Ittas vezetés


Lőrik Ügyvédi Iroda # 2021.08.27. 08:47

Tisztelt Hajnikaa29!

Az ismerősét azért nem hallgatták ki gyanúsítottként, mert a tőle levett vérmintát szakértő fogja megvizsgálni és megállapítani mekkora volt a befolyásoltság mértéke. Amennyiben a helyszínen nem vették el ismerőse vezetői engedélyét, úgy az illetékes kormányhivatal küldeni fog egy határozatot, amelyben szerepelni fog melyik naptól szünetel a vezetői jogosultság és az is, hogy a vezetői engedélyt a határozatban szereplő időintervallumban le kell adnia a kormányhivatalnak.

Hajnikaa29 # 2021.08.22. 14:14

A helyzet a következő.. egy ismerősöm sajnos felelőtlen volt,és ittasan ült volán mögé.. (kb 4 feles után) az úton haza felé még mi sem tudjuk "milyen okból" valaki ledudalta és rahivta a rendőröket... Ahogy megerkeztek a rendőrök a hölgy elis ment,az illetővel szondát fujattak,bevitték a kapitányságra majd elvitték vérvizsgálatra... A rendőrségen sem ki nem hallgattàk sem semmilyen papírt nem kapott (kivéve amit az orvos nyomott a kezébe hogy xy idő alatt rendőrségi intézkedés alatt állt) de semmilyen más papírt nem kapott,még ki sem "hallgattàk"... Azt mondták a jogosítványát nagyvaloszinuseggel elfogjàk venni egy időre,de a helyszínen nem vették el tőle,,nála van,akkor vezethet addig amíg nem jön határozat az ügyben??a rendőrök nem mondtàk meg neki 100%-ra,annyit mondtak szerintük ne vezessen . Sajnos neki a munkájához elengedhetetlen a jogosítvány .köszönöm a választ.

Slainte # 2021.08.18. 16:38

Ez már semmilyen nyilvántartásban nem szerepel, ha nem mondod el, nem is fognak tudni róla. Egyébként sem lehet már figyelembe venni.

ABCD # 2021.08.17. 20:40

Tisztelt Fórumozók!

15 évvel ezelőtti ittas vezetés vétség miatt visszaeső vagyok, létezik elévülés az ittas vezetés esetében?
Akkor minimális ittasság, 1 év eltiltást kaptam B kategóriára.

vini66 # 2021.07.20. 14:57

Sziasztok! Már írtam ide, most a fejleményeket is leírom. Megjött a büntető végzése a páromnak. Mint előbb megírtam 0,56mg/l szinttel kapták el januárban. A bíróság büntetővégzésében 8 hónap B kategória eltiltást adott, a C kategóriát meghagyta, így a B kategóriát is szeptemberben vissza kaphatta volna, ám de az ügyészség fellebbezett. Teljes eltíltást és hosszabb időre kért, valamint tárgyalás megtartását. Októberben lesz az előtárgyalás. Teljes elkeseredés, a munkahelyét így már nem tudja megtartani. Szóval nem "játék" az ittas vezetés.

Kiss Kornél # 2021.06.24. 18:31

Sziasztok! Szeretném megosztani veletek a történetem hátha ezel valakinek tudok segíteni. Május 1.en fogtak meg segedmotor ittas vezetésel bevittek az orsre ahol 0.57 ill 0.56 fújtam helyszínen el vették a jogsim rá 4 napra megvolt a kihallgatás ahová már ügyvéddel érkeztem rá 1 hónapra megtortent a vád emelés majd rá 1 hónapra az ítélet amiben az szerepelt hogy 190000 Ft pénz büntetés és kategória eltiltás segedmotorra 1 év 1 hónap és autót továbbra is vezethetek.

KARFA # 2021.06.19. 05:37

Kedves Ferenc!

Ittasan a gépjárműbe szállás indokának megjelölésével semmi esetre sem szerettem volna arra utalni, hogy emiatt enyhítéseket alkalmazzanak, de nem tisztem eldönteni. Nem hallgatták ki, nem kapott egy levelet sem, egy hívást sem, semmit. Az, hogy az ügye még nincs lezárva, nem meglepő, de hogy egy levél sem érkezett, illetve egy behívás sem, számomra érthetetlen. Nem tudom mikor kívánnak tájékoztatást adni a döntésükről, de ahogy Ön írta, nem kirívóan hosszú idő, így megnyugszunk, hogy nem mulasztásról van szó, és esetleg nem elveszítették a papírjait, elfelejtették az ügyét. Nagyon szépen köszönöm a válaszát!

