botrányt csinálni a sajtóban? Vagy írni a polgármesternek? Válaszodat várom! Köszönöm előre is a segítséget!

Agent Cooper # 2014.05.07. 08:41

Kedves balazsb!

Sajnos én is úgy tapasztalom, hogy minden kerület kitermeli a saját helyszíni bírságot termelő aranytójó tyúkocskáját. Tulajdonképpen valamiféle szokásjogi adónak is tekinthető. Van, ahol térfigyelő kamerán lesik, hogy mikor fut be egy újabb balek...
Első körben azt tudnám javasolni, hogy kezdeményezze a helyszíni bírságolás kérelemre történő felülvizsgálatát a Szabálysértési törvény 99./A § (2) bekezdésre történő hivatkozással. A kérelmében pontosan írja le, hogy miért nem észlelhette, hogy a parkolóhely mozgáskorlátozottak számára van fenntartva.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

sysa01 # 2014.05.08. 11:02

Segítséget kérnék:
40 éve vagyok gépjármű oktató. Mozgáskorlátozottaknak fenntartott várakozóhelyen álltam 1 perce. Rendőr jön, én itt nem állhatok, rá se hajthatok. Feljelent. Akkor vegyünk fel itt és most jegyzőkönyvet. Nem veszünk. Feljelentésében még csak olyat írt, "huzamosabb ideig" amit ugyan a KRESZ nem ismer, de a bíró egy bírósági titkár nem - nem nagyon érzem rajta még a tárgyilagosság jelét sem. A bíróságon azt mondják, túl voltam 10 percen. Fénykép készült, amin ott vagyok, de az intézkedésről. Olyan nem, hogy most, aztán 10 perc múlva ... Semmi bizonyíték. Lesz még egy tárgyalás, mert egyik rendőr nem jött el. Kérdéseim:

  1. Az intézkedő rendőrök lehetnek-e tanuk?
  2. 1 én, 3 rendőr=1 1=1?
  3. Ha más nincs, a bíró "bemondásra" is elmeszelhet 100e Ft.-ra?
  4. A feljelentésben és Határozatban azt írták, az adott helyen "..meg se állhatott és rá se hajthatott volna..."

Walaki nagyot segítsen, mert lehet, víznek megyek....
Köszi előre is.

Agent Cooper # 2014.05.08. 20:02

Kedves sysa01!

Az intézkedő rendőrök lehetnek-e tanuk?
Igen.
1 én, 3 rendőr=1 1=1?
Nem, a három rendőr három tanú
Ha más nincs, a bíró "bemondásra" is elmeszelhet 100e Ft.-ra?
Ha bizonyítottnak látja a cselekményt, akkor igen.
A feljelentésben és Határozatban azt írták, az adott helyen "..meg se állhatott és rá se hajthatott volna...”"
Ezzel mi a baj? Azt írnak a feljelentésbe, amit akarnak.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

gerbera317 # 2014.05.08. 21:02

Nem azon kellene rágódni, mint mondanak a rendőrök. A rendőr nem közlekedési jogász. Te vagy az élő példa, hogy a gépjármű-oktató sem az.

A bíróság egyetlen dolgot fog vizsgálni, hogy várakoztál vagy sem, illetve bizonyított-e a várakozás. Azt sem a rendőr dönti el, hogy „…meg se állhatott és rá se hajthatott volna...”, hanem a KRESZ 40. §-a. (Ha esetleg nincs meg neked a KRESZ, itt megtalálod: http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?… ).
A bíróság hamar be fogja látni, hogy a rokkanthelyen éppenséggel meg lehet állni.

A KRESZ a rokkanthelyet egyértelműen várakozóhelyként definiálja:

17. § (1) e) „Várakozóhely” (110. ábra); a tábla a járművek kijelölt várakozóhelyét jelzi, a tábla alatt elhelyezett kiegészítő tábla jelezheti a várakozó helyen kötelező elhelyezkedés módját vagy azt, hogy a várakozóhely kizárólag bizonyos járművek (pl. csak mozgáskorlátozott személyt szállító jármű 115. ábra és 115/a. ábra) részére van fenntartva.
18. § (7) A 17. § (1) bekezdés e) pontjában szereplő kiegészítő tábla ábrája (115. ábra), amely a mozgáskorlátozottak gépjárművei részére fenntartott várakozóhelyet jelöli, útburkolati jelként önállóan is alkalmazható.
59. § (1) d) A rendőrség, a közterület felügyelet, a közút kezelője - az üzemben tartó értesítése mellett és költségére - elszállítással eltávolíthatja azt a járművet, amely a mozgáskorlátozottak gépkocsijai részére fenntartott, jelzőtáblával (115. és 115/a. ábra) vagy útburkolati jellel megjelölt várakozóhelyen jogosulatlanul várakozik.

