vezetéstől való eltiltás kezdete - mikortól?


wers # 2018.02.05. 10:45

Igen, el fogják tiltani. A tiltó határozattal be is jegyzik a tiltást. Le kell adni. Ha nem, akkor sem ajánlott vezetni, mert érvénytelen jogosítvánnyal vezetést még több büntivel, és még hosszabb eltitással ajándékozzák.

Jonny61 # 2018.07.04. 16:13

Letöltendő börtönbüntetés,/nem közlekedési ügy/ beszámít az eltiltás idejébe? A reintegrációs őrizet csökkenti e azt,ha nem számít be? Mivel megélhetés függ tőle,ezt a mellékbuntetést lehet e valamilyen módon eltöröltetni,vagy csökkenteni? Ill.van e olyan kitétel,amikor beszámít? Akit kérdeztem ügyvédet,szerintük beleszámít,a kormányhivatal szerint a börtön ideje nem számít be! 60 évesen a megélhetésem függ tőle.

Dr.Attika # 2018.07.04. 16:47

Beleszámít. Döntse el, hogy jogilag képzetlen kormányhivatali dolgozók, vagy jogvégzett ügyvédek véleményét fogadja el.

Jonny61 # 2018.07.04. 17:25

Köszönöm a gyors infót. Sajnos nem hit kérdése,nem boldogulok,a kormányhivatal jogászával!

Dr.Attika # 2018.07.04. 18:04

Mi köze ehhez a kormányhivatal jogászának?

Robert1980 # 2018.07.10. 16:56

Sziasztok,

közlekedési bűncselekmény kapcsán kaptam egy tárgyalásmellőző végzést, miszerint járművezetéstől eltiltanak 2 évre. Az ügyész vagy én 8 napon belül tárgyalás tartást kérhetünk, részemről ezt nem fogom megtenni. A következő kérdésekben kérlek segítsetek:

  • mikor emelkedik jogerőre? A végzésben nincs róla szó, a 8 nap kapcsán csak annyi van, hogy végrehajtásra halasztó hatálya van
  • gondolom fogok kapni levelet a jogerőre emelkedésről, de gyanítom az pár nap-hét mire megjön. A jogosítványomat eddig nem vették el, vezethetek. Meddig vezethetek? Amíg meg nem jön a levél?
  • több információt olvastam arról, hogy a jogsi leadásával meg kell várni a levelet, hogy adjam le, vagy csak a jogerőre emelkedésről szóló papírral bemegyek az okmányirodába és leadom. Mi a helyes?

Köszönöm a segítséget.

Dr.Attika # 2018.07.11. 07:37

Pedig jobban járna ha kérné tárgyalás tartását. Vélhetőleg már elsőfokon enyhítik az eltiltás időtartamát. Másodfok még ezen is enyhíteni szokott. Amíg nincs jogerős eltiltás addig vezetni is lehet. Főleg az új büntetőeljárási törvény miatt szükséges lenne a tárgyalás és az előkészítő ülésen megegyezni az ügyésszel mondjuk 6 hónap eltiltásban.

wers # 2018.07.11. 08:02

Tudnék rá fogadni, hogy már az eljárás kezdetén ideiglenesen felfüggesztették a vezetési jogosultságodat. Mikor a rendőrség elrendeli a nyomozást azonnal értesíti a kormányhivatalt, akiknek erre 8 napon belül be kell jegyezniük a szüneteltetést. Erről kapnod kellett volna egy határozatot kormányablakból Ez független attól hogy fizikailag a hivatal szekrényében, vagy a te kezedben van a vez.eng.
Már nem is nagyon szokták elvenni, mert a bejegyzést követő napon minden rendőr az autójában is látja, ha nem érvényes.

Robert1980 # 2018.07.11. 08:10

Köszönöm a válaszokat,

a vezetői engedélyt el akarták venni, de adtam be kérvényt, hogy munkához szükségem van rá. Erre aztán nem kaptam levelet miszerint adjam le, úgyhogy feltételeztem elfogadták. De akkor ha jól értem, feltételezve, hogy nem függesztették fel eddig, és legálisan vezetek még, addig vezethetek amíg nem olvasom levélben azt, hogy a végzés jogerőre emelkedett?

Köszi

wers # 2018.07.11. 08:19

Láttam én már sok csodát, de én utána kérdeznék, mert az kérvényed elbírálásig teljes tiltás szokott lenni. Kérdezz rá a kormányablakban (régi okmányiroda). Az elbírálás akár hónapokig eltarthat.
Azt nem tudom Attika mire alapozza, hogy a bíró enyhébb szívű tárgyalással.

Robert1980 # 2018.07.11. 08:36

Így teszek, köszönöm.

