Fórum büntetőjog újabb elöl     új hozzászólás


autószerelő hibája.., ki fizet?

goldengate # e-mail 2017.06.30. 12:47

Kedves Fórumozók! Egy hete X városban elromlott a fék az autón, amivel dolgozom.. Autószerelőhöz fordultam, aki vállalta az azonnali javítást - ÁFÁ-s számlával. 16 órára kész lett az autó 49 ezerért... Cca.30 km után az autó egyik kereke elkezdett füstölni. Azonnal megálltam. A kerék olyan forró volt, hogy szalonnát lehetett volna rajta sütni.
Azonnal hívtam a szervízt, akik már nem voltak bent, hiszen 16 órakor vége a munkaidőnek. Az autópályán cirkáló gyorsszervíz trélert hívott, mivel Ő a helyszínen nem tudott segíteni.
A távolság miatt 147 ezerért hozták haza az autót és engem.
Az itteni szervízben kiderült - másnap, hogy a féken belül van valami rugós "alátét", ami a szerelésből kimaradt, ez miatt esett szét a fék.
A szervíz nem akarja kifizetni a szerelési és hazaszállítási költségeket (mindenről ÁFÁ-s száma van), ami alaphangon is 200 ezer forint.
Arra hivatkoznak, hogy miért nem Nekik szóltam? (Velük kezdtem, de Ők már nem vették fel a telefont) Valamint miért nem hagytam ott az autót...
Az otthonomtól 200 km-re egy benzinkútnál voltam, nőként, 60 évesen, este...
Na?? Ilyenkor mit lehet tenni? A számlán ott van, hogy munkájukra garanciát vállalnak...

pappcs # e-mail 2017.06.30. 13:01

Már megint ez a nő vagyok duma... Kit érdekel mi van a lábad közt??? Főleg hatvan évesen... Igaza van a szerelőnek, ott kellett volna hagyni hogy munkaidőben megcsinálják. Nem jogos a követelés! autómentő meg 200 ezer forint? felülsz a vonatra,hazamész, aztán majd másnap rendezed... Egy fillér nem jár vissza.
Fék pedig nem esik szét, fizikailag nem is tud szétesni, legfeljebb szorul, amiatt lehetett a felni melegedés, de ezt észre kellett volna venni időben és nem még 100 km-t menni vele! Azért egy olyan szinten szoruló féket nem észrevenni, aminél már tűzforró a felni, azért nem semmi teljesítmény... vagy ha teényleg megszorult a fék és húzta maga után a gumit, akkor az még inkább észre vehető, főleg elől, mert ilyenkor a kocsi gyakorlatilag kormányozhatatlan. De a hátsón is észre lehet bőven venni a fék szorulást.

drbjozsef #   2017.06.30. 13:51

goldengate,

Mit lehet ilyenkor tenni?

Írsz egy ajánlott levelet a szervíznek, leírod mi történt, csatolod a számláid MÁSOLATÁT (az eredetit ki ne add a kezedből), és szólítsd fel őket, hogy mondjuk 8 napon belül fizessék meg a költségeidet, ellenkező esetben jogi úton fogod behajtani a követelésedet. Jó, ha a javítást végző szervízből egy szakvéleményt is beszerzel, hogy miért volt a hiba.

Ha nem teszik meg, elmész egy közjegyzőhöz, elindítasz egy fizetési meghagyást a fenti összeg+közjegyzői díj összegében.

Ha 15 napon belül nem fizetnek, de nem mondanak ellent a fizetési meghagyásnak, akkor nyertél, elmész végrehajtóhoz, és elindítod ellenük a végrehajtást.

Ha ellentmondanak, akkor neked kell bírósághoz fordulni, és polgári perben kérni a kártérítésedet.

Jól gondold meg, hogy elindítod-e az egész fizetési meghagyást, mert a bírósági út hosszú és költséges lesz, ráadásul kétséges. Nem teljesen értek egyet az előttem szólóval, a hibát neked nyilván nem kellett menet közben feltétlenül észrevenni, de az, hogy elszállíttattad, ahelyett, hogy garanciában megcsinálták volna, az határeset. Szerintem a követelésed egy részét megítélheti a bíróság is, elvégre, ha vonattal hazamész, és két napra autót bérelsz, az sem lett volna olcsóbb a szervíznek.

Szóval esélyed van, de hogy tényleg megnyered, vagy buksz rajta, azt látatlanban senki sem fogja megmondani neked.

A levél arra esetleg jó, hogy egyezkedni megpróbáljanak veled, legalább a károd egy része megtérülhet, és nem kell bíróságra járkálni. Az egy próbát megér, aztán meglátod.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

nonolet # e-mail 2017.06.30. 14:36

pappcs

Azért általában nem olyan könnyű azt kiszúrni, hogy szorul a fék.