Dr. Pinczés Ferenc # 2021.06.18. 08:43

Tisztelt KARFA,

Ha jól értettem 2020. december 23. indult meg a büntetőeljárás, sajnos ahhoz, hogy mi várható, illetve, hogy méltányolható-e az a körülmény ami miatt autóba ült nehéz állástfoglalni ennyi adatból. Illetve jó lenne ismerni azt, hogy gyanúsítottként kihallgatták már-e az édesapját vagy még az sem történt meg, mivel a félév időtartam egy ittas vezetés esetében indult eljárásban, amennyiben azt az ügyészség nem bíróság elé állítással akarja befejezni nem kirívóan hosszú.

Amennyiben többet szeretne olvasni a témában:https://drpinczes.hu/ittas-vezetes/


dr. Pinczés Ferenc ügyvéd

www.drpinczes.hu

KARFA # 2021.06.17. 16:27

Édesapámtól dec.23-án éjszaka ittas vezetésért elvették a jogosítványát (nem tudta előre, hogy unokáját minél gyorsabban kórházba kell szállítania, ezért döntött így, de nem felmenteni szeretném), azóta egy mukk sincs. Se határozat, se levél, semmilyen tájékoztatást nem kapott... Pár nap és eltelik 6 HÓNAP!!! Ilyenkor mi a teendő? Ha nem kezdi el hívogatni a fővárosit, akkor egy életre elesik a jogosítványától, vagy mi folyik itt? Köszönöm a segítséget!

Slainte # 2021.06.12. 09:28

Hát igen, ez a weboldal csak azt nem tartalmazza, hogy amit írnak, az igaz lehet 0,60-as véralkoholszintnél, de megnézném, hogy mondjuk egy 2,50-nél hogy érik el a kategóriás eltilást.

dr. Szabó Tamás # 2021.06.12. 08:00

Vajon a hivatásunk mennyi ideig marad még tiszteletben, vagy már most elveszitettük azt?

https://www.gyakorikerdesek.hu/…tok__oldal-2

wers # 2021.06.07. 05:40

Annyit hozzá tennék, hogy esetetekben nincs területi illetékesség. Az ország bármelyik utánképzéssel foglalkozó osztályát kereshetitek. Hátha máshol másképp olvassák, döntenek.

wers # 2021.06.07. 04:20

biztos vagyok benne, ha ti nem hozzátok fel azt az 1993-as eltiltást, soha elő nem került volna.

De nem ám. Az okmányiroda/kormányablak feladata, hogy őrizze, akár az idők végezetéig. Majd kiadja, ha letelt az eltiltás és igazolják az utánképzés elvégzését. Más esetben nem veszik elő. Főként nem selejtezik.

Ha valaki el van a jogija nélkül, az legyen a saját döntése.

wers # 2021.06.07. 04:12

butus, véleményem szerint elég szokott lenni a rendőrség határozata, de mivel ez egy 1993-as ügy kérdéses. Lehet, abban már csak az eltiltás tényét rögzítik - a mai kormányablak határozatának felel meg, amit kaptatok. Kell az is, ami alapján hozták a döntést.

Ott a gond, hogy 1993-ban nem volt még okmányiroda, a rendőrség vonta be jogsikat. Azokat átadták további őrzésre az okmányirodáknak (gyakran ügyintézőkkel együtt). Ha abban nincs benne más, akkor nem sok jóval tudlak biztatni.
Nem ismerem a bíróság iratkezelését, de igen csak feltételezhető, hogy már megsemmisítették a vonatkozó iratokat. De egy próbát megér. A mit kaptál rendőrségi határozatot olvassátok át, kell(ene) hivatkozniuk a bírósági döntés számára. Ha nincs akkor, névre is tudnak keresni. Hátha őrzik még.

Ha nem, akkor a rendelkezésre álló iratokkal írásban fordulj a Kormányhivatal Utánképzési Osztályához, hogy milyen lehetőségek vannak.

Szerintem a bíróság döntésének csak annyi a jelentősége, hogy lássák, mit követett el a férjed, milyen képzési csoportokba kell beosztani. Legfeljebb a "legerősebb" csoportba sorolják.

butus # 2021.06.06. 15:18

Tisztelt Slainte!
Hát ez így visszanézve nyilván így van. De a férjem szeretné az A kategóriás jogosítványát,ami meg volt neki. Ha után képzéssel akkor azzal.
Mit kellett volna tennie? Vizsgázni újból motorra? Szerintem az most drágább mintha elmenne egy ilyen képzésre, de ha mégsem akkor honnan tudhatta volna,hogy ez lesz?

