Okirathamisítás még mindig


nagyviktor # 2020.06.28. 07:36

Kedves Kovács Béla Sándor!

Ezt a magyartanáros kifogást nem egészen értem, de elnézést, ha a megfogalmazásom nem volt jó :)
A lényeg, hogy akkor konkrétan kötelességünk lett volna "igazoltatni" az eladó nevében eljáró személyt? Ezt kicsit azért erős elvárásnak érzem, nem vagyok én ügyvéd vagy közjegyző csak egy átlagember.
Milyen jogalapon vonhatnak felelősségre, hamis tanúzás? Szerinted ha várható valami retorzió emiatt, akkor milyen mértékű?

Papi07 # 2020.06.28. 05:27

Tisztelt Szakértők! Elnézést kérek, hogy itt próbálok segítséget kérni, de a fórum témái közt csak ezt találtam, ami okiratokkal foglalkozik.
Egy hete találtam a "Használtautó.hu"-n egy elektromos autót, amit a Bt-m vásárolt volna meg. Egy hétig egyeztettem a tulajdonossal /mert az autó állítólag svájcban volt/, elkérte az igazolványaim és a céges papírjaim másolatát, majd egyszercsak eltűnt, semmilyen formában nem lehet elérni. Azt szeretném megkérdezni, hogy tehetek-e ezügyben jogi lépéseket.
A válaszokat előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.06.27. 18:18

Hú, de viszket ilyenkor a magyartanár koromból megmaradt piros tollam... De csak röviden: F:3; H:3; K:4.

Egyébként igen; igen és igen.

De nem jó kérdések ezek, túl általánosak.

nagyviktor # 2020.06.27. 18:10

Sziasztok!

Egy okirat-hamisítással ügyében szeretnék segítséget kérni. Pár hete történt egy használtautó vásárlás egy közeli rokonom részéről. A szerződés aláírásakor elkísértem az illetőt és én voltam az egyik tanú a kettő közül. A szerződés nyomtatványt az eladó hozta magával, és az aláírás rendben le is zajlott, problémák nélkül. Csakogy nemrég kiderült, hogy az a személy, akivel mi találkoztunk és aki eladóként aláírt ő valójában nem az igazi eladó volt. Az adatok rendben voltak, csak annyi történt, hogy nem az igazi eladó jelent meg, hanem ez a másik férfi és ő írta alá az igazi eladó helyett a szerződést az igazi eladó nevével (vagyis aláhamisította az eladó aláírását). Sajnos nem kértünk tőle személyi igazolványt az aláírás előtt, dehát nem feltételeztük, hogy egy másik személynek adja ki magát. Gondolom az eladó valamiért nem akart/nem tudott megjelenni és megkérte ezt az ismerősét, hogy írja alá helyette, de ez akkor is okirat-hamisításnak minősül.
Kérdésem, hogy a rokonomnak, mint vevőnek, illetve nekem, mint tanúnak lehet ebből problémánk ha ez kiderül? Azért kérdezem, mert most utólag támadt némi nézeteltérés az eladóval az autó állapotával kapcsolatban, és mivel az a gyanúnk, hogy az eladó és az eladó helyett törvénytelenül eljáró személy között is lehet konfliktus (valószínűleg elszámolási vita miatt), lehetséges, hogy valahogy jogi ügy lesz belőle. Bajba kerülhet valahogy a vevő rokonom vagy én? Főleg az én felelősségem, mint tanú érdekel, hiszen nekem ugye pont azt kell tanúsítanom, hogy az aláírás valóban előttem történt a felek részéről (vagy hogy elismerik az aláírást sajátjuknak), de meddig terjed a tanú felelőssége az aláíró felek valós személyazonosságának ellenőrzésével kapcsolatban? Jóhiszeműen jártunk el, mégis felelősségre vonhatnak bennünket azért, hogy mielőtt aláírtunk (rokonom vevőként, én tanúként), nem kértük, hogy hivatalosan igazolja magát valamivel?

Köszönöm a válaszokat előre is.

shire # 2016.03.09. 13:07

Tisztelt Szakertok!