Dr.Attika # 2018.07.11. 08:49

Gyakorlati tapasztalat. Védencem esetében: elsőfok 240 ezer pénzbüntetés, 1 év hat hónap eltiltás. Másodfok: 120 ezer pénzbüntetés és 8 hónap eltiltás.

wers # 2018.07.11. 09:01

Elhiszem, de sajnos van elég sok példa az ellenkezőjére is.

Robert1980, még annyit, ha nekem lenne igazam (előfordul néha :)) ) és tiltás alatt vezetsz, akkor a következő bünti sokkal magasabb lesz, és jóval tovább tart. A szüneteltetés utolsó papját úgy határozzák meg, hogy beleszámolják az elkövetéstől eltelt időt is. Ezért is csodálkoznék, ha nem lenne elrendelve az ideiglenes szüneteltetés.

Dr.Attika # 2018.07.11. 09:27

Nagyon ritka, hogy az ügyészség az eltiltás tartama miatt súlyosításért fellebbezést jelent be, így csak ugyanannyi vagy enyhébb lehet.

wers # 2018.07.11. 09:33

így csak ugyanannyi vagy enyhébb lehet.

Lehet, nagyon ritka, de előfordul. Tudom. Több esetet is tudok.

pappcs # 2018.07.11. 10:09

Bűncselekmény miatt minimum 1 év eltiltás van.

Dr.Attika # 2018.07.11. 10:18

Nem igaz. Btk. 56.§ (3) bekezdés.

pappcs # 2018.07.12. 08:37

Tényleg:

"(3) A határozott ideig tartó eltiltás legrövidebb tartama egy hónap, leghosszabb tartama tíz év. A járművezetéstől eltiltást hónapokban vagy években, illetve években és hónapokban kell meghatározni.

(4) A járművezetéstől eltiltás tartama az ítélet jogerőre emelkedésével kezdődik. Ha a járművezetéstől eltiltást szabadságvesztés mellett szabják ki, annak tartamába nem számít bele az az idő, amely alatt az elítélt a szabadságvesztést tölti, illetve amíg kivonja magát a szabadságvesztés végrehajtása alól. Ha a feltételes szabadságot nem szüntetik meg, a feltételes szabadságon töltött időt a járművezetéstől eltiltás tartamába be kell számítani."

Valamikor egy évnél kezdődött.

Itt van ez a negyedik bekezdés. Ez arra vonatkozik ha egy ítéletben szabják ki az eltiltást meg a letöltendőt, vagy arra is ha valaki az egyik ügyben letöltendőt kap, de eltiltást nem és egy másik akár szabálysértési eljárásban eltiltást. Akkor az eltiltásba beleszámít e szabadságvesztés ideje vagy sem? Az is érdekelne, hogy alapvetően tiltva van e jogilag az, hogy a szabadságvesztés ideje alatt vezessen valaki. pl. ha nem vonult be, vagy ha bevonult, de kiengedték eltávozásra.

Trufa # 2018.08.24. 16:09

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Nos, egy illetőt 3 évvel ezelőtt ittas vezetésért eltiltottak 18 hónapra. Az eltiltás kezdete után fél évvel vezetett, a rendőrök megállították. Eltiltása fél évvel lett hosszabb, plusz újabb pénzbírság is született. Mostanra az eltiltások időtartama letelt, de az utánképzést még nem csinálta végig, így jogosítványa még nincs. Újra vezetésen kapták egy hónapja, helyszíni bírságot kapott, majd jött a levél, hogy menjen be a rendőrségre kihallgatásra. Ott azt mondták neki, hogy szabadságvesztésre számítson. Kérdésem az, hogy ez most eltiltás alatti, vagy jogosítvány nélküli vezetésnek számít-e (hiszen az időtartam letelt, de az utánképzés még nem teljesült), és hogy reális-e ez a büntetés? Van-e rá esély, hogy egy jó ügyvéddel pénzbírság és/vagy eltiltás meghosszabbítása legyen a büntetés szabadságvesztés helyett? Válaszát előre is köszönöm!

richard28 # 2018.11.20. 16:49

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Olyan problémába ütköztem,hogy háromszor állítottak meg a rendőrök jogosítvány nélküli vezetés miatt. Mind a három alkalommal kaptam pénzbírságot illetve 2 alkalommal eltiltást. Az elsőnél 4 hónapot, a másodiknál 6 hónapot (amiből jelenleg 1 hónap telt el).

Leszögezném,hogy nem viccből vezettem, hanem a munkám miatt kellett, de azon vagyok,hogy mihamarabb meglegyen a jogosítványom.

A helyzet a következő mikor elkezdtem a jogsit akkor már megvolt a KRESZ és utána megállítottak egyszer akkor pénzbírságot kaptam.
Másodiknál megkaptam a 4 hónap eltiltást. Akkor kicsit visszaesett a lelkesedésből, hogy csináljam a jogosítvány de ekkor már elkezdtem a vezetés az oktatóval. Viszont felfüggesztettem,hogy befizessem a pénzbírságot.

