Ha valaki mégis úgy gondolja az eredeti két állítást párba állítani nem értelmetlen, az nyugodtan fejtse ki továbbra is a véleményét!
mi a jobb ?
Így van, épp ezért nem lehet a két állítást párba állítani egymással.
Nick Name
Én sem gondolom, hogy a bűnösök megbüntetése szükségképp ártatlanok elítélésével jár, hanem úgy, hogy bűnüldözés során a hibáktól nem mentes, valóságos társadalomban így van.
Azt az alapfeltevést nem fogadom el, hogy a bűnösök megbüntetése szükségképp ártatlanok elítélésével jár, sőt még azt sem, hogy a kettő összefüggésben áll egymással.
Nick Name
Nem értem, milyen alapfeltevést nem fogadsz el.
Ha csak azt nem, hogy ilyen kérdést feltenni nem szabad, helytelen, ostobaság, aki valóban jártas a jogban, annak a számára kezelhetetlen, értelmetlen, stb.
Na melyik?
Azért köszönöm a váalszod!
Kedves Csaba,
hiába próbálkozol, mivel az alapfeltevést nem fogadom el, úgy ilyenre nem is tudok válaszolni. :)
Nick Name
Egyedi ügyekben való döntésnél természetesen nem játszhat szerepet az általam felvetett kérdés.
Na. Ugye nincs tökéletes társadalom, melyben mindenki megbünhődik bűneiért, de senkit sem büntetnek meg ártatlanul. Egyszerüsítsük le a tökéletlen társadalmakat két félére: olyanra, amelben az 1) sz. kijelentés és olyanra melyben a 2)sz. érvényesül.
Te melyikben szeretnél inkább élni?
Tévedsz, Csaba, én például semmiféle preferenciát nem tudok felállítani. Minden ügyet egyedileg kell megítélni, és a döntésben az Általad írt egyik elv sem játszhat szerepet.
Nick Name
Persze Nick, én is tudom, hogy szakszerűtlen, de hidd el minden szavát átgondoltam, mert a szóhasználatnak nagy jelentősége van.
És provokativ is, tudom, azért tettem fel mégis, mert kiváncsi vagyok a fórumot látogatók gondolkodásmódjára. Én ui. azt hiszem, ez szinte világnézeti alapon megosztja az embereket. Szerintem mindenki tud egyértelműen választani még akkor is, ha tudja, egyik sem helyes, hiszen a preferenciát kell csak kinyilvánítani.
A kérdés - már ne haragudj - nemcsak provokatív, de szakszerűtlen is. Egyrészt aki bűnös, annak korántsem kell feltétlenül börtönbe kerülnie, hiszen léteznek szabadságelvonással nem járó büntetések és intézkedések is. Másrészt a két dolog szembeállításának semmi alapja nincs, olyan tipikus álkérdés, mint pl. az, hogy minek van nagyobb viszatartó ereje, az elkerülhetetlen vagy a szigorú büntetésnek.
Nyilvánvaló, hogy a cél csak az lehet, hogy egyetlen ártatlan se kerüljön börtönbe és egyetlen bűnös ne ússza meg.
Nick Name
Én már voltam ártatlanul 72 (pontosabban 63) órás vizsgálati fogságban, rendőrségi fogdában, és az 1) pontodat az ügyész annyira magáénak érezte, hogy képes volt a bíró szemébe hazudni azért, hogy előzetesbe helyezzenek, holott tudta, hogy olyanokat állít, amik nem igazak. (A bírónő szabadlábra helyezett, családi és személyes körülményeimre tekintettel.) Ezt a három napot kibírtam, a második kettő (hétfő-kedd) akár rendkívüli szabadságnak is beillett (hosszú hétvége), de ha előzetesbe helyeztek volna, abba egyértelműen tönkrement volna a családom (a feleségem háztartásbeli volt a 3 éves kislányunkkal, két héttel korábban vettünk fel 4 millió lakáshitelt), a keresetem kiesése miatt hosszabb távon utcára kerültek volna. 14 hónap után mondták ki, hogy nem követtem el bűncselekményt, ezt azért nem lett volna kellemes előzetesben tölteni a rendőrök és ügyészek fantáziálgatásai miatt.
Úgyhogy én egyértelműen a 2) verzióra szavazok.
Ugyanakkor szerintem a kettő között nem áll fenn a lenti összefüggés. Attól, hogy ártatlanok börtönbe kerülnek, még egyáltalán nem biztos, hogy több bűnelkövető is börtönbe kerül. Sőt véleményem szerint éppen az, hogy a hatóság erőforrásait felemészti a piti vagy éppenséggel nem is létező ügyekben az ártatlanok meghurcolása (lásd esetem: 14 hónap alatt másfél milliót dobtak ki egy nem létező ügyre), sokkal inkább kedvez a bűnözőknek.
Tehát véleményem szerint az 1) pont pozitív oldala, miszerint minden bűnelkövető börtönbe kerüljön (értsd minden bűnért feleljen annak elkövetője) egy soha el nem érhető utópia, így a negatív oldal, az ártatlanok esetleges büntetése nem érheti el a kívánt hatást.
JuK
Legyél Te az ártatlan mondjuk 10 évvel.
Egy kérdéssel szertném szondázni a fórum látogatóit.
Melyik mondattal értetek inkább egyet?
- Inkább legyen egy-két ártatlan is börtönben, mint akár egy bűnelkövető is szabadon sétálgathasson.
2)Inkább maradjon büntetlen egy-két bűnöző, mint hogy valaki ártatlanul kerüljön börtönbe.
Kiváncsian várom hozzászólásaitokat.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02