Erkölcsi bizonyítvány.


Öreg Tölgy # 2017.05.28. 13:03

Pedig benne van a korábbi posztban: a "bűntettesek nyilvántartásában nem szerepel" bejegyzés az előző törvény alapján volt kiadható, most a "büntetlen előéletűnél" nem lehet jobb. Ha most 11-én lett az ítélet jogerős, akkor feltehetően pár nappal később még nem volt benne az erkölcsiben az elítélés.

erkölcsi # 2017.05.25. 05:36

Ja és nem vagyok fiatal korú.

erkölcsi # 2017.05.25. 05:36

Öreg Tölgy!

Köszönöm a választ!

Visszaolvastam de bizonytalan vagyok az értelmezésében, nem tudom eldönteni tiszta e az erkölcsim vagy ez azt jelenti , hogy nem teljesen mert van mögötte joghátrány és a munkáltató ebből már tudja van valami gigszer. Mert mindenhol azt olvasom ha tiszta akkor azt írják bele, hogy NEM SZEREPEL A BÜNTETTESEK NYILVÁNTARTÁSÁBAN.
Sajnos még nem telt le, mert most 11-én lett jogerős.
Nem mondták, hogy kaptam volna mentesítést. A fedhetetlenségiben meddig fog szerepelni?

Öreg Tölgy # 2017.05.25. 03:47

Ha esetleg arra vennéd a fáradságot, hogy a kérdésed előtti posztot elolvasnád, akkor máris választ kapnál arra, hogy a "büntetlen előéletű" mit jelent.

Arra, hogy te a felfüggesztett ellenére büntetlen előéletű vagy, három magyarázat lehet:

  • a próbaidő már letelt,
  • a bíróság előzetes mentesítésben részesített, vagy
  • az elkövetéskor fiatalkorú voltál.
erkölcsi # 2017.05.24. 19:53

Üdv.:
Valaki tudna segíteni! Olyan erkölcsit kaptam amibe az szerepel "BÜNTETLEN ELŐÉLETŰ". Ez tiszta erkölcsi? Vagy ez mit jelent?

Ha nem mikor kaphatok tiszta erkölcsit (6 hónap fogház, 1 évre felfüggesztve a büntetésem) ?

erkölcsi # 2017.05.24. 19:35

Valaki tudna segíteni! Olyan erkölcsit kaptam amibe az szerepel "BÜNTETLEN ELŐÉLETŰ". Ez tiszta erkölcsi?

Öreg Tölgy # 2017.04.13. 03:36

Abból, amit leírtál, egy szó nem igaz. Az egész műbalhét abból vezeted le, hogy nem az van az erkölcsiben, hogy a "bűntettesek nyilvántartásában nem szerepel", hanem csak az, hogy "büntetlen", ami neked kevés. Hát sajnos, ezt írja elő a végén belinkelt törvény 71. § (3) bekezdés b) pontja, úgyhogy pl. én is pont ugyanilyen erkölcsit kapnék, ha kérnék, pedig nem bocsátottak próbára sem soha.

A bűnügyi nyilvántartásoknak több rendszere van. Az a kettő, amikről te beszélsz (teljesen rossz fogalomhasználat mellett), a bűntettesek nyilvántartása és a hátrányos jogkövetkezmények alatt álló, büntetlen előéletű személyek nyilvántartása (7. § a. és b. pont).

A bűntettesek nyilvántartásában soha nem szerepeltél, mert a próbára bocsátás nem is büntetés, hanem intézkedés, és soha nem eredményez büntetett előéletet. Tehát bármikor, még a próbaidő alatt is tiszta erkölcsit kaphattál volna. A hátrányos jogkövetkezmények alatt álló, büntetlen előéletű személyek nyilvántartásában pedig a próbaidő leteltétől számított 3 évig szerepeltél (20. § b. pont).

Abból viszont csak újabb büntetőeljárás esetén, más hatóság kaphatott volna tájékoztatást, illetve bizonyos esetekben az egyes szervek (pl. fegyver tartásához, vagy olyan foglalkozások betöltéséhez, amikhez törvény előírja, pl. fegyveres biztonsági őr, bíró, ügyész stb.) csak arról, hogy megfelelsz-e a feltételeknek vagy sem (71. § /3/ bekezdés a. pont). Másrészt meg már onnan kikerülték (2012+3=2015).

Tehát dühöngeni lehet, de oly annyira patyolat tiszta vagy hogy ennél már patyolat tisztább nem is lehetsz, és ezért nem is leszel 2017. december 1 után sem.

https://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Gerrard # 2017.04.13. 00:29

Na de én azt kérdeztem hogy mikor törlődik ki a bünügyi nyílvántartásból mert most kértem pár hete és bakker az van benne hogy büntetlen előéletű vagyok ez így ok de a bűnügyiből csak idén 2017 dec 1-ével fogok tőrlődni tehet rohadtul kellemetlen és akkor lesz olyan "tiszta" mint aki soha nem volt büntetve tehát a bűntettesek nyílvántartásában nem szerepel című szlogen!Tehát egy ökőrségért több mint 8 évet kell várnom hogy úgyan olyan tiszta legyen mint aki életében nem követett el bűncselekményt hát a jó édes .............

