Parkolási felszólítás/elévülés?


bszilvi25 # 2010.03.31. 13:33

Tisztelt Szakértők/Fórumozók!

Én is hasonló helyzetben vagyok, mint itt sokan mások.
2001-2002-es büntetésekre vonatkozó levelet kaptam az intrumtól decemberben.
Az empamo-nál váltottam egy mailt, és ott erre hivatkoztak:

"Alább csatoltam a közlekedési törvényt, ami előírja a 60 napos értesítési kötelezettséget a behajtók és a parkolási cégek részére! Ha ezt mulasztották, akkor az jogvesztő hatályú! Vagyis a régi esetekre is érvényes, amit az életbelépés után 60 nappal kellett kiküldeniük, azaz 2007 február 24-ig! És ha két értesítő közt eltelt 1 év, az is jogvesztő!

Javaslom kérjék el ezeket az igazolásokat, hogy mikor küldtek értesítőt! De hiteleset, posta által igazolva!!!!

Köszönettel, üdvözlettel ..................

A törvény itt a link is, és idéztem a lényeget!!

http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

2006. évi CX. törvény

a közlekedéssel összefüggő egyes törvények módosításáról1

A törvényt az Országgyűlés a 2006. december 11-i ülésnapján fogadta el. Hatályos: 2006. 12. 22.

II. Fejezet
A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény módosítása

Íme a ma hatályos szöveg (1988. évi I. tv. a közúti közlekedésről:

Tv. 15. § (1) A miniszter - rendeletben - meghatározott járművek közlekedését a közút kezelőjének hozzájárulásához és díj fizetéséhez kötheti.

(3) Közút területén vagy a közút területén kívüli közterületen létesített, illetőleg kijelölt várakozóhelyen a közút kezelője díj és pótdíj szedését rendelheti el.

9. § A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény (a továbbiakban: Kkt.) 15 §-a a következő új (5) bekezdéssel egészül ki:

(5) Amennyiben a (3) bekezdésben meghatározott díjat nem fizették meg, a közút kezelője vagy az általa megállapodás alapján megbízott gazdálkodó szervezet a létesített, illetőleg kijelölt várakozóhely jogosulatlan úthasználatának időpontjától számított 60 napos jogvesztő határidőn belül köteles postára adni a díj- vagy pótdíjfizetési felszólítást. A díj- és a pótdíjfizetési kötelezettség egy év alatt évül el. A díj és a pótdíj után késedelmi kamat nem követelhető.

(2) Amennyiben a Kkt. 15. §-ának az e törvény 9. §-ával megállapított (5) bekezdése szerinti, illetve a Kkt. 33. §-ának az e törvény 17. §-ával megállapított (3) bekezdése szerinti pótdíjfizetési felszólítást e törvény hatálybalépéséig nem adták postára, azt e törvény hatálybalépésétől számított 60 napon belül postára kell adni. A határidő elmulasztása jogvesztéssel jár. Ha az e törvény hatálybalépését megelőzően keletkezett pótdíjfizetési kötelezettség elévüléséből e törvény hatálybalépésének időpontjában még több mint egy év van hátra, a követelés e törvény hatálybalépésétől számított egy éven belül elévül."

Felhívtam az intrumot, és telefonban megkérdeztem, mikor küldtek nekem leveleket, és hova mert 2009 dec. előtt én nem kaptam egyet sem.
A beszélgetésben kiderült, hogy két értesítés között volt, hogy majdnem 2,5 év is eltelt.

Akkor most jogos a követelésük vagy sem?
Nekem sincsenek meg ilyen régi cetlieim... :(
Ha valaki tud, kérem segítsen!
76ezerről van szó!

köszönöm szépen!
Szilvi

jasta # 2010.03.23. 21:01

Jó napot kívánok érdeklődni szeretnék,2004 07-07 én állítólag volt egy parkolási idő túllépésem amiről nem kaptam semmilyen jelzést.
Ezután kaptam 2007 elején egy ügyvédi felszólítást utána 2008-ban is, és 2009-ben is a KeridentKft-től,meg az idén év elején de az már a Creditexpress kft-től . De viszont pár napja jött egy per előtti utolsó felszólítás.
Érdeklődöm ,hogy most ez a parkolási felszólítás elévült-e vagy mi a teendőm?

Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel: K.Cs

kizo74 # 2010.03.22. 18:26

Tisztelt Jogi Fórum!

