Okirathamisítás még mindig


lilo # 2005.10.05. 15:52

Sziasztok!

Aban kérnék egy kis segítséget, hogy hamis munkáltatói igazolás kiállítása mekkora gáz és hogyan vonhatnak érte felelőségre, iletve a céget.
Előre is köszi.

Nick Name # 2005.09.26. 03:34

Manócska,

Egyrészt a pecsét esetleges magadnál tartása önmagában nem bűncselekmény, de büntetlen előéletűként egyébként is teljesen mindegy, hogy egy vagy két rendbeli magánokirat-hamisítás miatt vonnak-e felelősségre. Pénzbüntetésnél rosszabbul nem járhatsz, sőt a próba vagy a megrovás sem kizárt. előző hozzászólásodban megemlítettél valami szörnyű dolgot, ha tényleg az volt a cselekmény oka, még a megrovás is megcélozható. Ilyenért foglalkozástól eltiltást sem szoktak alkalmazni. Ne csinálj ilyet máskor, de nyugodj meg, és csak utána menj el dolgozni, miután meggyógyultál.


Nick Name

manócska # 2005.09.25. 20:37

Nagyon köszönöm a gyors válaszotokat. Az egész ennyi, de a feljelentésben alapos okkal feltételezi a Dr., hogy még a pecsét is nálam van. Erre mondták, ha az ügyész meglátja " halmazatiként" fogja elbírálni. Van egy papirom a Dr-tól, hogy: sem a cégnek, sem személyszerint Neki anyagi felelősséggel nem tartozom. A munkám nem szeretném elveszíteni, mert a büntetések szerint (btk) ettől is eltílthatnak. ( Bocsánat a helytelen fogalmazásokért, és hibákért, de lázas vagyok és összefolyik a betü elötem! A segítséget őszíntén köszönöm. Ha erre is irnátok választ, nyugodtan mennék /vánszorognék/ dolgozni, míg a törvény másként nem rendeli. Köszönettel: manócska

Nick Name # 2005.09.25. 19:39

Ha beismerted, és ennyi az egész, akor ne keress ügyvédet, mert tényleg többe kerül, mint a büntetés. Lecsukás pdig szóba sem kerülhet - a megadott adatok alapján.


Nick Name

manócska # 2005.09.25. 19:12

Segitség! Kitöltöttem 2 receptet, az én irásom van rajta. Beismertem. 1050Ft kár. Büntetlen élőélet. A rendörségen házkutatást rendeltek el, mert pecsétet is kerestek rajtam. Nem volt. / mert nincs nálam/ A kihallgatáson nem említettek pecsétet, nem kérdeztek róla. A vád: magánokirat véteségének alapos gyanuja... Ez a gyógyszer egy nemi erőszak után fennmaradó sérülésem kezelésére van. Pénzbüntetést igértek, de mennyi az? Mi ez a pecsét és én miért nem tudok róla csak a feljelentő? Azt mondják többe krül az ügyvédem mint a pénzbírságom. Nagyon félek és még soha nem tettem rosszat! Le is csukhatnak ezért? Szerezzek ügyvédet???

canada # 2005.07.14. 08:58

Segitsetek megfejteni: okírathamisítás e, ha valaki
aki 1993 óta külföldön él, ott házasságot köt, férje révén ott állampolgárságot kap/ férjezett nevét használja/ -Mgyarországon a régi személyilyével
életjáradéki szerződést köt a leánykori nevén, és azzal a címmel ahol már évek óta jogcím nélkül
maradt bjelentkezve. A szerződést az ügyvéd Mgyarországon úgy készítette, mintha előtte írta volna alá mindkét szerződő fél a szerződést/ ezt tartalmazza a szerződés, Az illető még az országban sem volt tudomásunk szerint.Mi úgy tudjuk az ügyvéd potán küldte ki neki aláírásra a szerződést. Bízonyításhoz szükséges lenne a Rendőrség segítségem ivel aki nekünk elmondta hogyan történt a szerződéskötés, már elhúnyt.
Mit lehet ilyenkor tenni.?

Nick Name # 2005.07.01. 03:33

Mindenképpen bűncselekmény, akár elítélik, akár nem, mivelhogy most nem ez a neve (közokirat-hamisítás).