Slainte # 2021.06.06. 06:39

butus,

biztos vagyok benne, ha ti nem hozzátok fel azt az 1993-as eltiltást, soha elő nem került volna.

butus # 2021.06.05. 07:00

Tisztelt wers!
Mivel a férjemnek nem volt már semmilyen papírja meg,bement tegnap reggel a kormányablakba, ahol az ügyiratából kimásolták neki a rendőrségi határozatot, amiben volt az 1 év eltiltás. Ezzel elment az utánképzési hatósághoz,ahol megmutatta ezt a papírt. Hát erre az volt a válasz,hogy ez nem elég,bírósági határozat kell. Erre nem emlékszik a férjem,hogy az lett volna,felhívta a kormányablakban az ügyintézőt, ahol azt mondták hogy az aktájában sincs. Hétfőre ígértek választ neki most mi a teendő. Érdekes,hogy az utánképzési hivatalnál is megkérdezték tőle hogy a B-s jogsija még nála van? Az biztos,a kormányablakban nem tudják miért nem került az A jogsi fel a B-s re megjelölve, hogy eltiltás alatt.

Slainte # 2021.06.04. 02:56

Feltehetően rövidddel a vezetés előtt ihattál, így az alkohol még felszívódási szakaszban volt a szervezeteddben, ezért növekedett a kimutatott érték.

Ha május 1. óta nem történt semmi, akkor nem lett bíróság elé állítás (így hívják a "gyorsított eljárást").

Laruus # 2021.06.03. 16:13

Sziasztok!
Hat akkor elkezdenem röviden tömören az én kis történetem
2021.05.01.(Budapest 8 ker) Elkaptak ittas vezetes miatt ahol helyszínen szondat fújtam először 0.42 majd másodjára 0.48 at irt. Be vittek az orsre ahol be vallottam hogy ittam először 0.57 et mutatott rá fel órára 0.55-ot. Helyszínen jogositvany nem volt nálam azt le adtam az önkormányzatnál egybol. Meg büntettek 60 ezerre ugye mert 8 óra után történt az incidens és abban a papírba 0.42 állt.
Voltam kihallgatáson mindent be ismertem gyorsítottat kértem és vallomást nem tettem.
Kérdésem pedig az lenne hogy azóta sem kaptam semmilyen információt minden esetben lesz tárgyalásom? Körülbelül mennyi ideig vehetik el a jogositvanyom? Mivel helyszínen 0.42 volt az orson 0.57 és 0.55 figyelembe veszik jobban meg büntetnek érte hogy mire beertem többet mutatott?

wers # 2021.06.03. 15:57

Kíváncsi vagyok mit mondanak.

Addig értem amit a kormányablak mond, hogy au utánképzés feltétel él, ez nem tud elévülni mert nem büntetés, de hol volt a B jogsi megszerzésekor? Az szerintem nincs veszélyben. Remélem, de hasonlóról sem hallottam.

butus # 2021.06.03. 15:30

Tisztelt wers!

Nem szerepel az A kategória a jogsijában, de ma a kormányablakban azt mondták neki, hogy szerepelnie kellene úgy hogy eltiltása van,és ezért veszélyben lehet a B-s jogsija is ha most ő szeretné az A-t. Nem tudom miért függ össze, hiszen tényleg lejárt az az eltiltás, és akkor még nem volt B-s jogsija. El fog menni a az utánképzési Hatósághoz,megkérdezi.
Köszönöm a segítséget.

wers # 2021.06.03. 03:58

Pár év múlva hazajött és lerakta a B-s jogsit.

És az A kategória nem szerepel a jogsijában? Az eltiltás már rég lejárt, és a B-hez új vizsgát tett.

Hol kell kezdenie vajon?

Szedje össze az régi papírjait és a Kormányhivatal Közlekedési Felügyelőség Járművezető Vizsgáztatási és Utánképzési Osztályát kell felkeresni.

butus # 2021.06.02. 18:24

Kedves Fórumozók!
Egy kicsit hihetetlen esetre szeretnék valami segítséget kérni. Férjemtől 18 évesen elvették az A kategóriás jogosítványát 1993 ban ittas vezetés miatt. Arra emlékszik hogy 1 évre és után képzésre kellett volna mennie. Csak A kategóriára volt akkor jogosítványa. Abban az egy évben eladta a motorját, és külföldre ment dolgozni, nem foglalkozott vele. Pár év múlva hazajött és lerakta a B-s jogsit. Amit hihetetlen módon meg is kapott, nem volt nyoma az eltiltásának. Most szeretne motort venni,motorozni. Hol kell kezdenie vajon? Még tud után képzésre menni úgy hogy nem kerül veszélybe a B- s jogsija?

Köszönöm szépen ha esetleg van valami ötletük.

wers # 2021.06.01. 10:43

Ja, igaz Slainte, de az eredeti kérdés nem így szólt, ittas vezetést kérdezett.

wers # 2021.06.01. 10:30

Miért következik ez neked? Ha bűncselekmény akkor bíróság ítéli.