Segítséget, tanácsot szeretnék kérni.
Egy 2007 decemberi parkolással kapcsolatban nemrég egy határozatot, melyben a körülbelül 5000 forintos parkolási díj és hátralék címen nagyjából 53 ezer forintot követelnek rajtam. Én februárban már egy bírósági határozatot kaptam, ami ellen fellebeztem, vagyis nem ismertem el.
ezek után a múlt héten a számlámat leterhelték a fenti összeggel, illetve mai nap foglalási jegyzőkönyvet kaptam a járműveim adataival.
A számlámról kb a negyedét tudták leemelni, amire a mai nap ráutaltam a még "hiányzó" összeget.
Most ezek után még le fogják foglalni az autóm is??????
Másik!!!
Én közalkalmazott vagyok és az adott napon - kikértem a munkáltatómtól - a jelenléti ív szerint az adott napon és időben nem voltam azon a helyen ahol megbüntettek, valamint az autó típusa sem pontosan lett megnevezve a parkolási cég által.
Tudok ezzel kezdeni valamit még ebben a szakaszban??

Üdvözlettel, Z.

ObudaFan # 2010.03.22. 17:39

Szerintem ott a jogalkotó nem volt a helyzet magaslatán, az AB nem tehetett mást.

scifi # 2010.03.22. 14:54

+1 kérdés...

Úgy tudom (hallottam), hogy az alkotmánybírósághoz a CreditExpress ügyéd gárdája fordult a parkolási bírságok behajtásáról szóló törvény módosításának formai kifogásaival, aminek következtében az akkor már talán 2 hónapja érvényben lévő törvényt minden - az állampolgárokat csak látszólag is védő - kitételek nélkül törölte el.
Ebben a mai világban bennem felmerült egy kérdés, hogy a kedves alkotmány bírák ennyire eszetlen félnótások, vagy volt az a pénz...

scifi # 2010.03.22. 14:07

Az autót 3 és fél éve sikerült összetörnöm és a baleset után kb. 2 héttel eladnom.
Kíváncsi lennék, ki az aki bő 3 évvel később emlékszik arra, hogy kidobott egy marék parkoló cédulát, amik között biztosan ott volt a két ominózus időpontra szóló is... nem a vevő lenézése miatt, de részemről teljesen esélytelennek látom ezt a vonalat.
A másik, hogy az akkor vevőt nem biztos, hogy megtalálnám, nem a szomszéd volt, de talán még nem is a megyéből való...
Azt meg már csak nagyon mellékesként említem meg, hogy a vevő nem kimondottan izzadságos munkával kereste a kenyérre valót... Nem vagyok meggyőződve arról, hogy én is szeretném, ha ő bármilyen szinten tanúskodna.

ObudaFan # 2010.03.14. 10:42

A vevő mennyire emlékezhet, miket dobott ki? Mert tanúnak jó lenne.

scifi # 2010.03.13. 16:31

Tisztelt Szakértők, Fórumozók!

2004 03. és 2004. 09. hóban (állítólag) volt két jegy nélküli parkolásom. Amiről először 1-2 héttel azelőtt kaptam levelet, hogy a bíróság az 1 évnél régebbi parkolási ügyeket elévültté tette. Akkor nem is foglalkoztam vele. Ráadásul az autóval balesetem volt, a roncsot, a kesztyűtartóban gyűjtögetett parkolócetlikkel együtt adtam el. (A vevő amikor elszállította, az autóból minden "szemetet" kidobott)
Később a rendeletet semmissé tették, most se kocsi, se parkolójegy, ellenben az akkor ~2500Ft bírság után a CreditExpress most több mint 36000-et követel rajtam.
A tegnapi nap kaptam meg a "Perlés előtti utolsó felszólítás"-t.
Az már egyéni szociális probléma, hogy mögöttem nem áll semmilyen tőke háttér, annyira,( hogy 3 héttel ezelőtt még munkanélküli is voltam),hogy nyugodtan nekimenjek egy pernek (pedig lenne kedvem).
Mit tudok tenni most?

ObudaFan # 2010.03.08. 12:21

A per megszüntetése anyagi jogerővel nem jár, így attól még lehet új pert indítani ugyanabban az ügyben. Ha viszont a felszólító levelek a régi címre mentek, azok valóban nem szakították meg az elévülést.

Qivo # 2010.03.07. 19:25

Tisztelt Fórumozók!

Az lenne a problémám, hogy édesanyám kapott 2009. november 27-én egy Fizetési meghagyást a Pesti kerületi bíróságtól, de akkor még nem tudtuk, hogy mi alapján, ugyanis régóta nem kapott semmilyen ilyen jellegű papírt.
Ezt megreklamálta 2009. december 1-én, hogy fogalma sincs arról, hogy ki és miért követel rajta több tízezer forintot.
Ezek után 2010. március 3-án kapott egy vaskos borítékot,
melyben 2001. 11. 23 és 2005. 08. 01 közötti időpontokkal
több parkolási bírságot szeretnének behajtani bírósági úton.