Nick Name

bebee # 2005.06.30. 10:57

Kérdésem a következő. A haverom pár évvel ezelőtt nevet változtatott, a németes családi nevét magyarosította. Nemrég gyanúsított lett egy nyomozásban, és ott nem az új nevét használja, hanem a születési nevét, a régi németeset. Ezzel most követ el ő bűncselekményt ? És ha elítélik a régi nevén (mert hogy eddig még nem jött érdekes módon rá a rendőrség a névváltoztatásra), akkor az bűncselekmény ?
Köszi annak, akinek van valami jó gondolata ebben a kérdésben !

Nick Name # 2005.06.21. 03:42

A személyi adataidon kívül semmi másra nem kell válaszolnod, és természetesen mondhatod, hogy csak az ügyvéded jelenétében. Vallomást tenni egyáltalán nem vagy köteles - csak az esetek többségében ez a saját érdekedben nem célszerű.


Nick Name

pityuliba # 2005.06.20. 18:53

Üdv!
Sürgős!!!
Hamis okirat került nyilvánosságra,de feljelentés még nem történt. Viszont fog! Mire lehet számítani a feljelentést követően? Mire kell kötelezően válaszolni, mire nem. Mondhatom h "csak az ügyvédem jelenlétében..." vagy az csak a filmekben.. no és ha ezek után még sincs ügyvéd? általában mi az eljárás ilyenkor?
A válaszokat előre is köszönöm!

koratel # 2005.06.06. 18:01

Kérdésem, hogy ki számít hivatalos személynek és hatóságnak? Ha jól tudom nekik feljelentési kötelezettségük van, ha hamis okiratról szereznek tudomást. Utána lehet-e nézni, hogy megtették-e a feljelentést?

Püré07 # 2005.06.05. 11:59

Még 1 kérdés:A Cég ahol jelenleg dolgozom folyamatosan késik a fizetésekkel mostanában csak napokat de volt hogy 3hetet késett a fizetés!Kérdésem az hogy mit tehetek ilyen helyzetben?Pereskedésen kívül gondolom semmit!

Püré07 # 2005.06.05. 11:53

Igazad van véletlenül írtam rendőrséget!Köszönöm a választ!!

Nick Name # 2005.06.05. 05:18

A rendőrség semmilyet, sőt gondolom, előző ügyedben sem a rendőrség ítélt el, mivel bűncselekmény miatt a büntetés kiszabása egyelőre a bíróság feladata kis hazánkban.

Mint ahogy a mostani ügyedben is a bíróság ítélne el minimum magánokirat-hamisításáért, de mivel feltételezem, hogy nem passzióból irogatod más személyek adatait a papírokba, hanem valami anyagi érdeked is fűződik ehhez, valamilyen csalás is felmerülhet. Ennek minősítése és büntetése pedig az elkövetési értéktől függ, akár végrehajtandó szabadságvesztést is kaphatsz, úgyhogy javaslom, hogy sürgősen hagyd abba.


Nick Name

Püré07 # 2005.06.04. 16:17

Üdvözletem!Kérdésem a következő lenne:Milyen következményekkel jár az ha mondjuk én telefon értékesítő vagyok és telefont adok el olyan személy nevére aki nem tud róla?Az összes adatát fel kell tüntetnem tehát visszaélek az adataival!Alá is kell írnom helyette!De ebből végülis neki semmilyen kára nem származik "csak" visszaéltek az adataival!MIlyen büntetést szabhat ki a rendőrség ha nekem már szabálysértési ügyem is volt csekély mennyiségű kábítószer birtoklás miatt!Válaszát előre is köszönöm!!

nincspir # 2005.05.27. 15:40

Sziasztok!