Öreg Tölgy # 2017.04.12. 12:16

Ez így teljesen oké. A próbára bocsátással eleve mindig büntetlen voltál, vagy és maradsz.

Gerrard # 2017.04.11. 22:57

ÜDV !Kérem aki ügyvéd az írja meg nekem legyen szíves!!!Na az a kérdésem az Erkölcsi bizonyítvánnyal kapcsolatban ,hogy most ki kértem és az szerepel Benne hogy bűntettlen előéletű vagyok de ez így nem oké anno még amikor nem kaptam 3 év próbára bocsátás előtt még az szerepelt benne hogy Bűntettesek nyilván tartásában nem szerepel!Kérdésem hogy mikor kaphatok ugyan ilyen című szöveget??????????2009 dec 1-ével indult a 3 év próbára bocsátás 3 év pártfogóival megfűszerezve és súlyos testi sértés kísérlete miatt kaptam!Úgye 2012 dec 1-vel letöltöttem de akkor ezek szint még a bűntettesek nyílvántartásában szerepelek kérdés meddig?????????Válaszukat előre is köszönöm!!!

Öreg Tölgy # 2017.03.21. 07:04

Oksi. :)

gergo696 # 2017.03.21. 06:39

köszönöm :) Öregtölgy tényleg megbízható, mint most is :)

Öreg Tölgy # 2017.03.21. 06:33

Nem, soha nem is voltál büntetett előéletű.

Ne haragudj, nincs időm többször leírni: FIATALKORÚ voltál!!
Btk 126. § (1) bekezdés a) pont. Mi nem érthető ezen?

gergo696 # 2017.03.21. 06:11

Erkölcsi bizonyítványt kaphat az, aki elítéltként mentesítést kapott bírósági határozattal, vagy a törvény erejénél fogva, netán kegyelemben részesült. Szintén kaphat minden további nélkül erkölcsi bizonyítványt olyan személy, akire nézve egy felfüggesztett szabadságvesztéssel összefüggésben letelik a próbaidő, vagy az, akire gondatlanságból elkövetett vétség miatt szabtak ki szabadságvesztést, de a büntetése letelt, illetve megszűnt a végrehajthatóság.
itt is ezt írják

gergo696 # 2017.03.21. 06:07

Hogyan lesz tiszta az erkölcsi bizonyítványa jogerős elítélés esetén?

Tiszta az erkölcsi bizonyítványa, azaz nem szerepel a bűntettesek nyilvántartásában az, aki megrovásban részesült, illetve az akit bíróság próbára bocsátott. A megrovás és a próbára bocsátás ugyanis nem büntetés hanem intézkedés

Nem szerepel a bűntettesek nyilvántartásában az a jogerősen elítélt személy aki az ítélet jogerőre emelkedésének napján mentesült az elítéléshez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól. Pl. pénzbüntetés kiszabása esetén.

Felfüggesztett szabadságvesztés büntetés kiszabása esetén a próbaidő leteltének napját követően kerül ki a bűntettesek nyilvántartásából az elítélt.

Szabadságvesztés büntetés esetén a büntetés kitöltését követően a törvényben meghatározott idő elteltével (a büntetés kitöltését, vagy a végrehajthatóság megszűnését követő maximum10 évig szerepelhet az elítélt a bűntettesek nyilvántartásában)

A jogerősen elítélt személyek az ítélet hátrányos jogkövetkezményei alól a következőképpen mentesülhetnek:

az ítélet jogerőre emelkedésének napján,
bírósági mentesítés folytán,
kegyelmi mentesítés útján, melyet a köztársasági elnök gyakorol.

Mellékbüntetés kiszabása esetén az elítélt mentesítésére nem kerül sor addig, ameddig a mellékbüntetés végrehajtása be nem fejeződött.

A mentesített személy büntetlen előéletűnek tekintendő, tehát nem lesz priusza. Ugyanakkor szükséges megjegyezni hogy adatai a bűnügyi nyilvántartás részét képező, a hátrányos jogkövetkezmények alatt álló büntetlen előéletű személyek nyilvántartásában fognak szerepelni.

akkor elméletileg a próbaidőm hogy letelt rá másnap már tisztává vált az erkölcsim .ezt akárhogy is nézem.