Utánanézve több helyen, az én értelmezésem szerint ezek elvileg már elévült ügyek.
Eme tézisemet pl. az alábbi linken található táblázat segítségével támasztottam alá:
http://www.agaboga.hu/…zabalyok.pdf
Kérem, hogy valaki javítson ki, ha tévedek.

A legszebb, hogy a mellékletben szereplő Postai feladójegyzékek szerint az utolsó értesítés 2006.11.10-i dátummal lett feladva, de édesanyám régi címére, ahonnan egészen pontosan 2002-ben költözött el.
Az eset másik csavara, hogy írás közben kezemben tartom a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság, 2008. július 24-i napjával jogerőssé vált végzését, miszerint a parkolási társaság édesanyámmal szembeni parkolási díjtartozás iránt indított perében a bíróság a pert MEGSZÜNTETI!

Kérdésem, hogy ebben az esetben azonkívül, hogy nem túl szalonképes szavak hagyják el ajkainkat, mit lehet, illetve mit kell tennünk?

Segítségüket előre is megköszönve, tisztelettel:
Qivo
qivo@freemail.hu

ObudaFan # 2010.03.03. 14:03

Hát érdeklődjetek. Biztos nem emeljedett jogerőre egy fizetési meghagyás?

Anna172 # 2010.03.02. 21:46

Tisztelt Fórumozók!
Az alábbi esetben kérnék segítséget:
Hétfőn, azaz március 1-én kaptam egy "jogi eljárás utáni végrehajtás előtti utolsó fizetési felszólítás" című akármit, rajta a dátum:2010.02.11. Ebben halálos fenyegetések mellett szerintük a régi autónkkal (csak végzés szám van, tehát e szerint) 2007-ben meg nem fizetett parkolási díjat+behajtást kellene kifizetni. A levél még csak nem is ajánlva jött, 2007-ben már nem volt a tulajdonunkban az autó (családtagnak adtuk el), eddig soha semmilyen fizetési felszólítást nem kaptunk ezzel kapcsolatban.
Szabályos ez így?
(Nem tudom meg van-e még az adásvételi)
Előre is köszönöm az esetleges segítséget

monalisa1 # 2010.02.28. 19:05

A rendszám alapján beazonosították a gépkocsi tulajdonosát - vagyis téged, a címedet meg valószínűleg csak elírták különben hogyan kaptad volna meg a hatóság levelét... Tehát minden rendben van.

Ha fénykép kell "fáradj el" Szombathelyre az országos szabálysértési nyilvántatóba - előzetes időpontegyeztetés alapján. Aztán ott 100 Ft illeték ellenében megnézheted a tilosban álló autódat.

"Lisa"
laikus hozzászóló

Kriszta103 # 2010.02.28. 17:58

Tisztelt Címzett!
Választ szeretnék kapni arra vonatkozóan, hogy pénzbűntetést kaptam (30 000 Ft) az 1/1975. (II.5)KPM-BM együttes rendeletnek a járművel történő megállásra és várakozásra vonatkozó 15.§ (1) bekezdés a) pontban foglalt előírását megszegve, megálltam.
Ha fellebbezek van esélyem a bűntetési összeg elengedésére ha az 1988. évi I törvény 21/A§-ában foglaltak nem vonatkonak rám.Fényképet nem kaptam, a címem adatai pedig tévesek.A forgalmi rendszám alapján az én autóm. Válaszukat sűrgősen várom!
e-mail címem: torokkriszta@gmail.com

ObudaFan # 2010.02.12. 12:21

Egészen pontosan ha a végrehajtási kérelmet 2009.01.16-ig beadták, akkor nem évült el. Ha mégis elévült, akkor a végrehajtás megszüntetése iránt pert kell indítani a parkolási társasággal szemben.

ObudaFan # 2010.02.12. 12:19

Ellentmondásnak lett volna helye annak idején. Valószínűleg nem évült el, bár ennek eldöntéséhez z iratokba kellene betekinteni.