Ezek után a bíróság már csak azt fogja vizsgálni, hogy te ott csak megálltál, vagy pedig várakoztál is:

1. számú. függelék III. szakasz d)-e) pontok:

  1. Megállás: járművel a be- és a kiszálláshoz, vagy a folyamatos fel- és lerakáshoz szükséges ideig, illetőleg - ha a vezető a járműnél marad - egyéb okból legfeljebb 5 percig történő egy helyben tartózkodás.
  2. Várakozás: járművel a megállásnál hosszabb ideig történő egyhelyben tartózkodás.

Ha végig az autónál maradtál, akkor már csak azon fog menni a pofozkodás, megvolt-e az 5 perc vagy sem. A bizonyítási teher a rendőrökön van, és világos, hogy az intézkedés már nem számít bele az ott töltött időbe.

Innentől már csak rajtad múlik, lenyomod-e a zsernyákokat, vagy inkább ők tégedet.

Véleményem # 2014.05.09. 06:49

sysa01

Első neki futásra úgy gondolom, hogy bukta az ügy mármint az Ön részéről.

gerbera317 megközelítése nekem új, de elgondolkodtató. Nem vagyok benne biztos, hogy egy bíró ennyire belemélyül vagy ezt firtatja majd mármint a perc kérdést. Ha mégis 99% hogy a 3 rendőr az 5 percen túli időt fogja mondani. Aztán egyik fél sem tud bizonyítani semmi konkrétat bíró függő lesz, hogy nem lesz semmi vagy 100.000 Ft.

Nyilván vannak ellen példák, de azért a többség a bírságot kapja a végén...

( ha sikerül megúszni ezzel az 5 perc dumával, akkor tartok tőle, hogy tömegével fognak erre hivatkozni majd. a valóban rászorult arra a parkoló helyre jogosult rokkant meg körözzön azalatt az "5 perc" alatt, hogy meg tudjon állni... érdekes )

laszloze # 2014.05.11. 12:01

Tisztelt Agent Cooper!

Véleményt szeretnék kérni. Engem is megbirságoltak rokkant helyen való jogtalan parkolásért. A készenléti rendőrök aláírattak velem egy zöld és egy piros papírt helyszíni bírság kiszabásáról.
Arról van szó, hogy a készenléti rendőröket meglátva megfeledkeztem hogy édesanyámat, aki rokkant, szállítottam az autóval, és jogosan parkoltunk a lakóházunk előtt ahol rendszeresen is szoktunk parkolni (természetesen olyankor nem a mozgáskorlátozottaknak kiszabott helyen).
Utólag az édesanyám hívta fel a figyelmem, hogy az általa kihelyezett rokkant kártyát a műszerfal alá esve találta meg, tehát lecsúszhatott a műszerfalról. 50.000 Ft-os helyszíni bírságot szabtak ki.

Mivel rokkant parkoló helyre jogosító kártyánk van, van-e helye jogorvoslatnak (a zöld cetlin az olvasható, hogy nincs), és milyen jogszabályra lehet hivatkozni?

Köszönöm mielőbbi válaszát.

Agent Cooper # 2014.05.12. 08:51

Kedves laszloze!

Nem látom értelmét bármit is tenni azonkívül, hogy befizeti a helyszíni bírságot, ugyanis a helyszíni bírság kiszabása esetén a szabálysértés elkövetésének elismerése bizonyítékként értékelendő. Szerintem csak rosszabbul járhat.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

jozzz # 2014.05.17. 16:33

Jó napot kívánok!

Szeretnék kérni tanácsot a következő ügyben.A történet ott kezdődik,hogy a bátyámat vittem orvoshoz súlyos beteg és a belváros közepén egy parkolóban parkoltam,de nem mozgás sérült helyen mert egy 100 férőhelyesen parkolóban 3 db mozgássérültek számára kijelölt hely van és ott már parkoltak.Én ki helyeztem a rokkant kártyát és mire vissza mentünk megbírságoltak.Ez után felhívtam a parkoló társaságot és azt mondták ,hogy csak a mozgás sérültek számára kijelölt helyen lehet parkolni rokkant kártyával,ha nincs szabad kijelölt hely meg kell vásárolnia jegyet.Sajnos nekem erre nincs pénzem ,hogy hetente egy 4-5 órás vizsgálatnál 1500-2000 ft fizessek parkolásra .Az autót is csak azért tartom,hogy a bátyámat tudjam vizsgálatokra vinni.Előre is köszönöm a segítséget.