Egy eléggé kényes ügyben kérem a segítségeteket. Volt cégemnél 4millió Ft-t sikkasztott az üzletkötönk, és per lett belöle. Én sajnos kiállítottam egy jogos számlát, ahol a kiállító neve helyén a fönök nevét írtam( írhattam volna a sajátomat is). Ezt a pénzt is felvette az illetö (500 ezer Ft). A fönököm szabadságon volt, én meg aláirattattam az üzletkötövel egy papírt, hogy minden pénzügyi felelösség az övé. Késöbb az a cég, akitöl felvette a pénzt, az át is utalta ezt, amit én észrevettem és jeleztem. Levélben stornora visszakértem a készpénzfizetési számlát, mivel azt hittem, hogy nem fizették ki. Így derült ki, hogy ezt kétszer fizették ki. A hamisítás a készpénzfizetési számlán a kiállító nevénél történt, a számlát nem én használtam fel. A vád ellenem egyszeri magánokirat hamisítás. A vádemelésböl kiderül, hogy az üzletkötö visszafizette a teljes elsikkasztott összeget. Milyen büntetésre számíthatok? Nem voltam büntetve, jóhiszemüen követtem el, amit késöbb levélben stornóra vissza is kértem. Továbbá ott van a levél, ahol elhárítom a pénzügyi felelösséget. Heteken belül szülni fogok. Van-e mód arra, hogy a szülés utáni GYED alatt ne keljen a bíróságra járnom, mivel a gyermekem felügyeletét nem tudom megoldani ez idö alatt? Válaszotokat nagyon várom és elöre is köszönöm.

borbolya # 2005.05.24. 17:23

szevasztok!

okirathamisítás ügyben fordulok hozzátok, kérlek segítsetek!

több mint egy éve eladtam a motromat (1000ccm, rendszám, forgalmi).két adásvételit írtunk, én a vevőjét a vevő és a tanúk adatai nélkül íretam alá.a vevő saját adatait megadta és aláírta az adásvételit.tanukat nem írtunk itt sem.ez az adásvételi maradt nálam.én ráírtam a dátumot és egy haveromat+egy másik fickót tanunak és beadtam az okmányirodába.a motrot kivonták ideiglenesen a forgból.
közben a vevőm eladta a motrot egy másik fickónak. írtak egy új adásvételi az én nevemben és aláírták helyettem.(hogy miért nem az én adásvételimet használták, nem tudom.)a rendőrök tanuként hallgattak ki.azt mondtam, hogy mindkét tanú jelen volt az üzlet megkötésénél.továbbá azt is mondtam, hogy 2 adásvételit írtam (én, sk), amelyek közül a vevőjét a 2 tanú nem írta alá.nem tudom, hogy mért mondtam ezt.
az én adásvételimen szereplő tanukról elmondtam, hogy jelenlétükben írtam oda a nevüket és címüket a személyiből.

kérdéseim a következők:

  1. egy darab okirathamisítást követtem el vagy kettőt?
  2. ha 2-t követtem el, akkor számíthatok-e halmazati büntetésre?

3.amikor azt mondtam, hogy a két tanú nem írta alá a másik adásvételit hamis vád bűncselekményt követtem el?

kérlek válaszoljatok gyorsan, mert igencsak parázok, hogy ülnöm kell egy darabig!

előre is köszönöm a választ!

szevasztok!

bösendorfer jános # 2005.05.09. 08:30

kedves Nick Name!

köszönöm a választ, nagyon megönnyebbültem!ennyi történt csak (és még ezt is bánom)!
még egyszer köszi!

További minden jót kívánok Neked és minden fórumozónak!

Nick Name # 2005.05.08. 16:01

Bösendorfer,

egy picit zanzásítva válaszolok:

a hamis tanúzás részt felejtsd el, ezért nem vagy büntethető a Btk 241. § /1/ bek. a./ pontra figyelemmel. A magánokirat-hamisítás vétsége viszont áll, de olyan csekély a súlya, hogy max. pénzbüntetést tudok elképzelni, de inkább megrovást, még a szabálysértéseid ellenére is. Ezzel együtt én bemennék a rendőrségre, mert benn nem foghatnak, ezzel szemben megkímélheted magad esetlegesen olyan költségektől, amit később neked kellene viselned, és egyébként is a megrovás irányába mozdíthatnád elő a dolgokat.

Ha tényleg csak ennyi történt, nincs félnivalód.


Nick Name

Advokat # 2005.05.05. 19:01

Kedves Hercseg!