Ferjem 2005 es 2011 kozott hamis magyar utlevellel ( hamis neven) tartozkodott es dolgozott Irorszagban.(Ezaltal hamis adoszam, bankszamla stb). O akkor meg csak roman allampolgar volt, azota megvan a magyar allampolgarsaga is. Egy kisebb tartozast is felhalmozott az egyik banknal, amit nem fizetett ki. Azota mar legalisan dolgozik, de a regi cimunkon folyamatosan keresik az adohatosagtol ill. a banktol. Milyen buntetesre szamithat, ill. melyik orszag buntetojoga ervenyes ra?

Valaszukat elore is koszonom.

Matyika9406 # 2016.02.02. 11:09

Üdv!
Olyan kérdésem lenne, hogy az eggyik ismerősöm érettségit vett mágának arra a célra hogy egy képzésre jelentkezzen és tudjon más hivatalos bizonyitványt szerezni, de lebukott, büntetlen előélettel milyen büntetésre számithat? Válaszokat előre köszönöm!

Immaculata # 2016.01.27. 07:36

tiba777

Ki kell fizetni a tartozást. A tulajdonos felelőssége végeredményben a lakáson fennálló tartozás. Az új tulajdonost (vevőt) nem lehet terhelni a korábbi tulajdonos vitájával.
Ha az új tulajdonosnak kell rendeznie a fennálló tartozást, akkor is a régin fogja követelni, akitől a lakást megvette és nem mástól.

A magánokirat hamisítást be lehet jelenteni a rendőrségen.

atttillla # 2016.01.27. 02:28

Kovács Béla Sándor!

Maga meg egyen!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.01.26. 22:16

Mit tanácsol ebben az esetben?
Ne egyen mosatlan gyümölcsöt!

tiba777 # 2016.01.26. 22:04

Tisztelt Szakértők!

Az alábbi ügyben szeretném véleményüket és tanácsukat kérni:

Előzmény: Édesapám megengedte a testvérének, hogy lakjon a lakásában. Be is lett jelentve oda, azzal a szóbeli megegyezéssel, hogy a számlákat fizesse rendesen.
A tv, internet, telefon szolgáltatóval a testvére kötötte meg a szerződést a saját nevére. Tehát édesapám mindenféle engedélye nélkül ténykedett.
Utóbbi időben eléggé elmérgesedett a viszony köztük számlák nem fizetése okán, így úgy döntöttünk, hogy eladjuk a lakást .

Az újdonsült tulajdonos új szerződést kívánt kötni a szolgáltatóval, azonban kiderült, hogy az telefont és a internetet korábban kikötötték és a tv díját sem fizette és közel 100 000 ft-os tartozást halmozott fel a testvére. Így az új tulajdonossal a cég nem köt szerződést amíg a tartozás nincs rendezve.

1.A szerződés édesapám tudta nélkül jött létre. Márpedig a szolgáltatótól kikért szerződésen szerepel az ő aláírása is, pedig ő soha nem írt ilyet alá. Feltehetően a testvére odahamisította azt.

2.Az új tulajnak csak akkor kötik be az internetet ha rendezi a testvér tartozását, ami valjuk be abszurd.

3.Mi sem akarjuk rendezni azt, mivel nem mi vettük igénybe a szolgáltatást, nem mi kötöttük a szerződést, így a tartozás sem minket terhel.

3. A testvér mióta ki lett téve a lakásból nem elérhető telefonon és nem tudjuk az új tartózkodási helyét sem.

Mit tanácsol ebben az esetben?

János155 # 2014.09.10. 15:29

Üdv,

Ellnézést azt hiszem nem fogalmaztam tisztán - elnéztem az oldalakat. Szóval egy ismerősöm matricát cserélt a diákján, azaz nem lett volna jogosult a matricára de szerzett. Elbukott vele egy BKV ellenőr előtt, de sikerült kimagyaráznia magát. Kifizette a birságot a helyszínen.

Az igazolványát nem vették el. Ilyenkor mi a teendő? Mi a valószínűbb indul büntetőeljárás vagy nem? Mire lehet számítani.

Köszönöm a választ!

Agent Cooper # 2014.08.28. 09:18

Kedves B Daddy!