Hisz már kis szorulás is képes felmelegíteni a tárcsát/dobot és aztán végül a kereket és fék munkahengert is.
De csak a tartós melegedés után fog majd észrevehetően fékezni is a keréken... a hőtáguló fékolaj miatt.

Szóval, hátrébb az agarakkal.
Főleg, ha nem rutinos-műszaki érzékű a sofőr.

-

Mit kellett volna tenni a hiba észlelésekor?
Az egy másik kérdés...

Miért kellett volna otthagyni?!
Nem kellett.

Az elromlott gépjármű szervizbe
szállítása
azonban nem a szerviz feladata!

Vagyis... a szervizbe szállítás az üzemeltető költsége.

-

Nézzük akár felelősséget.

GARANCIA(jótállás) esetén a garancia vállalótól
ugyebár NEM!!! követelhető a járulékos károk térítése.

Csak az újabb ingyenes javítás.

Vagyis garanciális javítás kérése esetén

 • nem kell kártérítenie semmit a javítónak
 • az üzemeltető juttatja el a szervizbe, saját költségén
 • de ingyen fogják ismét javítani

Ámde SZAVATOSSÁGI igény esetén már más az ábra!
Akkor kérhető a kártérítés megfizetése is.
Minden járulékos kárra/költségre.

Nyilván a bizonyított kárra és a méltányolható költség szintig.

-

Ez esetben tehát
elsőre SZAVATOSSÁGI igényt jelenetnék be
nem pedig garanciális(jótállási) igényt.

Az ingyenes javítás mellé pedig kérném

 • az indokolt költségeim

valamint

 • a bizonyítható károm (ha van) megtérítését

Azon lehet, egy kicsit alkudozni,
hogy
mi az indokolhat költség szint.

De (szerintem) belefér

 • átlagos árszinten a trélerezés a szervizbe
 • a hazajutás költsége
 • egyéb kapcsolódó költségek

Hisz mindezeket a szerviz hibás teljesítése okozta!
Hisz a tőlem elvárható+szokásos módon jártam el,
amikor
a mozgásképtelen autót a szervizbe juttattam.

Plusz haza jutottam.

-

Azonban EZ ESETBEN
a teljes tréler számla
megtérítése/követelése nem indokolt!

Hanem CSAK a 30 km-re eső része...
Mert a szerviz annyira volt az esettől.

Azaz jogos követelés (szerintem)

 • a gyors szerviz díja
 • a 30 km-nyi tréler díj (~10-12 eFt)
 • a személyes hazajutás költsége

(nem vagyok köteles ott aludni)

 • az otthoni javítás (hibázó által) elismert költsége

Szóval, úgy 50-60 eFt verhető le a szervizen, szerintem.

goldengate # e-mail 2017.06.30. 15:52

Köszi! Kedvesek vagytok, hogy válaszoltatok.
Azért szeretném tisztázni, nem bújok az mögé, hogy nő vagyok..., de az autópályán, egy benzinkútnál nem tudom, ki hagyná nejét, anyját éjszakára. A közelben település nincs, este van, az éjszakai közlekedés nem nagyon megoldott.
A másik, hogy a fék nem szorult. Szétesett.
Kamionosok jöttek segíteni, mert féltünk, kigyullad a kocsi. Ők mozgatták meg, nem szorult.
Amikor éreztem, hogy valami nem stimmel, azonnal megálltam.
Az egyéni szerencse volt, hogy pont egy benzinkút esett útba, így be tudtam gurulni a kamionparkolóba.
Egyébként nem az én személyem a kérdés, hanem az, meddig terjed a szervíz felelőssége, garanciája?
Zárójelben azért megkérdezném azokat, akik szerint én vagyok a pancser, a helyemben mit tettek volna..

chava #   2017.07.04. 09:03

@goldengate egyáltalán nem bújtál a női mívoltod mögé. Ha pappcs-nak a szövegedből elsősorban ennyi jött le, akkor ki kellene bogoznia az ismeretlen okokból származó, női nemmel szemben fennálló ellenállását... bár a fórum nem erre való, de ezt most nem tudtam megállni, amikor ilyen őrülteket olvasok.

Fogadd meg nonolet és drbjozsef tanácsait, és adj hálát, hogy nem a francia autópályán füstöltél el...