A harmadik alkalommal már 6 hónap eltiltást kaptam és ismét egy csekket. Viszont itt már közmunkával váltom ki. De a vezetést újra elkezdtem az eltiltás előtt csinálni és már nem sok van, hogy mehessek forgalmi vizsgára. Viszont be kellett mennem a rendőszégre kihallgatásra elmondtam hogy miért hogyan vezettem stb. És akkor azt mondta rendőr aki kihallgatott,hogy csak a KRESZ-t csinálhatom meg de nem vezethetek oktatóval sem.

Egyik ismerősöm azt mondta aki járt hasonló cipőben,hogy ő forgalmi előtt kapott egy olyan tájékoztatást,hogy elveszik tőle az összes vezetést, KRESZ-t, első segélyt amiket megcsinált. És mindent újra kellett kezdenie.
Én nem szeretnék ilyen cipőben járni.

Szóval ilyenkor mi lenne a teendő? Nem szeretném,hogy elvesszenek az óráim mert elég sok pénzt kifizettem már.

Elsőnek arra gondoltam,hogy megcsinálom a vezetést és a forgalmit is csak a forgalmi vizsga igazolással nem megyek el a kormányablakban kiváltani a jogsit hanem majd ha lejárt az eltiltás. De ezek után nem merek tovább vezetni. Ha esetleg majd csak az eltiltás után folytatom a vezetést akkor megmaradnak az óráim?

Mit tehetnék ebben a helyzetben ? _

Köszönöm előre is a választ!

R. K.

Deepppp # 2019.11.19. 11:53

Tisztelt ügyvéd úr
Bonyolult helyzetben kérném a tanácsát.
Múlt héten egy igazoltatás során derült ki hogy 2019.04.02 től 2019.10.02 ig elvoltam tiltva a vezetéstől pontok össze gyűlése miatt 18 pont. Valamint 6 hónap utánképzésre voltam kötelezve.
A jogositványom nem vették el viszont feljelentettek mert utánképzésen nem voltam.
Mivel lakcimem nem az mint ami a lakcim kártyán szerepelt is így nem tudtam erről.
Tudom a lakcim változását 15 napon belül jelezni kell de nem sikerült.
A régi lakcímem az ország másik vége s az ügy is ott van most sikerült átjelentkeznem s mai nap át is küldik az ügyet a helyi okmány irodába.
Kérdésem az lenne hogy vezethetek e amig ez tart vagy sem.Után képzésre csak a papiral jelentkezhetem ami uton van.
Sofőr vagyok s jó lenne valami válasz.

wers # 2019.11.19. 12:22

Valóban az "utánképzésre" kellenek a az dokumentumok. Azzal jelentkezhetsz.

Valamint 6 hónap utánképzésre voltam kötelezve

Nem hinném, hogy 6 hónapig tartana a képzés.

Kérdésem az lenne hogy vezethetek e amig ez tart vagy sem

A gépjármű vezetéshez elsősorban az kell, hogy legyen üzemanyag a kocsiban. Vezetni tudsz, de nem szabad. Ha újra igazoltatnak akkor a képzés annál hosszabb és annál drágább lesz.

Mellesleg a lakcím változás bejelentése 3 napos határidős, de már mindegy.

wers # 2019.11.19. 12:24

2019.04.02 től 2019.10.02 ig elvoltam tiltva a vezetéstől pontok össze gyűlése miatt 18 pont

Ja, hogy volt 6 hónap eltiltásod utánképzéssel + 18 pont, amihez + utánképzés a jutalom
Ehhh..

Traffic # 2019.11.20. 16:33

T. Deepppp!

Nem járművezetéstől eltiltás volt a 18 pont elérése okán, hanem a közlekedési igazgatási hatóság (leánykori nevén: okmányiroda) elrendelte a vezetési jogosultság szünetelését 6 hónap időtartamra. A vezetői engedélye leadására kötelezték, illetve utánképzésen való részvételre.

A 6 hónap letelte után, ha az utánképzésen nem vett részt, a vezetési jogosultsága továbbra is szünetel. Akkor vezethet újra, ha az utánképzésen részt vett, az erről szóló igazolást az okmányirodában leadta és kézbe vette a vezetői engedélyét. Addig nem.

Ha mégis vezet, elköveti az engedély nélküli vezetés szabálysértést, amely fix 90.000 forint pénzbírsággal sújtandó és 1 hónaptól 12 hónapig terjedő időtartamra eltilthatják a járművezetéstől.

wers # 2019.11.21. 05:30

Trafficnak jobban összeállt a kép. Annyit hozzá, hogy a 6 hónap eltiltás a vezetői engedély leadásától számolódik. Ezért zavaró az a mondat, hogy
2019.04.02 től 2019.10.02 ig elvoltam tiltva a vezetéstől

Szerintem a 18 pontnál a határozatban nem kell -tól -ig eltiltást beleírni.