  1. A saját okmány beszkennelése vagy lefényképezése vagy fénymásolása és faxon vagy e-mailben való elküldése nem közokirat-hamisítás (feltéve, hogy a saját valós adatok igazolása céljából történik). Viszont lehetőség van a személyazonosság más formában történő igazolására is.
  2. Kizárni nem lehet.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

B Daddy # 2014.08.26. 12:26

Elnézést, pontosítok szerencsejáték oldal, igen. Ennek van jelentősége?

Köszönettel:
B Daddy

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.26. 08:47

Az szerintem nem játékoldal lesz, hanem szerencsejáték-oldal.

B Daddy # 2014.08.26. 01:46

Tisztelt Szakértők!

Tényállás: egy internetes-játék oldal valamilyen mondvacsinált okból kéri, hogy küldjek egy képet a jogosítványomról, vagy más államilag kibocsájtott fényképes igazolványomról; mindkét oldalának jól látható és olvasható másolatát.

Kérdéseim:

  1. Bármilyen okmányom beszkennelése vagy lefényképezése vagy fénymásolása és faxon vagy e-mailben való elküldése minősülhet-e közokirat hamisításnak?
  2. A játékoldal visszaélhet-e bármilyen módon a jogosítványom fotójával, vagy szkennelt képével; hallott-e már valaki ilyen esetről?

Köszönettel:
B Daddy

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.25. 15:04

Magánokirat.

Jannika76 # 2014.08.25. 13:00

Tisztelt szakértők!

Következő kérdéssel fordulnék önökhöz. Az önkormányzat által létrejött munkaszerződés az magánokirat vagy közokirat? Okirathamisítás történt egy ügyben a munkáltató által, csak sajnos nem tiszta a dolog hogy a munkaszerződés az magánokirat e vagy közokirat. Elöre is köszönöm válaszukat.

Doc Holliday # 2014.08.05. 14:54

Üdv!

A következő kérdéssel fordulok Önökhöz:
Kb. tavaly december közepén belecsúsztam az előttem álló Toyota corollába. Az ő sérülése annyi lett, hogy lepattogzott a festék, még horpadás se volt (Ő Osztrák volt, az eset itthon történt)
kitöltöttük a kárbejelentő papírokat, de mivel egyikünknek se volt ebben tapasztalata, hibásan írtuk meg ezeket. Ő az egyik papírnak csak az egyik felét, én a másik papírnak csak a másik felét.
Márciusban jelentkezett újra, hogy ezek így nem jók, legyek szíves kitölteni rendesen
A problémám csak annyi, hogy én akkor már felfedeztem az autóján más sérüléseket is, így azt mondtam, hogy rendben, azért utána járok ezeknek a dolgoknak, hogy ilyenkor mi a teendő, (nem szerettem volna, hogy az ő által okozott más károkat is én fizessem), ugyanis akkor kiderült, hogy tévedés folytán nem volt kötelező biztosításom az autómra
De megegyeztünk hogy ha megvan az árajánlat, vagy számla, én zsebből kifizetem neki a rám eső részét, vagyis a csomagtartó fényezését
egy héttel később reggel telefonáltak, hogy ők akkor mennének az ügyvédhez (nem kaptam semmi, árajánlatot, vagy számlát, vagy ilyesmit)
kb egy hónappal később jött a Mabisztól egy levél, hogy legyek szíves térítsem meg a kárt, betelefonáltam, mondtam nekik, hogy de hát, ki se volt töltve rendesen a kárbejelntő, akkor mégis ezt hogyan, mire a hölgy azt mondta, hogy "de ki van töltve, az aláírásom mindenhol rajta szerepel", mire én mondtam, hogy az úgy nem teljesen hiteles, mire azt a választ kaptam, hogy azt ők nem tudják ellenőrizni az aláírásom hitelességét
ma jött a levél, hogy 300 ezret legyek szíves befizetni
ilyenkor mi a teendőm?

Agent Cooper # 2014.07.29. 18:48

Kedves Bazsi007!

