Fórum büntetőjog régebbi elöl     új hozzászólás


Garázdaság.Mire számítsak?

rigoz # e-mail 2020.09.26. 20:11

Tehát, ha jól értem át*szta a kukát a szomszéd kertjébe... Kié volt a kuka?

Igazából ez garázdaság akkor lehet, ha észlelte egyáltalán más és szerintem akkor is szabálysértési alakzatban... Ha kukában keletkezett kár, akkor tulajdon elleni szabálysértés. Egyébként meg birtokháborítás, polgári ügy.

Amúgy meg semmi.

Önmagában más üres kertjébe átb*ni valakit nem bűncselekmény vagy szabálysértés. Még akár véletlen is előfordulhat, hogy átrepül valami (pl. gyerekek fociznak az udvaron és véletlen átrúgják a szomszédba), akkor sem hívnak az értelmes emberek rendőrt, ha meg kijönnek, nincs jogcím eljárásra.

Az, hogy a szomszéd a házából észlelte a hangzavart, nem minősül a cselekmény kriminalizálása szempontjából relevanciával bírónak, azaz lényegesnek, tehát önmagában azért nem lesz még garázdaság szabálysértése sem a cselekmény.

Egyébként, a büntetlen előéletű, szerintem úgyis megúszná figyelmeztetéssel, megrovással az ügyet, hiszen ez olyan piti. Ha kár keletkezett a kukában, azt meg a tulajnak ki kell fizetni, oszt viszlát.

mivel egyszeri eset volt, még igazából birtokvédelem biztosítására sincs ok igazából, tehát polgári jogi szankciótól sem hiszem, hogy kellene tartani.

De a kedves párja máskor kicsit tartsa jobban kordában az alkoholos befolyásoltságából adódó "felszabadultságát" és ne a szomszédba dobálja a kukát...

A rendőri intézkedés ügyében az intézkedő rendőrkapitányságon, illetve az alapvető jogok biztosánál 30 napon belül élhetnek panasszal. Utóbbi, ha súlyos alapjogi sérelmet okozó jogsértést észlel, panaszt megküldi elbírálásra az országos rendőrfőkapitányra, aki 30 napon belül határozattal dönt, mely ellen közigazgatási per indítható.

A mentőszolgálat intézkedése továbbá az Országos Mentőszolgálat Főigazgatójának, dr. Csató Gábor úrnak címzett panasszal fordulhatnak, mely a foigazgato@mentok.hu e-mail címre vagy a 1055. Budapest, Markó utca 17. címre küldhető meg postai úton, az Országos Mentőszolgálatnak címezve.

Ennek nincs fix határideje, azonban a 6 hónapon túl előterjesztett panasz érdemi vizsgálata mellőzhető, 1 éven túl előterjsztett panaszt pedig érdemi vizsgálat nélkül el kell utasítani. A mentőszolgálat általi kivizsgálás ellen jogorvoslatnak nincs helye.

Válaszra viszont nem feltétlen kell számítani kell Tőlük, tapasztalatból mondom... :(

A kettő nem összeegyeztethető egymással, vagylagos.

Amúgy egy bónusz kérdés: Miért kellettek ehhez mentők, nem értem? Mert átbta a kuklát kínjába? Minden toávbbi nélkül... Istenem... Ennyi hülyét...

Silicea # e-mail 2020.09.26. 19:26

Tisztelt fórum tagod!

Segítségüket szeretném kérni egy ügyben, mely nem világos számomra, hogy garázdaság büntette áll-e fenn.
Idén júliusban az élettársam nyaralójában töltöttünk 2 napot. Délután folyamán kocsmában járt, ahol alaposan felöntött a garatra. Mikor hazáért, az útjában lévő üres kukát átdobta a szomszéd kertjébe. Sem személyi, sem tárgyi sérülés nem történt. Hangoskodott még egy darabig, aztán megszabault az alkoholtól orálisan és valamennyire kijózanodott. Másfél óra múlva ránktört két rendőr és két mentős, a kapun és az ajtón is keresztülhatoltak jelzés nélkül. A szomszéd tett bejelentést. A párom kukadobálása minek minősül? Hétfőre beidéztek a rendőrségre. Élettársként nem vagyok köteles tanuskodni. Megtagadjam, vagy tanúskodjak? Mit javasolnak?
Köszönöm, ha kapok felvilágosítást illetve tanácsot.
Sz. Lilla

Maury Chaykin # e-mail 2020.08.22. 12:36

Nem is arra gondoltam, hogy szolgáltató függvénye, hogy ki a jó fej, egyszerűen annyiról van szó, hogy mivel hétvégén fele annyi busz jár, a BKV-s sofőrökkel nem tudtam olyan haveri viszonyba kerülni, mint az Arrivásokkal.

