vezetéstől való eltiltás kezdete - mikortól?


wers # 2021.06.23. 06:49

Igen, erről már beszéltünk.

Sajnos a gyalogosok is felelőtlenek. Az a különbség, hogy emberéletet visszaadni nem lehet. Sokszor a gyalogosok helyett kell gondolkodni az utakon.

a gyalogos átkelőhelyre minden körültekintés nélkül lép le úgy, hogy egy hatalmas bokor vagy fa takarásában van a járdán előtte

Ha egy bokor, fa veszélyhelyzetet teremt, azt jelezni kell az illetékeseknek. Közútkezelőnek, városüzemeltetőnek.

Lényeg, vigyázzuk egymásra.

justice007 # 2021.06.23. 07:07

"Megkérdeztük Dobókői Györgyöt, a Békés Megyei Kormányhivatal Békéscsabai Járási Hivatala Műszaki Engedélyeztetési, Fogyasztóvédelmi és Foglalkoztatási Főosztályának főosztályvezetőjét ezzel kapcsolatban.
...A tájékoztatásból az is kiderült, jogszabály szerint a kijelölt gyalogos-átkelőhely előtt álló és várakozó gyalogossal szemben nincs elsőbbségadási kötelezettsége a jármű vezetőjének csak abban az esetben, ha a gyalogos lelépett a kijelölt gyalogos-átkelőhelyre."

forrás: https://www.beol.hu/…nak-1491355/

wers # 2021.06.23. 07:48

Igen erről beszélünk itt egy ideje.

Ha lelépett, akkor már van, és meg kell állnia a járműnek. Ha 1 méterre még 50-nel megy, akkor nincs esélye, hogy meg tudjon állni. Szerintem. De akkor a gyalogosnak nem is szabad lelépnie, mert fájni fog. Ha az autósok 50-nel közelítik meg a zebrákat, akkor nincs sok lehetősége a gyalogosnak átkelniük. Oda születniük kell.

Nincs részletesen szabályozva, mennyivel kell megközelíteni a zebrát.

De ha jól emlékszem, akkor itt nem is ez volt a kérdés. Egyértelműen nem adott elsőbbséget a zebrán már rég ott haladó gyalogosnak.

wers # 2021.06.23. 07:50

Mellesleg a szabálysértési eljárást nem a kormányhivatal folytatja le, persze hasznos megismerni a véleményüket.

justice007 # 2021.06.23. 07:52

Csak azért osztottam meg, mert kicsit vitáztatok arról, hogy a járdán toporgókkal mi a helyzet. Eredeti kérdésemmel már nincs kérdésem. Köszönöm újra válaszaitokat!

wers # 2021.06.23. 08:51

a járdán toporgókkal mi a helyzet
:) a jogalkotó a járművezető és a gyalogos vérmérsékletére bízza, hogy ki mit tegyen.

Én, ha vezetek, és gyalogost látok a járdán akiről kicsit is úgy tűnik, hogy le fog lépni, megállok. Ha gyerek vagy idős akkor főleg. Inkább várok.

Ha gyalog közlekedek nem lépek le a zebrára csak akkor, ha látom, hogy meg fog állni. Az én csontjaim törékenyek, kevesebb is fájdalmas, nem kell hozzá, hogy elüttessem magam.

Szóval erről el lehet vitázgatni hosszasan.