Öreg Tölgy # 2017.03.21. 06:04

Az elkövetési idő számít. Mivel akkor fiatalkorú voltál (azért is kaptál fiatalkorúak fogházát), ezért soha nem voltál büntetett előéletű.

gergo696 # 2017.03.21. 05:45

Öregtölgy köszönöm válaszát.Az lenne a kérdésem hogyha a cselekményeket fiatalkorúként,de az ítélet 2010 ben született meg amikor akárhogy is számolom már betöltöttem a 18 at ilyenkor mi a helyzet? 2 évre próbaidőre felfüggesztették ez le telt és semmit se követtem el.
Mint írtam 8 hónap 2 év próbaidőre felfüggesztve.Fiatalkorúak fogháza

Öreg Tölgy # 2017.03.21. 05:00

gergo696,

más az elévülés és más a mentesítés. A kettőnek semmi köze egymáshoz, az erkölcsi bizonyítványnak meg semmi köze az elévüléshez.

Ha fiatalkorúként kaptad a felfüggesztettet (azt írtad), akkor egy percig sem voltál büntetett előéletű (Btk 126. § /1/ bekezdés a. pont). A közérdekű munka miatt meg még annyira sem, azt látom, Te is megtaláltad.

gergo696 # 2017.03.20. 20:26

A törvényi mentesítés
102. § (1) A törvény erejénél fogva áll be a mentesítés

  1. közérdekű munka, pénzbüntetés, foglalkozástól eltiltás, járművezetéstől eltiltás és kiutasítás esetén - foglalkozástól eltiltás vagy járművezetéstől eltiltás esetén a foglalkozás vagy a járművezetés gyakorlásának joga kivételével - az ítélet jogerőre emelkedésének napján;
  2. felfüggesztett szabadságvesztés esetén a próbaidő leteltének napján;
  3. gondatlan vétség miatt kiszabott szabadságvesztés esetén a büntetés kitöltésének, illetőleg végrehajthatósága megszűnésének napján;
  4. szándékos bűncselekmény miatt kiszabott, egy évet meg nem haladó szabadságvesztés esetén a büntetés kitöltését, illetőleg végrehajthatóságának megszűnését követő három év elteltével;
  5. szándékos bűncselekmény miatt kiszabott, egy évet meghaladó, de öt évnél nem hosszabb szabadságvesztés esetén a büntetés kitöltését, illetőleg végrehajthatóságának megszűnését követő öt év elteltével;
  6. szándékos bűncselekmény miatt kiszabott, öt évet meghaladó, határozott tartamú szabadságvesztés esetén a büntetés kitöltését, illetőleg végrehajthatóságának megszűnését követő tíz év elteltével.

(2) Az (1) bekezdés b) pontja esetében a mentesítés nem áll be, illetőleg hatályát veszti, ha a büntetés végrehajtását elrendelik. Ilyenkor a mentesítésre a fel nem függesztett büntetés szabályai az irányadók.
(3)

tehát elméletileg hogy kiszabták a közérdekümunkát akkor a garázdaság sem számít már kizáró oknak?

gergo696 # 2017.03.20. 20:20

tehát a 2010 es cselekmény a felfüggesztett miután a felfüggesztetti idő lejárt már kaphatok ha jól értelmezem. viszont a garázdaságvétségével nem tudom mia helyzet?

gergo696 # 2017.03.20. 20:18

A kérdező kommentje:

'A törvényi mentesülés egy idő után magától (a törvény erejénél fogva) beáll. A mentesülés ideje felfüggesztett szabadságvesztés esetén a próbaidő leteltének napja, letöltendő szabadságvesztés esetén pedig a büntetés hosszától függ. (Legenyhébb esetben három, legsúlyosabb esetben tíz év)' itt ha jól értelmezem és nem ítéltek el letöltednőre a felfüggesztett ideje amikor letelt akkor már lejárt az időtartam ezután már kaphatok? :)

A kérdező kommentje:

"Ha valaki például gyanúsítottja egy bűncselekménynek, akkor bűnügyi nyilvántartásba ugyan bekerül büntetőeljárás alatt álló személy, de az erkölcsi bizonyítvány szempontjából lényeges bűntettesek nyilvántartásába csak akkor, ha jogerősen elítélik" na most jogerőre emelkedés az jogerősen ítéltek el vagy a letöltendőt jelöli?

Kérem segítsenek.

gergo696 # 2017.03.20. 20:09

Segítségüket kérném.2010.Jun.2 napján emelkedett jogerőssé az ítélet ami 8 hónap fiatalkorúakfogházára ítéltek 2 évre felfüggesztve.Namost a felfüggesztett végétől számítva van az 5 év vagy az ítélet napjától számítva az elévülés? :/ illetve 2013 okt.3 án volt garázdaság vétsége 90 óra közérdekűmunkára ítélet .Most akkor nem fogom megkapni az erkölcsi bizonyítványom???