Igen:)

bösendorfer jános # 2005.05.04. 09:03

(az eleje eggyel lejjebb van!)
kérdéseim a következők:
1.ha jól értelmezem, amit elkövettem okirathamisítás?
2. amit a vevő elkövetett az micsoda?2rendbeli okirathamisítás vagy pluszban csalás is?
3.az általam elkövetet okirathamisításért mit kaphatok?(azért fontos, mert minden esélyem megvan arra, hogy kihallgatják a két ismerősömet is- szerintem.)
4.a tanuvallomásomban azt állítottam, hogy a két tanú jelen volt az adásvételnél.ez hamis tanuzásnak minősül?
5.hamis tanuzásnak minősül akkor is, ha magamat vádolnám a valóság feltárásával?
6.mivel az okirat (adásvételi szerződés) hamisított, ismételt hamis tanuzást követtem el?
7.elkövettem valamilyen más bűncselekményt azzal, hogy azt állítottam, hogy a tanuk jelen voltak a vételnél?(hamis bizonyítékszolgáltatásra gondolok, de ezt nem találtam meg a btk-ban,csak a hamis tanuzásról rendelkező §-ban.szerintem ez nem ugyanaz.)
8.ha bemegyek a rendőrségre és vallomást teszek (elmondom a valós történetet) bennfoghatnak?(előzetes, fogda, stb.)
9.a btk-ban olvastam, hogy ha a hamis tanuzás elkövetője az igazságot feltárja büntetése korlátlanul enyhíthető.ez a gyakorlatban is érvényesülni szokott?(vagy csak akkor, ha a vallomásomat bizonyítanai is tudom?)
10.a bíróság enyhítő körülményként értékeli a beismerő vallomást és azt, hogy magam mentem be vallomást tenni?
11. súlyosbító körülmény lehet-e az, hogy számos vámszabály-sértésből származó bírságom van?(megbuktam cigivel lónyán és hegyeshalomnál is.bírságot kaptam érte, más büntetést nem.)

kérem, hogy jogász végzettségűek(Nick Name, Julius) vagy ilyen tapasztalattal rendelkezők írják meg véleményüket, mert fontos, hogy helyes információt kaphassak!
előre is köszönöm!
bösendorfer jános

bösendorfer jános # 2005.05.04. 08:40

sziatok!

okirathamisítással kapcsolatban van jó pár kérdésem!előre is elnézést, ha hosszú lesz a bejegyzés!
a btk-t elolvastam,de mivel semmiféle háttérinfóval nem rendelkezem, nem valószínű, hogy jol értelmezem.
a gondom a következő:
2004. karácsony éjjel záhonyban eladtam az autómat.2002-es gyártmányú vw passat volt, saját tulajdon, nem lizing.a vétel úgy történt, hogy leintett 1 osztrák rendszámú autó s a vezetője ajánlatot tett a passatra.kpben fizetett és az ő autóját adta érte cserébe.így kb 30%-kal kaptam érte többet, mint amennyit a passat ért.a vevő ukrán születésű magyar állampolgár volt,magyar bejelentett lakcímmel rendelkezett.mivel csak ketten voltunk jelen az adásvételnél tanunak beírtam 2 ismerősömet. egy hete értesített az okmányiroda, hogy kivonja a passatot a forgalomból, mert a vevő nem íratta át.3 napja keresett a rendőrség, én bécsben voltam, a feleségemmel tudtak beszélni.a vevő eladta a kocsit ujból, hamis adásvételivel, somogy megyében.bécsből hazajövet somogyban hallgattak ki a rendőrök tanuként.
Tanuvallomásomban azt állítottam éa alá is írtam, hogy mindkét tanu jelen volt az adásvételnél.
kérdéseim a következők:

hercseg # 2005.05.03. 15:42

kedves Advokat!

köszönöm a választ!
csak még 1 kérddés, hogy biztos legyek a dolgomban: ugye a hercseg név alatt feltett kérdésekre válaszoltál?

köszi!

Advokat # 2005.04.30. 08:26
  1. Minden további nélkül megkereshetnek személyesen. Nincs ezzel semmi porobléma.
  2. a tényállás teljes felderítése érdekében meg is kellene, hogy keressék. Táhát a váasz IGEN.
  3. Szinte majdnem 100%, hogy beidéznek, és ugyanígy fog járni a barátod is.
Anna01 # 2005.04.29. 09:58

Azt elfelejtettem az elQbb, hogy nem a pénzbüntetés a kellemetlen az egészben, hanem átélni a vádemelét, bírósági tárgyalást, ha elítélnek, viselned kell a bqnügyi költségeket.