Szerintem ne tegyen semmit, hiszen bizonyítani úgy sem tud semmit. Hamis magánokiratot pedig nem valószínű, hogy bárki is felhasználna. Ha mégis, akkor majd léphet.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Bazsi007 # 2014.07.26. 05:54

Üdv!
Lenne egy olyan problémám a munkahelyemen hogy, 2 nappal ezelőtt tudomásomra jutott hogy, állítólag a munkahelyen egy nagy hibát vétettem.(a konkrét időpontról, illetve tételszámról(az elkezdet anyagoknak van egy azonosító száma, ez a tételszám)nem kaptam információt.Nem tudják bizonyítani hogy, tényleg én követtem el a hibát, sőt fizikai képtelenség, írásbeli figyelmeztetésben akarnak részesíteni. Ezen tények ismeretében úgy döntöttem hogy, nem írom alá. A nagy problémám az hogy, ma tudomásomra jutott hogy az írásbeli figyelmeztetés elkészült, de már aláírta valaki helyettem.(Ezt a papírt láttam is, de nem a főnököm által). Nem tudom hogy, mit tegyek. Szeretnék felkészülni előre.

Agent Cooper # 2014.06.06. 07:11

Kedves bermann!

A büntetőeljárás keretében a tényleges kárát tudná csak érvényesíteni (ami jelen esetben, ha jól értem, akkor nincs), de polgári jogi úton követelhet teljes kártérítést, amibe az elmaradt haszon és a sérelem díja is beletartozik. Egyébként a bűncselekményt más módon is elég jól lehet bizonyítani!

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

bermann # 2014.06.05. 16:59

Kedves Fórumozók!Kérem, hogy segítsetek abban, hogy milyen módon léphetek fel a következő személyek ellen? Három ember ellen komoly összegű kártérítési pere vannak a cégemnek. Az egyik a valamikori ügyvezető! Megdöbbenéssel tapasztaltam, hogy egy kölcsönszerződés, fizetési felszólítás és tartozás elismeréssel felszámolást indított az egyik fél a háromból. A volt ügyvezető aláírása szerepelt a kölcsönszerződésen és a tartozáselismerésen és a fizetési felszólítás kézi átvételén is. A harmadik ember pedig egy nyilatkozatot tett, mellyel megerősítette, hogy erről a hitelről tudomása van és ez valóban létrejött.
Miután erről a hitelről a cég könyveiben semmilyen könyvelési adat nem szerepelt, feltételeztük, hogy ez egy fiktív dolog, de, minthogy az iratok egyértelműen alátámasztották a hitelezést, a felszámolás elrendelése valós veszélynek látszott. Az elkövetők azonban csináltak egy hatalmas hibát. A szerződésben a cégre vonatkozóan olyan adatokat tüntettek fel(pl. cégjegyzékszám) ami a szerződés kötés időpontjában még nem lehetett ismert, mert azt a számot csak 4 hónappal később adta a cégbíróság. Kérdésem, hogy a büntetőfeljelentésen túl, milyen anyagi kártérítésre tarthatok igényt e csalárd próbálkozásuk miatt, ugyanis, ha nem csinálnak hibát a szerződésben, akkor a cégemet már fel is számolták volna az 5 milliós meg nem fizetett tartozás miatt és természetesen a kártérítési perek a felszámoló biztosnál landoltak volna, ami több, mint 15 millió forint!?
Köszönettel

Agent Cooper # 2014.05.26. 08:42

Kedves mil89!

Buta módon semmiképp nem célszerű védekezni. Gondolja, hogy nem fogja Önt felismerni az ellenőr? Ráadásul, ha elhagyta az iratait, akkor mit mond majd arra a kérdésre, hogy miért nem jelentette be korábban?
Ha rendőrségi ügy lesz belőle, akkor célszerű védővel konzultálnia, mielőtt vallomást tesz.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

mil89 # 2014.05.23. 19:03

Tisztelt Agent Cooper!
Volán buszon az ellenőrök megböntettek és elkobozták a diákigazolványt helyettesítő igazolásomat.Kaptam róla egy tanúsítványt, hogy hitelességében megkérdőjelezhető.A csekket befizettem.Ezek után ha az igazolás nem minősül hitelesnek, és rendőrségi ügy lesz belőle, mit érdemes tenni?
pl.:Vallomást tenni vagy esetleg ha a szem.ig és lakcim kártyám elhagytam és valaki kiadta magát a nevemben?

klau75 # 2014.05.16. 16:21

Tisztelt Agent Cooper !

Köszönöm a segítséget!
Akkor mindenképpen fogadok egy ügyvédet!
További szép estét!