Márti51 # 2010.02.12. 12:06

Tisztelt fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni, röviden leírom a történteket. Kaptam egy végrehajtási lapot, ugyanis valamikor 2003-ban kétszer, és 2004-ben egyszer (2003.02.14. ill. 2003.02.21. ill. 2004.04.26) fizetés nélkül várakozott az autóm parkolási zónában. Nem én használtam a kocsit (a férjem vagy valaki a családból), és most behajtásra került az ügy. Az autó 2007 nyár óta nincs forgalomban (totálkáros lett). Az eredeti összeg 11.970 forintról szól, most 40.000 forintot akarnak behajtani rajtam. Egyszer kaptam fizetési meghagyást erről 2008.01.16-án, nem foglalkoztam vele, és most 2010-ben a végrehajtásról papírt. Mit lehet tenni? Nem évült ez már el? Nem is én vezettem! Anyagai okok miatt nem is áll módomban kifizetni. Követelik a bankszámlaszámomat, a munkahelyem címét (nyugdíjas vagyok). Kijöhetnek foglalni? Van helye fellebezésnek?
Előre is köszönöm a válaszukat:
Márti

Bagyi # 2010.02.11. 11:45

Köszönöm a felvilágosítást! Valószínűleg nem is tudnánk mást tenni, ugye azok a piszkos anyagiak... Csak reménykedem benne, hogy a bíróság egy jót vigyorog ezen, hisz tényleg eltelt azóta 6 év....

websas # 2010.02.11. 08:42

Kedves Bagyi!

SEMMIT!

Várd meg. Legyen bíróság (csak finciskednek), ha mégis jönne a fizetési meghagyás a Bíróságtól akkor kifogásold meg.

Az alábbiak szerint:

1, A követelésük lejárt.
2, Bizonyítsák be, ha a park. cetli szerintük is olvashatatlan volt akkor a fotó/videó sem segít.
3, Néhány hónapig élt egy jogszabály miszerint a park. díjak rövid idő alatt elévülnek.(Párod akkor kidobta a "gondosan" gyüjtögetett cetliket).

websas

Bagyi # 2010.02.11. 07:30

Hello!
Párom múlt héten kapott egy behajtó cégtől levelet, hogy 2004 decemberében olvashatatlan parkolócédulával parkolt. Állítólag készült róla fénykép és video felvétel is. Felszólították, fizessen be 28 ezer Ft-ot. Felhívta a behajtó céget, ők annyi *"felvilágosítást" tudtak adni, hogy a helyi parkolócégnél megtekintheti a felvételeket. Sajnos ennél a cégnél nem található ügyintéző, van ügyfélfogadási idő, kisebb nyomozás után derült ki, hogy a hölgy, akinek x-től x óráig ott kellene ülni, nem teszi meg, sőt, még a telefont sem veszi fel! Ezek után mit lehet tenni? Nem vagyunk róla meggyőződve, hogy ez a parkoló cédula valóban olvashatatlan volt-e? Nekünk eddig még nem küldtek ki semmilyen felszólítást. Nem állunk úgy anyagilag, hogy kifizessük ezt az összeget. Tegnap pedig megérkezett az újabb felszólítás, hogy febr. 12-ig fizessük ki, mert különben bíróság lesz belől! Mit tegyünk?

ObudaFan # 2010.01.29. 19:26

Nincs helye felelősségre vonásnak, ha a cselekmény elkövetése óta hat hónap eltelt. A szabálysértés miatt az eljárás alá vont személlyel szemben a szabálysértési hatóság, fegyelmi hatóság, az ügyészség és a bíróság által foganatosított eljárási cselekmények az elévülést félbeszakítják. A félbeszakítás napjával az elévülési idő újrakezdődik.
A cselekmény elkövetésétől számított két év elteltével nincs helye szabálysértési felelősségre vonásnak.

Maxxell # 2010.01.29. 19:14

Tisztelt Szakértők!

Szabálytalan parkolás elkövetéséért 2009 10.01-én helyszíni bírsággal sújtottak. A Közterület Felügyelet 2009. október 13-án kelt levelében ezt közölte és felszólított, hogy a mellékelt csekken 30 napon belül fizessem be a bírságot, ellenkező esetben az 1999. évi LXIX. tv. 137. §-ra hivatkozva szabálysértési eljárást kezdeményez az illetékes hatóságnál (Rendőrségnél). Nos Én a bírságot azóta sem fizettem be és semmilyen hatóságtól nem kaptam levelet. A Rendőrségesn ismerős útján érdeklődtem és azt mondták, hogy a Közterület még csak a tavaly augusztusi anyagok átküldésénél tart.
Kérdésem, hogy jelen esetben ilyen késedelmes ügyintézésnél van-e elévülési idő ?

ObudaFan # 2010.01.13. 14:44

Nincs mit.

Johannes # 2010.01.12. 21:14

Értem. Köszönöm.

ObudaFan # 2010.01.11. 11:21

Azt kell bizonyítani, hogy nem ő használta a kocsit.