OFF vége.

rigoz # e-mail 2020.08.22. 10:22

Nekem van ismerősöm mindhárom Szolgáltatónál (BKV, VT-ARRIVA, VOLÁNBUSZ), sőt még a BKK-nál is... :)

Többnyire járművezetők...

A meglátásom az, hogy a hozzáállás személy és nem a Szolgáltató kilétének függvénye. :)

Az, hogy hol mekkora általában a fegyelem, az már egy másik kérdés...

Abban bizonyos téren a BKV, bizonyos téren az 'ARRIVA vezet, de a három szolgáltató közt nincs olyan hatalma eltérés egyébként.

De ez már erősen OFF-topik téma.

Maury Chaykin # e-mail 2020.08.22. 10:00

Köszönöm!

Itt hétköznap a Transman (Arriva) szolgáltat, hétvégén a BKV. A Transmanos sofőrök közül 3-4-el kifejezetten haverkodós viszonyban vagyok (mi volt a meccsen, hogy van a család, stb.). De a BKV-sok közül egyet sem ismerek. Más lett volna a helyzet, ha az egyik Transmanos sofőrnél történik ez, jót röhögtünk volna. Kihangsúlyozom, még csak szóbeli vitába sem keveredtem a sofőrrel, helyeseltem, "Igaza van, igaza van!", mikor befejezte a kioktatást hátramentem, amikor a célomhoz érkeztem, akkor meg leszálltam.

rigoz # e-mail 2020.08.22. 09:30

Ebbe nem sok bizonytalanság van... A járművezetőnek állt feljebb és bedobott ezért valamit, amivel azt gondolta megfélemlítheti...

Őt kell "feljelenteni" a BKK-nál, hogy mi a *ért nem állt meg a megállóban, illetve legalább lasított le annyira, hogy kétséget kizáróan meg tudjon győződni arról, hogy nem áll a megállóban felszállni szándékozó utas, plusz a fenyegetőzésért is...

Velem próbálkozott volna, hajjjaj... Megkapta volna a magáét...

Maury Chaykin # e-mail 2020.08.22. 09:06

Szia, köszönöm!

Nagyjából én is ezt sejtettem, ezért is lepődtem meg, amikor ezt mondta a vezető. Meg hát ugye meg is állt, és felvett, egy erőszakos utasnak gondolom csak nem állt volna meg, hogy aztán fel is szálljon.

Csak egyrészt olyan munkám van, hogy feddhetetlenségi kell hozzá, másrészt mostanában sok BKK balhé volt (kőbányai szélvédő betörő júliusban, hatos villamoson verekedők), ezért voltam bizonytalan kicsit.

rigoz # e-mail 2020.08.22. 08:33

Ha betörte vagy megrepesztette volna az üveget, az rongálás lehetne, de ez így semmmi...

rigoz # e-mail 2020.08.22. 08:25

Ez nem garázdaság... Kopogtatni (dörömbölni) jelzés céljából egy üvegen, független attól, hogy az mondjuk egy buszé nem garázdaság.

A cselekmény nem bűncselekmény ->feljelentés elutasítása

Ellenben a buszvezetőt viszont, ha való feljelenti Önt elő lehet venni... Függően a feljelentés pontos tartalmától becsületsértés/rágalmazás/hamis vád/hatóság félrevezetése miatt...

Ami neki igencsak fájhat, főleg az utóbbi kettő...

Maury Chaykin # e-mail 2020.08.21. 23:10

Sziasztok!

Egy egészen friss történetem van, kíváncsi vagyok a véleményekre.