Trixlil # e-mail 2019.10.22. 15:16

Segitseget szeretnek kerni surgosen!!
A kalvariam 2019 marciusaban kezdodot, amikor ugyanis kisebb meghibasodast fedeztem fel az automon( egy durva 12 eves toyota avensis dizel autorol van szo). 2019 marciusaig hibatlanul mukodott minden jo volt mig nem egy nap azt vettem eszre hogy elfolyik a hutoviz de nem lathato modon csak egyszeruen eltunik belole elparolog. Mivel eddig soha nem kellett szerelohoz vinni igy nem tudtuk milyen szerelohoz vigyuk el igy egy ismeros ajanlasara sikerult talalnunk egyet aki azonnal ranezesre azt mondta hogy hengerfejes. Megbiztunk benne mivel aki ajanlotta azt mondta az o autojat 6 eve o szereli es megbizhato. Nagy hiba volt. 3 hetrol volt szo hogy megcsinalja de mar a 2 honapnal jartunk es szetszedte az autot a a hengerfejet elvitte bemeretnj majd allitasa szerint felujitottak es vissza rakta de az auto az inditasnal fustolt feketen es a motor nem gyorsult , allandoan hitegetet hogy csinalja es kesz lesz de ebbol nem lett semmi. 80 ezer ftot gombolt le rolunk a legelejen elolegkent persze szamla nelkul ( 380at akart a vegen kovetelni) 2 honap hitegetes utan megelegeltuk egy elszallitottuk tole a kocsit a sajat penzunkon ekkora mar bevallotta hogy soha nrm is szerelt ilyen tipusu autot. Talaltunk egy masik szerelot aki mar jobbnak tunt... nala kozel 6 honapig volt ... o elvitte ujra a hengerfejet bemeretni ahol kiderult hogy az egy utan gyartot amit fel se lehet ujitani . Biztos vagyok benne hogy az elozo szerelo vagy a akivel o bemerette kicserelte az enyemet ami eredeti volt egy rosszra mivel az en motorom meg soha nem volt bontva lehetetlen h egy utan gyartott lett volna bene. Nem tudtuk rabizonyitani senkire hogy kicserelte ki sajnos. Az uj szerelo azt tanacsolta vegyunk egy uj motort hengerfejjel egyutt hogy ez sokkal olcsobb megoldas lesz mint az en motoromat egy uj hengerfejjel egybesikolni. Hallgattunk ra elkezdtunk mi keresni a motort hozza mivel az uj szerelo a kisujjat se mozditotta h uj motort keressen bele . Nekunk kellett keresni . Nagy nehezen talaltunk egyett ami nagyon jo motornak tunt kozel 400 ezerert. Plusz porlasztok 150 ezerert . Beszereltr magynehezen hiaba volt meg a motor o csak kozel 2 honap utan szerelte be . A szerelesere munka dijjarq 410 ezer ftot kert . Az atvetel napjan allitasa szerint nagyon jol indult a motor elsore es hogy reggel 8tol delutam 16. Ig jaratta es minden okes volt. Kifizettul elvittuk orultunk. Masnap meg 50 kmt se mentem vele amikot elkezdet rangani a motor es kattogni a fordulatszam teljesen felporgott oriasi fusr felho a kipifogobol .. le kellett allitsam a motort. Hivtam a szerelot hogy jojjon es vontassa el az ors vezer terrol mire o kozolte hogy nincs most budapesten majd hetfon elvontatja (szombat delelott tortent ez az egesz) en elvontttam vegul haza h legalabv ne egy rossz kornyegeken legyen egesz hetvegen h ne adj Isten feltorjek. Hivtam a szerelot hogy hetfon hozzam kene jonni elvontatni ( 15 percre az orstol nem egy nagy tav) mire o kozolte hogy o biztos nem fog a dugoba reggel 8ra erte jonni hivjak rgy traillert a sajat penzemen es vitessem hozza mire en felhaborodva kisse kozoltem vele h tegnap kapott 410 ezret es fel ev garancia van az auton ugy hogy ne kepzelje hogy en fogom fizetni az elszallitast. Hetfon vegul megneztuk mi magunk az autot es az a helyzet hogy a motor bele dolgozza a gaz olajat a motor olajba ( ugy derult ki h az olaj szint a 3szorosara volt megnove hig volt es uzemanyag szagu es a tankbol eltunk az uzemanyag) a szerelo olyasmivrl fenyegetet meg amirrt meg mertem neki mondani h koteles atnezni az autom hogy baltaval szetveri az autom es kiveri az rn fogaimat felpofozz hatba ver.... ezek utan hiaba garancias es biztos o hibazott az osszerakasnal ( sok csavar megse volt huzva megfeleloen)felek hozza vinni mivel kepes lenne benne kart tenni ...kihez forduljak most? Rendorseg ??