Véleményem # 2014.05.20. 17:06

jozzz

A topic más formában foglalkozik a témával.
Magyarra lefordítva egy sima fizetős parkolóhelyen nem vettél jegyet. Jogos a bírság, ha így van.
A beteg rokonnak nem tudom milyen lehetőségei vannak költségtérítésre, de ha van ilyen fajta akkor utána kell járni ha nincs akkor meg kell venni a fizetős parkoló helyen a jegyet. Lehet drága, de az üzemanyag sem olcsóbb és egy autó fent tartása sem, azon az 1500-2000 Ft.-on már kár spórolni ha nem használja ki az ember a részére kijelölt parkoló helyet.

jozzz # 2014.05.20. 19:29

Véleményem

Először is ,ha inkompetens vagy a témában nem kellene beleszólni.Másodszor a hsz-ból két dologra tudok következtetni vagy végig sem olvastad amit írtam,vagy pedig szöveg értési problémáid vannak.Azért leírom még egyszer hát,ha sikerül feldolgozni.Kizárólag azért tartom fenn az automata,hogy a bátyámat a kezelésekre eltudjam vinni.Másodszor tudom,hogy nyár van és kollégáid valami szép helyre szeretnének elmenni nyaralni,de ha lehet ne a tiszteségeresen adózó állampolgárok pénzből.

Véleményem # 2014.05.21. 10:18

jozzz

Minden kórháznak van betegszállító autója, akik a rászorult betegeket összeszedik. Ennek a költségeit vagy esetleg költségmentességi részét nem ismerem, de lehet ez is egy megoldás.

Amit leírtál az arról szól, hogy fizetős parkolóhelyen nem vettél jegyet. Sajnálatos az eset, de a parkoló társaság is elmondta, hogy mi a szitu.
Lehet valami méltányosságot vársz el cserébe vagy olyasmit hogy ne kelljen fizetni, de ez nem az helyzet. Tőlem független, hogy a parkoló társaság be akarja vasalni azt az összeget amit te nem fizettél meg.
Az 1500-2000 Ft. ha nem fizetődik be akkor nagyon könnyen nő, sajnos ilyen világot élünk...

monalisa1 # 2014.05.21. 11:36

Érintőlegesen a témához: van kórház ahol ha rokkantat/beteget visznek be akkor az első 30 perc parkolásért nem kell fizetni - ezen idő alatt az illető a recepciónál "lerakható". A gk vezető szedi a lábát és távozik a kocsival a kórház területéről - jó esetben 5-6 sarokra talán talál nemfizetős leállási lehetőséget. Amikor a beteggel/rokkanttal végeztek a kocsiért vissza kell menni...

A rokk.helyen parkoló autókat le kellett volna fényképezni (= dátumozó fényképezőgép), aminek alapján a parkolási társaság ellenőrizni tudja jogosan álltak-e ott vagy sem. Ha nem és pont miatta nem tudott egy jogosult oda beállni, nos lehet kérni a méltányosságot a büntetés utólagos elengedésére.

A kórház saját betegszállító járművét hagyjuk, azt saját szállításra van nem pedig "rendelni" a betegért.

Nem tudom jelenleg hogyan is van, de volt idő amikor benzinpénzt és/vagy évi x összegben közlekedési költség hozzájárulást kapott a rokkant.

póniló # 2014.05.21. 20:31

Jó estét!
Tegnap délután Debrecenben figyelmetlenség miatt rokkantaknak fenntartott helyen parkoltam. A kocsimat elszállították, melyet 20 ezer forintért adták vissza.
Az lenne a kérdésem, hogy ezen felül még meg is fognak bírságolni 100 ezer forintra?

Köszönöm a választ!

Véleményem # 2014.05.21. 21:22

póniló

Ha vissza olvas láthatja, hogy milyen esetek voltak eddig.
Nyilván kapott tájékoztatást amikor az autóért ment, hogy mennyit kell fizetni. Ha nem kapott csekket akkor majd postán fog érkezni és azt kell befizetni. Továbbá érdeklődhet annál a szervnél aki az autót elszállíttatta, a pontos tájékoztatást ott adják meg. További kérdései esetén ajánlatos vissza olvasni a topicban.

GabN # 2014.06.04. 09:33

A kérdésem azokhoz szólna, akik az objektív felelősség alól való kivétel után lenyilatkozták, hogy nem tesznek terhelő vallomást hozzátartozójukra.
Mi történik ilyenkor, küld a hatóság egy értesítőt, hogy lezárták az ügyet?