Vártam a buszmegállóban, bambultam. Jött a busz, és nem állt meg, továbbhajtott, ahogy néztem a sofőr is bambult. Ahogy elment mellettem, odaugrottam, és bedörömböltem a középső ajtón. Erre megállt, felszálltam, szépen megmutattam a bérletemet. Elkezdett magyarázni a sofőr, hogy nem jó helyen álltam azért nem vett észre, meg hogy nem a fényben álltam, meg mit tudom én, és egyébként is fel fog jelenteni garázdaságért. Kérdeztem, hogy miért. Azt felelte, hogy mert dörömböltem az ajtón. Egy lélek sem volt a buszon sem, az utcán sem, ittas nem vagyok/voltam, kár sem esett a buszon. Nem egy erőszakos cselekedet volt, nem betörni akartam az ajtót, csak mint amikor bezörgetsz valahová határozottabban.

Mit gondoltok, ez garázdaság?

alfateam # e-mail 2020.07.31. 06:24

Pénzbüntetést látok valószínűnek...
Na-igen, egy nemlétező ügyben...

oligaliga # e-mail 2020.07.31. 06:11

Amennyit tudunk az ügyről, lehet, hogy nincs is ügy.

alfateam # e-mail 2020.07.31. 06:09

. Ha nem tudod, ki az, kérdezz rá a rendőrségen.
Ugyan-már, ha nincs jelen a kihallgatásnál nincs kihallgatás sem.
Azzal semmire nem megy ha a rendőr megmondja az ügyvéd úr nevét és közli, hogy most éppen nincs itt...

rigoz # e-mail 2020.07.30. 22:15

Pénzbüntetést látok valószínűnek... De lehet szó megrovásról is, sőt a vádemelés ügyészségi elhalasztásáról is. Ez egy elég csekély súlyú ügy.

rigoz # e-mail 2020.07.30. 22:14

Ahogy leszűröm, még nem hallgatták ki, azaz gyanúsítást sem közöltek. Gyanúsítás előtt részt sem vesz az ügyben formálisan, így addig védője sem lehet.

oligaliga # e-mail 2020.07.30. 19:35

Fiatalkorú terheltnek van kirendelt védője. Ha nem tudod, ki az, kérdezz rá a rendőrségen. Ha kaptál idézést. Ha nem, akkor egyenlőre ne számíts semmire.

Nusi88989 # e-mail 2020.07.30. 19:31

Nincsen védőm. Kellene? Ilyen súlyos büntetést kaphatok ezért? Akár letöltendőt is?

Nusi88989 # e-mail 2020.07.30. 19:27

Egy éve történt kb!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.07.30. 13:55

Ez eszembe se jutott. :D

www.kbs-ugyved.hu

drbjozsef #   2020.07.30. 11:49

rigoz,

Komolyan azt gondolod, hogy több mint 5 éve történhetett az eset, és most számít a kihallgatására, 21 évesen?

Nem túl életszerű.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

rigoz # e-mail 2020.07.30. 09:28

Ez az eset pontosan milyen rég történt? Volt már 5 éve, mert ha igen, akkor elévült. Ez esetben az eljárást meg kell szüntetni.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.07.30. 07:56

Van védője.

www.kbs-ugyved.hu

alfateam # e-mail 2020.07.30. 07:22

Tevékeny megbánás!

Nusi88989 # e-mail 2020.07.30. 04:23

Üdvözlöm!

15 évesen elkövettem egy csoportos garázdaságot. Milyen büntetésre számíthatok?
Négyen voltunk, de csak ketten csináltuk a balhét. Egy padot rúgtunk szét. Nem az én ötletem volt, hanem a másik srác mondta, de én rúgtam bele először. Rendőr nem kapott el minket, mert elmentünk onnan. Senkit nem bántottunk. Volt aki ott akart tartani minket, csak kifúrtuk magunkat az emberek szorításából, de semmilyen személyi sérülés nem történt. Alkoholt is fogyasztottunk azon az estén. Nemsokára számítok a kihallgatása. Mit mondjak és milyen büntetésre számíthatok?
Köszönöm előre is!

Apbtzoli # e-mail 2020.07.23. 18:14

Üdvözlöm!

November 15-én volt ittas vezetésem ez 2020. Július 6-án jogerős lett ami 150 ezer pénzbüntetés és 1 év 5 hónap teljeskörű eltiltás. November 1-én volt egy garázdaságom amikor belém kötöttek majd megütött az illető engem elhúztak onnan de visszamentem és megvertem majd az illető 16 éves fia egy sörösüveget széttört a fejemen. Ebből garázdaság a vád. A kérdésem az lenne, hogy milyen ítéletre számíthatok? 2020. Július 16-án emeltek vádat.

Köszönettel
Apbtzoli